С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Приключението да кандидатстваш в чужбина

За сроковете, таксите, финансирането, най-предпочитаните дестинации и университети в чужбина за бъдещите студенти
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Георги Кожухаров

Кандидатстването в университет е предизвикателство за всеки един човек. Много хора свързват този процес с много пречки и проблеми – документи, процедури, доста отделено време разбира се, всеки един кандидат-студент ще премине през това, но всъщност има и една друга гледна точка. Тръпката да избереш точно този университет, който би ти подхождал най-много, да посочиш и да бъдеш приет в специалността, за която цял живот си мечтал и да изживееш тази мечта.

Когато обаче университетът се намира в чужбина, процесът става още по-сложен, по-динамичен, но и по-вълнуващ. Различна страна, различна култура, различни хора, стотици нови запознанства. Всяко висше учебно заведение пък има различни изисквания за прием и крайни срокове, специфична процедура при кандидатстване и условия за стипендии, настаняване и още, и още
За последните тенденции, изисквания и срокове при кандидатстването в чужбина през тази година се обърнахме за професионално мнение към кариерните консултанти Мадлен Ненкова от "Ориндж Едюкейшън" и Елизабет Тончева от "Едланта".

#Дестинации

Тази година има сравнително задържане на интереса към кандидатстването в чужбина за висше образование. Дестинациите пък остават традиционните – потокът към Великобритания остава почти непроменен, въпреки ситуацията там и събитията около Brexit. Засилен интерес има към Холандия, Германия и Австрия. Това обяснява Мадлен Ненкова от "Ориндж Едюкейшън".

Холандия пък може да откроим като една алтернатива на Великобритания. Програмите в страната предлагат огромен избор, а обучението е на английски. Това привлича доста от кандидатите, разбира се, с оглед на излизането на Великобритания от Европейския съюз. Единственият минус е, че Холандия няма капацитета на Обединеното кралство и съответно конкуренцията е още по-голяма.

#Българските студенти във Великобритания след Brexit

Brexit притеснява европейските студенти още от самото начало. Какво ще се случи, ако Великобритания излезе от ЕС, ще има ли нови такси, ще има ли нови изисквания?

Е, отговорите на всички тези въпроси са неясни. Все пак още не се знае дали Brexit наистина ще се случи, защото спекулациите са много. Към този момент обаче няма никаква промяна на статута на българските студенти там. Няма промени в нито едно отношение, затова няма място за притеснение, успокояват експертите.

Освен това правата на европейските студенти, които в момента се обучават във Великобритания, са гарантирани и дори да има някаква промяна – те няма да бъдат засегнати. Тези, които кандидатстват и през тази година, също трябва да бъдат спокойни, защото Обединеното кралство е осигурила финансиране и за тази година, съответно за цялото им образование.
За тези кандидат-студенти, които в момента са 11 клас и ще кандидатстват през есента на 2020 г., все още има доста въпросителни и ситуацията е неясна.

#Образованието в Шотландия – безплатно или не?

Безплатно образование в Шотландия? Доста често кандидат-студентите се подлъгват под това определение. За жалост експертите обясняват – безплатното образование в Шотландия е мит.
В страната таксите са сравнително по-ниски от тези в Англия и то в пъти. Същевременно за тази учебна такса може да се изтегли т.нар студентски заем, сигурна е Мадлен Ненкова.

#Кои са най-престижните и най-предпочитани от студентите университети в Шотландия?

Сред най-престижните шотландски университети, които вземат челни места в световните класации, са University of Edinburg, University of Glasgow и University of Saint Andrews. Последният е малък университет, но много престижен. Известен е с това, че там е завършил престолонаследникът принц Уилям. Освен това университетът е един от най-старите във Великобритания и е особено престижен за специалности като медицина, международни отношения, право, компютърни науки и други, споделя още Елизабет Тончева.

#Учебна дестинация Холандия Защо?

Доста от българските кандидат-студенти започнаха да предпочитат Холандия като учебна дестинация. Според Елизабет Тончева това е така, защото финансовите условия са доста изгодни и привлекателни. Миналата година таксата за бакалаври беше намалена за първокурсници наполовина. Стандартната такса беше 2060 евро, но в последния момент холандското правителство направи подарък на първокурсниците и таксата беше намалена на 1030 евро. Освен това държавата предлага на всички студенти доста изгодни условия за студентски заем. Иначе средствата, които са необходими за издръжка, са съпоставими с тези за всяка друга западноевропейска страна.
Освен това бъдещите студенти са привлечени и от качественото образование и холандските университети, които попадат в много престижни световни класации. Тончева отличава като престижни University of Amsterdam, Delft University of Technology, Wageningen University and Research, Leiden University и Utrecht University.

Така Холандия стана една доста силно конкурентна на Великобритания по отношение на висшето образование, като определено може да кажем, че "краде" доста от кандидатите, насочили се първоначално към Острова.

#Най-финансово изгодно – къде е най-добре?

Холандия е една от най-достъпните във финансово отношение държави и е едно приемливо решение. Например държавите от Скандинавия държат висок стандарт – висококачествено образование с висок стандарт на живот, а в някои пък може да се открие и напълно безплатно образование, освободено от такси за обучение (Дания например). В същото време обаче там има много по-малко програми на английски език, а приемът е доста конкурентен заради безплатното образование.

Германия и Австрия също се водят държави с безплатно обучение, но там има административни такси, които варират между 250 до 650 евро. В тези държави обаче се държи на обучението на немски език, като качеството на образованието е много по-добро от програмите на английски.

#Къде може да разчитаме само на стипендии за такси и издръжка?

Тук кариерният консултант Мадлен Ненкова е категорична – няма как в нито една държава студентът да се издържа само и единствено от стипендията, която получава. А защо? Повечето пъти, заради ниските такси на европейските студенти, по-големите стипендии са насочени към международните студенти, на които таксата е в пъти по-голяма. И да – няма държава, където студентът да може да се издържа със студентската стипендия.

#Какво трябва да притежава един кандидат-студент, насочил се към чужбина?

Разбира се, отговорът на този въпрос е доста общ и зависим от множество фактори – дестинация, университет, специалност, език на обучение. Все пак е много добре студентът, в зависимост от дестинацията на университетът му, да се подготви езиково за страната, в която отива. Една добра подготовка би значела ниво B2 или С1.

Човек трябва да знае какво иска да учи и какво му се прави. Мотивацията на кандидат-студентите също е важна – освен да харесва дадения университет, в които отива, е добре да харесва и самата държава. Защото повечето университети приемат студенти на база на мотивационните писма и защо те искат да се обучават именно в това учебно заведение в тази страна.

Темата с оценките е доста субективна – има учебни заведения, в които много се гледат и имат значение при приема, но има и такива, при които е точно обратното и наблягат върху извънкласните дейности.

За приема в по-престижните заведения във Великобритания изискванията са много високи. Студент, който има среден успех от дипломата под 5.80 и успех на сертификатния изпит IELTS по-малко от 6.5 и дори 7, няма шанс да се класира за прием в престижен университет, сигурна е Елизабет Тончева от "Едланта".

#Най-предпочитани специалности

Университетите в скандинавските страни залагат най-вече на иновативни специалности – инженерство, ИТ, технологии и други. Във Великобритания пък всеки кандидат-студент може да открие огромен брой от комбинации от програми. На Острова например заедно със специалността "Маркетинг", можеш да комбинираш с "Реклама". Така се учи още една специалност паралелно, обяснява Ненкова.

Елизабет Тончева допълва, че все още има траен интерес към специалностите медицина, право, архитектура, психология. В последно време кандидат-студентите все повече се насочват и към биотехнологии, биомедицина, биотехника. Доста хора се интересуват и от т.нар етично хакерство и компютърна сигурност, защита на личните данни и софтуерно инженерство.
Напоследък има голямо "залитане" по арт специалностите – сценични изкуства, театър, филмово изкуство, филм дизайн, анимация и много други.

#А ако искаме да кандидатстваме магистратура извън България?

Определено кандидатурите за магистратура не са чак толкова масови, колкото тези за бакалавър, но възможностите за добавяне на магистърска програма като квалификация е една много добра стъпка за всеки. Има хора, които са завършили бакалавърската си степен в България, но искат да добавят 2-3 години като магистри в чужбина.

Кандидатите за магистър търсят по-конкретна специализация. На ниво магистър човек вече би трябвало да знае кой аспект го интересува. В някои случаи кандидатите за магистри имат и известен трудов опит. В някои страни има възможност паралелно с обучението да се работи в някоя компания.
Във Великобритания кандидатите за магистри могат да ползват заем в размер на 10 600 паунда и тази сума може да се използва както за финансиране на самото обучение, така и за средства за живот.

#Късно ли е вече да кандидатстваме в чужбина?

Може да успокоим кандидатите, които са се насочили към чужбина, но не са предприели никакви действия – все още не е късно да се насочите към вашият мечтан университет (с малки изключения). Срокът за кандидатстване за някои университети във Великобритания вече изтече (15 януари). Въпреки това все още се приемат кандидатури и след този период, а като краен срок може да посочим 30 юни.

За Холандия все още тече кандидат-студентският период. Там е хубаво кандидатите да предприемат по-ранно кандидатстване – например месец април или май.

За университетите в Австрия и Германия пък срокът за кандидатстване все още не е отворен. В тези държави приемът на документи започва от 1 юни и приключва до 15 юли. Така че ако зрелостниците искат да кандидатстват в тези държави – първо да мислят за матурите, които им предстоят.

#Екзотични държави, екзотични университети

Няма масов интерес към университети в по-екзотични държави. Всяка година традиционно има български кандидат-студенти, насочили се към САЩ и Канада. Понякога има и хора, които се насочват към Южна Корея и Япония, но те са доста редки и единични случаи.

#Ето и няколко професионални съвета за зрелостниците, които ще се впуснат в приключението кандидатстване в чужбина

Мадлен Ненкова ("Ориндж Едюкейшън"): Хората, които кандидатстват в чужбина, освен че ще получат качествено образование, ще се докоснат до културата на самата държа. Освен това от първа ръка ще опитат и ще се докоснат до възможностите за кариерно развитие пред тях. Затова бих им казала да не се плашат и да не се спират пред трудностите, които им предстоят оттук нататък.

Елизабет Тончева ("Едланта"): Тези, които желаят да продължат образованието си в чужбина като бакалаври и магистри, бих ги посъветвала да започнат сериозна подготовка по езика на обучение и на официалния в самата държава, защото при всички случаи ще им трябва. Кандидатите трябва да се замислят коя специалност ще им е интересна и в същото време полезна. Кандидат-студенти, бъдете смели, имайте приключенски дух и не се спирайте пред трудностите. В чужбина човек се формира като самостоятелен и мотивиран индивид, като след това може да продължи професионалния си път както в България, така и в извън нея.

А екипът на Karieri.bg желае на всички кандидат-студенти късмет в приключението наречено кандидатстване в чужбина!

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly