С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Моят стаж в "Евроконтрол"

Стажантската програма е прекрасна възможност за старт в кариерата особено за младежи с инженерен профил, споделя Атанаска Върбанова
Share Tweet Share
Снимка

Препоръчвам този стаж на всички, които биха искали да натрупат практически опит на международно ниво, както и да се докоснат на невероятно интересния свят на авиацията, казва Атанаска Върбанова.

 

В рубриката "Моят стаж" ви срещаме с младежи, които споделят за стажантската програма, която са преминали, как са научили за нея и как тя е помогнала за кариерното им развитие. Днес ви представяме Атанаска Върбанова, която разказва за 6-месечния си стаж в европейската организация за безопасност на въздухоплаването "Евроконтрол". Тя е завършила "Международни отношения" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след това магистърската програма МА European Public Affairs в Маастрихт, Холандия.

Ако и вие искате да разкажете повече за стажа си и натрупания опит, пишете ни на
karieri@karieri.bg.

Моето образование дотук
Завърших бакалавърска степен в България. Избраната от мен специалност "Международни отношения" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" бе изключително всеобхватна, в нея бяха застъпени много предмети, с които несъмнено студентите повишават общата си култура. Това, което обаче осезаемо липсваше, бе практическата страна на обучението. Затова избрах след тази специалност да продължа с магистърска програма МА European Public Affairs в Маастрихт, Холандия. Тази програма ми даде възможност да развия много важни практически умения, необходими за работа в сферата на европейските политики и междуинституционалните отношения.

След като завърших академичното си образование, логичното продължение бе желанието да натрупам практически опит на международно ниво. Така дойдох в Брюксел, където изобилстват всякакви международни организации, асоциации и компании, занимаващи се с европейски политики в най-различни области. Бях избрана за стаж в Европейската комисия, където в продължение на 5 месеца имах възможност да видя "отвътре" как функционират институциите на Европейския съюз (ЕС) и как се постигат компромисите по различни въпроси между страните членки.

Изборът накъде да продължа след този стаж не бе лесен, тъй като, от една страна, исках вече да се върна в България, но, от друга, ми се искаше да натрупам още малко опит навън. Разрешението на тази дилема дойде след като кандидатствах в "Евроконтрол" по препоръка на приятел и скоро след това получих предложение за 6-месечен стаж в организацията.

Моят стаж
"Евроконтрол" е европейската агенция за безопасност на въздухоплаването, чиято роля е да развива, координира и планира общоевропейска стратегия за управление на въздушното движение. Като междуправителствена организация Евроконтрол не е част от институциите на ЕС, а е независима агенция с 41 страни членки. Кандидатстването за стаж в "Евроконтрол" е централизирано към отдела за набиране на стажанти, като обяви за стажове се публикуват постоянно на интернет страницата на "Евроконтрол".

В зависимост от нуждите на организацията, търсените профили и специалности варират от авиоинженери, IT специалисти, право, връзки с обществеността и комуникации, човешки ресурси, икономика и счетоводство до стажанти за административни и секретарски позиции. В зависимост от това за какъв вид и профил стаж се кандидатства, изискванията могат да варират. Най-общо е необходимо гражданство на държава членка на "Евроконтрол" (България е такава); диплома в област, съответваща на търсения профил; сертификат за владеене на английски език, който заедно с френския е един от официалните езици на организацията. Също така е необходимо кандидатът да демонстрира добри организационни и комуникационни умения, умения за работа в екип и по-специално в международна среда, както и да умее да работи със стандартни офис приложения и програми (MS Office).

Кандидатстването става онлайн чрез попълване на апликационен формуляр, който е достъпен на интернет страницата на "Евроконтрол". В него кандидатът предоставя лични данни за контакт, както и информация за своето образование и професионален опит (който не е задължително да имате, но все пак е плюс), заедно с кратко мотивационно писмо. Към формуляра е необходимо да се приложи сканирано копие на лична карта или паспорт, както и дипломи и сертификати за образователните степени и курсове, описани в апликационния формуляр. Всички тези документи се изпращат в електронен формат по имейл.

Снимка

 Важно е да се има предвид, че обявите за стажантски позиции често са общи, а не за конкретна единствена позиция. Това означава, че отделът, отговарящ за стажантската програма на "Евроконтрол", може да публикува една обща обява, например за административен профил, от която да избере наведнъж няколко стажанта за различни отдели.

Ако отговаряте на изискванията, представител на "Човешки ресурси" ще се свърже с вас, като е възможно да ви поканят на интервю лично или по телефона с представител на отдела, за който е предназначена стажантската позиция. От интервюто можете да очаквате общи въпроси за вашите умения и предишен опит, както и по-конкретно описание на задачите и отговорностите, които ще изпълнявате като стажант.

Ако след това интервю бъдете одобрени за стажа, ще е необходимо да представите свидетелство за съдимост и сертификат, че сте здравно осигурени (за това служи Европейската здравна карта). Стажът е платен, като месечното чисто възнаграждение е 900 евро, а също така "Евроконтрол" покрива и транспортните разходи преди започване и след края на стажа. Продължителността е максимум 1 година, като дори и първоначално да започнете с договор за по-кратък период, то той може да бъде продължен.

Препоръчвам тази възможност на всички, които биха искали да натрупат практически опит на международно ниво, както и да се докоснат на невероятно интересния свят на авиацията. Стажантската програма е прекрасна възможност за старт в кариерата особено за младежи с инженерен профил, но също така и дава шанс за развиване на умения за работа в междукултурна среда, подобряване на комуникационните умения на чужд език, дори и да нямате технически профил.

Освен това в стажантската програма са включени не малко обучения и лекции, организирани именно с цел стажантите да получат по-пълна представа и познания за дейностите, развивани от "Евроконтрол". Разбира се, освен работата има и много гарантирано забавление с различните събития, организирани от задружната стажантска общност на организацията.

Моите задачи и отговорности
След като кандидатствах по обява за административен стаж, бях избрана да работя в отдела, занимаващ се с изпълнението на схемата за ефективност на законодателния пакет "Единно европейско небе". Първоначално моята задача бе да финализирам оформлението и форматирането на различните доклади, които се подготвят и публикуват от отдела. В последствие получих и допълнителни отговорности да работя с обработката на данни и документи, да администрирам SharePoint сайтовете на отдела, както и да подготвям различни материали за срещите с представители на страните членки. Работата бе динамична и интересна и ми даде възможност да науча много за сфера, в която нямах никакви познания преди това.

Градът, стандартът на живот, забавленията
Брюксел е изключително космополитен, шарен, динамичен и наситен с всякакви събития град. В него могат да се срещнат хора от всички краища на света. Стандартът на живот, предимно заради европейските институции, е сравнително висок. Но пък бирата и шоколадът, с които Белгия е световно известна, са достъпни във всякакви вариации и вкусове.

Снимка

 Трудности и предизвикателства
Началото бе най-трудно, тъй като преди стажа в "Евроконтрол" не бях имала никакъв досег със сферата на авиацията. Още от първата седмица се сблъсках с термини и абревиатури, които дори и преведени на български език не ми говореха нищо. Но разбира се с желание и упоритост всичко се научава. Освен това колегите ми бяха изключително отзивчиви и на драго сърце отделяха от времето си да ми разясняват и отговарят на въпросите ми.

Знанията и уменията, които получих
Освен да получа технически познания в конкретната ми сфера на работа, имах възможност да развия допълнително уменията си за работа с MS Excel и MS SharePoint, включително и чрез участие в различни обучения. Също така стажът ми даде шанс да усъвършенствам уменията си за писане на официална кореспонденция и комуникация с партньори и представители на съответните органи на страните членки, занимаващи се с гражданско въздухоплаване. Тези умения несъмнено ми помагат и са от полза за професионалното ми развитие и след стажа.

Източници на информация за стажа
Споделянето на информация от приятели и познати се оказва изключително важно, затова бих посъветвала всички да го правят. Често попадаме на интересни предложения за работа, стаж, обучения, които може би не съответстват на това, което ние самите търсим в момента, но за някой друг близо до нас може да се окажат златна възможност. Аз лично често се информирам за такива възможности от социалните мрежи, където дори има групи, създадени с точно тази цел като например Конкурси, стипендии, работа...Бъдете активни и амбициозни. А и както се казва - който търси, намира.

Снимка

 Моите планове за професионално развитие
Изключително приятно ми е, че професионалният ми опит дотук макар и от Белгия все пак ми позволява да запазя връзка с родината, тъй като често ми се налага да се занимавам с европейски въпроси и инициативи, по които и България е страна, които засягат и българските институции. Желанието ми е да продължа да се развивам в сферата на международните проекти и сътрудничество на европейско ниво, като се надявам натрупаният от мен опит в чужбина един ден да мога да пренеса успешно в България.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly