С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Моят стаж: Посолството на България в Кралство Белгия

Международната среда от млади, образовани, активни и ерудирани личности, провокира и мотивира желанието за развитие, казва Ирина Илиева
Share Tweet Share
Снимка

 

В рубриката "Моят стаж" ви срещаме с млади българи, които наскоро са били на стаж по европейски студентски програми или в различни европейски и държавни институции. Днес ви представяме Ирина Илиева, магистър по програма "Еразъм Мундус", която споделя своите впечатления, преживявания и натрупан опит като стажант в Посолството на България в Белгия.

Ако и вие искате да разкажете за своя стаж, можете да ни пишете на имейл: karieri@karieri.bg.

Моето образование до тук
Завърших бакалавърската си степен в България през 2012 година, специалност " Международни
икономически отношения". Това, което образованието не ми даде, се опитвах да наваксам извън
лекционната зала – мотивация, предизвикателство за развитие, практика. Започнах да се занимавам с
множество извънкласни дейности и проекти. Още през първата си година станах член на AIESEC, а
същевременно активно участвах в международни конференции на Европейския младежки парламент,
запознах се и с много талантливи млади хора като мен на стипендиантските сбирки на Американската Фондация за България.

През ваканциите използвах времето да работя и да придобия опита, който ще ми е нужен за професионалното ми развитие. Също така работих за няколко месеца в Института за културна дипломация в Берлин със стипендия за Еразъм стаж. За два семестъра учих в университет по приложни науки във Финландия. Осъзнах, че този стил на обучение ме провокира да се развивам и да прилагам теорията в реални условия. И така направих около година почивка между бакалавърската и магистърската си програма поради две причини – исках да сменя учебната с работна среда, да реша с какво искам да се занимавам за в бъдеще и бях мотивирана да продължа образованието си в чужбина.

През академичната 2013- 2014 г. получих стипендия от Европейската комисия за магистърска степен по програма "Еразъм Мундус" (сега под шапката на "Еразъм+"). Магистърската програма, за която бях одобрена, беше едногодишна и резултат от съвместната работа на 9 университета от 3 континента. Самото обучение се проведе в рамките на 3 семестъра в Китай, Белгия и Италия в 3 от университетите партньори - Xiamen Univeristy China, Universiteit Antwerpen и Università degli Studi di Bari Aldo Moro. Това беше една невероятна възможност за академичното ми развитие и разширяването на светогледа ми извън рамките на Европа.

Моят стаж
Идеята за стаж в посолството дойде от моя състудентка от Сърбия (също стипендиант), която споделя много от моите интереси в неправителствения сектор, международните отношения и чуждите езици. Двете решихме да кандидатстваме за стаж едновременно и бяхме одобрени.

Процедурата не беше сложна. Подадох документи на посочения в страницата на Министерство на външните работи имейл адрес, съдържащ автобиография, кратко представяне и мотивация защо искам да бъда стажант в посолството и уверение от университета, в който учех. Изискванията за позицията съвпадаха с опита ми дотогава – познания по чужди езици, опит в международна среда, специалност, познание и интерес към теми, свързани с международните отношения и външната политика на България. Получих отговор в посочения времеви период, нужен за разглеждане на кандидатурата, и административна проверка – около месец.

Снимка

 Моите задачи и отговорности
Ако трябва да бъда честна, не знаех какво да очаквам. Изпитвах притеснение как ще се представя и тайничко изпитвах ужас да не попадна в реалистична версия на "Мисия Лондон". Моите притеснения бяха напразни. Екипът на посолството беше невероятно сплотен и бързо се почувствах като част от едно малко и задружно семейство. Това усещане за домашен уют се създава дори и от сградата, където се помещава посолството.

През голяма чат от стажа помагах с прегледа на печата в Белгия и Люксембург, което ми помогна да науча много за двустранните отношения, настроенията и общата социално-икономическа обстановка в двете страни. Запознах се с множество дейности на посолството, начина на работа, официалната комуникация и др. Прекарах и един ден в консулската служба. За мое щастие имах и невероятния шанс да присъствам като представител на посолството в няколко различни събития. Най-интересни за мен бяха две конференции, организирани от Кралския институт за международни отношения ЕГМОНТ. Едната беше с участието на Юкия Амано, генерален секретар на Международната агенция за атомна енергия, на тема "Атоми за мир през 21 век". Второто събитие беше на тема "Грузия - от Вилнюс до Рига" с участието на министър-предследателя на Грузия Иракли Гарибашвили. 

Тъй като винаги съм симпатизирала и участвала в много инициативи на различни НПО в България и чужбина, поех отговорността и за координирането на съвместно информационно събитие на три български организации, чиято дейност бях наблюдавала от известно време – "Тук-Там", ОИБ и "Заедно в час". Събитието беше насочено към младите българи в Белгия – студенти и млади професионалисти, и успя да привлече интереса на разнородна група от младежи, с някои от които имах щастието да се срещна по различни поводи в България година по-късно.

Снимка

 Мястото, стандартът на живот, забавленията
Тъй като живеех в Антверпен всеки ден пътувах с влак до Брюксел и обратно. В Белгия разстоянията не са големи, а транспортът е много добър, така че стигах за същото време, за което стигах от Лозенец до Бизнес парка в София. По същото време карах въвеждаш курс по фламандски и тъй като говоря английски и немски, можех да разбирам достатъчно, за да чета новини във вестниците. В Брюксел, от друга страна, макар хората да говорят и фламандски, всички общуваха на френски, което за мен беше изключително предизвикателство.

Като своеобразен "център" на общоевропейската политика Брюксел е град, който предоставя много възможности. В Брюксел постоянно има събития, форуми и конференции, които заслужават внимание. Както и много други стажанти споделят, международната среда от млади, образовани, активни и ерудирани личности провокира и мотивира желанието за развитие. Самият град е много красив, но не бих могла да кажа, че се усещах като част от него. Виена, от друга страна, много повече ми приляга.

Трудности и предизвикателства
Най-трудното беше да съчетая учебните си задължения с пътуването до Брюксел. За щастие, по време на самия стаж нямах много занятия заради избора ми на специални предмети. Също така колегите ми от посолството бяха изключително отзивчиви и проявяваха разбиране. Форматът на стажа не беше точно регламентиран, което имаше своите предимства и недостатъци, но стажът беше наистина интересен за мен. Исках да видя как работи мисията на страната ни в Белгия, където има такава голяма българска диаспора и множество въпроси, свързани с наличието ѝ.

Снимка

 Знания и умения, които получих
Този опит бе наистина полезен за мен, тъй като през септември 2014 г. имах щастието да участвам в колоквиум на CRCE (Centre for Research into Post-Communist Economies) в Преддвор, Словения, с акцент върху теми, свързани със сигурността и етническите напрежения в Източна Европа и на Балканите. Смятам, че стажът ми представи една различна гледна точка и чудесен опит с международно признание. Според мен може би дори спомогна началото на дългожеланата от мен кариера в международна организация. Много от нещата, които научих по време на стажа – относно официалната кореспонденция, начина на оранизация на едно задгранично представителство, консулските услуги в чужбина и много други, се оказаха невероятно полезни за мен в различни ситуации след приключването на стажа ми. Дори и в сегашната ми работа.

Източници на информация за стажа
Винаги съм била един от активните и търсещи млади хора. Като алумни на различни програми и организации получавам информация по много канали – имейл, информационни бюлетини, социалните мрежи, познати и приятели. Често следя и споделям възможности за развитие на младите хора от България и останалите балкански страни във Facebook групата, която създадох през 2011 г. - "Конкурси, стипендии, работа...Бъдете активни и амбициозни". Тъй като с течение на времето групата се разрасна, понякога намирам интересни за мен възможности и в нея, както и в други подобни страници и групи. За стажа например научих от страницата на Министерство на Външните работи. Информацията е навсякъде, просто човек трябва да се интересува, да опитва и да не се отказва, а целеносачено да търси нови предизвикателства.

Снимка

 Моите планове за професионално развитие
Винаги съм мечтала да имам професия с кауза и международно признание. Пътят ми до Виена беше дълъг и криволичещ. Първото ми пътуване извън България беше през 2008 г., когато имах шанса да представя България като "млад дипломат" в програма на американското посолство. Този опит в среда от младежи от 56 различни страни промени целия ми светоглед. Признавам, че на моменти не вярвах, че мога да успея. По време на следването си във Варна, често срещах и неразбирането на състудентите си, дори и на някои от преподавателите си относно многото инициативи, в които участвах. Моето семейство ми оказа огромна подкрепа, макар родителите ми невинаги да разбираха нуждата от поредната конференция, обмен или стаж. Макар и много хора да са скептични към промяната, аз смятам, че именно тя е факторът, който ми помогна да постигна желанието си. Наскоро започнах работа в международна организация - Фонда за Международно Развитие на ОПЕК във Виена. Горда съм да следвам идеала си за кариера с кауза и призовавам повече млади хора да следват мечтите си.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly