С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Стажове, стипендии, конкурси (1-7 май)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg в началото на всяка седмица ви представяме обзор на различни възможности за кариерно развитие. В нея можете да намерите актуални предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии, които да ви помогнат да усъвършенствате уменията си, да обогатите опита си и да бъдете по-успешни в работата си.

Стипендии

Сдружение "Тук-там" предоставя стипендии за магистърски програми в чужбина за студенти, които планират след обучението си да се върнат и да работят в България. Програмата "Иди, учи и се върни" се организира за втора поредна година, като този път размерът на финансирането е увеличен. Стипендиите са три, всяка с размер от по 10 хил. лв. Условията за участие в конкурса са: да имате само българско гражданство; да имате завършена бакалавърска степен, придобита между 1 януари 2012 г. и 31 юли 2017 г.; да предоставите потвърждение за прием в университет към 31 юли 2017 г. с начална дата на курса на обучение през 2017 г.; да докажете достатъчно ниво на владеене (B2 или по-високо) на езика, на който ще се провежда обучението. Предимство ще бъде дадено на тези, които до момента не са учили в чужбина. Крайният срок за кандидатстване е 24 май, а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на инициативата.

Стажове
"Мобилтел" търси стажанти. Професионалните области, за които може да се кандидатства, са информационни технологии, телекомуникации, човешки ресурси, маркетинг, финанси, право, администрация и обслужване на клиенти, както и корпоративни комуникации. Разгледайте свободните позиции в секцията "Обяви за работа" на Karieri.bg и кандидатствайте до 6 май.
Консултантската компания Deloitte обявява кампания за набиране на млади специалисти. Областите, в които може да се кандидатства, са Audit и Tax. Отличното владеене на английски и български език, както и компютърната грамотност са задължителни изисквания. Предимство ще са умения за анализи и изготвяне на проучване. Заетостта на одобрените кандидати ще е на пълен работен ден. Можете да намерите подробности на този линк.
Resolute Asset Management - компания, специализирана в управление на активи в сферата на недвижимите имоти - търси стажант за платен летен стаж. Повече информация за изискванията и задачите, с които ще се занимава успешният кандидат, можете да намерите тук. Крайният срок за кандидатстване е 15 май.
Още предложения за стажове търсете в специализираната секция за стажантски програми на karieri.bg.
Ако искате да публикуваме и вашата обява за стаж, пишете на reklama@karieri.bg.

Конкурси

Асоциация на индустриалния капитал в България набира номинации за ежегодните награди "Икономика на светло", които ще бъдат връчени на предстоящата церемония през юни 2017 г. Призът ще се присъди в три категории: нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата; личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция; журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика. Призьорите в категориите ще бъдат избрани от създадено за целта експертно жури, в което участват 100 изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите. Крайният срок за изпращането на номинации е 10 май, а повече информация за конкурса можете да откриете тук.

Съюзът на икономистите в България обявява 13-ти национален конкурс за доклади "Млад икономист 2017: Гласът на младите за силна икономика" на тема: "Икономическото неравенство в 21-ви век". Могат да участват: ученици в средните училища, без ограничения на специалността; студенти (бакалавър, магистър) в български и европейски университети; докторанти и асистенти в български и европейски университети; млади предприемачи до 29-годишна възраст. Всеки автор може да участва в конкурса индивидуално или в екип само с една разработка. Текстовете трябва да са до 10 стандартни страници и да са написани на български език. Участниците трябва да посочат личните си данни отделно. Сред наградите за най-добре представилите се са парична премия, прием без изпит в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", предметни награди и грамоти и сертификати. Крайният срок за участие е 11 май, а пълните условия ще намерите на този линк.

Машинно-технологичния факултет (МТФ) на Технически университет (ТУ) - София в партньорство с фондация "Еврика" организира конкурс за разработване на 3D модели за ученици, кандидат-студенти и студенти. Всеки желаещ да участва в "Моят 3D свят" разработва 3D модел на избран от него обект, използвайки любимия си програмен продукт. Учениците и кандидат-студенти, автори на работите, оценени с не по-малко от 80 точки имат право да се запишат в избрана от тях специалност на МТФ при ТУ-София. Наградата за първо място е изработване на 3D принтер на предложения обект, смартфон и заплащане на семестриална такса за първия семестър. Класиралият се на второ място получава преносим компютър и заплащане на семестриални такси за първите два семестъра, а на трето - заплащане на семестриална такса за първия семестър. Крайният срок за изпращане на попълнена регистрационна форма на адрес my3dworld@fit.tu-sofia.bg е 17 май. Повече за конкурса можете да научите от официалния му сайт.

Фондация "ЛИБРе" ще проведе за втора поредна година конкурса за есе LIBRe Essay Contest 2017, насочен към студенти с мултидисциплинарни интереси. Фокусът е поставен върху следните тематични направления: "Неприкосновеност на личния живот и наблюдение"; "Електронна търговия и електронни финанси"; "Електронно управление"; "Интелектуална собственост онлайн"; "Международно право в областта на информационните и комуникационните технологии"; "Информационна сигурност и компютърни престъпления"; "Нови медии и социално общество"; "Психология на киберпространството"; "Видео игри и общество". Конкурсът е отворен за български студенти или докторанти в редовна или задочна форма на обучение или студенти, които в момента се обучават по студентска програма за обмен в чужбина. Наградата за първо място е безплатно участие в 3-седмичното международно лятно училище по ИКТ право, за второ - платен летен стаж, и за трето - избрана литература в областта на ИКТ правото на стойност 500 лв. Крайният срок за подаване на текстовете в електронен формат е 14 май. Пълните условия ще намерите на официалната страница на конкурса.

Представителството на Европейската комисия в България и Столична община организират хакатон по повод 10 години членство на България в ЕС, "#BG10xEU". Поканени са да участват всички, които имат технически умения, визия за бъдещето, креативни идеи и смелостта да ги защитават и отстояват. Желаещите да участват трябва се регистрират в отбори от минимум двама и максимум осем човекa. Класиралите се на първо, второ и трето място получават парични награди от съответно 10 хил. лв., 5 хил. лв. и 3 хил. лв. Двама от участниците ще получат и специална награда - посещение на Брюксел по време на Code Week 2017. Състезанието ще се проведе на 12 и 13 май в "София тех парк". За регистрация и повече информация можете да посетите тази страница.

По случай 30-годишнината на "Еразъм" ЦРЧР организира конкурс на тема "Какви са плюсовете на моя Еразъм?". Той е насочен към всички, които са участвали по програма "Еразъм+" или предшестващите я "Учене през целия живот", "Младежта в действие", "Леонардо да Винчи", "Сократ", "Еразмус Мундус" или "Темпус". Участниците трябва да изпратят снимки или видео до 1 минута, придружени с кратко описание до 100 думи на konkurs@hrdc.bg. Наградата за първо място е ваучер за пътуване на стойност 700 лв., а за второ - таблет. Крайният срок за участие е 10 юли.

Национално представителство на студентските съвети стартира процедурата за прием на номинации в конкурса "Носители на просвета" за 2017 г. Участие могат да вземат всички студенти, които се обучават в бакалавърска или магистърска програма в университети в страната или чужбина. В отделни случаи могат да бъдат допуснати и материали на ученици (в 11-ти/12-ти клас) или наскоро завършили студенти. Могат да бъдат номинирани и преподаватели, които имат имат принос в съответните категории. Категориите на конкурса са пет: снимка; кратко есе до три страници; номинация на личност от българската културна, образователна или научна общност; кратък текст за добра практика или идея за такава практика в сферата на културата, образованието или науката; кратко съобщение до 180 знака в социалните мрежи Twitter или Facebook. Тезите и номинациите могат да бъдат записани като видеоклип с продължителност до три минути. Всички материали трябва да се изпратят на адрес nositeli@npss.bg до 12 май. Повече информация - на страницата на конкурса.

Като част от кампанията "Дни на приобщаването" 2017 г. Център за приобщаващо образование (ЦПО) кани учители да се включат в конкурса "Приобщаващи практики в класната стая". Желаещите да участват трябва да разкажат в рамките на 3 страници и до 3 снимки как успява да адресира многообразието от способности и потребности в класната стая в редовните часове по предмети или в часа на класа. Инициативата е насочена към учители, които използват алтернативни пътища на учене, дава гъвкави инструкции и ясна обратна връзка, възпитават децата в дух на приемане на различието и им дават свободата самостоятелно да вземат решения. Професионално жури ще отличи най-вдъхновяващите практики, а за учителите, които са ги споделили, са предвидени награди. Практиките ще бъдат качени на сайта priobshti.se, а в края на годината - публикувани в "Сборник с добри педагогически практики". Крайният срок за изпращане на кандидатурите на priobshti.se@cie-bg.eu е 10 май. Повече информация ще намерите на сайта на организацията.

ЦПО организира още един конкурс в рамките на тази инициатива, насочен към училищни екипи, учители и директори, "Практики за приобщаване на широката общност към училищния живот". Участниците трябва да разкажат отново в рамките на 3 страници и до 3 снимки как тяхното училище привлича подкрепата на родителите за своите идеи и инициативи. Добре е разказите да отговарят и на въпросите: "Имат ли възможност самите родители да поемат инициативата и да бъдат водещи в съвместни начинания и проекти?"; "Какво прави Вашето училище, за да привлечете подкрепа и ресурси от по-широката общност – квартала, града, общината, другите местни институции, областта?"; "Как си партнирате ефективно с местните институции и неправителствени организации, бизнес?"; "Какви са основните принципи, които спазвате при тези партньорства, за да осигурите по-добри възможности за качествено образование, безопасност и активно участие на децата?". Отново има предвидени награди за най-интересните практики. Крайният срок за участие е 10 май. Повече за конкурса - на този линк.
Наградата на Баварското представителство в България ще отличи фирмите, които допринасят за развитието на икономическите отношения между България и Бавария. Отличието ще бъде връчено в две категории: "Баварско предприятие с дейност в България" и "Българско предприятие с икономически контакти с Бавария". В първата категория кандидатите могат да са баварски фирми (представителства) или дъщерни фирми на баварски предприятия в България, които имат принос за: новооткрити работни места в България; развиване или прилагане на иновативни технологии; възможности за обучение и преквалификация; партньорства с институции с научна цел; социална ангажираност. Във втората категория кандидатите могат да са български фирми със седалище в България, които имат принос за: осъществено навлизане на баварския пазар; дългосрочни и интензивни икономически отношения с Бавария; прилагане на иновативни технологии; придобити сертификати, референции; социална ангажираност. Крайният срок за кандидатстване е 10 май, а повече информация можете да намерите на този линк.
Новото издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation вече стартира. За десета година инициативата на "Капитал" и "Кариери" ще отличи успешните, иновативни, вдъхновени и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи на възраст до 35 г. Кандидатите трябва да имат минимум 2 години управленски опит. Финалистите получават не само престижната титла, но и EMBA стипендия от City College - международния факултет на The University of Sheffield, с която да продължат кариерното си развитие. Кандидатстването и номинирането на участници в конкурса става през онлайн платформата capital.bg/next, като крайният срок и в двата случая е 21 май. Първите 10 кандидата получават 3-месечен онлайн абонамент за "Капитал".

Обучения

Софтуерният университет започва нов безплатен курс по основи на програмирането в 7 града в България. Курсът има за цел да запознае участниците с основните логически концепции от света на софтуерната разработка, които ще могат да се приложат при всеки един език. Това включва типове данни, променливи, условни конструкции, цикли и много други любопитни начини за изграждане на програмна логика. Обучението е изключително практически насочено, което значи, че силно ще се набляга на упражнения. Занятията ще се провеждат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Велико Търново, като ще бъдат през уикендите, за могат повече желаещи да ги посещават. Кандидатстването вече тече и ще продължи до 11 май, а датите, на които ще започне обучението, са различни за всеки град.
В началото на юни започва интензивен курс на бизнес училището на "Капитал" и MDV Professional Education, създаден специално за компаниите производители на храни, които търсят развитие и нови пазари. Включени са теми от областите стратегия, операции, финанси и право. Съдържанието е базирано на реални казуси от практиката. Обучението "Ръст зад граница" е подходящо за управители и мениджъри на компании в сектора на бързооборотните стоки, както и предприемачи, които търсят идеи за развитие и оптимизация на бизнеса си. Курсът е част от програмата Retail Essentials.
В рамките на същата програма на 3 юни ще се проведе и еднодневно обучение с фокус преговорния процес в търговията. Участниците ще разберат какво е важно да знаят и могат, за да водят успешно преговорен процес – от ефективна комуникация до сключване търговски договор; управление на рисковете, оптимизация на срокове и условия, документиране на процеса. Обучението стъпва на упражнение, което илюстрира комуникационния процес, като се изследват възможностите за недоразумения и обърквания в него. Основните теми в програмата са: "Комуникация в процеса на продажба"; "Успешните преговори"; "Търговски договор".
Програмата Retail Essentials завършва на 10 юни с еднодневно интерактивно обучение - "Бизнес симулационна игра", по лиценз на Business Today International. Участниците ще научат да откриват връзките и зависимостите между: операции в производството; стратегически решения в маркетинга; планиране; отчитането на финансовия резултат. В рамките на един ден те ще имат възможност да работят в екип с други участници и да се състезават за пазарен дял в истинска конкурентна среда. Обучението е подходящо за: всеки, който се занимава с бизнес – от мениджър на отдел до управител на фирма; мениджъри и експерти, които искат да попаднат в екипа с други като тях; екипи, които търсят възможност за тийм билдинг и състезание.
Още предложения за обучения в различни области може да разгледате в секцията "Обучения" на Karieri.bg.
Ако искате да публикуваме и вашата обява за обучение, пишете на reklama@karieri.bg.
Събития

Наближава тазгодишното издание на инвестиционна симулация "Левчето 2017", инициирана от студентската организация AIESEC. Всеки участник във финансовата борса на симулацията ще получи 10 000 виртуални лева и възможността да избере какво да направи с тях - дали да ги похарчи, дали да ги спести или да ги инвестира в акции, облигации, валута, злато или в петрол. Накрая, участниците, справили се най-добре, ще бъдат отличени с награда и възможност да станат част от екипа на водеща компания в сферата на търговията с финансови инструменти. Награден фонд е 1 500 лв. и е предоставен от Alaric Securities. Освен това професионалисти в сферите на икономиката и финансите ще представят по достъпен начин информация, необходима за успешното управление на личните ресурси. Събитието ще се проведе на 13 май от 10 часа в аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски", а своята безплатна регистрация можете да направите на този линк.
На 3 и 4 май ще се проведат Дни на отворените врати за програмата School of Finance and Accounting for Young Professionals, организирана от Капитал Business School, MDV Professional Education. На място ще можете да научите повече за условията за регистрация, новият конкурс за стипендии, както и графика на обучението, което ще се проведе в периода октомври-декември 2017 г. Събитието ще се проведе в офиса на MDV на ул. "Шейново" 7 от 10 до 17 ч. Запазете ден и час за индивидуална консултация.
Все още актуални събития от рубриката от миналата седмица

Японското министерство на образованието отпуска стипендии за специализации на български граждани, за научна работа в японски университети във всички научни области. Крайният срок за кандидатстване е 5 май. Повече информация ще намерите на Facebook страницата на фондация "Св. св. Кирил и Методий".

Започна кандидатстването за тридневната рекламна академия Saatchi Circle FARA. Желаещите да се включат трябва да попълнят формата за кандидатстване на сайта на събитието не по-късно от 7 май, като изрично посочат някоя от трите различни длъжности - копирайтър, дизайнер или creative solutionist, през чийто професионален поглед ще представят решения на поставената задача. Финалистите ще представят рекламните си решения и проекти пред професионалното жури на творческия конкурс ФАРА, който ще се проведе от 15 до 17 юни в Пловдив.

През май стартира безплатният курс на Софтуерния университет "PythonBasics" за начинаещи програмисти. Крайният срок за записване за курса е 8 май 2017. Обучението започва на 10 май и завършва с провеждане на практически изпит. Повече информация е достъпна на сайта на университета.

Младежки бизнес клуб към УНСС организира за първи път в България "Младежки бизнес фестивал". Събитието ще се проведе на 4 май от 8 часа в сградата на Американския университет в София. Желаещите да се запишат могат да го направят на сайта на фестивала.

В рамките на програмата "Пост-дигитална лаборатория" център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов"" ще бъде домакин на две публични лекции с вход свободен. Втората ще бъде водена от норвежкия художник ХС Гилйе и ще се проведе на 15 май. Повече информация можете да намерите на сайта на проекта.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly