С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Освободи офиса

Стига да има интернет, офисът може да бъде на всяко място по света, а пътуването и работата - успешно да се съчетават, доказва проектът на американския стартъп Remote Year
Share Tweet Share
Снимка

Вече четвърта група от чужденци работят в София за месец в рамките на проекта Remote Year, а до края на годината се очакват още четири.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Какво ще кажете, ако можехте да пътувате по света, да се запознавате с нови хора, места, култури, да пробвате нови неща, да приключенствате. И всичко това без да напускате работата си, в работно време. Всъщност не е невъзможно, въпрос на организация. И добър интернет. Точно тази концепция е и в основата на бизнеса на американския стартъп Remote Year.

От 2015 г. компанията предлага пълен пакет услуги за хора, които са склонни да прекарат една година работейки, докато обикалят света. Екипът поема цялата логистика на пътуването - самолетни билети, настаняване, осигуряване на физическите работни места с добър интернет, допълнителни забавления. Всеки месец клиентите им могат да работят на ново място в 12 предварително подбрани града, на 3 континента. И понеже цялостната организация на пътуването и престоя им е подсигурена, работещите могат да се фокусират върху работата и преживяванията си. И таксата за това не е малка - 2 000 долара на месец, но участниците - основно хора от Америка и Западна Европа - обикновено казват, че толкова би им излизал живота и в собствената им страна, ако сметнат всичките си разходи. Или поне се фокусират върху бонуса, че докато работят, имат нови преживявания, откриват нови места, хора, а някои и себе си.

По всичко личи, че концепцията е работеща - броят на пътуващите или т.нар. "римоутъри" (remoters) непрекъснато се увеличава, а служителите на компанията, които в началото са били десетина, вече наброяват към 100 души, пръснати в няколко държави. Увеличават се и дестинациите, в които се осигурява престой, като скоро се очаква да бъдат включени и нови.

За кого е това
На практика концепцията на Remote Year се появява в отговор на търсенето на гъвкавост и баланс между работата и личното време, желанието за пътуване, приключения и опознаване на себе си и другите, така характерни за хората от поколението Y, т.е. родените в периода на началото на 80-те до средата на 90-те. Точно такъв е и профилът на хората, които се включват в инициативата. Средната им възраст е около 30 години. Обикновено са хора, които обичат да пътуват и дори са живели известно време в друга държава.

Факт е, че не всяка работа може да се изпълнява дистанционно. Поради тази причина групите, които наброяват от 50 до 80 души, обичайно са съставени от хора, които работят в IT индустрията или като фрийлансъри. Но има представители и на други професии - графични дизайнери, маркетолози, хора на изкуството, журналисти и т.н. Понякога има и безработни, които са там, за да прекарат своя "сабатикъл", т.е. почивка от активната си кариера или за да открият това, което търсят - за света или за себе си.

Снимка

За участниците в Remote Year се организират и различни допълнителни забавления - екскурзии, йога, уъркшопи по различни теми, например за местната кухня и култура и т.н. В деня, в който гостуваме на групата, има уъркшоп на тема здравословно хранене и как да направим здравсловни сурови десерти.

 Фотограф: Цветелина БелутоваКъде е България?
България също е на картата на Remote Year. В момента в София се намира четвъртата група от участници в програмата (първите две бяха тук в края на 2016 г., а третата през юни тази година). Екипът е от 50 души. Започнали са пътуването си през април и до тук са били по един месец в Русия, Хърватия, Чехия, а юли ще прекарат в София. След това заминават за Азия и Южна Америка, като през март приключението им завършва в Чили.

Групата е настанена в апартаменти в центъра на София, понеже едно от изискванията на програмата е всеки да разполага със собствена, самостоятелна стая. Все пак престоят им на едно място е относително продължителен и е важно да се чувстват комфортно и поне малко като у дома си, обяснява Мария Бойкова, оперативен мениджър, отговарящ за София в Remote Year. През деня групата работи в споделеното работно пространство Soho или навсякъде другаде, където им е удобно и приятно - в кафенета, паркове и т.н.

До края на годината, всеки месец без октомври, в София ще пристига нова група от римоутъри. Така България се превръща в една от редовните дестинации за работа и туризъм
на Remote Year. При това някои от участниците с радост биха приели да работят по временни проекти и за местни организации.

Снимка

На всяко място, в което отсяда групата Джанаки Десаи се опитва да намери доброволческа инициатива, в която да се включи. Така не само подпомага местните общности, но и ги опознава по-добре.

 Фотограф: Цветелина БелутоваСтига да има интернет - може да се работи отвсякъде
Когато казах на работодателя ми, че искам да работя дистанционно в продължение на една година, не само получих подкрепата му, но и ми осигури нов компютър, телефон и камера за конферентните ни разговори, споделя Бланка Ескуеда, която е софтуерен разработчик и вече 10 години живее в Канада. В компанията им е прието да работят от вкъщи няколко дни в месеца, а самата тя вече си е организирала 3-4 големи пътувания, през които е продължила да съчетава работата и приключенията.

Човек може да работи от всяко едно място по света, стига работата му да го позволява и да има интернет, смята Бланка. От екипа на Remote Year разказват, че в предходната група е имало дори и медицинска сестра, която е вършила работата си онлайн. Няма невъзможни неща, стига човек намери подходящия ъгъл към професията си, така че да може да се занимава дистанционно с нея, смята Мария Бойкова.

В момента Бланка работи по голям проект за компанията и благодарение на часовата разлика може да се справи със задачите си така, че те да са готови в началото на работния ден на колегите й в Канада. Обикновено работи по няколко часа рано сутринта, после се разхожда из града като турист или се включва в някой от уъркшопите, които им организира екипа на Remote Year, а следобед или вечерта пак работи няколко часа. Хубаво е, че имам тази гъвкавост сама да определям работното си време, а работата ми по никакъв начин не е пострадала до сега, казва Бланка. Дори и ръководителят на проекта, по който работи, вече е по-спокойна, че нищо фатално не може да се случи, дори и екипът да не е физически в града.

Снимка

Леандра и Шон споделят, че дори и след участието си в програмата биха се опитали да продължат този си начин на живот и да комбинират работа и пътешествия.

 Фотограф: Цветелина БелутоваВ групата дистанционно, на същия принцип, работят и служители на Microsoft и Allianz. Други като фотографа Шон Мариер работят като фрийлансъри. Няколкото месеца на път вече са им доказали, че е възможно човек да пътува и да работи, затова в бъдеще и той, и финансистката от Великобритания Леандра Лаубшер са категорични, че ще се опитат да превърнат това в начин на живот. Дори биха се върнали на някои от местата, на които са били, за да прекарат повече време. Споделят, че един месец не им е достатъчен, за да изследват мястото и района около него, а вече си имат и любими локации.

В София са и Лигиа Ишида от Сан Франциско и Джанаки Десаи от Лос Анджелис. И двете са напуснали работата си - в областта на маркетинга и в сферата на консултантските услуги и в момента работят по проекти на свободна практика. Докато пътува с групата Дажанаки се опитва да се занимава с доброволческа работа. В Хърватия е работила в приют за животни, в Прага е помагала на бивши затворници да се социализират и да си намерят работа отново, съдействала е и за раздаването на храна на бездомни, а в момента търси новия проект, в който да се включи, докато е в София. Лигия пък има друга стратегия, за да опознае хората и държавата, в която се намира - предлага доброволно да работи като барман, като бакшишите, които събира, дарява за някаква местна кауза. Много е приятно и интересно да си говориш с хората, така научаваш много за тях самите, за града и държавата, за проблемите им и за специфичните неща, които ги отличават, споделя тя.

Българският екип на Remote Year също съдейства за това "гостите им" да опознаят по-добре града и страната. Организират им екскурзии, разходки в планината, занимания по йога, уъркшопи, на които ги запознават с местната кухня и т.н. Чужденците са силно впечатлени от природата ни и ще бъде хубаво, ако повече българи си дадат сметка с какво разполагаме и заедно да се грижим за опазването и популяризирането му, казва Лаура Славова, която се грижи за "извънработната програма" на участниците в Remote Year в София.

В предимства, недостатъци и пари
Предимствата на концепцията са повече от ясни - хем не се откъсваш от работата си, хем пътуваш и се забавляваш. Контактът с групата също ти дава досег до други държави, култури или професионални области. Понякога може и да има несходство в характерите, но дори и в офиса има хора, с които човек не си пасва.

Големият недостатък, който изтъква всеки един от участниците, е носталгията. Понякога в групата има приятели или семейни двойки, както е и в тази, която е в момента в София, което определено помага, но в повечето случаи хората от групата пътуват сами. За поддържането на контакт от дистанция с близките им помагат Skype и социалните мрежи, а повечето от участниците имат блогове или влогове, чрез които споделят своите преживявания (тук например можете да видите видеа от приключенията на Джъстин Пуур, участник в Remote Year групата, която беше в София през юни). Те имат възможност от време на време да се прибират вкъщи или да посрещат гости, което също помага до известна степен.

Снимка

Лигиа Ишида разказва, че се е включила в групата с приятелка. Да участваш в програмата с приятел или партньор често помага да се справиш по-лесно с носталгията по дома и близките ти хора.

 Фотограф: Цветелина БелутоваУчастниците са категорични, че положителните страни надделяват и дори по-скоро имат усещането за ваканция, не толкова за работа. И все пак финансовият въпрос не е за подценяване. Без значение дали човек би тръгнал сам да си организира пътуващо работно място или ще си спести търсенето и ще се довери за логистиката на екипа професионалисти в Remote Year, е важно да си подготви финансов план и да се подсигурите с варианти за изход. Бланка например прави изчисления, че месечните й разходи за програмата и тези, които би имала за храна, наем и т.н., ако беше останала вкъщи, биха били приблизително еднакви. В идеалния случай е добре да си подсигурите сигурни и стабилни доходи, без значение дали от постоянен работодател или от фрийланс проекти. А още по-добре, ако имате и спестявания, които да ви помогнат при нужда, например ако останете няколко месеца без работа.

При всички случаи, било то за година, месец или няколко дни - експериментите с концепцията за работа извън офиса ще продължават и в бъдеще. Факт е, че благодарение на интернет и на новите канали за комуникация, работата ни става все по-мобилна. Може би този подход не е за всеки, може би не винаги ще бъде приложим, но концепцията очевидно работи и феновете й стават все повече. Може би и сред работодателите.

Ако искате да се запознаете с някой от участниците в Remote Year групата, която в момента е в София, заповядайте на отвореното събитие на инициативата, което ще се проведе на 20 юли във "Фабрика 126" (бул. "Мария Луиза" 126).
А ако искате да научите повече за бъдещето на офис пространството, заповядайте на дискусията по темата, която организира "Кариери". Запазете в календара си 12 юли (сряда), започваме в 10 ч. в двора на Българо-американската кредитна банка (ул. "Кракра" 16). В дискусията ще вземе участие и Мария Бойкова, оперативен мениджър, отговарящ за София в Remote Year.
Събитието е част от инициативата "Офис на открито" на фондация Credo Bonum и се реализира с медийната подкрепа на "Кариери". Седмицата на офиса на открито се провежда в периода 6-14 юли в двора на БАКБ. Работното място е отворено за всеки желаещ, като за работещите са осигурени безжичен интернет, електрическо захранване, бюра, мебели за отмора и т.н. Повече информация за участниците и подробности за програмата на инициативата можете да намерите във Facebook страницата на събитието.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly