С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Димитър Ненчев: Човек трябва да се фокусира върху позитивните неща

Никога не съм имал проблеми с предразсъдъци спрямо националността ми. Дори често срещам благоразположение в очите на хората, на които споделям, че съм българин, казва Димитър Ненчев
Share Tweet Share
Снимка

Препоръчвам на всеки, ако има възможност, да иде да учи или работи в чужбина. Нямам предвид туризъм. Туризмът е хубаво нещо, но единственият начин да се докоснеш до една чужда култура е да се впуснеш в нещо градивно и да взаимодействаш с нея, казва Димитър Ненчев

[Личен архив] 

Димитър Ненчев е основател и председател на сдружение "Български Кариерен Форум". Понастоящем следва магистратура по "Мениджмънт" в London School of Economics. Завършил е "Икономика" в Cornell University в САЩ. Казва, че животът му в момента протича предимно в университетската библиотека, но като цяло прекарва свободното си време в мечти за предприемачество и различни видове спорт.

Форумът BG Careers Fair среща български студенти, които учат в чужбина, с работодателски компании от България. Идеята на инициативата е да вдъхнови завръщането в родината на българите от топ университети в Европа и да ги свърже пряко с някои от най-големите работодатели в България. По традиция BG Careers Fair, на който "Кариери" е медиен партньор, се провежда в Лондон, като за първа година събитие от същия формат ще има и във Франкфурт на18 април 2015 г. Форумът в Лондон се състоя на 7 март 2015 г. Повече информация за BG Careers Fair ще намерите тук.

Какви са резултатите и впечатленията ви от миналогодишното издание на BG Careers Fair?

Форумът през 2014 г. надмина очакванията ни от гледна точка на обща посещаемост и интерес от страна на изложителите. Събитието бе значително по-мащабно от първото издание през 2013 г., тъй като се проведе в два поредни дни в два различни града (Лондон и Единбург). Регистрираха се над 350 студенти и млади професионалисти, а в седмиците преди изложението вече отказвахме на фирми, заинтересовани от участие, тъй като вече нямахме място. След форума (на база нашите анкети) 100% от изложителите и 95% от посетителите споделиха, че биха ни препоръчали или посетили отново. Наше проучване показа също, че над 60% от изложителите са наели кадри от събитието през 2014.

С какво новото издание през 2015 г. е по-различно от предходните две?

Тази година форумът за първи път ще се проведе в две държави - Великобритания и Германия. За поредна година значително разраснахме мащабите на събитието от гледна точка както на разнообразие на представени сектори сред изложителите, така и на очаквана посещаемост. Освен това значително подобрихме онлайн платформата си, където нашите посетители вече могат да намерят интересна информация за конкретни кариерни възможности и вдъхновяващи истории и новини за българския бизнес. Като цяло усилията ни са насочени към подобряване на прекия контакт между българите зад граница и бизнеса в страната.

Това развитие на дейността ни бе възможно благодарение на няколко важни организационни промени. Български Кариерен Форум е уникален проект, защото в основата му са самите български студенти в чужбина. Въпреки скромния си професионален опит, екипът ни компенсира със завидна упоритост и неизчерпаемо желание, успявайки да реализира международен проект в подобни мащаби на изключително професионално ниво.

След три поредни години работа, придобихме ценен опит, ясна структура, завидна ефективност и високи амбиции. В стремежа си да превърнем дейността си в традиция, тази година основахме и сдружение "Български Кариерен Форум". Скоро започва и новата ни програма по набиране и обучение на новите лидери нa Български Кариерен Форум, които ще изберем сред българските студенти в чужбина и ще обучим на това как се прави социално предприемачество на практика. Вече работим в тясно сътрудничество със сдружение "Тук-там", които ни помагат с ценния си опит и глобална мрежа от контакти.

Подобряваме и връзките си с българските студентски общества в чужбина, което ни дава възможност да разбираме по-добре техните нужди и интереси. През 2015 г. за първи път таргетирахме фирми на база наши проучвания за профила и интересите на студентите зад граница. Това обяснява и по-голямото разнообразие на сектори сред участващите компании.

Откъде идва идеята за създаването на подобен форум и защо решихте да се включите в инициативата?

Идеята за форума се роди през 2012 г. в началото на следването ми в Лондонския икономически университет. След горчив сблъсък с реалността на пазара на труда на Запад аз и мой колега решихме да намерим друг начин да си проправим път в кариерата. Този опит ни насочи към уебсайтовете на българските работодатели и дигиталните платформи за работа, където бе прекалено трудно да открием нужната информация.

Преждевременно научихме за немския и китайския кариерен форум в нашия университет, а посолството ни в Лондон организира и български такъв през 2012 г. На този етап картинката вече ни се избистряше. Започнахме да си задавахме въпроси като: защо студентите от други националности организират свои семинари и събития, а българите не? Защо нещо, което е в пряк интерес на българските студенти в чужбина, не се инициира от тях самите? Няма ли и в България компании, където младите и амбициозни хора могат да чувстват, че се развиват и да бъдат ценени? Основавайки Български Кариерен Форум в чужбина, търсихме (и намерихме) отговори на тези въпроси.

Защо избрахте точно Лондон и Франкфурт като локации на третото издание на форума?

Непосредствено след форума през 2014 г. екипът ни проведе няколко важни срещи за формулиране на стратегията ни за следващата годна. Окрилени от успеха и интереса към събитието, дискусиите ни бяха насочени към това как да направим форума достъпен за повече наши колеги студенти и млади професионалисти в чужбина. Опитът ни показа, че успехите на форума се коренят в следните три фактора: ефективност на екипа, интерес към събитието и достъпност на конкретната локация. Ето защо търсехме дестинации с оптимално съотношение на тези фактори. Наше стратегическо проучване идентифицира Лондон и Франкфурт като дестинации с висока концентрация на български студенти и млади професионалисти. Освен това тези градове са лесно достъпни и имат активни български общности, с които да изградим тясно партньорство.

Какви българи живеят в тези два града? Какво учат и с какво се занимават?

Наши проучвания откриха, че в чужбина се обучават над 30 000 български студенти, повече от 50% от които са във Великобритания и Германия. Само в Лондон живеят и работят над 25 000 наши сънародници, а във Франкфурт и околността броят им е над 40 000.

Анкетите ни преди и след форумите през 2013 г. и 2014 г., както и наше проучване на профила на студентите ни в Германия посочиха следното разпределение по специалности: в Лондон най-голям е броят на българските студенти, изучаващи специалности като бизнес, финанси, икономика, право, маркетинг, като значителен е и интересът към компютърни науки. В Германия интересът към бизнес науките също е налице, но има много по-висока концентрация в инженерните специалности, компютърните науки и медицината.

Вие самият сте учил в чужбина. С какви очаквания заминахте и останахте ли доволен от преживяното там?

Заминах за САЩ през 2009 г. с едно единствено очакване за къртовски труд. От всичко на света най-много обичам семейството и приятелите си, но имах нужда да се откъсна от тях и да опитам да постигна нещо сам. Нямах планове нито за връщане, нито за оставане там, просто се бях настроил на вълна работа.

Препоръчвам на всеки, ако има възможност, да иде да учи или работи в чужбина. Нямам предвид туризъм. Туризмът е хубаво нещо, но единственият начин да се докоснеш до една чужда култура е да се впуснеш в нещо градивно и да взаимодействаш с нея. Досегът до толкова много култури, гледни точки и нации ме промени коренно като човек.

Трудно ли е за един българин да намери работа в чужбина? Вие самият сблъскахте ли с предразсъдъци и какви?

Работил съм в САЩ, работил съм и в Германия, в Англия само съм бил по интервюта. Намирането на работа в чужбина е толкова трудно за един българин, колкото за всеки друг чужденец. Проблеми с предразсъдъци, насочени към националността ми, никога не съм имал. Дори често срещам благоразположение в очите на хората, на които споделям, че съм българин. Едно от многото неща, за които престоят в чужбина ми помогна, е да се отърся от типичната българска черта да търсим вината в другите. Аз търся вината първо в себе си и, ако някъде съм удрял на камък в търсенето си на работа, винаги съм се стремял да анализирам недостатъците си и да си взема поука.

Бихте ли се върнал в България и при какви условия?

В чужбина съм от 6 години, в които съм учил и работил в три държави. Още на втората година в САЩ осъзнах, че престоят ми зад граница ще е само временен. Мисля, че у дома мога да имам най-голям принос и да се чувствам най-полезен на своите близки и на общността, която чувствам близка. Престоят ми в чужбина на този етап е свързан с натрупване на нужните знания, контакти, опит и самочувствие, които са нужни на всеки предприемач. Да, мечтая да се занимавам с предприемачество в България.

Отношението ми по тази тема бе значително повлияно и от дейността на Българския Кариерен Форум в чужбина. През тези три години работих и се запознах с хора и научих за български компании, които ме правят оптимист не само за моето завръщане, но и за бъдещето на страната ни. Знам, в момента се говори за КТБ, за политиката, икономиката и кризата в България, но за трите ми години в САЩ научих нещо много важно от американците – човек трябва да се фокусира върху позитивите неща.

Смятате ли, че българите, завършили в чужбина, имат предимство пред връстниците им, останали в България? Биха ли си намерили работа по-лесно, ако решат да се върнат?

Не мога да генерализирам понеже както в чужбина, така и в България срещам разнообразен спектър от хора - от амбициозни до посредствени. Но мога да споделя мнението си за по-обективните неща:

- българите с опит и образование зад граница имат голям потенциал, предвид работата им в мултинационална обстановка. Това им дава по-широк мироглед и емоционална интелигентност, което може да е предимство при работата им както с чуждестранни, така и с родни клиенти и партньори;

- много от тях са развили високи нива на ефективност и умения, работейки в среда с висока конкурентност и темп на работа в престижни университети и компании.

Въпреки това мисля, че българите с опит в чужбина изпитват големи трудности при намирането на работа обратно в България. Ето защо отново според моя опит:

- една-две години престой в чужбина може тотално да заличи реалната представата за бизнес етикеция и обстановка;

- много от българите зад граница са високо квалифицирани, което означава, че те трудно намират подходящи позиции;

- всеизвестен факт е, че най-добрите кариерни възможности се разкриват на база директен контакт и лична връзка. Изграждането на подобни връзки с българския бизнес е немислимо за българите в чужбина.

Това са и основните мотиви за проекта Български Кариерен Форум в чужбина. Нашата идеология е насочена към изграждане на пряк контакт между българските студенти и младите професионалисти в чужбина с бизнеса в страната.

Ако трябва да посочите предимствата и недостатъците на кариерата в България, какви биха били те?

Предимства:
- възможност за по-голямо въздействие;
- България е все по-отворена за работа с чуждестранни клиенти и партньори;
- възможност да си близо до семейство и приятели;
- възможност да си част от промяната, която вече се случва в България;
- много неща, които са даденост в чужбина все още не функционират в България (пример: технологии, подход на работа, бизнес стратегии, бизнес модели). Ето защо кариерата в България дава възможност да си пионер в тези неща у дома.

Недостатъци:
- все още ниско ниво на интернационалност в работната среда;
- бизнесът като цяло все още е на по-ниски обороти и конкуренция, което води и до относително по-плоска крива на професионално развитие.

Въпреки тези недостатъци в България има много компании, които предоставят добра работна среда. Ето защо основна цел на Български Кариерен Форум в чужбина е да идентифицира тези фирми и подпомогне прекия им контакт с българските студенти и младите професионалисти зад граница.

Как българските компании могат да станат по-атрактивни като работодатели за младите българи, учещи в чужбина?

Образованието в чужбина е голяма крачка за всеки млад българин, която показва, че тези млади хора са амбициозни, целеустремени и жадни за знания. Единствената обстановка, в която те се чувстват добре, е тази, която е изпълнена с предизвикателства, новости и възможност за растеж. Теорията на Маслоу за йерархията на човешките нужди е добра стартова точка за тази дискусия. Според Маслоу в основата на човешката мотивация е първичната нужда за оцеляване, която грубо можем да олицетворим със заплащането.

Наше проучване през 2013 г. показа, че българските първокурсници в Лондон възприемат за нормална стартова заплата 1000-1500 лв. От гледна точка на въпросната теория техните нужди за оцеляване са напълно достижими за повечето български компании. Това означава, че мотивацията на тези млади хора вече не се корени в заплащането, а в следващите фактори в мотивационната стълба на Маслоу – принадлежност, увереност, реализция на потенциала. Моето скромно мнение и съвет към българските работодатели е да градят работна среда, насочена към тези по-възвишени мотивационни фактори.

Компаниите участници на Български Кариерен Форум в чужбина правят много важна стратегическа стъпка да попаднат в полезрението и да се свържат пряко с младите българи зад граница. Готови да пропътуват цялото това разстояние, те изпъкват като фирми с високо ниво на професионализъм, които държат на своите кадри.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.
 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly