С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Специалист в областта на работата с данни

За особеностите на професията, пътя до нея и възможностите за реализация разказва Маргарита Наумова, основател и управител на консултантската компания "Инспирит"
Share Tweet Share
Снимка

"Няма област в информационните технологии, която да е лесна, затова преди да вземете решение за кариерата си, уверете се, че искате да се занимавате именно с това", съветва Маргарита Наумова

 Фотограф: Надежда Чипева

Ако в миналото погледите на човечеството са били вперени в Луната и завладяването на Космоса, то днес новата територия за изследване са данните. Все повече компании и институции започват да използват инструменти за анализ, обработка и организация на данни, за да развиват бизнеса си или да подкрепят дейността си, за да опознават потребителите или да проучват нуждите и нагласите на служителите си. Затова и търсенето на специалисти, които умеят да боравят с такъв вид информация, ще стават все по-търсени и ценени на пазара на труда.

За да научим повече за професията и възможностите, които тя предоставя, се срещнахме с Маргарита Наумова, основател на консултантската компания "Инспирит" и водещ световен експерт в областта на работата с данни и SQL Server. Тя е и основател на програмата за професионално обучение SQL Master Academy, както и лектор и носител на множество SQL Server сертификати. Също така е сред 100-те експерти в света, които притежават престижния сертификат Microsoft Certified Master. От октомври 2000 г. е Microsoft Certified Trainer и многократно е получавала признанието Microsoft Most Valuable Professional. Има 15-годишен опит с бази данни и SQL Server, който включва дизайн и внедряване на решения в България, Великобритания, Финландия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания и др.

Моята работа
Работата ми е свързана с много неща – управлявам консултантската компания "Инспирит", където ръководя екип от технически консултанти в областта на SQL Server и технологиите за бизнес анализ (от англ. - Business Intelligence, BI), разпределям тяхното време, заедно създаваме технически решения за клиенти, работим по проекти и водим обучения. В компанията имаме младши инструктори, както и младши консултанти. Имаме и колеги на по-старши позиции, които се занимават повече с дизайн на решения. Но изцяло сме фокусирани върху работата с платформата SQL Server и съответно с обучението на специалисти, които искат да се реализират в тази сфера.

Професии, свързани с работата с данни
Има няколко професии и съответно възможни пътеки за реализация, свързани с работа с данни. Някои се насочват към т. нар. администриране на бази данни. Този вид специалисти, познати като администратори на бази данни (от англ. - data base administrators), могат да работят в IT отделите на големи компании и са много търсени на пазара на труда в момента.

Друго професионално направление е разработката и проектирането на бази от данни. С тази част се занимават т. нар. разработчици на бази от данни (от англ. - data base developers). Тяхна задача е да създават решения, да проектират и програмират бази от данни. В България голяма част от тези професионалисти са базирани в аутсорсинг компаниите.

Третият вид професионална дейност, свързана с данни, е тази на BI специалистите. Тяхната работа е по-различна от тази на предишните две професии. Тук нещата са по-скоро насочени към анализиране на данни, откриване на тенденции в тях и създаване на складове от данни (от англ. - data warehouse) и решения за зареждането и използването им в системи за бизнес анализи. Представете си тези складове като място, където данните се събират от множество източници, след което се модифицират и организират така, че да бъдат полезни за дейността и целите на бизнес потребителите – мениджъри, отдели на компании или цели корпорации.

Освен тези три направления има още едно, което можете да предприемете, когато натрупате достатъчно опит, умения и познания – консултантството. В тази роля вече бихте могли да съветвате и напътствате клиенти и партньори, за да им помагате да взимат правилни решения и да разширяват бизнеса си.

Нужното образование
Има много хора в IT бранша, които минават по традиционния път – висше образование по информатика. Те имат доста обширни познания, както и нагласа да работят в IT сферата. Но практиката показва, че това далеч не е задължително условие да станеш добър специалист в което и да е от трите професионални направления, които описахме.

В нашата академията сме имали случаи, в които хора с икономическо или финансово образование започват да се обучават от нулата и в момента работят като администратори на бази от данни. Затова не е задължително да си IT човек, но трябва да имаш желание да се реализираш в тази сфера, защото никак не е лесно, особено ако нямаш никакъв предишен опит.

Нужните качества и умения
Зависи от това, което си избрал да правиш. Ако си тръгнал в посока администриране или програмиране на бази данни, то техническата насоченост и начин на мислене за решаване на определени задачи и сценарии са много важни. В този случай техническото и математическото образование наистина помагат.

Ако пък сте се насочили към бизнес анализи, тогава трябва да имате нагласата да анализирате данни. Наблюдавам, че хората, които имат някакви познания в областта на статистиката или иконометрията, наистина са много успешни в BI бранша.

За да си успешен в която и да е от трите области, са необходими и нетехнически умения - дисциплина, постоянство и желание да учиш непрекъснато. В информационните технологии нещата се променят буквално седмица след седмица. Затова е нужно да имаш дисциплината и желанието да се усъвършенстваш. Така че, когато тръгваш в тази посока, трябва да си дадеш сметка, че те очакват много интересни неща, големи предизвикателства и понякога дори ще ти се наложи да жертваш някаква част от баланса и спокойствието си.

Също така сигурността на данните е от първостепенно значение. Всеки специалист, който влиза в работата с данни, трябва да е абсолютно наясно с това. В никакъв случай не можеш да си позволиш отклонения и грешки. И не на последно място, много е важно да имаш търпение и аналитично мислене. Не може да претупваш нещата, не може да си нетърпелив, не може да не ги обмислиш предварително.

Специфични технологични умения
Специалистите, които работят с бази от данни, трябва да познават в детайли някоя от платформите за управление на бази от данни. Една от най-разпространените е SQL Server, която е разработена от "Майкрософт". Други, конкурентни продукти на SQL Server, са Oracle и Sybase на едноименните компании.

Представете си този вид програми като място, в което се намират и от което достъпвате вашите данни и което се грижи за това те да бъдат цялостни, коректни, защитени. Тоест тези платформи позволяват съхраняването и организирането на данните на големи корпорации, така че да могат да се използват от множество потребители и да са централизирани. В този смисъл говорим за технология, която изисква познаване на начина, по който работи, за да се гарантира сигурност, надеждност и коректност при работата с данни. Именно администраторите и разработчиците правят възможно това да се случи.

По-малките компании, които работят с по-малко данни или имат по-малко потребители, могат да използват и т. нар. десктоп програми от рода на Microsoft Access например. Големите корпорации имат нужда от специализирани софтуерни инструменти като SQL Server, Oracle или Sybase, които да съхраняват техните данни в централизирани складове с големи обеми.

Добрата новина е, че специалистите, които работят с данни, не трябва да познават всички видове платформи. Няма как да си еднакво добър във всяка една от тях, а и трябва непрекъснато да следиш и да се информираш за нововъведения и нови версии. Затова в компаниите, които ползват подобни програми, съществува тясна специализация и разделение между Oracle администратори и SQL Server администратори например. Така че, когато се квалифицираш като администратор на бази данни, обикновено си фокусиран върху една от съществуващите платформи. И по този начин професионалният ти път оттам нататък вече е предопределен.

Заплатата
Заплащането зависи от това дали сега започваш, дали имаш натрупан опит, какво си правил преди това и къде. По мои наблюдения начинаещ специалист може бързо да напредне в областта и да стигне до по-високи нива в йерархията и оттам във възнаграждението. Мога да кажа, че заплатите в България за старши експерти вече се изравняват с тези в Европа.

Стартовото възнаграждение за младши експерти би могло да започне от 1000 лв. Но важна е не само финансовата част, а и възможностите за развитие и научаване на нови неща, участията в практически казуси и проекти, обученията и пр., които предлага работодателят. Считам, че начинаещите специалисти трябва да търсят комбинацията от тези две неща – възнаграждение и перспективи за кариерно израстване – а не да се фокусират само върху парите. Имали сме случаи, в които при нас са постъпвали на по-ниска заплата служители, идващи от други професионални сфери, с идеята, че ще получат обучение и възможност да натрупат ценен опит.

Източници на информация
Независимо дали си насочен към администриране, разработка на бази от данни или технологии за бизнес анализи, авторитетите в нашата област са познати. Това са личните блогове на Пол Рандъл, Кимбърли Трип, Грег Лоу, Брент Озър, Дени Чери. Освен тях абсолютно задължително е да се следи официалния сайт на производителя на софтуера, където се публикуват новостите, включително плановете за пускане на пазара на следващата версия на продукта.

Книгите също са много, но нещата се развиват толкова бързо, че не стигаш до печатното издание – предпочиташ да го четеш в електронен формат и то само частите, които те интересуват. Като цяло в нашата област книгите не се четат като романи, а за да решиш някакъв конкретен проблем. Или защото познаваш автора и знаеш, че си заслужава и винаги може да научиш нещо ново.

С времето човек се научава да отсява информацията, защото тя наистина е много. Много е опасно да се следват непроверени източници. Това може да доведе до много неприятни проблеми, затова филтрирането е ключово.

Перспективите за развитие
Вярвам, че работата с данни е една от най-перспективните дейности за професионална реализация. Продуктите са в непрекъснато развитие и тръгвайки в тази посока, човек може да постигне наистина много. Затова изберете някоя от възможните пътеки и вървете смело напред. Няма област в информационните технологии, която да е лесна, затова преди да вземете решение за кариерата си, уверете се, че искате да се занимавате именно с това.

Технологиите не са самоцел, а са създадени, за да направят живота на потребителите по-лесен, да им дават повече възможности, да развиват бизнеса им. Бих казала, че точно това е нещото, което ти дава удовлетворение накрая, когато свършиш един проект, когато направиш едно решение. Удовлетворението е да видиш как твоята работа влиза директно в практическо използване и променя положително бизнеса на клиентите.
Търсени умения
- познаване на някоя от платформите за управление на бази от данни – SQL Server, Sybase, Oracle и пр.
- математически умения и аналитично мислене
- познания по статистика и иконометрия
- способност за решаване на проблеми
- дисциплина, постоянство, желание за самоусъвършенстване


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly