С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Да разбием митовете за IT специалистите у нас

IT специалист е синоним на хакер? Имате някаква грешка
Share Tweet Share
Снимка

Reuters 

IT сферата - онази толкова мистериозна индустрия, за която се пише и говори много, но се знае доста малко – поне от обществото. Всъщност трябва да се отбележи, че в последните 15 години високите технологии промениха стандартите в световен мащаб, включително и в България, и определено може да се отличи като една от най-бързо развиващите се индустрии. Само за миналата година приходите на фирмите от бранша в страната са достигнали 2.54 млрд. лв. или двойно повече спрямо 2012 г.

Какво всъщност обаче правят IT специалистите

Какво всъщност обаче правят IT специалистите, освен че взимат високи заплати, работят в красиви и изпипани офиси и се занимават с разни платки?
Оказва се, че българинът не знае много-много какво прави IT специалистът, като повечето хора веднага свързват професията с IT поддръжка и програмиране. Първо е добре да се знае, че има десетки вариации на специалисти в сферата – например софтуерен разработчик (програмист), софтуерен тестер или QA, системен администратор, ръководител IT проекти, графичен дизайнер, анализатор на бизнес изисквания, специалист IT продажби, софтуерен архитект, специалист поддръжка и още, и още.

Самите хора, работещи в IT сферата, пък са още по-"сенчести" (почти колкото мафиотите) за обществото. Част от тях имат проблеми с общуването, работят 24/7, носят очила, ходят с рошави коси и работят с всевъзможни джаджи. Освен това винаги могат да ви дадат съвет кой е най-добрият телефон за вас или баба ви, и, разбира се, да преинсталират Windows-а ви по всяко време на деня или нощта. Реалността обаче е съвсем различна и всеки с познат или приятел IT специалист ще го потвърди.

За да разбием обаче митовете за IT сферата и за хората, работещи в нея, ще ви представим малко откровения от тяхна страна. На помощ ни се притекоха двама IT специалисти, които ни разкриха какво става зад вратите на огромните офиси и лъскави бюра на бранша у нас.

Единият е Благовест Стоянов – на 27 години от София, работи от 6 години в IT сферата. Завършва СПГЕ "Джон Атанасов", а освен това има висше образование в областта на телекомуникациите. Споделя, че винаги е имал интерес към софтуерни и информационни системи. Към момента работи в малката, но прогресивна фирма "SyncHR" като QA специалист.

Вторият ни "разбивач на митове" е Андрей Стоянов. Той е на 36 години и е в сферата от около 15 години, а в момента работи в голямата хостинг компания "GoDaddy" като супервайзър (ментор) на екипа в София.

#1 Какво образование е нужно да има един IT специалист и задължително ли е техническото?

Благовест Стоянов (Б.С.): По мои наблюдения, по-голямата част от компаниите в индустрията имат изискване към кандидатите за образование със степен поне "бакалавър". Не съм забелязал изискването към специалността на завършеното образование непременно да е техническа, но го има. Владеенето на чужд език е почти задължително, взимайки предвид факта, че голяма част от компаниите в България са мултинационални.

Андрей Стоянов (А.С.): Мисля, че образованието не е най-важното, но е добре да си технически грамотен или като минимум да се оправяш с модерната техника.

#2 Откъде обаче идват повече знания – от университета или от практиката?

Б.С. : Училище или университет, поне в България, могат да предложат основата от нужните знания. Страничните професионални обучения също могат да поставят основите. Практиката също е много важна, поради факта, че може да се научи много от колеги с повече опит и знания. За мен и трите са важни - най-добре е да вървят ръка за ръка.

А.С. : Бих казал, че в днешно време е по-лесно да придобиеш знания от специализирани курсове, но бих заложил на практиката като по-добрия учител.

#3 ИТ-тата сглобяват, разглобяват и поправят всичко, по което тече ток и има платка, нали?

Б.С. : Доста често получавам въпроси от приятели или семейство при избор на ново телефонно или компютърно устройство. Помагам при такъв зададен въпрос, ако не знам нещо, влизам в интернет, чета, гледам, допитвам се до хора с повече знания.

Освен това всеобщото усещане е, че когато работиш в IT сферата, ти си "задължен" да умееш да инсталираш/преинсталираш Windows. Доста от хората, с които съм коментирал този въпрос, се забавляват на това твърдение. Смея да твърдя, че голяма част от колеги и приятели, които са в сферата, умеят да го правят, но има и такива, които нямат такъв интерес. Чувал съм и че има хора, които се обиждат при задаване на такъв въпрос.

А.С. : В днешно време IT специалистите са много разнообразни хора, с всякакви интереси във всички области, но може би все още по-голямата част се занимават с гейминг, всякакви компютърни чарколяци и тяхното сглобяване. Също така са основен източник на информация относно всякакъв вид техника за своите приятели и познати.
Лично аз дълги години бях "хакерът" в квартала, където съм инсталирал Windows до безобразие и съм поправял стотици компютри.

#4 Доминирана ли е IT сферата от мъжете и играят ли жените някаква роля?

Б.С. : Не мисля, че в IT сферата доминиращи са мъжете. Вече много жени програмират или заемат отговорни постове. Наскоро дори стана ясно, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жените в IT сектора, което говори достатъчно.
В моята компания работят доста жени, които са в крак с новостите, имат доста силно развити качества и са много ценени кадри.

А.С. : Все още сферата е доминирана от мъжете, но жените в сектора започват да се увеличават, което има много благоприятен ефект.
Дамите имат различен подход като цяло и внасят някакъв баланс в мъжкия IT хаос.

#5 IT секторът принадлежи на младото поколение и годините имат значение

Б.С. : Може да се каже, че у нас IT е модерната професия на младото поколение. Тук получаваш шанс за бързо кариерно развитие, както и за стабилни и примамливи доходи. Не смятам обаче, че има възрастово ограничение човек да започне да се развива в тази сфера. Ако има желание, мотивация за знания, както и идеи, придружени с много труд, всеки би успял да пробие и да получи шанс в големи компании, без значение от неговата възраст.

А.С. : Годините нямат значение за IT сферата като цяло, но съм забелязал, че повечето фирми предпочитат да наемат по-млади и неоформени кадри, за да могат да ги оформят по собствените си изисквания.
Няма ограничение във възрастта и всеки може да се преориентира по всяко време. Като цяло IT сферата е много дружелюбна среда за работа.

#6 Ставаш IT и парите се сипят от небето, нали? Колко всъщност взимат хората в сектора?

Б.С. : Никак не мога да се съглася с това твърдение. В днешно време това е една от най-добре платените професии, но парите не започват да валят от небето.
Изисква се много силна мотивация, много труд и време, отделени в учене, личностно и професионално развитие. Изисква се и силно чувство за отговорност, защото както всички знаем, софтуерните продукти ни заобикалят навсякъде и навлизат все повече и повече в живота ни.
Всичко зависи от мотивацията и уменията ти. Ако ги има - то финансовото изражение трябва да е удовлетворяващо.

А.С. : Това е поредният мит, който вилнее из болшинството хора, но запознатите добре знаят къде и за какво колко плащат. Да, за средностатистическия българин заплащането е добро, но не е така, както повечето хора си го представят.
Заплащането зависи много от това колко си добър и на какъв принцип работиш. Бих казал, че като цяло програмистите са най-добре платени в целия IT сектор.

#7 Но как един IT решава проблемите с хардуера? Има ли някаква тайна?

Б.С. : С имейл, съобщение или обаждане на системния администратор. Шегувам се, разбира се. При нужда от хардуер се избира възможно най-мощната и оптимална сглобка за машина, разбира се, според бюджет и нужди.

А.С : С чук и вълшебните думи Шегувам се, предполагам следвайки пътя на логиката. Винаги можеш да стигнеш до правилното решение и да поправиш развалената част.

#8 IT специалист = хакер

Б.С. : "Работиш на черен екран с бели букви, значи си хакер", ха-ха. За семейството и често за приятелите, всеки работещ в нашата индустрия е хакер. Спорен въпрос. Зависи какъв смисъл придаваме на думата. Уменията ти да работиш на софтуерно или хардуерно ниво не те правят хакер.
В моите представи хакерите са друг тип хора, използват други похвати и за други, често недобронамерени цели. Добре е да споменем обаче, че съществува и нещо, наречено "ethical hacking", предимно в сферата на киберсигурността. Тоест има и добри, и лоши герои.

А.С. : За незапознатите това е точно така, всеки ти казва: "Нали си хакер, ще го оправиш". Всъщност не е точно така, да си хакер не значи, че си добър IT специалист - или обратното.
Едните се интересуват от пропуските в определени системи, а другите предимно от нещата в сферата на IT, в която се развиват.

#9 България – Силициевата долина на Европа, възможно ли е?

Б.С. : Не бих казал, че България е Силициевата долина на Европа, но тази теза е все по-често налагана, донякъде не без основание. В България има много големи корпорации, които са доверили софтуерното си развитие на български специалисти, което ни прави много конкурентоспособни спрямо пазара в Европа, а и не само.
Към днешна дата страната ни е аутсорсинг рай за всякакви компании, които изнасят тази част от дейността си тук. В този смисъл - да, развиваме се и имаме големи възможности.

А.С. : Мисля, че е много възможно, защото в България има много голям брой специалисти и то не само в IT сферата. Приемането на еврото ме притеснява, защото ако заплатите в България се приравнят с тези в Европа, много от външните инвеститори ще ни напуснат.
Като цяло съм доста негативно настроен към отношението на държавата към бранша и подкрепата към нас.

#10 Кои са най-небивалите неща, които си чувал за своята професия?

Б.С. : Най-често ни определят като скучни и задръстени отличници по математика, запалени по гейминга. Е, не е вярно. Иначе, валидни си остават и изброените.
И не на последно място – не всички IT специалисти са програмисти.

А.С. : Всякакви небивалици! Когато оправиш компютъра на някого, той си представя, че си използвал някаква компютърна магия.
Хората смятат, че IT специалистите нямат живот извън работата и единственото нещо, което правят, е да ядат пица с "Кола" пред компютрите. Но да не забравяме, че във всеки мит има доза истина

Е, сега вече спокойно може да сложим печат "busted!" на голяма част от митовете за IT сферата у нас. Все пак трябва да имаме едно наум – както каза един от нашите интервюирани: "във всеки мит има доза истина".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly