Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Стажове, стипендии, конкурси (17-23 април)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата
Share Tweet Share
Снимка

[freepik] 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg в началото на всяка седмица ви представяме обзор на различни възможности за кариерно развитие. В нея можете да намерите актуални предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии, които да ви помогнат да усъвършенствате уменията си, да обогатите опита си и да бъдете по-успешни в работата си.

Стажове
"Мобилтел" търси стажанти. Професионалните области, за които може да се кандидатства, са информационни технологии, телекомуникации, човешки ресурси, маркетинг, финанси, право, администрация и обслужване на клиенти, както и корпоративни комуникации. Разгледайте свободните позиции в секцията "Обяви за работа" на Karieri.bg и кандидатствайте до 6 май.
Консултантската компания Deloitte обявява кампания за набиране на млади специалисти. Областите, в които може да се кандидатства, са Audit и Tax. Отличното владеене на английски и български език, както и компютърната грамотност са задължителни изисквания. Предимство ще са умения за анализи и изготвяне на проучване. Заетостта на одобрените кандидати ще е на пълен работен ден. Можете да намерите подробности на този линк.

Стипендии

Министерството на образованието, науката, изследванията и спорта на Словакия отпуска стипендии за чуждестранни студенти, докторанти, университетски преподаватели, научни и художествени работници. Те са предназначени за обучение в университети и изследователски институти в страната за академичната 2017/2018 г. Стипендиите покриват разходите за живот на стипендиантите - храна, настаняване и пр. по време на престоя в Словакия. Притежателите на стипендия имат право на помощ по отношение на настаняването и формалности, свързани с въвеждане и престой на територията на Словашката република. Размерът на финансирането е от 350 евро за студенти до 1000 евро за доктори с над 10 години изследователски опит. Може да се кандидатства и за покриване на пътните разходи. Максималният период на престой е 10 месеца. Кандидатите трябва да владеят словашки, английски или руски език. Крайният срок за попълване на онлайн формуляр за кандидатстване е 30 април. Повече за програмата ще намерите на този линк.

Българо-американската комисия за образователен обмен обяви конкурса за стипендии "Фулбрайт" за учебната 2018/2019 г. Те ще дадат възможност на близо 15 изявени преподаватели, изследователи, докторанти и студенти да се обучават и работят за определен период в американски университети. Кандидатите трябва да отговарят на изисквания, които са валидни за всички стипендии - да са български граждани, да владеят английски език и да са в добро здравословно състояние. Желаещите трябва да попълнят онлайн формуляр, да представят три препоръки, покана от съответната образователна институция в САЩ, както и копия от университетската и/или докторската диплома. След преглед на документите част от кандидатите ще бъдат допуснати до интервю, а финалното одобрение се прави от Фулбрайтовия съвет за международни стипендии (FSB). Срокът за подаване на документите е 8 май 2015 г, а пълна информация за всяка една от стипендиите ще намерите на сайта на "Фулбрайт".

Конкурси

Наградата на Баварското представителство в България ще отличи фирмите, които допринасят за развитието на икономическите отношения между България и Бавария. Отличието ще бъде връчено в две категории: "Баварско предприятие с дейност в България" и "Българско предприятие с икономически контакти с Бавария". В първата категория кандидатите могат да са баварски фирми (представителства) или дъщерни фирми на баварски предприятия в България, които имат принос за: новооткрити работни места в България; развиване или прилагане на иновативни технологии; възможности за обучение и преквалификация; партньорства с институции с научна цел; социална ангажираност. Във втората категория кандидатите могат да са български фирми със седалище в България, които имат принос за: осъществено навлизане на баварския пазар; дългосрочни и интензивни икономически отношения с Бавария; прилагане на иновативни технологии; придобити сертификати, референции; социална ангажираност. Крайният срок за кандидатстване е 10 май, а повече информация можете да намерите на този линк.

Платформата TimeHeroes набира кандидатури за своите първи годишни награди за доброволчество "Героите". Могат да участват организации и активни хора, които решават проблемите в обществото със собствени инициативи; компании, които мислят за средата, в която създават продуктите и услугите си; журналисти, които избират да пишат за добрия пример и популяризирането на доброволчеството. В обсега на наградите не спадат инициативи, свързани с набиране на финансови средства и предметни дарения; инициативи в подкрепа на отделни личности; инициативи, свързани с религиозна или партийно-политически дейност; флашмоб акции, партита и подобни. Номинации се приемат до 23 април на сайта на конкурса.

Наближава крайният срок за участие в националния литературен конкурс за
поезия "Биньо Иванов", организиран от читалище "Братство 1869" - Кюстендил. Могат да се включат автори от цялата страна, които трябва да изпратят до три непубликувани стихотворения в четири екземпляра. За жури на конкурса се канят утвърдени имена в българската литература. Участието е анонимно и авторите следва да посочат отделно трите си имена, точен адрес, телефон за връзка или имейл. Участниците, класирани на първите три места, ще получат съответно 300, 200 и 100 лв. Журито ще присъди и 6 специални предметни награди. Конкурсът е отворен до 25 април, а творбите трябва да са адресирани до: 2500 гр. Кюстендил, ул. "Отец Паисий" 11, Читалище "Братство 1869" (за литературния конкурс) или на електронната поща: chitalishte@bratstvokn.org като прикачен файл с разширение .doc или .rft.

Фондация "Св. Климент Охридски" обявява началото на единадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ. За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се в страната и в чужбина. За конкурса се кандидатства с непубликуван разказ или стихотворение. Носителите на наградите се определят от специално назначено жури от Факултета по славянски филологии на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участниците в конкурса е необходимо да посочат информация за висшето училище и специалността, в която се обучават, точен адрес, е-mail и телефон за връзка. Наградите ще бъдат връчени по време на академичното тържество по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Материалите за участие в конкурса се приемат до 30 април 2017 г. на имейл адрес: deti@admin.uni-sofia.bg от Детелина Илиева, секретар на фондация "Св. Климент Охридски".
Новото издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation вече стартира. За десета година инициативата на "Капитал" и "Кариери" ще отличи успешните, иновативни, вдъхновени и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи на възраст до 35 г. Финалистите получават не само престижната титла, но и EMBA стипендия от City College - международния факултет на The University of Sheffield, с която да продължат кариерното си развитие. Кандидатстването и номинирането на участници в конкурса става през онлайн платформата capital.bg/next, като крайният срок и в двата случая е 21 май. Първите 10 кандидата получават 3-месечен онлайн абонамент за "Капитал".

Обучения

"Мусала софт" стартира безплатна образователна инициатива за обучения по информационни технологии на 12 май. Програмата е подходяща за хора, завършващи трети или четвърти курс в университета или минали през някоя от софтуерните академии. Тя цели да им помогне да надградят придобитите вече знания и умения. Участниците се очаква да могат да отделят между 10 и 15 часа на седмица за подготовка и присъствие на занятията. Курсът се състои от различни модули, като началните три ще бъдат с продължителност 2-3 месеца, а след това се продължава с практическата подготовка. Участниците ще се запознаят с Cloud Integration, API Management, Augmented Intelligence, BigData, Digital Engagement, IoT. Преподаватели ще бъдат Мирослав Миронов и Ивайло Къцарков от "Мусала софт", както и Бисерка Йовчева, треньор на олимпийските състезатели по информатика. Крайният срок за записване е 23 април.

Американският университет Purdue University ще проведе безплатно онлайн обучение по управление на времето в платформата Future Learn. Курсът е насочен към програмни мениджъри, ръководители на проекти и координатори. Участниците в курса ще усвоят стратегии за управление на времето, които да им помогнат да организират по-добре проектите си, да направят конкретен план и да разграничат отделните дейности, за да могат да контролират резултатите и да постигнат поставените цели. Обучението е с продължителност 2 седмици, по 3 часа на седмица и ще бъде водено от Деирдре Генгенбах, сертифициран експерт по управление на проекти и преподавател в университета. Курсът стартира на 24 април, а записването става на този линк.

Център за приобщаващо образование (ЦПО) предлага безплатен онлайн курс на тема "Запознаване с приобщаващото образование", насочен към учители, обучители и всички хора, ангажирани с образованието. В рамките на обучението участниците ще имат възможност да изследват собствените си нагласи, да проверят настоящите си знания по отношение на приобщаващото образование и да придобият нови такива. Програмата се състои от четири модула: "Концепции и перспективи"; "Приобщаващият екип"; "Приобщаващи системи" и "Моделът на ЦПО". Успешното преминаване на курса завършва с получаването на сертификат. Обучението е разработено от специалистите на ЦПО и образователни и социални експерти. Регистрацията е достъпна по всяко време и няма срокове за усвояването на учебния план.
  EY Bulgaria и Кариери организират безплатен уебинар на тема "Новите правила за командироване в чужбина". В рамките на онлайн събитието ще говорим за промените в Кодекса на труда и изцяло новата Наредба за командировките, които бяха въведени през януари 2017 г. и които преуредиха правилата за командироване в чужбина. По-конкретно те засегнаха режима за командироване при предоставяне на услуги в рамките на една корпоративна група. Наредбата вече е в сила, но въпросителните относно приложението й са много. Отговори на най-важните от тях ще можете да получите по време на специализирания уебинар от лекторите Таня Стивасарева - адвокат и мениджър в EY Bulgaria, и Невена Ковачева, старши мениджър в EY Bulgaria, лидер на отдел "Човешки капитал и глобална мобилност" за България, Македония, Албания и Косово. Интерактивната лекция ще се проведе на 25 април от 10.30 ч., а задължителната регистрация за достъп можете да направите тук. Повече информация ще намерите на сайта на "Кариери".
  Наближава четвъртото издание на Next Generation MBA Class, което ще е на тема "Как да бъдете Next Generation лидер във времена на промяна". Гост-лектор ще бъде д-р Лесли Самози, академичен директор на EMBA програмата на City College - международният факултет на The University of Sheffield. Преди презентацията и практичните му съвети, ще можете да научите подробности около стартиралото наскоро ново издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation, както и да се срещнете с представители на журито. Форматът е предназначен за всички млади и активни професионалисти, които искат да научат нещо полезно и практично, което веднага да приложат в професионалния и личния си живот. Работният език е английски. Next Generation MBA Class #4 ще се проведе на 25 април от 18.30 ч. в Гранд Хотел София. Входът е безплатен, но е нужна предварителна регистрация.
  Още предложения за обучения в различни области може да разгледате в секцията "Обучения" на Karieri.bg.

  Събития

  За трета поредна година ще се проведе кариерен форум за български студенти и професионалисти във Франкфурт, организиран от сдружение BG Career Fairs с медийното партньорство на "Кариери". Изложителите ще варират от големи световни имена до утвърдени български компании; от технологични и софтуерни гиганти до стартъпи с разнообразен фокус. Сред тях са TESY, VMWare, Sutherland, Lidl Bulgaria, Liebherr, Festo, Witte Automotive, EVN, "Заедно в час" и др. Тази година в програмата на кариерното изложение е и пилотното издание на BG Careers Fair Talks, където проектният мениджър на "Дарик радио" Деница Соколова ще разкаже за инициативата "40 до 40" и за няколко вдъхновяващи истории на българи, решили да се завърнат и да продължат кариерното си развитие в родината. Събитието ще се проведе на 22 април, в хотел The Westin Grand Frankfurt, като е достъпно за всеки с регистрация на сайта, където можете да качите свое CV, както и да разгледате позиции, които предлагат изложителите и партньорите.

  Наближава 14-тото поредно издание на кариерния форум "Бизнес в действие", организиран от студентската организация AIESEC с медийното партньорство на "Кариери". Първият ден от програмата на събитието ще е посветен на лекции и дискусии в следните направления: предприемaчество, човешки ресурси, IT, маркетинг и култура и образование. По време на втория ден студентите ще имат възможност да се докоснат до реалната работна атмосфера в партниращите компании, сред които Catro, DHL, EY, FiBank, PwC и Coca-Cola Hellenic Bottling Company. Участниците ще влязат в техните офиси и ще решават специално подготвени за събитието казуси. Най-добре справилите се ще бъдат наградени по време на третия заключителен ден от събитието. Форумът ще се проведе на 21, 22 и 23 април в "Интер експо център", а регистрацията вече е отворена на официалния сайт.

  Неправителствената организация "Международен правен център" кани всички интересуващи се от европейски политики на отворена дискусия на тема "Мястото на България в дигитална Европа". Основен фокус на събитието ще бъде Европейската стратегия за единен цифров пазар - към по-добро или към по-лошо ще се промени правната регулация на дигиталния свят. Гостите - Марчин Олендер, ръководител "Обществена политика" и "Връзки с правителствата в Централна и Източна Европа" на Google, Димитър Димитров от Wikimedia и Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент - ще говорят за големите бази данни (Big Data), облачните услуги (Cloud Services), интернет на нещата (IoT), отговорността на онлайн платформите, проблемите на авторското право онлайн. Дискусията ще се проведе на 21 април, от 11:00 ч., в Дома на Европа, ул. "Г. С. Раковски" 124.

  Факултет по икономически и социални науки на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" организира "Ден на отворените врати". Кандидат-студенти, ученици, родители и граждани ще могат да получат полезна информация за условията за кандидатстване и специалностите във факултета. Завършващите средното си образование ще имат възможността да се срещнат както със студентите, така и с бъдещите си преподаватели. Гостите ще бъдат запознати с новости в преподаването, както и с подобрената материално-техническа база. Събитието ще се проведе на 21 април, от 13:00 ч., в ректората на университета. Повече информация ще намерите на сайта на факултета.

  Ученици от Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) ще представят създадени от тях електронни игри, мобилни приложения, мрежови проекти, роботи и други разработки в рамките на "Ден на отворените врати". Целта на събитието е участниците да се запознаят с ученическите постижения, учебните програми и живота в средното IT училище към Технически университет - София. В демонстрациите ще участват ученици и екипи, завоювали призови места в състезания по компютърни мрежи, вградени микрокомпютърни системи и роботика, екип ученици от 11-ти клас, организирали ученическото състезание HackTUES, както и още много успешни ученици от ТУЕС, студенти и професионалисти, завършили училището. Инициативата ще се проведе на 22 април, от 10:00 ч., в сградата на ТУЕС (ул. "Владимир Пашов" 2, до УМБАЛ "Св. Анна").

  Тази седмица предстои първият еднодневен форум от ученици за ученици "School Generator 2017". Събитието цели да даде по-голяма яснота на кандидат-гимназистите и техните родители за училищата, в които седмокласниците са решили да кандидатстват на територията на София, и да им помогне да направят информиран и опознат избор. Инициативата се организира не само за кандидат-гимназистите и техните родители, но и за да предостави възможност на ученическите парламенти на различните столични гимназии да затвърждават междуучилищната си ученическа мрежа и да осъществят обмен на идеи и добри практики. School Generator ще развие и стимулира консултантски и комуникативни умения в над 120 младежи, представители на училищата, учейки ги на презентационните тънкости във формална и неформална среда, срещайки ги с утвърдените традиции на други училища. Събитието ще се състои на 22 април от 11 часа в 22. СУ "Георги С. Раковски".

  Софтуерният портал Dev.bg организира безплатното информационно събитие "IT Freelancers: Всичко за данъците, осигуровките и регистрациите". В рамките на програмата ще се коментират темите: Какво е фрилансър - регистрация, месечни задължения, дерегстирация; Осигуряване на фрилансър - месечни осигуровки, деклариране на осигуровките, годишно изравняване на осигуровките; Облагане на фрилансър - облагане на доходите, видове нормативно признати разходи, деклариране на данъци; ДДС за фрилансъри - задължение за регистрация, деклариране на ДДС; Разликата между фирма и фрилансър. Гост ще бъде Велислав Панчев, съосновател и управляващ-съдружник във "Ви пи консултинг" - компания за данъчни консултации, която се занимава само със стартъпи и фрилансъри, предимно в IT сферата. Желаещите могат да заповядат на 24 април, от 19:30 ч., в betahaus, след като се регистрират на този линк.
  "Кариери" и Представителството на Европейската комисия в България организират информационно събитие за стажантските програми и възможностите за доброволчество в европейските институции. То има за цел да помогне на младите хора да се ориентират във възможностите за професионално ориентиране и трупане на работен опит, които предлагат евроинституциите и някои от техните нови или вече традиционни програми. Лектори ще бъдат служители в евроинституциите, настоящи и бивши стажанти и експерти. Събитието ще се проведе на 24 април в Дома на Европа, ул. "Г. С. Раковски" 124, с начален час 15.00. Участието е безплатно, но е нужна предварителна регистрация.
  Събитието е част от инициативата "Месец на кариерните възможности в ЕС", организирана от "Кариери" и Представителството на Европейската комисия в България. През целия месец април ви представяме разнообразието от професии в евроинституциите, техните специфики, както и как да бъдете сред успешните кандидати. Ще ви запознаем и с новостите в различни инициативи на Европейската комисия, насочени към професионално развитие на младежите, като напр. Европейския корпус за солидарност и програма Еразъм+, която тази година отбелязва своята 30-та годишнина. Ако имате нужда от информация по конкретна тема, пишете на karieri@karieri.bg.
  Все още актуални събития от рубриката от миналата седмица

  Остава по-малко от месец до крайния срок за кандидатстване по програма "Заедно в час". Инициативата търси нови хора, които да станат учители от септември 2017 г. Кандидатури се приемат до 1 май на сайта на организацията.

  Националната стипендиантска програма "За жените в науката" на L'Oréal и ЮНЕСКО удължава срока за кандидатстване до 30 април. Кандидатките могат да изпратят своите документи за участие по електронен път на имейл: stanislava.nishkova@mfa.bg.

  В рамките на третото издание на "Месец на театъра" ще се проведе конкурс за есе на тема "Ролята на зрителя в театъра днес", създаден от екипа на LoveTheater.bg. Желаещите да се включат могат да изпращат своите текстове до 23 април на имейл: konkurs@lovetheater.bg.

  В края на април започва безплатен курс на Софтуерния университет - "Основи на програмирането на C#". Обучението стартира на 22 април и ще продължи 2 месецa, като занятията ще се провеждат всяка събота. Можете да кандидатствате на сайта на университета.

  CEED България в партньорство с Швейцарския институт за предприемачество започва обучения за български компании, активни предприемачи и неправителствени организации. Обученията ще се проведат от 18 до 30 април. За записване и подробна информация можете да посетите сайта на инициативата.

  Фондация "Четиридесет и две" предлага безплатни онлайн обучения за провеждане на уебинари, които ще се състоят през април и май. Уебинарите ще се проведат между 20 април и 31 май. За да се запишете, е необходимо да попълните онлайн формуляр.

  Нов български университет (НБУ) ще бъде домакин на информационно събитие на тема "Да превеждаме в Еврокомисията - мисията възможна!", организирано от Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България. Студенти, преподаватели и гости на университета могат да заповядат на 20 април, от 14:40 ч., в зала 310 в Първи корпус на университета. Повече информация ще намерите на Facebook събитието, както и на сайта на НБУ.


  Share Tweet Share
  още от тази рубрика:

  Реклама

  Реклама

  © 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново . Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
  Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
  mobile Към мобилната версия на сайта

  Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

  Новини: ДневникЕвропа

  IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

  Развлечение: БакхусLIGHT

  На английски: KQuarterly