С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Йейлското училище по горско стопанство и околна среда, САЩ

Илияна Лазарова разказва за опита и преживяванията си по време на магистърската програма по "Управление на околната среда" в Йейлското училище по горско стопанство и околна среда, САЩ
Share Tweet Share
Снимка

 

В рубриката на "Кариери" - "Моят университет", която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина "Тук-Там", ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.

Днес ви срещаме с Илияна Лазарова, която е на 25 г. и учи магистър "Управление на околната среда" в Yale School of Forestry and Environmental Studies, САЩ. Завършва Първа Английска гимназия в София и бакалавър "Международни икономически отношения" в Унивеситета за национално и световно стопанство (УНСС). В свободното си време обича да пътува по нови и непознати места.

Ако и вие сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Моят университет
В момента уча магистратура по "Управление на околната среда" (Master in Environmental Management) в професионалното училище по гори и околна среда на Йейл (Yale School of Forestry& Environmental Studies).

Университетът се намира в Ню Хейвън, щата Кънектикът, на около 2 часа северно от Ню Йорк. Йейл е един от най-старите в САЩ, основан през 1701 г. и е част от небезизвестната Бръшлянова лига. Организиран е в 12 факултета – 1 колеж за бакалаври (Yale College), 1 факултет за магистри и 10 професионални училища, каквото е и моето. Общо в Йейл се обучават 12 000 студенти, почти наполовина разделени между бакалаври и магистри.

Усещането да си в така древна обител на академично знание е невероятно. Зад стените на класните стаи и библиотеките тук са се обучавали лидери, движили науката, обществения и икономически живот не само на Америка, но и на целия свят. Алма-матер е на 5 американски президенти, сред които Бил Клинтън, Джордж Буш- баща и син. Тук са завършили Мерил Стрийп и Пол Нюман, а множество Нобелови лауреати в различни области са както възпитаници на университета, така и настоящи преподаватели.

В началото е малко стряскащо. За мен да уча в университет от Бръшляновата лига е сбъдната мечта. И затова бързо преодолях замаята и се фокусирах върху всички възможности, които университет като Йейл предлага. Изключително вдъхновяващо е, че от този трамплин всичко, което човек иска да постигне занапред, зависи единствено и само от него – от желанието и усилията.

Снимка

Sterling Memorial Library

 Учебната програма е либерална, което на мен много ми допада. Всеки студент сам избира предметите, които да изучава и така в края на двете години магистърска програма има дипломирани специалисти в области от управление на горски масиви, през експерти по климатични промени до хора, фокусирани върху води и реки.

След Първа Английска гимназия в София, завърших "Международни Икономически отношения" в УНСС, като последната година от обучението си прекарах по обменна програма в САЩ със стипендия по програмата "Младите Лидери на България". След първия ми досег с висшето образование в Америка, реших, че искам да следвам магистратура там. Кандидатствах на 10 места от различен ранг в класациите и макар Йейл да беше първо желание, не предполагах, че ще ме приемат. Избрах го най вече заради дългите традиции в областта на околната среда; свободата да съчетая интереса си към природните ресурси с бизнес разбирането и подхода към опазването им. Макар че според мен с университети от този ранг, по-скоро приемната комисия е тази, която избира теб, а не обратното.

Кампусът в някои части напомня много на света на Хари Потър със старинните си сгради, вити стълбища във вековни библиотеки и уютни камини. Моето училище е 2 века по-ново от университета и се намира встрани от "Хогуортс" и бакалаврите. Сградата е много светла и енергийно ефективна.

Моята специалност
Уча "Управление на околната среда". Магистратурата е двугодишна, което е сравнително често в моята област. Това дава и повече време за усвояване на знания и умения.

Училището има добре изградени партньорства с други факултети като бизнес училището. Подготвят се експерти в областта на бизнес устойчиво развитие, енергийна ефективност на сгради и иновативен дизайн. Предлагат се класове в разнообразни сфери – климатични промени, публично здраве, бизнес и социална отговорност.

Моите интереси са в областта на възобновяемите източници на енергия, финансови инвестиции със социална мисия и възможностите на частния сектор да повлияе градивно за опазването на околната среда. До момента съм изучавала предмети, свързани с енергийните системи, интеграция на вятърни и соларни мощности, анализ на риска и метрични системи за измерване на влиянието върху околната среда. Следващата година смятам да продължа специализацията си като бъдещ експерт в областта на енергетиката.

Снимка

Снимка от най-големия в историята поход за климатичните промени (Climate March) през септември 2014 г. в Ню Йорк.

 Таксата за обучение и стипендии
Образованието в САЩ е много скъпо и дебатът за нарастващия студентски дълг се води сред различни обществени организации. Академичната такса за магистърска степен в Yale School of Forestry е 38 000 долара на година плюс разходи за живот от средно 1 200 долара на месец.

Цената на образованието в САЩ е почти немислима без стипендии. Част от финансовата помощ за следването ми е благодарение на Българо-американска комисия за образователен обмен "Фулбрайт" и института "Благодарност към Скандинавия". Получавам частична финансова помощ от университета. Тази година ще се наложи да изтегля и заем.

Частните университети са скъпи, но също така са и по-щедри и има по-голяма вероятност да отпуснат стипендия. Стипендията "Фулбрайт" дава възможност за магистратури в САЩ. Кандидатства се за финансиране близо година преди започването на определена програма, като се изискват препоръки, мотивационно писмо и резултати от изпитите. Ако университетът отпуска стипендии, най-често при самото кандидатстване отбелязвате, че се нуждаете от финансова помощ и ако ви приемат, отпускат определена сума.

Трудности и предизвикателства
Кандидатстването за магистратура в САЩ отнема около 1 година – планиране, подготовка за изпити, подаване на документи и подробности преди заминаването. Необходими са резултати от изпит по английски език (TOEFL) и изпит по обща математическа и лингвистична грамотност (GRE). GRE е тежък изпит, който изисква няколко месеца сериозна подготовка, основно изразяваща се в решаване на задачи по математика от гимназиално ниво и в усвояването на обемна и сложна лексика. Аз се готвих 3 месеца.

Мотивационното писмо е много важен елемент, защото е пряката възможност да убедим приемната комисия, че именно ние сме най-подходящия кандидат. Препоръчвам да се напише и да се консултира за редакции с няколко човека. Изискват се също така и препоръки от преподаватели и/или работодатели. Работният опит между бакалавърска и магистърска степен е много ценен и често пъти е изискване за прием.

Снимка

Sterling Memorial Library – основната библиотека, в центъра на кампуса.

 Големите предизвикателства на кандидатстването са търпението и постоянството, които изисква. Няма формула за прием и към всеки университет или тип програма е желателно да се подходи с внимание и задълбочено прочуване. Например в моето училище се оказа, че резултатът по математика от GRE не е с такава тежест в апликацията, както например професионалния опит и демонстрирано силно желание за опазване на околната среда.

Американската академична атмосфера е много различна от българската. В началото ми беше трудно да свикна активно да участвам в дискусиите в час, да задавам свободно и всякакви въпроси, да разговарям свободно и по email с професорите. Новост бяха и часовете за консултации, в които асистентите обясняват материала с желание и търпение. Нещо, което истински ме респектира, е професионалното отношение на професорите. Независимо дали пред вас стои Нобелов лауреат или бивш президент, в класната стая той е ваш преподавател, винаги е навреме и е подготвен с нов и интересен материал. В УНСС ми бе най-обидно, когато преподавател не се появи за лекция и дори не уведоми студентите. Тук уважават времето ти, но изискват същото от теб.

За международните студенти поначало тук има много спомагателни ресурси и адаптацията към новата култура е съдействана от различни административни офиси.

Работа
Работя, макар че следването ми е ангажимент равносилен на целодневна работа. Занимавам се с организационна дейност към изследователски център за бизнес и околна среда. Спомагам за реализирането на събития и състезания за предприемачески идеи, насочени към устойчивото развитие.

Снимка

 Тази година ще бъда и асистент на преподавател в университета. Магистрите могат да правят свои проучвания, да работят с професор или в библиотеката. Разрешена е 20 часа работа, но повече от 10 на седмица би могло да подложи на компромис обучението, тъй като непрекъснато има домашни и материали за четене.

Стандартът на живот
Ню Хейвън е типичен за Нова Англия град - кокетен, със сгради от червени тухли. Населението е около 130 000 души. С годините се променя позитивно, казват, но за мен все още е стряскаща разликата в социално-икономически план. Има квартали с висока безработица и дребна престъпност, а през няколко улици кампусът на Йейл е перла в короната.

Повечето магистри живеят в къщи, макар че има и ограничен брой общежития. Стая в къща може да се наеме за 600 долара, а малък апартамент за 1 000 долара. Обикновено повечето хора карат колело в града, макар и да има и градски автобуси. В центъра има приятни ресторантчета с кухня от цял свят, където вечеря струва може 10 и 15 долара. Тази част на Америка традиционно е населена с богато население и магазините за дрехи и сувенири са доста скъпи. В града няма търговски център и за целта е необходима кола за покупки в някои от големите крайпътни комплекси.

Харесва ми, че има театър, класически и джаз концерти, изпълнявани от студентите, така че да се поддържа културен живот е също относително достъпно, често пъти е безплатно.

Летен стаж
През лятото между първата и втората година на магистратурата всички студенти в програмата правят стаж или се занимават с научна работа. Намирането на стаж е трудно, но много помагат контактите с възпитаници на университета. Йейл има добре поддържана мрежа, а и тук много се насърчават общностите на завършилите да си помагат, да обменят опит и съвети.

Аз правих стаж във фонд за социално отговорни инвестиции в Ню Йорк, но разнообразието от занимания на колегите ми варираше от работа в отдела за устойчиво развитие на големи компании като Nike, Unilever и General Electric до опазване на горски масиви в Мадагаскар. Стажовете са изключително полезни, тъй като прилагаш част от наученото и придобиваш практически опит.

Снимка

Моя снимка с изображние на Президента на Йейл – д-р Питър Саловей и талисмана на университета, булдога Дан. Снимката е от честването на годишнината от основаването на Йейл.

 Подготовка за изпитите
Обучението тук проверява знанията ти през целия семестър. Финалната оценка зависи от участие в час, предадени домашни занятия и 2 изпита - по средата и в края на семестъра. За разликата от сесията в България, тук изпитите са обикновено в рамките на 1 седмица. Но подготовката тече паралелно и така усвояването на знанията е много по-трайно и лесно.

Не бива да се закъснява със срокове, защото това намалява от оценката. Ако човек изостане с материала повече от една седмица, наваксването след това е истинско предизвикателство. В много отношения магистратурата ми напомня повече за училище, отколкото за сравнително бохемския студентски живот в България.

Кариерен център
Кариерният център е изключително важен за професионални училища като моето. Повечето ми съученици са хора с няколко години опит, които са инвестирали в магистратурата си, за да получат още по-добри кариерни възможности. Центърът е фокусиран върху предлагането на позиции в областта на околната среда и устойчивото развитие.

Всеки студент се среща минимум веднъж на семестър със съветниците в центъра, за да обсъди плановете си, да сподели какви предмети изучава и с какви извънкласни дейности се занимава, които биха му помогнали за постигане на целта.

Студентски стол
Столовете за хранене са предимно в общежитията за бакалаври, но всеки може да си плати за едно ястие, което е обикновено 12 долара. Част от живота на магистрите са множеството събития в кампуса, на които обикновено се предлага и безплатна храна: пица, салата, сандвичи. Повечето ми съученици се прехранват така или си готвят.

Снимка

The Green – централния парк/площад на Ню Хейвън.

 Спорт и забавления
Спортът е на висока почит в американските университети, много отбори се радват на слава като в професионална лига. Гребане, плуване, фехтовка, лека атлетика са популярни в Йейл. Фитнесът и всички спортни съоръжения са безплатни за студенти. Има възможности за любителско занимание с най-различни спортове. Има стадиони за бейзбол, американски футбол, басейни, тенис кортове, стени за катерене и др. Кампусът на университета е малък град. Има 2 театъра, кино салон, зали за танци. Ню Хейвън със сигурност не е известен с нощния си живот, но има и клубове за нощни забавления, сравнително по-малко от тези в Студентски град.

Свободно време
През годината почти не ми остава свободно време, но обичам да прекарвам малкото такова със съучениците си, които са от целия свят, както и от различни части на Америка. Любопитно ми е да изучавам нови култури. Глобализацията за мен е кениец, индиец, българка, непалка и нюйоркчанин - всички с мартеници, каквито им закичих на 1 март.

Обичам и да пътувам. До сега съм била в Маями, Вашингтон, Филаделфия, Сан Франциско. Америка има и много красива природа. Ниагарският водопад и Гранд Каньон са величествени места, които карат дъха ти да спре.

Снимка

Гледка към града Ню Хейвън от парка East Rock.

 До Йейл и напред
Програмата в Йейл е точно това, което търсех – мулти-дисциплинарен и практичен подход за решаването на проблемите на околната среда. Устойчивото развитие означава добър и отговорен бизнес, дългосрочна социална политика и далновидна инвестиция. Благодарна и щастлива съм за възможността да уча тук. Единствено не ми харесва,че денонощието има 24 часа и не стига за всичко, което искам да направя.

След завършването си планирам да се развивам професионално като анализатор на енергийни пазари и експерт по устойчиво развитие. Надявам се да срещам все повече съмишленици в стартирането на иновативни зелени технологии. Мечтая да пътувам и се надявам да оправдая очакванията към себе си.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly