С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Стажове, стипендии, конкурси (3-9 април)

Селекция от актуалните предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии тази седмица
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg в началото на всяка седмица ви представяме обзор на различни възможности за кариерно развитие. В нея можете да намерите актуални предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии, които да ви помогнат да усъвършенствате уменията си, да обогатите опита си и да бъдете по-успешни в работата си.

Стажове

Медиата към Дружество за ООН в България - UNA News - набира желаещи за двумесечна стажантска програмата в ресор "Младежки сектор". Подходящи кандидати са младежи на възраст от 16 до 29 г., които владеят английски или друг чужд език, умеят да пишат и имат интерес към младежките теми и работата на ООН. Стажът ще се реализира онлайн, като има изискване за средно по 4 статии на седмица. Участниците ще могат да се включат и в обучение за усъвършенстване в сферата на медийната грамотност през месец май, а също и ще получат сертификат след успешното приключване на програмата. Стажантите могат да разчитат и на съдействието на редактор, който ще им дава насоки и препоръки за работата с информационни текстове. Крайният срок за кандидатстване е 10 април, а повече за условията можете да научите на сайта на медиата.

Държавната администрация търси над 1200 студенти за летните си стажантски програми в 43 професионални направления. Продължителността на стажовете е от 10 до 45 работни дни, а периодът за провеждането им е през юли, август и септември. Фокусът е върху придобиването на практически опит, нови професионални умения и запознаване с дейността на държавната администрация. Първоначалният подбор включва онлайн тест на портала, който се зарежда при избора на първата стажантска позиция. Окончателният подбор на кандидатите ще стане след интервю. За българските студенти в чужбина интервюто може да се проведе по телефон, имейл или друг начин. Крайният срок за кандидатстване е 23 април. Подробна информация ще намерите на официалната платформа на инициативата.
Още предложения за стажове може да намерите в секция "Стажантски програми" на Karieri.bg.
А ако сте представител на компания, която търси стажанти, можете да публикувате информация тук.

Стипендии
Британският BPP University отпуска стипендии за летните си обучения по право. Лятното училище включва два модула с практическа насоченост - Въведение в международното бизнес право (3-14 юли) и Въведение в гражданското и наказателното право (17-28 юли). Кандидатите трябва да са студенти по право и да владеят английски език на ориентировъчно ниво IELTS 6, но не се изисква представяне на сертификат. Стипендиите са под формата на регистрационна такса с общ размер 2400 британски паунда (по 1200 британски паунда за всеки модул). Участниците поемат единствено настаняването си и режийните разходи, като ще получат съвети и препоръки от специалния отдел Настаняване. За стипендиантската програма се кандидатства чрез онлайн формуляр, като крайният срок е 14 април. Повече информация за лятното училище по право можете да намерите тук. За повече детайли и консултация за участие в стипендиантския конкурс може да се свържете и с официалния представител на университета за България - MDV Professional Education.

Конкурси

Национално състезание по IT, информатика и визуални изкуства за учениците от 8 до 12 клас, организирано от "Аз мога - тук и сега", ще се проведе тази седмица в Девин. Състезателните направления, в които учениците могат да вземат участие, са "Презентация", "Видеоклипове", "Графичен дизайн", "Редизайн на уеб сайтове с Photoshop", "Фотография", "Програмиране", Front-end Development и "Linux системна администрация". Всеки ученик участва с придружението на ръководител - учител от съответното учебно заведение или родител и/или настойник на ученика. Състезатели, класирали се на призови места, ще получат парично-предметни награди. Всички останали участници ще получат сертификати за участие, както и подаръци от партньорите на събитието, включващи облекчен прием в партньорски университети. Състезанието ще се състои от 21 до 23 април, а крайният срок за записване е 9 април.

Mastercard обявява ученически конкурс за есе на тема "Дигитализацията и аз. Как технологиите помагат в ежедневието?" със съдействието на "Джуниър ачийвмънт България". Възможност да се изявят ще имат гимназисти от цялата страна на възраст от 14 до 18 години. Голямата награда в конкурса е възможността за среща на живо с роботa-хуманоид Pepper в демо зоната на Mastercard по време на технологичния форум Webit в края на април. За авторите на трите най-високо оценени есета са предвидени допълнителни награди. За да участват в конкурса, учениците трябва да изпратят текст с обем до 2 страници до 11 април на адрес: ja.bulgaria@jabulgaria.org. С пълните условия можете да се запознаете на официалната интернет страница на JA България.

Фондация "Еврика" набира кандидатури за осмия международен конкурс за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници". Право на участие имат ученици и младежи на възраст от 4 до 27 години, състезаващи се в осем групи. Изискванията към рисунките са: да са изработени на графична програма по избор (например: Adobe Photoshop, Corel DRAW, Adobe Illustrator, Microsoft Paint, Corel Painter Classic); да не се вмъкват готови обекти или картинки; да са нарисувани със свободна ръка с инструментите за рисуване на графичните редактори. Изискванията към колажите са: да са изработени с програма по избор; да се комбинират едно или повече фотографски изображения с текст, рисунки или друг вид художествени елементи. Най-добре представилите се участници ще получат възможност за посещение на Европейския парламент в Брюксел, както и поощрителни награди. Крайният срок за подаване на творбите е 12 април, а пълните условия ще намерите на този сайт.

Младежи без опит могат да станат изпълнителен директор на "Адеко" за един месец чрез участие в четвъртото издание на програмата "CEO за един месец". В рамките на инициативата във всяка от участващите 49 държави ще бъде излъчен по един финалист, който ще започне едномесечен стаж като изпълнителен директор в местния офис на "Адеко" през лятото. Избраният кандидат ще получи и възнаграждение, което да подпомогне бъдещото му образование и развитие. Ако се справи успешно с предизвикателството, българският изпълнителен директор за 1 месец ще има шанс да се състезава с избраните младежи от другите 49 страни за позицията на генерален директор на цялата група "Адеко". Победителят ще прекара месец септември в централата на компанията в Цюрих, Швейцария, където ще работи рамо до рамо с генералния директор на компанията Алан Дехейз и ще получи заплащане от 15 хил. евро. За да участват, желаещите трябва да кандидатстват през сайта на инициативата до 16 април.

Национално представителство на студентските съвети в България (НПСС) отваря процедура за подбор на 150 студентски делегати за Международния фестивал на младежите и студентите в Сочи, Русия. Организаторите на мероприятието поемат всички разходи по време на престоя на участниците. Разходите за транспорт (самолетни билети) се поемат от участниците. Участващите ще имат възможност да се включат в различни културни, спортни, образователни, развлекателни и други дейности, които ще се организират по време на фестивала. Кандидатите трябва да изпратят попълнена регистрационна форма, автобиография и снимка в паспортен формат до 8 април на адрес: vangelova@npss.bg. Повече информация ще намерите на сайта на НПСС.

"Клъстер Варна бизнес консулт" стартира набирането на кандидатури за второто издание на конкурса From my idea to my first project (от англ. - "От моята идея до моя първи проект"). В конкурса могат да вземат участие всички младежи до 29 години, които имат идеи за бизнес. Най-добрите идеи ще получат осигурени ментори за разработване на идеята в продължение на една година и подготовка на проект и бизнес план за финансиране на проекта. Всеки участник трябва да попълни регистрационна форма за участие и да опише подробно своята идея в съответното поле. Инициативата цели да подпомогне развитието на предприемаческия дух на младите хора и иновационната активност в региона. Крайният срок за записване е 15 април.

Българско училище за политика "Димитър Паница" организира
конкурс на тема "Това е моята Европа" за любители на фотографията на възраст между 16 и 29 години. Фотографиите могат да са в някои от следните подтеми: природни и/или исторически забележителности; култура и изкуство; спорт и развлечения; средата, в която уча, работя и живея; улична (Street) фотография. Всяка снимка трябва да е придружена с кратко описание на кирилица - към коя подтема се отнася, къде и кога е заснета. Авторът на снимката, класирана на първо място, ще бъде награден с посещение до Брюксел, където на място ще се запознае с работата на Европейския парламент в периода 15 май - 15 юни 2017 г. Авторът на снимката, събрала най-много харесвания на страницата във Facebook, ще получи дигитален фотоапарат. Авторът на снимката, класирана на второ място от журито също ще получи дигитален фотоапарат, а наградата за трето място ще е участие в професионален курс по фотография. Крайният срок за участие е 16 април.

Випуск "Жак Делор" от специалност "Европеистика" към Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира конкурс на тема "#JeSuisЕвропа" за есе, разказ или карикатура. Есетата трябва да са с обем до 1500 думи, а разказите - между две и пет стандартни страници. Есетата и разказите трябва да изразяват личната позиция на автора, да са написани на грамотен език и аргументирани, както и да бъдат оригинална разработка. В трите направления ще бъдат оценени творческите идеи и уменията на студентите за анализиране на проблеми. Ще бъдат наградени по трима участници от всяка категория. Печелившите творби ще бъдат обявени по време на конференцията на випуска на 9 май, по повод на която се организира конкурсът. Те ще бъдат публикувани в специален сборник, като има предвидени и допълнителни награди за победителите. Крайният срок за изпращане на работите на адрес: jd.conference2017@gmail.com е 15 април. Повече информация ще намерите на Facebook страницата на проекта.

Обучения

Инвестиционният посредник "Елана трейдинг" ще излъчи безплатно онлайн семинар на тема "Инвестиционни подходи за управление на спестяванията". Целта е да се осигурят за спестителите базисни познания за активното управление на спестявания, които са необходими, за да се направи информиран избор. Участниците ще могат да разберат защо и докога падат лихвите по депозитите, каква е ролята на инфлацията и какво представлява активното управление на пари. Водещият Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг", ще обясни какви са възможните инвестиционни варианти за спестявания с техните специфики; какво е реална доходност и как да се преценява за дългосрочни спестявания; какви са възможните подходи при управление на дългосрочно инвестиране на спестявания, за да се постигнат спестовните цели. Участието в уебинара, който ще се проведе на 4 април от 18:30 ч., е безплатно. Необходима е само онлайн регистрация.

Фондация "Каузи"организира обучение "10 елемента, без които дигиталният маркетинг не може". Присъстващите ще научат защо през последните няколко години толкова активно се заговори за дигитален маркетинг и ще се запознаят с основните му компоненти. Обучението е предназначено за млади хора от 15 до 29 години, независимо дали вече познават или тъкмо прохождат в онлайн маркетинга. Участниците ще разберат и как да се възползват от глада за експерти в тази сфера и да се пласират най-добре на пазара на труда. Обучението ще се проведе на 4 април, от 10:00 ч., в Младежки информационно-консултантски център "Каузи" (в сградата на 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" в Люлин, София).

Европейската асоциация Peer Review (EPRA) организира международен уебинар по проекта за развитие и насърчаване на IT обучители QualiTools. По време на събитието участниците ще получат информация за методите на QualiTools, които са насочени към обучители/учители, които желаят да подобрят своето представяне по време на обучителния процес. Събраните 64 метода в наръчника QualiTools покриват целия учебен процес. Те са лесни за употреба и могат да бъдат използвани директно по време на обучение. Уебинарът ще въведе участниците в целите на проекта. Преди реализирането на уебинара на участниците ще бъде изпратен въпросник, който да помогне на организаторите да обърнат внимание на специфичните интереси на участниците. Уебинарът ще се проведе на английски език. Можете да се включите на 4 април, от 10:00 ч., след като се регистрирате тук.
Още предложения за обучения в различни области може да разгледате в секцията "Обучения" на Karieri.bg.

Събития

За шеста поредна година в Технически университет - София ще се кариерното изложение проведе "Стажове". Представители на бизнеса ще имат възможност за директен контакт със студентите като техни потенциални работодатели и ще представят информация за своята дейност, за свободни стажантски позиции, както и за стипендиантки програми. Чрез събитието студентите получават възможности за нови контакти, натрупват увереност при представянето си и правят първи стъпки в своята кариера. В това издание на изложението ще се включат 75 компании, сред които Progress, HPE, Telebid Pro, EVN, ABB, Lufthansa Technik, Hyundai, Trelleborg, SAP, Unicredit Bulbank, Visteon и др. Официалното откриване на събитието ще бъде на 4 април, от 10:00 ч., във фоайето на учебен блок 12 на университета. На 6 април ще се проведе изложение "Стажове" и в пловдивския филиал на ТУ-София. Повече информация за инициативата ще намерите на сайта на университета.

Кариерният център към Американския университет в България (АУБГ) организира 24-тото издание на изложението за стажове и работа на АУБГ. Студенти и алумни на висшето учебно заведение ще се срещнат с работодатели с цел улесняване на процеса по подбор на кадри и представяне на качествените възможности за реализация пред възпитаниците на институцията, които включват работа на пълно работно време, стажове и летни програми. Участниците ще могат да се явяват и директно на интервюта за работа с представители на компаниите. Сред работодателите на събитието ще са AIG, "Мобилтел", Walltopia, "Каменица", KPMG, Progress, IBM, банка ДСК и др. Изложението ще се проведе на 5 април, от 8:00 ч., в спортната зала на Студенткия център в кампуса на университета в Благоевград.

Предприемачът и бизнес коуч Стойне Василев ще изнесе лекция на тема "От наемен служител до свободен предприемач" като част от предварителната програма на форума "Бизнесът в действие", на който "Кариери" е медиен партньор. Инициативата на студентската организация AIESEC ще запознае младежите с особеностите както на кариерата в голяма корпорация, така и на свободната практика. Лекторът на събитието е финансов и бизнес коуч, предприемач, инвеститор, собственик на популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти. Събитието ще се проведе на 5 април, от 18:30 ч., в Нов български университет, а 14-тото издание на форума "Бизнесът в действие" ще е между 21 и 23 април, в "Интер експо център".
Представителството на Европейската комисия в България и "Кариери" организират информационно събитие на тема "Какви са възможностите за кариера в евроинституциите?". По време на срещата ще бъдат коментирани въпросите: "Какви са актуалните възможности за работа и кариера в европейските институции?"; "Какви са особеностите на обявения наскоро конкурс за администратори (AD5)?"; "Как можете да работите за европейските структури на консултантски договор?" и др. Гост лектори са служители на евроинституциите и EU Careers за България - организацията, която представлява Европейската служба за подбор на персонал (EPSO). Конференцията ще се проведе на 10 април от 10.30 ч. в Дома на Европа (София, ул. "Г.С. Раковски" 124). Повече информация ще намерите на сайта на "Кариери", а своята предварителна регистрация можете да направите на този линк. Със събитието се дава началото и на "Месеца на кариерните възможности в ЕС" - проект на "Кариери" и Представителството на ЕК за България. На специална платформа, част от karieri.bg, през целия месец април ще ви представим разнообразието от професии в евроинституциите, техните специфики, както и как да бъдете сред успешните кандидати. Ще ви запознаем и с новостите в различни инициативи на Европейската комисия, насочени към професионално развитие на младежите, като напр. Европейския корпус за солидарност и програма Еразъм+, която тази година отбелязва своята 30-та годишнина.

Учениците от Клуба по кариерно ориентиране към СУ "Отец Паисий" в Самоков организират безплатен кариерен форум за ученици от цялата страна. Водещи професионалисти ще помогнат на учениците да научат как да изберат подходящата специалност; да напишат своето CV и мотивационно писмо; да се подготвят за първото си интервю; както и да натрупат ценен и търсен от работодателите опит чрез стажантство и доброволчески дейности. В събитието има включен безплатен обяд, както и възможност за покриване на пътните разходи на участниците. Програмата на форума "Избери пътя си" започва в 10 ч., на 22 април, в сградата на училището. Допълнителна информация можете да получите на адрес festival.samokov@gmail.com.

The Business Institute представя второто издание на "IТ сблъсък: Developers vs Managers", който на импровизиран "боксов ринг" ще изправи един срещу друг някои от най-изявените специалисти в IT бранша в България. Ще бъдат коментирани въпросите: "Трябва ли един мениджър да може да коди?"; "Необходимо ли е един програмист да работи върху социалните си умения?"; "Защо Java програмистите се мислят за богове?"; "Ще имат ли работа мениджърите, ако ги нямаше програмистите?". Целта е да се поставят под дискусия някои от най-наболелите проблеми в софтуерната индустрия в България. В отбора на мениджърите се включват Мирослав Джоканов, главен изпълнителен директор в Shkolo.bg, и Георги Димитров, продуктов мениджър в SAP Labs Bulgaria, а в отбора на програмистите са Красимир Стоев, софтуерен разработчик и лектор в "ИТ таланти", и Борислав Капукаранов, технически лидер в Adcash. Събитието ще се проведе на 4 април, от 18:30 ч., в "Студио 5" на НДК. Участието е безплатно след предварителна регистрация тук.

Сдружение "Тук-Там" и "FAQ4uni: Дойдох. Видях. Кандидатствах." подготвят съвместно събитието "Вечер на висшето образование". То ще представлява неформална среща за споделяне на опит, знания и контакти между успешно завършили и още следващи българи в чужбина и ученици и родители, които се интересуват от възможностите за обучение зад граница. В рамките на вечерта учениците и студентите ще могат да се запознаят и поговорят с български студенти, следващи или завършили различни специалности не само в немски или австрийски университети, но и в още 5 европейски държави - Англия, Дания. Франция, Италия и Испания. Ще бъдат представени подробно важните въпроси за кандидатстването и образованието в Германия и Австрия. Събитието ще се проведе на 6 април, от 18:00 ч., в Culture Beat Club в НДК.

Образователната институция Swiss Education Group ще представи пред българска публика възможностите за обучение, които предлага, в рамките на четири информационни срещи. Групата обединява четири швейцарски колежа - SHMS-Swiss Hotel Management School, HIM-Hotel Institute Montreux, IHTTI-School of Hotel Management и Cesar Ritz Colleges. Те предлагат различни бакалавърски, магистърски и следдипломни курсове в сферата на хотелиерството, туризма, събитийния мениджмънт и бизнеса, които се преподават на английски език. Бакалавърските програми включват две платени работни практики в Швейцария или в чужбина. Информация за кандидатстването, стипендиите и възможностите за настаняване можете да получите по време на срещите на 6 април, от 18:30 ч., в хотел "Маринела" в София; на 7 април, от 18:30 ч., в хотел "Тримонциум" в Пловдив; на 8 април, от 15:30 ч., в хотел "Голдън тюлип" във Варна; и на 9 април, от 15:30 ч., в хотел "Приморец" в Бургас.

Икономически университет - Варна ще е домакин на събитието "Dolls Talks - Успелите дами споделят...", част от проекта Dolls Academy - академия за предприемачи жени. Инициативата ще събере на едно място успели жени от цяла България, за да вдъхновят присъстващите, като споделят опита и уменията си с тях. Те ще разкажат за своите успехи и за най-големите си трудности през периода на своето развитие. Сред лекторките ще са: Ива Владимирова - основател на дамски клуб "Бизнес на високи токчета"; Ваня Дамянова - главен изпълнителен директор на застрахователен брокер "Мусала"; Роси Георгиева - собственик на агенция за маркетинг в социалните мрежи Rosy Georgieva & Face Profits; Христина Василева - председател на Управителния съвет на сдружение "Клъстер Варна бизнес консулт". Събитието ще се проведе на 8 април, от 10:30 ч., в аулата на университета. Безплатна регистрация можете да направите на този линк.

Наближава 11-тото издание на форум "Ключ", който се организира от "Фондация 42". Събитието представлява мотивационна конференция, която популяризира идеи и каузи с положително значение за българското общество. Тази година лектори на форума ще бъдат: Константин Вълков от "Дарик радио" и Egoist.bg; Атанас Атанасов - млад актьор и организатор на младежки фестивали; Христо Илиев от "Спаси София"; Светлана Михайлова - образователен експерт; Мила Михова - оперна певица и автор в "Пощенска кутия за приказки"; Асен Асенов от фондация "Едно"; Вяра Савова от "Лечение без граници"; Крис Захаиев - влогър; Димитър Стафидов - музикант. Форумът ще се проведе на 8 април, от 13:30 ч., в Независим театър (София, ул. "Върбица" 12). Безплатен билет можете да вземете до 7 април на този линк.
Все още актуални събития от рубриката от миналата седмица

Дирекция "Младежки политики" към Министерство на младежта и спорта обявява процедура за набиране на проектни предложения по Национална програма за младежта. Проектите се подават в деловодството на Министерство на младежта и спорта в срок до 7 април или по пощата на адрес: София, 1040, бул. "Васил Левски" 75. Подробна информация можете да получите на интернет страницата на Национална информационна система за младежта.

Започна записването за четвъртото издание на инициативата на финансова група "Карол" - "Арт семестър", обучение по финанси, разработено за хора на изкуството. Обучението ще се проведе от 6 до 28 април. Повече за програмата и кандидатстването ще намерите на официалния сайт на "Карол".

Новото издание на форума "Аз, инженерът" е на тема "Инженерство в действие". Повече информация за лекторите и подробна програма на изложението, на което "Кариери" е медиен партньор, можете да намерите тук. Събитието ще се проведе на 6 април, в "Интер експо център" в София.

Център за кариерно развитие на Нов български университет подготвя и форума "Кариери и студенти", на който ще бъдат представени възможности за професионална реализация. Можете да се регистрирате за участие на официалната платформа на инициативата, където ще намерите подробна информация за събитието, което ще се проведе на 6 април.

Форум "Кариери", организиран от Икономически университет - Варна, събира на едно място фирми от различни браншове, които набират персонал и могат да предложат на студентите стажове и/или възможност за работа. Тази година форумът ще се проведе в периода от 5 до 7 април, от 10:00 ч. до 14:00 ч., в галерия "Академика" на университета.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly