С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Следвайте мечтите си, не стереотипите

Какви са предразсъдъците за професионалното развитие на жените и мъжете и как да се преборим с тях, обсъдиха участниците в конференцията "Има ли мъжки професии"
Share Tweet Share
Снимка

По повод Международния ден на жената Информационното бюро на Европейския парламент в България организира конференция на тема "Има ли мъжки професии". Участниците в първия дискусионен панел разказаха как са открили своето призвание и какво означава да работиш професия, която се смята за нетипична за твоя пол.

 Фотограф: Велко Ангелов

Снимка

Във втората част на конференцията гостите обсъдиха съществуващите и до днес предразсъдъци, свързани с образованието и професионалното развитие при мъжете и жените.

 Фотограф: Велко Ангелов

Не се примирявайте със стереотипите и следвайте сърцето си, за да изберете работата на мечтите си, независимо от вашия пол. Това беше основното послание, около което се обединиха участниците в конференцията "Има ли мъжки професии". Събитието, на което "Кариери" е медиен партньор, беше организирано от Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) в България по случай Международния ден на жената.

Сред гостите в програмата бяха представители на нетрадиционни за съответния пол професии, както и специалисти от образователния сектор, граждански организации, бизнеса и държавни институции. Участниците в първия дискусионен панел разказаха своите истории, как и в кой етап от живота си са открили своето призвание и какво означава да имаш професия, която се смята за нетипична за твоя пол, като например да си жена военен лекар, диригент на оркестър и машинист или да си мъж и да работиш като медицинска сестра и учител. Във втората част на конференцията гостите обсъдиха съществуващите и до днес предразсъдъци, свързани с образованието и професионалното развитие при мъжете и жените и дадоха някои насоки какво е необходимо да направим, за да се преборим с тях.

По пътя на сърцето

Снимка

Томислав Рашков, учител

 Фотограф: Велко Ангелов


Няма мъжки и женски професии, важното е хората да са професионалисти и да харесват това, което правят, каза Томислав Рашков, учител по английски език по програмата "Заедно в час" в 114 СОУ София. Рашков е на мнение, че България се нуждае от повече учители, без значение какъв е полът им. "Това, което притеснява повечето хора и ги отблъсква е представата, че тази професия не е достатъчно уважавана, не е добре финансирана и не е добре пласирана в обществото", коментира той. Според него работата, която избираме, трябва да ни дава предизвикателството да развиваме себе си и хората около нас. В противен случай тя се превръща във формално изпълняване на предначертани задължения. Той сподели, че досега не е бил обект на дискриминация нито от колегите, нито от децата. "Учителят е нещо повече от човек, който дава знания. Най-важното е учениците да усетят интерес и разбиране у своя учител", заключи Рашков.

Снимка

д-р Стефка Борисова, военен лекар

 Фотограф: Велко Ангелов


За д-р Стефка Борисова, която е военен лекар, мисленето на хората не се е променило особено. И до днес "силни" професии като лекар и хирург се приемат за мъжки, сподели тя и добави, че не е нужно жената да избира между семейството и кариерата, а може да съвместява и двете, стига да има подкрепа от близките си и обществото. Препоръката на Борисова към младите е да следват сърцето си, да се преборят със страховете си и да работят само това, което обичат. 

Снимка

Ивайло Ефтимов, медицинска сестра

 Фотограф: Велко Ангелов


На същото мнение е и Ивайло Евтимов, медицинска сестра във Военномедицинска академия. Още от малък той разбира, че иска да се грижи за другите и открива призванието си благодарение на своята леля, която работи в местната болница в Своге. Въпреки липсата на мъжки еквивалент на названието "медицинска сестра" в българския класификатор на професиите, Ивайло смята, че то не е попречило на кариерата му, нито му е създавало проблеми с колегите. "Трябва да си убеден, че искаш да работиш това, което работиш, за да станеш добър професионалист и да имаш успех", категоричен е той.

Снимка

Калина Василева, диригент на симфоничен оркестър

 Фотограф: Велко Ангелов


Калина Василева, диригент на симфоничен оркестър и Даниела Костадинова, помощник-машинист в БДЖ-Товарни превози, също споделиха, че не са ставали обект на подигравки или дискриминация заради нетипичните за пола си професии. "Някои хора ме гледат много странно и казват, че това, което правя, не е за мен, но мнозинството ме подкрепят и ми вдъхват кураж", каза Даниела, а Калина уточни, че дори и понякога да се подхожда със съмнение към нея, то  е по-скоро защото е млада, а не защото е жена.
Снимка

Даниела Костадинова, помощник-машинист в БДЖ

 Фотограф: Велко АнгеловКакво искат жените

Участничките във втората част на програмата също се съгласиха, че няма мъжки и женски професии, като обърнаха широко внимание на разпространените предразсъдъци, които все още съществуват спрямо жените и тяхната роля в обществото. Според Събина Панайотова, организатор на конференцията TEDxMladostWomen, не можем да отречем, че сме различни, но жената трябва да има правото да избира какво иска да работи и коя иска да бъде. "Ако желае да бъде домакиня, това е абсолютно приемливо, стига да е нейният личен избор и да не бъде притискана. Ако иска да управлява компания, тя трябва да има възможността и подкрепата на обществото да го направи", отбеляза Панайотова и допълни, че жените се провалят по-често, когато заемат високи постове, защото се намират под по-голямо напрежение и очакванията към тях са по-високи.

Снимка

Събина Панайотова, TEDxMladostWomen

 Фотограф: Велко Ангелов


За Събина ролята на семейството и на обществото е основополагаща, но не трябва да се подценява и значението на традиционните медии, които в България продължават да разпространяват грешни модели на реализация за жената. По този начин се стига до клишето, че за да успее една жена в България, тя трябва задължително да е нечия съпруга, позната или любовница, т.е. да има подкрепата на мъж. "Много е важно да показваме на преден план положителните примери и да говорим за тях, защото ги има", категорична е Панайотова.

Снимка

Надежда Дерменджиева, Български център на жените в технологиите

 Фотограф: Велко Ангелов


Според Надежда Дерменджиева от Българския център за жените в технологиите технологичната сфера, математиката и науката стереотипно все още се смятат за мъжка територия. "На всеки 1000 жени в Европа 29 завършват ИКТ и само 4 от тях се развиват като ИТ инженери", коментира тя. Затова най-важното е да се преборят предразсъдъците. "Стереотипите се насаждат на 2-3-годишна възраст, когато започваме да купуваме играчки на децата – конструктори за момченца и кукли Барби за момиченца", убедена е Надежда. Всички сме участници в процеса със справяне със стереотипите и е необходимо да работим заедно, за да ги преодолеем още в ранна възраст, отбеляза още тя и допълни, че според изследване на Европейската комисия, ако броят на мъжете и жените в ИКТ се изравни, това ще донесе още 9 милиарда евро на година към БВП на Европа, защото ще повиши производителността. Жените са изключително ценен, но неизползван до момента ресурс за ИТ сектора, който на година изпитва нужда от 20 000 специалисти, изтъкна Дерменджиева, която се обяви в подкрепа на въвеждането на квоти като временен инструмент за постигане на равнопоставеност между двата пола.

Снимка

Станимира Хаджимитова, Български фонд за женита

 Фотограф: Велко Ангелов


Според Станимира Хаджимитова от Български фонд за жените и Джендър проект в България квотите биха били от полза само на местата, където се взимат решения като политиката и директорските бордове на компаниите. За нея образователните кампании са изключително важен инструмент за разчупване на моделите на мислене по отношение на професии като учителската, която традиционно се приема за женска. Подобни кампании, насочени към мъжете, биха им показали какво е атрактивното в нея, твърди Хаджимитова, която обърна внимание и върху това как назоваваме нещата. "Защо един мъж трябва да е медицинска сестра? Наистина не ми харесва. Звучи ми обидно", коментира тя и добави, че по този начин, съхранявайки само женския род на тази професия, продължаваме да пазим сферата на обгрижването само за жените.

Хаджимитова подчерта и ролята на образованието за изграждането на икономически независими жени, които да осъзнават своята стойност и принос към пазара на труда. "Да има равнопоставеност означава ние, мъжете и жените, да бъдем еднакво ценни за развитието на обществото. За да се случи това, трябва да участваме в процеса на взимане на решения", заключи представителката на Българския фонд за жените.

Снимка

Екатерина Янкова, мениджър "Алумни и лидерско развитие" в "Заедно в час"

 Фотограф: Велко Ангелов


Подобно на Томислав Рашков Екатерина Янкова, мениджър "Алумни и лидерско развитие" в "Заедно в час", също е на мнение, че ниското заплащане на учителската професия и предразсъдъкът, че тя не предлага възможности за личностно и професионално развитие, е причина много мъже да не се интересуват от нея. Другата причина според нея трябва да се търси в ролевите модели. "Учениците виждат в училище жени учителки и следователно малък брой от момчетата решават, че искат да станат учители", каза Екатерина. По нейни думи ако успеем да разбием стереотипите, хората ще видят, че учителската професия не е скучна или безперспективна, а изключително предизвикателна. В отговор на въпроса дали да се въведат задължителни квоти за жени, тя смята, че тази мярка би била ограничаваща. "Ако можеш да докажеш, че си добър учител, трябва да бъдеш учител, независимо от пола", категорична е Янкова.

Снимка

Фани Тодорова главен експерт в Министерство на образованието (вдясно)

 Фотограф: Велко Ангелов


Фани Тодорова, главен експерт в отдел "Професионално образование и обучение" в Министерството на образованието, коментира, че е трудно отдавна наложени традиции да бъдат променени изведнъж. Това е задача на новото поколение, на младите родители, които тепърва възпитават децата си, убедена е тя. Тодорова е на мнение, че е нужно да се засили ролята на кариерното ориентиране още в ранна възраст, като в него трябва да се включат много усилено и родителите. Важно е да се следва детето и неговият избор, а да не му се налагат готови решения, защото ако то не поеме по своя път, има риск да не срещне подходящите хора и в крайна сметка да не сбъдне мечтите си. "Трябва не да вършим нещата правилно, а да вършим правилните неща", каза Тодорова и в заключение отбеляза, че "думата професия е в женски род".
 
Какво показва статистиката
Принципът на равнопоставеност е един от основополагащите принципи на Европейския съюз (ЕС). Анализът на Европейската комисия (ЕК) за състоянието и тенденциите по отношение на равните възможности показва, че през 2007 г. жените представляват над 17% от членовете на националните парламенти в глобален мащаб, докато през 1995 г. са били 10%. Броят на жените в българския парламент спада от 26% в 38-то Народно събрание (НС) до 20.42% в 43-то НС. Според проучване на ЕК в края на 2014 г. вижданията на българите в сравнение с останалите държави членки на ЕС относно равенството между половете доста се разминават. Близо 37% от българите заявяват, че повече мъже трябва да работят в областта на грижата за децата, докато на същото мнение са 57% от европейските граждани.

По данни на Евростат за 2012 г. делът на жените сред дипломираните висшисти в ЕС е 60%. Отново според Евростат жените получават средно с около 16% по-малко на час от мъжете в ЕС. Също така средно едва 17.8% от членовете на бордовете на най-големите компании в ЕС, търгувани на борсата, са жени. 
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново. Декларация за поверителност ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly