С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Стажове, стипендии, конкурси (18-24 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg в началото на всяка седмица ви представяме обзор на различни възможности за кариерно развитие. В нея можете да намерите актуални предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии, които да ви помогнат да усъвършенствате уменията си, да обогатите опита си и да бъдете по-успешни в работата си.

Стажове

Екипът на инициативата на Столична община "Визия за София" обявява стажантка програма с 6 позиции в следните специалности: мениджмънт, PR и комуникации, устройствено планиране и ГИС, социология, екология и правно-нормативни аспекти. Стажантите ще имат възможност да участват в публични и работни срещи и събития, свързани с проекта за разработване на стратегия за развитие на столицата, както и достъп до голямо количество информация и данни, свързани с разглежданите теми и работата на тематичните групи. Те ще натрупат опит, познания и контакти в работата с общинска администрация, граждани, неправителствени организации, бизнес и инвеститори, медии и други заинтересовани групи. Програмата предвижда месечно заплащане на граждански договор, както и допълнителна стипендия за кандидатите, регистрирани в уебсайта Студентски практики. Кандидатстването става с подаване на CV на e-mail: team@vizia.sofia.bg или през обявите, регистрирани в сайта на МОН. Повече информация за стажантската програма, изискванията към кандидатите и отговорностите за отделните позиции, вижте сайта на инициативата.
Още предложения за стажове търсете в специализираната секция за стажантски програми на karieri.bg.
Ако искате да публикуваме и вашата обява за стаж, пишете на reklama@karieri.bg.

Стипендии

Ученици в 12-ти клас, както и студенти, могат да кандидатстват за стипендия "Лука Бекяров" за изключителни постижения в областта на математиката и информатиката. Размерът на стипендията за учениците, която се връчва от семейството на Лука Бекяров, е 3 хил. лв. и може да бъде използвана за закупуване на техника, за участие във форуми и конкурси, за подкрепа за обучение и др. Кандидатите трябва да попълнят формуляр за кандидатстване, да изпратят сканирани сертификати и грамоти от участията си в национални и международни състезания и конкурси по математика и информатика, както и да обяснят за какво ще използват стипендията. Крайният срок за кандидатстване е 6 октомври, а повече информация за условията можете да намерите тук.
Фондация BeCause и "Еврофутбол" предоставя стипендията "Лука Бекяров" за студенти. Тя е предназначена за учещи в 1-ви до 3-ти курс включително в Техническия университет - София, специалност "Компютърни системи и управление". Стипендията е на стойност 2 500 лв, а конкурсните критерии са академичен успех и постижения в конкурси и състезания. Крайният срок за кандидатстване е 11 ноември. За повече информация - тук.

За 13-та година фондация "Благотворител" организира стипендиантската програма "Постигам по-висок успех". За стипендии за висок успех могат да кандидатстват ученици от 8 до 12-ти клас, които имат нарушено зрение, лишени са от родителски грижи или живеят в приемни семейства, както и студенти първокурсници, лишени от родителски грижи или живеещи в приемни семейства. Отпускат се стипендии в размер от 220 до 400 лв. в зависимост от категорията, в която попада ученика или студента. Крайният срок за кандидатстване е 30 септември. Повече информация за стипендиите и условията за кандидатстване може да намерите на сайта на фондацията.

Конкурси

За трета поредна година SAP организира инициативата InnovMatch Challenge. Тя е насочена към иновативни компании, стартъпи, разработчици, предприемачи и студенти от Централна и източна Европа и има за цел да ги провокира да работят по реални бизнес казуси в сферата на технологиите с помощта на платформата SAP Cloud. Наградният фонд за финалистите е 15 000 евро, буут-кемп в Берлин, осигурен от TechStars и SAP.IO, както и сертификати от SAP за новосъздадени приложения. Участието в инициативата може да стане в периода от 1 до 30 октомври. Повече информация можете да намерите на сайта InnovMatch Challenge, както и по време на безплатен уъркшоп в споделеното работно пространство Puzl (бул. "Черни връх" 47, ет 4 и 5) на 26 септември, 17 ч.

Доброволчество

Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 обявява набирането на доброволци, които да участват в организирането и провеждането на събитията по време на първото Българско председателство. Кандидатите могат да бъдат както студенти, завършили минимум 2-ри курс, така и млади хора с висше образование и практически опит, които имат познания и интерес по въпросите на ЕС и международната дейност. Нужно е да владеят английски, френски или немски на ниво минимум B2. Документите, с които се кандидатства, са - автобиография в европейски формат, мотивационно писмо (на български език и с обем до 1 страница), сертификат и диплома за владеене на чужд език, служебна бележка от висше учебно заведение за завършен втори курс или диплома за завършено висше образование. Те се подават на мейл: volunteers.eu2018bg@government.bg, като крайният срок е 10 октомври. Повече информация за конкурса за доброволците можете да намерите на сайта на Българското председателство.

Обучения

За десета юбилейна година се организира курсът по икономическо развитие "Microeconomics of Competitiveness (MOC)" част от т.нар. "Харвардски курсове". Началото му ще бъде на 10 октомври от 18:30 часа в зала "Америка за България" на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и ще се провежда всеки вторник и четвъртък. МОС представлява серия от лекции, в рамките на които участниците разглеждат реални казуси в областта на икономическия растеж и развитие. Лекциите се водят от българи, завършили в Харвардския университет, които са и инициаторите на програмата. Учебните материали се базират на бизнес казусите, разработени и използвани в класа на проф. Майкъл Е. Портър в Harvard Business School. В допълнение, участниците развиват и собствени проекти с практическа насоченост към решаването на реални проблеми в българската икономика, като се срещат с представители от бизнеса, публичния сектор, браншови организации и асоциации, както и образователни институции.
MOC е подходящ за млади българи, студенти или завършили, които имат желание да надградят знанията си в областта на решаването на проблеми, сформирането и развитието на клъстери и икономическото развитие като цяло. Участниците получават и достъп до алумни организацията, която предоставя възможности за много контакти и развитие на общи бъдещи проекти.
Лекциите са изцяло на английски език и участието е напълно безплатно. За да се включат, кандидатите трябва да изпратят следните документи на info@economicstrategy.org: есе на тема "What are your career aspirations? How will the CESC courses help you achieve them?"; автобиография; списък на изучаваните от тях предмети и оценките по тях (може и академична справка). Крайният срок за кандидатстване е 6 октомври 2017 г. Повече информация можете да намерите на сайта на обученията.

На 13 и 14 октомври ще се проведе деветото издание на двудневния IT уъркшоп Rails Girls. Инициативата е насочена към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите и има за цел да им даде основни знания и представа за дейностите в тези сфери, така че обективно да преценят дали биха искали да търсят развитие в тази посока. В рамките на уъркшопа участничките ще могат да създадат първото си уеб приложение. Регистрацията за събитието отваря на 25 септември от 20.00 ч. на сайта на инициативата. Предвидени са 100 свободни места, като за разлика от предходни години няма да се провежда подбор, а местата ще бъдат предоставени на първите регистрирани. Изисква се потвърждение на регистрацията седмица преди провеждането на събитието, като ако има останали свободни места, те ще бъдат обявени на 5 октомври. Повече информация можете да намерите тук.

"Телерик Академия" обяви старта на новия прием в програмите си за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Обученията са насочени към деца и младежи от цялата страна с интерес към технологиите. Всички курсове са безплатни и не се изискват предварителна подготовка или знания по програмиране. Отворените обучителни програми са:
Училищна "Телерик Академия"
Обученията по програмиране за гимназиални ученици ще стартират на 16 октомври и са отворени за младежи на възраст 14-18 г. от цялата страна. Поради високия интерес кандидатите, които искат да се обучават присъствено в инициативата, е необходимо да се регистрират на сайта на "Телерик Академия" до 26 септември и да се явят на входен изпит, който включва серия от логически задачи. Училищната Академия предоставя теоретични и практически знания по програмиране с фокус върху разработката на уеб приложения с програмния език Java. Обученията ще се провеждат присъствено всеки месец в рамките на 3 последователни дни в трейнинг центъра на Телерик Академия в ж. к. "Младост" в София. Учениците могат да участват и онлайн, като за целта се изисква единствено регистрация.
Детска "Телерик Академия"
Школите по програмиране за деца на възраст 10-13 г. ще се провеждат в 36 групи в 11 града в България. Желаещите могат да се обучават в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Габрово, Кърджали, Враца, Разград и Попово. В София кандидатстването ще бъде отворено до 5 октомври и ще включва преминаване на входен тест с 40 логически задачи. Занятията ще започнат през втората половина на ноември в две направления "Алгоритмично програмиране" и "Разработка на компютърни игри". Извън столицата обученията ще стартират в началото на октомври в училища-партньори на Детската "Телерик Академия". Желаещите да се обучават в школите в страната могат да се свържат директно с преподавателите в съответния град за повече информация за предстоящия прием.
Dojo@TelerikAcademy
Работилниците по програмиране Dojo@TelerikAcademy са предназначени за деца на възраст 7-9 г. Заниманията стартират на 30 септември и ще се провеждат в обучителния център на "Телерик Академия" в София. За участие е необходима единствено онлайн регистрация на 20 септември. Не се изисква кандидатстване, но местата са ограничени. Работилниците се организират съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната национална коалиция (ДНК).
Консултантската компания Southwestern Consulting организира целодневна конференция за развитие на търговски умения Art Of Selling Professional Services. Семинарът, който ще се проведе на 6 октомври, е разработен специално за консултанти и специалисти по бизнес развитие (business developer), които имат за цел да привличат нови корпоративни клиенти, без значение от сектора, в който работят. Обучителите са Дан Мур, президент на Southwestern Family of Companies, Ларс Тивъс, основател на Southwestern Consulting и Тома Стайков, мениджър на Southwestern Consulting за България. Повече информация за конференцията, обучителите и за покупка на билети: http://artofsellingsofia.com.
Southwestern Consulting е глобална компания с представителства в САЩ, Канада, Сингапур, Великобритания, Чехия, Естония, а отскоро и в България. Компанията майка Southwestern е на повече от 160 години и има опит в подбора на кадри, обучения и мотивация на лидери на екипи и търговци, които се занимават с директни продажби. Групата специализира в професионални консултантски услуги в две основни направления - продажби и преговори и лидерство и управление на екипи.
Още предложения за обучения в различни области може да разгледате в секцията "Обучения" на Karieri.bg.
Ако искате да публикуваме и вашата обява за обучение, пишете на reklama@karieri.bg.

Събития

На 23 и 24 септември в Петрич ще се проведе конференцията за професионално ориентиране InspireMe. Мястото на събитието е семинарната зала на Община Петрич. Целта на събитието е да мотивира и запознае ученици, студенти, родители и учители с различни професионални сфери. Програмата включва представяне на различни професии, уъркшопи и възможност за нетуъркинг с лекторите и участниците в събитието. Конференцията е безплатна, но е нужна предварителна регистрация. Повече за програмата и лекторите можете да научите от сайта на събитието, както и от неговата Facebook страница. Всички участници ще могат да получат и безплатно копие от новият кариерен гид на "Кариери" - "Моята кариера. Непознатите перспективни професии", както и съвети за подготовка на CV.

На 14-ти октомври ще се проведе кариерния форум за работа в стартъп компании Startup Job Fair. Това е петото издание на инициативата на споделеното работно пространство betahaus. За участие в кариерния форум е нужна предварителна регистрация. Компаниите изложители ще бъдат обявявани поетапно на сайта на изложението. За повече информация можете да следите и неговата Facebook страница.

На 28 и 29 октомври в Севлиево ще се проведе Design Conf. В двата дни на конференцията са предвидени общо 14 лекции на разнообразни теми, свързани с дизайна - от цвят, композиция и типография до специфични въпроси като дизайн системи, гридове и т.н. Участниците също имат възможност в специален панел да представят "микро-лекции" до 7 минути в област, в която са добри. Предвидени са и изложба на творци от региона, както и изложение на фирми в сферата на образоването. Повече за програмата на събитието можете да намерите тук. Участието в конференцията е безплатно, но е нужна предварителна регистрация. Всички участници ще могат да получат и безплатно копие от новият кариерен гид на "Кариери" - "Моята кариера. Непознатите перспективни професии", както и съвети за подготовка на CV.
Все още актуални събития от рубриката от миналата седмица

Стартира осмият сезон на менторската програма за ученици от 10-ти и 11-ти клас Аble Mentor. Кандидатстването за участие в програмата – както за менторите, така и за учениците е отворено до 6 октомври и става през сайта на програмата ablementor.bg.

От 1 септември стартира кандидатстването за обменната програма "Кенеди Лугар" (Yes). Тя предоставя стипендии на български ученици, с които могат да прекарат една учебна година в САЩ. Инициативата е насочена към ученици от 9 и 10 клас и се финансира от държавния департамент на САЩ. Кандидатства се с попълване на апликационна форма. Крайният срок е 31 октомври.

Организацията FotoEvidence и World Press Photo Foundation обявяват годишния конкурс за документална фотожурналистика FotoEvidence Book Award with World Press Photo. Крайният срок за кандидатстване е 15 декември. Повече информация за условията на кандидатстване може да намерите тук.

Фондация "Работилница за граждански инициативи" ще даде още стипендии на 10 студенти по информационни технологии в третото издание на програмата Study iT First. Крайният срок за изпращане на документите е 9 октомври.

"
Икономедиа" организира конкурс "Иновативен фермер на годината", който е част от проект за популяризиране на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и е съфинансиран от Европейската комисия. Кандидатстването се извършва с попълване на образец и изпращането му на имейл адрес: fermer@economedia.bg в срок до 20 октомври. Обявяването на победители ще стане на 30 ноември 2017 г. Формулярът и условията за участие може да откриете тук.

Уиски брандът Chivas Regal стартира за четвърта поредна година конкурса Chivas Venture, в който български стартиращи компании със социално отговорни бизнеси могат да се включат. Може да се кандидатства на сайта на надпреварата най-късно до 30 октомври.

Фондация "Международна награда на херцога на Единбург - България" стартира конкурс за лицензиране на училища като независими оператори на Наградата на фондацията. Кандидатства се с попълване на регистрационна форма, като крайният срок е 30 септември.

Неправителствената организация CEEweb for Biodiversity обявяват конкурс за късометражен филм на "зелена" тематика. Филмите трябва да са с дължина до 4 минути и да засягат теми в 3 категории - "Да строим и да живеем по зелен начин", "Последният ден на Земята", "Твоята Европа 2050 година". Крайният срок за кандидатстване е 1 октомври. Повече информация за условията на конкурса може да намерите тук.

Програмата "Роботика за България" обявява конкурс за менторски екипи от двама учители. Тя е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Формулярът за участие и указанията за кандидатстване може да откриете на този адрес. Документите за участие в конкурса се изпращат на имейл: konkurs@wcif-bg.org. Крайният срок е 1 октомври.

Сдружение "Международен младежки комитет за образователни инициативи и програми (ММКОИП)" обявява конкурс за лого на организацията. Предложенията може да изпращате на имейл: iyceip.eu@gmail.com. Победителят ще получи възможност да участва в някой от международните обмени на организацията по свой избор. Крайният срок е 30 септември.

Община Стара Загора организира Националния младежки конкурс за есе за ученици "Общуването в моето ежедневие". В него могат да участват младежи на възраст от 13 до 18 г. Готовите творби се изпращат на адрес: teen_stzagora@abv.bg. Крайният срок за кандидатстване е 9 октомври. Повече информация за изискванията на конкурса може да откриете тук.

Неправителствената организация "Ценности" стартира десетия Национален исторически конкурс за ученици от 8-ми до 12-ти клас на тема "Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим". Победителят ще получи парична награда в размер на 700 лв. Финалистите на второ и трето място ще получат по 400 и 300 лв. За да участвате, е нужно да изпратите разработката си и попълнен формуляр на адрес София 1000, п.к. 1302. Повече информация за условията на конкурса може да намерите тук. Крайният срок е 2 октомври.

На 14 октомври ще се проведе технологичната конференция MUFFIN Conference, организирана от софтуерната компания "Мусала Софт". Събитието ще събере софтуерни инженери, IT специалисти и лектори в сферата на технологичните иновации, тенденции, процеси и меки умения. MUFFIN Conference ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия (бул. "Христо Смирненски" 1, София). Повече информация за темите и лекторите може да откриете тук. Събитието е безплатно, но е нужна предварителна регистрация.

За четвърта поредна година Центърът за предприемачество и обучения "Ринкър" организира конкурс, чрез който хора с предприемчиви идеи, могат да спечелят финансиране за своя бизнес. Всеки кандидат трябва да покаже как идеята му ще има положително въздействие в области като здраве, иновации, култура и ценности, образование и умения, природа и ресурси, социално включване и човешки права. Конкурсът е отворен до 25 септември. Кандидатстването е онлайн през сайта на организацията. Повече информация за инициативата и условията й за кандидатстване може да откриете тук.

Спортен клуб "Бегач" организира конкурс за дизайн на екипите на сдружението за 2018 г. Детайлните изисквания за изработката на дизайна, както и шаблони за различните видове спортни облекла, могат да бъдат намерени на сайта на клуба. Предложенията се изпращат на имейл: info@begach.com до 18 октомври.

Фондация "Пловдив 2019", в партньорство с Френски институт България, обявява конкурс за проекти с фокус френската култура, които да бъдат реализирани в квартал "Капана" в периода ноември 2017 г.-май 2018 г. Пълният текст на поканата, насоките и документите и формулярите за кандидатстване, може да изтеглите тук на български език и тук на английски език. Във връзка с инициативата е създадено и Facebook събитие. Крайният срок за кандидатстване е 29 септември.

Престои инициативата "Запознайте се и програмирайте", която подкрепя различни събития в областта на програмирането и информационните технологии по време на Европейската седмица на програмирането, организирана от фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ). За кандидатстване е нужно да се регистрирате и да подадете своята идея на сайта на ФРГИ. Крайният срок за кандидатстване е 22 септември.

Агенцията за дизайн на презентации 356labs ще е домакин на семинара "Истинско 3D в PowerPoint!". Събитието ще се проведе на 26 септември, от 19:00 ч., в 356labs (ул."Ангел Кънчев" 3). Предварителна регистрация не е необходима.

Българският дарителски форум предлага две стажантски позиции за студенти. Продължителността му може да бъде от 1 до 3 месеца. Стажът е неплатен. За да кандидатствате е нужно, да изпратите мотивационно писмо и автобиография на имейл адрес: irinatsvetkova@dfbulgaria.org. Крайният срок е 20 декември.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly