С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Стажове, стипендии, конкурси (22 - 28 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата
Share Tweet Share
Снимка

[pixabay.com] 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg в началото на всяка седмица ви представяме обзор на различни възможности за кариерно развитие. В нея можете да намерите най-актуалните предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии, които да ви помогнат да усъвършенствате уменията си, да обогатите опита си и да бъдете по-успешни в работата си.

А
ко и вашата компания предлага подобни възможности, изпратете ни повече информация на karieri@karieri.bg.

Стажове
"Заедно в час" започна набирането на участници в програмата си за професионално и лидерско развитие, които да започнат работа като учители от септември 2019 г. в 11 региона на страната. Одобрените кандидати ще преподават две години в училища, партньори на организацията. Преди това ще преминат интензивна подготовка, която заедно с допълнителни обучения през двете години ще им помогне да придобият умения, както за работа в класната стая, така и за кариерно развитие с фокус върху образованието. За кандидатстване не е нужен предишен преподавателски опит, нито придобита професионална квалификация "учител". Необходима е завършена бакалавърска степен (до септември 2019 г.) и нагласа, че всяко дете може да постигне успех. Крайният срок за кандидатстване е 20 ноември. Подробните изисквания и информация за процеса на подбор може да откриете тук.

Стипендии
Фондация "Карол Знание" предоставя 8000 лв. за докторантска стипендия. Годишна стипендия ще се предостави на редовен докторант със значим принос в своята работа. Изискванията са кандидатите да разработват нови технологии или материали, проектът да е с практическо приложение, а и докторантите да не са в последна година на обучението си. Носителят ще бъде избран от експертно жури в тристепенен конкурс. Подробности за това кой кога и как може да кандидатства може да прочетете тук.

Немската федерална фондация за околна среда (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) дава стипендии за изследователски и практически стажове в Германия. Основната цел на програмата е подобряване на екологичната ситуация в България и Германия чрез работа върху актуален екологичен проблем. За целта програмата осигурява стипендии за млади, наскоро завършили специалисти за работен стаж в Германия в областта на опазването на околната среда и природозащитата. Стипендиантите трупат знания и опит, които да приложат на практика след завръщането си в България. Стипендията е в размер на 1250 евро, които са необлагаеми. Тя се отпуска минимум за 6 и максимум за 12 месеца. Допълнително се поемат всички видове задължителни застраховки и осигуровки. Изисквания към кандидатите са да притежават образователно-квалификационна степен "магистър", придобита с минимум добър (4) или по-добър успех, преди не повече от 3 години, най-късно до момента на започване на престоя в Германия (август 2019 г.), за предпочитане от българско ВУЗ и/или да са настоящи докторанти, но не в последна година от докторантурата. Задължително е владеенето на немски и/или английски език. Необходимо е идеята на кандидатите да е ясна, новаторска за България. Кандидатите могат да са завършили различни специалности – няма изискване образованието им да е свързано директно с опазване на околната среда. По-важно е да имат желание и потенциал да се занимават с екологична тематика. Стипендианти се набират веднъж годишно, а крайният срок за кандидатстване е 12 декември. Дотогава се подават необходимите документи онлайн оттук. След предварителен подбор по документи, в средата на февруари 2019 г. с избраните кандидати ще се проведе интервю в София. Престоят в Германия започва през август 2019 г. с интензивен курс по немски език, разходите за който се поемат от DBU. Повече информация може да намерите тук и тук.

Конкурси
На 9 ноември предстои първият Bosch IoT Hackathon в София. След специална селекция ще бъдат избрани 30 участници, които ще експериментират с IoT платформата на Bosch Software Innovations, разработвайки собствени сценарии с различни уреди и устройства. Те ще си тръгнат и с билет за Java2Days. Победителите ще получат Bosch XDK и възможност да представят готовите си проекти на конференцията. Кандидатстването е отворено до 25 октомври. Повече информация може да намерите тук.

Вече се набират кандидатури за Годишните награди на БАУХ. Конкурсът отличава най-изтъкнатите HR професионалисти и техните компании, сред членовете на БАУХ, в седем категории, а осмата е посветена на организационното лидерство. Целта на Годишните HR награди е да отличат иновативни и успешни практики, реализирани на национално ниво, както и да дадат публичност и признание на постигнатите резултати, така че да има добавена стойност за организациите и развитие нивото на HR професията и HR индустрията в България. Всеки, който желае да заяви своя професионализъм при създаването на нови проекти, ефективно реализирани на практика през 2018 г., може да кандидатства или ако познавате успешн професионалист, да го номинирате чрез номинационната форма в срок до 30 ноември. Важно условие е участниците в конкурса да са членове на Българска асоциация за управление на хора. Кандидатурите ще се оценяват от HR професионалисти от различни сфери. Повече информация може да намерите на сайта на инициативата.

Обучения
Техническият университет - София и център "Кариера и възпитаници (алумни)" организират традиционното изложение на компании - "Дни на кариерата". Събитието ще се проведе на 23 и 24 октомври в ТУ-София, а на 25 октомври на територията на ТУ-София, филиала в Пловдив и във Факултет и колеж-Сливен. Инициативата предоставя възможност за директен контакт между студентите и фирмите, които ще могат да представят информация за своята дейност, за свободни работни и стажантски позиции, както и да се срещнат и разговарят със заинтересовани студенти. Повече информация за изложението и условията за участие за работодатели може да получите, като пишете на career@tu-sofia.bg или тук.

Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause организира "Академия за местни предприемачи" от областите Кърджали, Хасково, Силистра и Благоевград. Академията се реализира за втора поредна година като част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен 2018". Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за предприемачи, производители, земеделци, търговци - без ограничение в икономическия сектор, а също и читалища, нестопански организации и училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели. Условието към всички участници е да са в началото на своята идея за стартиране на местен бизнес и да го осъществят на територията на четирите области. В Академията ще бъдат поканени индивидуални участници и екипи, които са изразили силна мотивация и имат ясна и реалистична концепция за реализирането на бизнес идеята си. До 16 екипа ще намерят място в подбраната група, която ще продължи да надгражда идеите си по време на три практически ориентирани обучения и много самостоятелна работа. С развити бизнес модели и подробни бизнес планове в началото на следващата година участниците ще се изправят пред специално жури, за да защитят идеите си и да се борят за безвъзмездно финансиране от награден фонд. Кандидатстването става с попълване на кратък формуляр на сайта на център "Ринкър", а крайният срок е 26 октомври. Академията е безплатна и разходите на избраните участници за пътни и настаняване по време на обученията ще бъдат покрити от дарителя "Филип Морис" България. Журито ще връчи една голяма награда в размер на 15 000 лева и две поощрителни на стойност 5 000 и 4 000 лева. Информационни срещи ще се провеждат във всяка една от областите, а информация за тях може да намерите тук.

Европейската организация InnoEnergy, със съдействието на Cleantech Bulgaria, организира акселераторската програма Primer. Целта на програмата е да обучи и подготви предприемачи с идеи, които имат бизнес и пазарен потенциал. Участниците преминават през четиридневно интензивно обучение с международни и български експерти, по време на което разработват компоненти, нужни за представянето на техния продукт или услуга пред потенциални инвеститори. Програмата е подходяща за индивиди и екипи в начален етап на развитие на тяхната идея, като им предоставя нужния инструментариум за анализиране на бизнес потенциала и структуриране на техния бизнес план. Крайният срок за кандидатстване е 28 октомври. Мястото на провеждане на инициативата е Zaralab Academy в Стара Загора. Повече информация може да намерите тук.

На 12 ноември в офиса на технологичната компания Progress в София ще се проведат два безплатни уъркшопа по програмиране, насочени към жените в технологиите – ngGirls и Vue Vixens. Те са част от една от най-големите конференции за разработчици в Централна и Източна Европа - DevReach. Уъркшопът ngGirls, който цели да привлече повече жени в технологичния свят, ще се състои от 9 до 12 часа. Той е насочен към момичета, които искат да се научат да програмират с Angular, технология на Google за разработка на приложения. Водещи ще бъдат експертите от Progress - Жейна Пелева, Станимира Влаева и Васил Чимев. На разположение на участничките ще има и ментори. Регистрацията за обучението вече е отворена.
Вторият уъркшоп - Vue Vixens, ще се проведе от 13 до 16 часа. Той е за жени с малко или без никакъв опит в програмирането, които искат да се научат да създават уебсайтове и мобилни приложения с Vue.js, популярна JavaScript технология. Водещ ще бъде Джен Лупър, лектор на международни технологични събития и основател на Vue Vixens. В обучението ще участват и ментори, които ще помагат на участничките. Всички желаещи да участват могат да се регистрират тук.

Събития
На 26 и 27 септември Френския институт и агенция "Campus France Париж" организират салон "Обучение и професионална реализация". В рамките на инициативата, на която "Кариери" е медиен партньор младежите ще могат да се срещнат с представители на френски компании в страната, да се запознаят с възможностите за обучение във висши учебни заведения във Франция и франкофонски програми в България. Салонът е насочен както към франкофони, така и към нефранкофони. Той е подходящ за ученици и студенти, които желаят да продължат образованието си във Франция или във франкофонските програми в България, студенти, търсещи професионален стаж, и дипломирани специалисти, които желаят да си намерят работа. За улесняване на комуникацията с френските представители на всеки щанд ще присъства асистент-преводач. Входът е свободен, но за среща с представителите на бизнеса е необходимо предварително онлайн записване. Повече информация за двудневната инициатива може да намерите тук и тук.
До 22 октомври можете да се запишете за участие в инициативата за професионално ориентиране "Мениджър за един ден", която се организира от "Джуниър Ачийвмънт". Тази година събитието, на което "Кариери" е медиен партньор, ще се проведе на 30 октомври. "Мениджър за един ден" дава начало на професионалната реализация на ученици и студенти на възраст между 15 и 24 години. Форматът предвижда утвърдени лидери и професионалисти от всички сфери на бизнеса и обществения живот, както и представители на държавата и институциите да дадат възможност на младежите да се запознаят с настоящето и бъдещето на професията на своя титуляр в рамките на един ден. Инициативата ще се проведе в цялата страна.
Тази година младежите ще имат възможността да се включат в кариерния форум "Професиите на бъдещето", който ще се проведе на същия ден от 11 до 17 часа - във Форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк в столицата. Във форума ще се включат над 15 големи компании със свои представители, които ще говорят за дигитализацията на професиите. Регистрацията за събитието е безплатна и е отворена тук.
Все още актуални възможности за развитие от рубриката от миналата седмица:
Повече информация за тях можете да намерите тук.

От 5 до 17 ноември ще се проведе стаж за иновации по метода "Дизайн мислене". Желаещите да се включат в стажа по иновации трябва да кандидатстват до 27 октомври. Повече информация вижте на сайта на проекта.

Социална мрежа за добри дела Volontime, с подкрепата на Столичната община, организира конкурс на тема "Добрите дела са около нас". Кандидатите трябва да изпратят есе, разказ или очерк до 23 октомври включително на мейл buditel@volontime.com.

Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА), като официален координатор на "Сиско академиите" в България, в партньорство с Българската стопанска камара (БСК), стартира програма за изграждане на 20 "Сиско академии" в средните училища. За записване, въпроси и повече информация потърсете на: тел. 02 981 03 26, 0888 832 172 или email: teodora.borissova@bana-bg.org.

Фондация "Каузи" организира на 29 октомври "Възможности за стартиране на собствен бизнес - информационен ден". Входът е свободен. Повече информация може да намерите тук.

На 10 ноември от 10 часа в София Тех Парк ще се проведе шестото издание на форума "Кариера с кауза". Входът е свободен, но е нужна регистрация. Повече информация може да намерите тук.

Стартира десетият сезон на менторската програма за ученици от 10-ти и 11-ти клас Аble Mentor. Повече информация можете да намерите на уебсайта или на Facebook страницата на инициативата.

Paysafe Group организира първия глобален хакатон, който ще се състои в пет различни града. Повече информация относно глобалния хакатон на Paysafe, включително предизвикателствата, правилата, локациите и регистрацията вижте тук.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly