С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Защо кариерата на икономист в България не е мисия невъзможна

"Кариери" публикува ученическото есе, което спечели конкурса на Клуб "Финанси" към Икономическия университет - Варна
Share Tweet Share
Снимка

Нора Пиперева, победител в конкурса за ученическо есе, организиран от Клуб "Финанси" към Икономическия университет - Варна.

[Личен архив] 

Икономическите специалности все още привличат най-голям интерес от страна на българските кандидат-студенти, въпреки че според статистиката впоследствие голяма част от тях не работят това, за което са учили. Дали младите хора правят този избор с ясното съзнание за реалните възможности за кариерно развитие пред себе си или са водени от съображения, които не винаги отговарят на действителността?

Отговор на този въпрос търси Нора Пиперева, която е 11-и клас в Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" в Русе, специалност "Икономика и мениджмънт". Нейното есе, което публикуваме без редакции, спечели първа награда в категория "Ученици" на конкурса за есе на икономическа тема, организиран от Клуб "Финанси" към Икономически университет – Варна. В него тя разбулва няколко мита и легенди за икономическите професии и ни кара да се замислим защо да станеш икономист в България не е мисия невъзможна, въпреки ограниченото търсене на кадри, нелеката икономическа ситуация и хората, които твърдят, че това поприще е безперспективно.

Кариера на икономист в България – мит или реалност

Професията икономист изисква различни познания и умения. Преди да учиш за такъв или да практикуваш тази професия, трябва да се запиташ дали наистина я желаеш. Има много скептици, които изразяват критичното си мнение и хулят професията на икономист като непривлекателна и с ниско търсене на пазара на труда. Нека зададем контравъпроса: "Защо има толкова хора, които завършват бакалавърска степен по икономика?" Това означава, че въпреки критичното мнение на много хора, има млади личности, които са решили да направят първите стъпки в кариерата си на икономисти. Икономиката е забулен мит за тези, които започват да изучават тази дисциплина заради имиджа ѝ и защото вярват, че ще получават висока заплата някой ден. Голяма грешка, която много хора правят, без да са заинтересовани дори какви предмети са включени в учебния план. Но, ако ти доставя удоволствие да учиш икономика, кариерата ти е напълно възможна и не би съществувала пречка, която да те спре да се реализираш, където и да си.

Една от хубавите страни на специалността "Икономика" е, че ти дава възможност да практикуваш различни професии. Можеш да станеш финансов анализатор в частния сектор, където да изследваш икономическата конюнктура в страната и света, съветник във финансова къща, работа в банкови или други финансови институции. Нелеката икономическа обстановка в страната идва с въпроса: "Възможно ли е да стана икономист?" Разбира се, че да. Както повечето професии и тази дава шансове за реализация. Но по този въпрос има доста противоречиви мнения. За някои хора това е просто мит и мода, на които се кланят българските студенти, защото смятат, че е високоплатена професия, която ти дава престиж в живота. Не осъзнават, че като всяка друга професия, ако не си заинтересован от това, с което се занимаваш и учиш, нямаш никакъв шанс да успееш. За тях може би това ще продължи да бъде нещо невъзможно и ще започнат оправданията за ограниченото търсене на кадри в тази област и трудната реализация. Да, но за тези, които проявяват интерес към тази дисциплина и всички други науки, свързани с икономиката, е напълно възможно да станат успешни икономисти в България.

С времето значението на думата "мит" се е изменило частично. От легенда за необикновени явления и събития се е превърнало в синоним на измислица и нещо невъзможно. Защо професията на икономиста е наричана мит? Мит е, защото има много хора, които получават диплома за икономисти, а всъщност намират нещата, които икономистът трябва да прави за безинтересни. Така се завърта порочният кръг и техните възможности за работа се ограничават. Дали си мотивиран, за да получиш определен работен пост, винаги проличава. Това е чувство, което не може да бъде скрито. Дори и първоначално да получиш позицията, скоро работодателят ти ще усети, ако вършиш работата си с неохота.

Професията на икономист е мит, защото прогнозите, направени през последните години дори от утвърдени статистически институти, показват, че търсенето на кадри в тази област би се увеличило с около 6% до 2020 година, което кара част от обществото да смята тази професия за по-малко привлекателна. Има професии, чието търсене нараства все повече и повече, а процентът, с който се търсят икономисти, не се движи със светкавична скорост. Търсенето на икономисти расте много по-бавно от средното търсене на професии в повечето страни. Също така има професии, които са близки до тази на икономиста, но биха предложили на всеки един човек по-големи шансове за успешно намиране на работа като актюери, финансови анализатори и статистици. Онзи, който гледа на професията на икономист като възможно кариерно израстване, осъзнава, че процентите от статистиката са просто едно препятствие, което може да бъде преодоляно, стига да имаш желание.

Друга причина, която превръща тази професия в мит, е математиката. Ако срещаш известни трудности с математиката, не очаквай да получиш отличия като икономист. Да, компютърът може да смята всичко, но все пак е една машина, която понякога може да сгреши, а един професионалист, ако не може да се справи без компютър, значи не е. Дисциплини като статистиката се основават предимно на математиката и ако си ненавиждал този предмет в училище, по-добре да не се занимаваш с това, защото ще намразиш и работата си. Конкуренцията за тази професия е изключително голяма на пазара на труда и за да успееш да намериш работно място, наистина трябва да си вещ в областта си, а очевидно нематематическите натури биха изпитали затруднения. Въпреки трудностите около дисциплините с цифри, можеш да се справиш стига да полагаш повече труд и усилия. Обикновено професията изисква повече от бакалавърска степен по икономика. Изискват се специални обучения и повечето работодатели биха предпочели човек, който има и магистърска степен в тази област.

Въпреки високите изисквания към знанията, които трябва да притежава всеки един такъв кадър, тя е напълно възможна. Като всяка друга страна и България има нужда от икономисти, които да дават оценки за различните икономически показатели и да съветват частния сектор какви решения да взема и в каква посока да развива или променя дейността си. Вярваш ли, че това е професия напълно подходяща за теб, значи тя е. Учиш ли сериозно, полагаш ли усилия и усещаш ли, че имаш интерес в тази област, значи си потенциален икономист. Въпреки многото изисквания към нещата, които трябва да знаеш, професията икономист има и своите плюсове. Можеш да работиш различни неща. Когато учиш право, можеш да станеш само адвокат или юрист в някоя институция, а професията на икономист ти дава възможност да се развиваш в доста голям избор от направления. Икономистите могат да избират от широка гама от специализирани области. Иконометриците изучават икономически явления, докато микроикономистите оценяват как функционират пазарите. Макроикономистите изучават общата активност, засягащи икономиката, докато международните икономисти разглеждат търговията между нациите. Други видове икономисти включват финансовите икономисти, които учат за спестяване и инвестиране. Възможности за реализация има както в целия свят, така и в България.

Икономистите са един актив към обществото или по-точно тяхната способност да влияят върху стандарта на живот на обикновения човек на улицата. Те са тези, които дават оценка на конюнктурата, но и насочват хората как да използват парите си, за да имат добър стандарт на живот и съветват бизнеса как да се разрастват инвестициите в него в подходящите моменти.

Да си икономист е отговорно. От твоите проучвания, изследвания и оценки зависи благоденствието на много хора. Животът на земята не би бил същият, без всяка държава да си има икономика и съответно без присъствието на икономисти, които да играят ролята на допирна точка между информацията, която имат обикновените хора и лица от частния и публичния сектор. Като всяка европейска държава, България има нужда от тези кадри, от техните знания, защото утвърждаването на българските стоки и услуги в различните сектори на българския и чуждестранния пазар води до утвърждаване на позициите на България във всяко едно отношение.

Във време на икономическа криза не е лесно да намериш много свободни работни места. Изисква се да имаш наистина високо ниво на познания, да бъдеш ерудиран и не само да вярваш в своите способности, но и действително да си способен да се справиш с това, с което се занимаваш. Както във всяка развиваща се страна, така и в България се практикува тази професия. За да се реализираш в тази област трябва да бъдеш конкурентоспособен на пазара на труда, защото има много млади хора, които са завършили икономика без да знаят защо и после се чудят защо не могат да си намерят работа. След като пазарът не отчита най-високо търсене на кадри точно в тази област, е немислимо да си намериш работа, без да имаш отлични познания и наистина да осъзнаваш същността на професията си. Всяка една професия може да се развива в България, включително и тази на икономист, стига да работиш усърдно, да знаеш, че искаш да се занимаваш с това и да не се отказваш, скоро ще се отвори възможност и за теб и ще осъзнаеш, че митовете сами си ги измисляме, когато искаме да отхвърлим нещо. Вярвам, че има достатъчно способни млади българи, които да направят кариера на икономисти и дори да донесат Нобелова награда за икономика на родината ни.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly