С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Как ще работим в бъдещето

Форум "Професии на бъдещето" събра професионалисти и експерти от различни компании, които споделиха как технологиите променят начина ни на работа
Share Tweet Share
Снимка

["Джуниър ачийвмънт България"] 

Технологиите трябва да служат на хората, а не обратното – това беше основното послание на младежкия кариерен форум "Професии на бъдещето", организиран за втора поредна година от "Джуниър ачийвмънт България". В рамките на събитието представители на технологични компании и агенции в областта на човешките ресурси запознаха присъстващите с разнообразното приложение на технологиите в модерните професии и им обърнаха внимание върху кои умения да наблегнат, за да си пробият път напред и да постигнат успех в кариерното си развитие.

Търсят се таланти, а не служители

Какви са отличителните белези, по които се познават истински талантливите служители? Според специалистите по човешки ресурси Евгения Георгиева от Talent Link, Радостина Добрева от Concentrix и Диана Куршумова от Manpower това са хора, които търсят предизвикателствата и знаят защо са се насочили към конкретната позиция, когато кандидатстват. Затова ако човек има интелектуален потенциал и мотивация, той ще се развива без значение от сферата, в която работи, категорични бяха експертите.

Евгения Георгиева от Talent Link обърна внимание и на трудностите да се намират IT специалисти, които могат да ръководят хора. Затова нейният съвет към младите беше да не се фокусират само върху развиването на специализирани умения, а да поработят и върху изграждането на т.нар. меки умения. Тя отправи и призив към младежите да започнат работа още докато учат, макар и в началото да не получават много висока заплата.

Променете начина си на мислене

Преди да се насочат към технологиите, някои от лекторите разказаха, че са мечтали за кариера в спорта. Такa започва например историята на търговския директор на "Майкрософт България" Иво Русев. "Исках да стана спортист, защото смятах, че това е моят път", сподели той. Причината да се откаже от мечтата си и да избере пътя на технологиите били ротативките и интересът му към това, което седи зад тях. По думите му ключов момент по пътя към успеха е човек да успее да промени начина си на мислене, така че да започне да възприема провалите и предизвикателствата като възможности, а не като пречки. Затова препоръката му към младите е да не се стремят на всяка цена към мечтаната професия, а преди всичко да развиват себе си и да знаят, че всичко, което правят, им носи добавена стойност.

На подобно мнение беше и Тихомир Матеев, който в момента работи като софтуерен инженер в IT компанията "VМware България". Той сподели, че още от малък изпитвал страст към технологиите и особено обичал да разглобява телевизора вкъщи, което обаче невинаги водело до успешното му сглобяване. Вече като по-голям минал през различни предизвикателства, които претърпели провал, и в крайна сметка започнал работа в технологична корпорация. А урокът, който научил в процеса, е, че големите компании имат нужда от хора с предприемачески дух и с много идеи. И все пак според Матеев все още съществуват доста заблуди по отношение на професиите в IT сектора като например че е необходим опит, че работата е скучна, че е мъжка професия или че няма нужда да учиш нови неща. Това обаче не е вярно и най-лошото е да позволяваш на тези предразсъдъци да те спират и да те карат да седиш на едно място, предупреди той.

Работата не е това, което беше

Съвременните иновации променят не само ежедневния ни живот, но и начина, по който работим, коментира Александър Самарджиев, тийм мениджър в компанията за разработка на аналитични инструменти и решения "Experian България". По наблюденията му технологиите правят света по-лесен за младите, но и по-труден за тези, които не успяват да се справят с тях. Така нуждата от технологичен преводач, който да прави по-плавен прехода от миналото към бъдещето, за да могат повече хора да се включат в него, става все по-голяма, заяви инж. Стефан Златев от Bosch. И все пак колкото и технологиите да навлизат в ежедневието ни, те няма как да изместят човека, защото именно той е носител на идеите и на промяната, категоричен беше Златев.

За Страхил Чернев, началник на отдел BSS design в БТК, технологиите не само подпомагат свързаността между хората, но също така са резултат от нея и от все по-разпространената нужда от екипна работа. По думите му кариерата в IT сферата е като бягане на дълги разстояния, при което ако спреш, рискуваш конкуренцията да те задмине и да загубиш цялото състезание. В крайна сметка най-важното е бъдещите професионалисти да не позволяват новите технологичните възможности да ги превърнат в работохолици, които са забравили да се наслаждават и на другите неща от живота.

Специалистите на бъдещето

Напредъкът в технологиите променя и начина, по който компаниите и техните продукти достигат до клиентите. Така например все по-често започва да се говори за поименен маркетинг, при който чрез специализирани програми се изготвя прецизен профил на всеки потребител, за да се следят нуждите и желанията му, отбеляза Христо Ласков, специалист по дигитално планиране и стратегически директор в комуникационната група Publicis Sofia. Facebook е подходящ пример за това как съдържанието вече се създава основно от потребителите. По този начин компаниите стават все по-зависими от крайните си клиенти и не могат да им влияят както в миналото, подчерта Ираван Хира, изпълнителен директор на "Хюлет-Пакард България".

"Технологиите размиват границите, създават парадокси и сливат функции, които по принцип нямат много общо помежду си", каза и Христо Христов, изпълнителен директор на "Нетинфо". Но колкото повече източници на информация има, толкова по-трудна ще става обработката й. Този взрив на информация ще доведе и до все по-голям недостиг на хора, които умеят да работят с данни и да ги анализират. Затова според Шакир Ахмедов, мениджър на IT дивизията на "Samsung Electronics България", специалистите ще са мениджърите на бъдещето, а дигиталните компетенции ще са тяхното предимство пред досегашните ръководители. И за да се справят с новите нужди на индустрията, компаниите все повече ще разчитат на служители, които надграждат непрестанно своите технологични умения.

Учене за цял живот

"За да постигнем съвършенство в работата си, трябва да полагаме целенасочени усилия и да практикуваме уменията си всеки ден", каза Емануил Манасиев, мениджър "Бизнес развитие" в консултантската компания за подбор Talent Hunter. По думите му само формалното образование прави разлика между учене и работа. Всъщност се учим най-добре чрез действия, затова и няма човек, който да е положил усилия и да не е постигнал някакъв успех. Освен това според Манасиев природният талант не съществува, а той е по-скоро реализация на нашите умения и качества в практиката.

Върху значението на ученето чрез правене наблегна и Ваня Нотева от Центъра за развитие на човешките ресурси. "Преди да познаваш технологиите, трябва ти самият да знаеш какъв си", каза Нотева. Тя обърна внимание и на това, че обикновено се фокусираме повече върху негативните отколкото върху положителните си качества. Също така прекалено много се съсредоточаваме върху страха си от провала вместо върху действията, които трябва да предприемем, за да го преодолеем. Затова трябва да си дадем сметка, че неможенето и несправянето са две различни състояния и че за да се научим да правим нещо, трябва да се проваляме и да опитваме отново. Много е важно и да знаем как да управляваме кариерата си. Затова на първо място е нужно да се съобразяваме със себе си и собствените си нужди, после - с пазара на труда, като проявяваме гъвкавост и предприемчивост, и най-накрая - с компанията, за която работим, подчерта Нотева.

Грешките като част от успеха

"Грешките са най-добрият начин да научим нови неща за света, а страхът е нещо хубаво, защото ни пази от безразсъдни постъпки", заяви предприемачът Тодор Саракчиев. Според него това, което отличава успешните хора, е начинът им на мислене и стремежът винаги да си задават въпроса "Какво мога да направя с това, което имам?". Във всички случаи най-същественото качество на предприемача е да бъде честен със самия себе си.

Не по-малко важно е и да можеш да комуникираш идеите си, да не те е страх да покажеш какво знаеш и можеш, както и да споделяш опита си с другите, отбеляза Калина Петкова, която отговаря за комуникациите в производствената компания Schneider Electric. И поясни, че провалът не е нищо повече от средство да се учиш от подхода на другите. Според Петър Дивитаков, който е вицепрезидент "Енергия и партньорски проекти" в Scheider Electric, човек трябва да се научи да приема роли, в които не се е представял, и да е готов за кариерно преориентиране във всеки един момент, за да може да се развива. Защото ако не си адаптивен в днешно време, няма как да се справяш с постоянно променящата се работна среда.

В заключение Парис Чайлдрес и Мариане Беър поставиха акцент върху значението на предприемаческия дух и адаптивността за постигането на успех в кариерата. И споделиха, че именно тези качества са им помогнали да намерят работа в технологичния гигант Google. Мариане Беър например никога не е изпитвала особен интерес към технологиите и дори е завършила изкуства, но въпреки това вече от 10 години е в Google, където в момента работи като продуктов консултант. Парис Чайлдрес пък е трябвало да преодолее купища предизвикателства, преди да стигне до позицията, която заема днес – мениджър на офиса на Google в България.

Историята му започва през 2009 г., когато му предлагат работа в компанията. Така преминава през 10 интервюта, като за много от тях му се налага да пътува до различни градове из света, но накрая не получава мястото. Няколко години по-късно - през 2014 г. обаче е препоръчан и лично поканен от водещо лице в технологичния гигант, но до последно се колебае дали да се подложи на същия изтощителен процес, след като трудно е преглътнал неуспеха от първия път. Все пак решава да поеме риска и приема предложението. И от дистанцията на времето заявява, че не съжалява за избора си. В крайна сметка само този, който рискува, има и по-големи шансове да спечели – именно това е формулата на успеха не само в технологичния бранш, но и във всяка друга професия на бъдещето.


Share Tweet Share

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly