С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

За морските деликатеси трябват специални прибори

Бизнес етикет
Share Tweet Share

Бях в командировка в Белгия и нашите партньори там ме поканиха на вечеря в рибен ресторант. Те поръчваха ястията - омар (лобстер) и други морски деликатеси. Чувствах се почти като ученичка, хваната неподготвена. Много се изненадах, като видях как ядат лобстер. Моля ви, обяснете ми има ли етикет при храненето с риба и морски деликатеси и какъв е той, защото за пръв път видях различни по вид вилици, а за омара бяха сервирани и някакви клещи.

М.Г., Пловдив


За някои от морските деликатеси, а също така и за рибите се използват специални прибори за хранене. Вилицата за риба обикновено е с три зъба, а ножът е малко по-широк в режещата си част. Ако рибата не е предварително изчистена от костите и е сервирана цяла (пъстървата например), тогава, за да отстраните костите й, започнете с главата. Сложете ножа в отвора на хрилете и леко натиснете към главата, за да я отделите. След това задръжте тялото на рибата с вилицата, а с върха на ножа го разрежете по дължината на гръбнака. С ножа и вилицата отворете рибата и сложете двете й части една до друга в чинията. За да отстраните основната кост на гръбнака й, с върха на ножа го повдигнете от страната на опашката и заедно с вилицата го сложете в чинията, специално сервирана за рибните кости. В случай че няма такава, го оставете отстрани в собствената си чиния.

Когато омарът се сервира цял, за яденето му се използват клещи и специална виличка с по два малки зъба в двата края. Когато месото на омара предварително е извадено, получавате коктейлна вилица с три зъба с пречупени върхове (наподобява тризъбеца на Нептун). Често в менютата на ресторантите ще срещнете това ястие като Lazy lobster (мързелив омар).

Ако лобстерът е цял, вземете го в лявата си ръка и го задръжте хоризонтално върху чинията. Целта е да не ви изцапа сокът, който ще изтече, когато разделяте омара на части. С дясната ръка отстранете първо големите му щипки - с въртеливи движения, докато сами се отделят от тялото. След това с помощта на клещите ги счупете и с виличката извадете месото. Останалите четири двойки по-малки щипки се отстраняват от тялото по същия начин, а месото от тях се всмуква направо с уста. С въртене ще успеете да отделите и опашката. След това я разделете на парчета и от тях пак с вилицата извадете месото. Накрая счупете с клещите и черупката на основното тяло и извадете месото.

От лобстера освен месото се яде и хайверът. Всички черупки се слагат в купа, а само месото в чинията, която е сервирана за него. Накрая ръцете се измиват в купичката с вода, поднесена заедно с омара. В повечето случаи, когато си поръчате цял омар, ще ви донесат и престилка, която да си сложите, тъй като само салфетка няма да защити дрехите ви.

В ресторант раците се сервират обикновено варени и с предварително натрошена черупка. Това, което остава да се направи, е да се отделят двете щипки, краката и опашката и да се извади месото от тях с помощта на виличката. Ако ви поднесат и клещи, явно черупката не е предварително натрошена.

В зависимост от начина на сервиране скаридите се ядат с ръце или с виличка за морски дарове, която е като тази за лобстера - с три зъба, но с по-къса дръжка. Ако скаридите са сервирани с опашките им, тогава се ядат с ръце (хващат се направо за опашките), a опашките се оставят в чинията. В случай че скаридите са на клечки, тогава се топят в сос и се ядат от клечките. Ако не можете да изядете скаридата наведнъж, никога не я топете повторно в сос, ако сосът е сервиран в обща купа. Коктейлът от скариди се сервира в купичка или специална чаша и се яде с коктейлната вилица. Пържените скариди се ядат с нож и вилица, a aко са с опашките, могат да се ядат и с ръце.

Варени миди с черупки се ядат с ръце и вилица. Задръжте черупката в едната си ръка, а с вилицата в другата ръка извадете месото. Черупките се оставят в купа, предназначена за тях. Друг начин за ядене на миди е, като поднесете черупката към устата си и всмукнете месото направо от нея.

Стридите често се сервират сурови. Поднасят се подредени върху начупен лед в половината черупка. Може да са подправени с лимонов или лютив сок или с черен пипер. Вилицата за стридите също е с три зъба, но върховете им не са пречупени. По форма прилича малко на лъжица. Черупката на стридата е отворена предварително. Сервира се само половинката с месото, което също е отделено от нея предварително. С лявата ръка хванете черупката, а с вилицата, която държите в дясната, вземете месото. p

* Кристина Крънчева е завършила швейцарското училище за етикет и международен протокол Institut Villa Pierrefeu. Има лиценз за консултант по корпоративен етикет и международен протокол от The Protocol School of Washington®, САЩ. Фирмата и „СМ консултинг“ ЕООД организира обучения. Можете да и пишете на e-mail: etiket@capital.bg.

Share Tweet Share

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly