С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На стаж в агенциите на ЕС

Най-малките структури на ЕС предлагат интересни възможности за платен и неплатен стаж
Share Tweet Share
Снимка

 

Намираме се към края на процедурата за набиране на стажанти в Европейския парламент. Тя ще продължи до 30 юни, което означава, че остават само още няколко дни, в които може да попълните и изпратите своята кандидатура. Европейската комисия, от своя страна, предстои да открие, на 16 юли, своята кампания за набиране на стажанти за пролетта на 2020 г. Днес, обаче, няма да си говорим за ЕК и ЕП. След като многократно сме ви разказвали за различните видове стажове в по-големите и основни структури на ЕС, е време е да погледнем и към най-малките и тясно специализирани такива – неговите агенции и съвместни предприятия. Ако се интересувате от политиките на ЕС, но имате интерес в специфична сфера, предпочитате да работите в по-малка организация или не ви се живее в Брюксел, то тогава тези структури са идеалното място за стаж.

Агенциите са отделни от институциите на ЕС органи, разпръснати из цяла Европа и създадени да изпълняват определени специфични задачи. Те осъществяват различни технически, научни, консултативни дейности в сфери простиращи се от рибарство до сателитни системи. ЕС разполага с над 40 агенции, разделени в 4 групи: децентрализирани, изпълнителни, агенции на ЕВРАТОМ и независими структури. Повечето от тях разполагат със свои стажантски програми (за стажовете в изпълнителните агенции се кандидатства през процедурата на ЕК), обхващащи както по-специализирани, така и административни дейности. В следващите редове ще обърнем внимание основно на платените стажове за завършили и ще разгледаме най-важното за някои от тях. За останалите ще предоставим връзки към основните информационни източници, за да ви улесним в търсенето.

Европейска агенция за морска безопасност
ЕАМБ предоставя технически експертен опит и оперативна помощ за подобряване на морската безопасност, както и за реакция при замърсяване на водите. Повечето задачи на агенцията са превантивни, като например контрол на прилагането на определени закони и оценяването на тяхната цялостна ефективност, но други изискват реакция, като предоставянето на страните от ЕС на кораби за отстраняване на петролни разливи и откриване на морско замърсяване чрез спътниково наблюдение.
Продължителност на стажа: 3 – 6 месеца
Къде: Лисабон
Заплащане: Към 2019 г. месечният грант е в размер на 1025 евро.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС, Исландия, Норвегия или на страна, която е в етап на преговори за присъединяване към ЕС; придобита бакалавърска степен на висше образование към датата на кандидатстване; много добро ниво на английски език (минимум ниво B2 според Европейската езикова рамка), като за всеки обявен в апликацията чужд език е нужно официално доказателство за владеенето му (дипломи, сертификати);
Кога и как да кандидатствам: Агенцията обявява прием на стажанти 2 пъти в годината, като броя на позициите е различен за всяка кампания. Самите стажове обикновено започват на 1 март и 1 септември, а отворените позиции се обявяват на сайта на агенцията около 4-5 месеца по-рано. Кандидатства се с изпращане на мейл до traineeship@emsa.europa.eu, с прикачени копие на дипломата за завършено висше образование и апликационната форма, която можете да свалите от сайта.
Повече информация можете да откриете тук

Европейска агенция за авиационна безопасност
ЕААБ, с централа в Кьолн, отговаря за стандартите за сигурност и опазване на околната среда в сектора на въздушния транспорт в Европа. Тя е овластена да регулира и сертифицира, да провежда разследвания и мониторинг, както и да изготвя проекти за законодателство свързано с авиационната безопасност.

Продължителност на стажа: до 12 месеца
Къде: Кьолн
Заплащане: Месечният грант се преразглежда всяка година и се публикува в обявите за отворени позиции.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕААБ или на страна със статут на наблюдател; минимум бакалавърска степен на висше образование към датата на изпращане на апликацията; опит или образование релевантни към сферата на дейност на ЕААБ (гражданска авиация, аеронавтика, инженерство, международно въздушно право, международни отношения) или в областта на финансите, ЧР, управление на проекти, ИТ, комуникации; допускат се кандидати със стаж в институции или агенции на ЕС, ако той е продължил максимум 6 седмици; много добро ниво на английски език (минимум B2);
Кога да кандидатствам: Агенцията няма определен период в годината, в който обявява кампания за набиране на стажанти, затова е добре често да следите кариерната страница на сайта или да се абонирате за получаване на e-mail известия при обявяване на нови позиции.
Повече за възможностите, които предлага ЕААБ можете да прочетете тук
Европейска агенция за гранична и брегова охрана
Агенцията, още позната като Frontex (от френски Frontières extérieures), е базирана във Варшава и има за основна задача да координира, управлява и развива системата за граничен контрол на ЕС. Тя също така подпомага хармонизирането на граничните проверки в ЕС, улеснява сътрудничеството между граничните органи, предоставя техническа помощ и експертен опит.

Продължителност на стажа: 3 – 12 месеца
Къде: Варшава
Заплащане: За 2019 г. размерът на месечния грант е на стойност 720 евро. Той ще бъде калкулиран в евро, но изплащан в полски злоти.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС или Шенген; придобита бакалавърска степен на висше образование към датата на изпращане на апликацията; липса на опит като стажант или служител в институции или агенции на ЕС; много добро ниво на английски език (минимум B2);
Кога да кандидатствам: Няма определен период в годината, в който институцията обявява кампания за стажанти. Броят на стажантските позиции, както и сроковете за кандидатстване се решават всяка година, спрямо наличния бюджет. Затова е добре да се следи сайтът на Frontex, както и кариерните портали на Европейските институции, където ще се публикуват откритите позиции.
Повече информация можете да откриете тук

Европейска полицейска служба (Европол)
Европол е правоприлагащата агенция на ЕС, чиято задача е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от съюза. Тя координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката организирана престъпност. Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

Продължителност на стажа: 3-6 месеца
Къде: Хага
Заплащане: Месечният грант към 2019г. е в размер на 808 евро.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС; завършено висше образование; владеене на поне 2 официални езика на ЕС, като единият задължително трябва да е английски; липса на опит като стажант или служител в институции или агенции на ЕС за повече от 6 седмици; специфични изисквания за всяка от позициите са публикувани в съответната обява;
Кога да кандидатствам: Няма определен период в годината, когато Европол обявява кампания за набиране на стажанти – това може да се случи по всяко време, на база на кадрови нужди и бюджетни възможности на различните отдели в агенцията, като обявите се публикуват на сайта на организацията.
Повече информация можете да откриете тук
Европейска агенция за химикалите
ЕАX помага на компаниите да спазват законодателството на ЕС в областта на химичните вещества и биоцидите и си сътрудничи с международни организации и заинтересовани лица за насърчаване на безопасната употреба на химикали. Нейното седалище е в Хелзинки, Финландия.

Продължителност на стажа: 3 – 6 месеца
Къде: Хелзинки
Заплащане: Размерът на месечния грант е 1300 евро.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн (в определени случаи се допуска и прием на стажанти, граждани на страни извън ЕС); придобита бакалавърска степен на висше образование; много добро ниво на английски език – работният език на агенцията; не се разглеждат документите на кандидати, които са работили като стажанти или служители в институции на ЕС, агенции на ЕС или в ЕАХ за повече от 8 седмици;
Кога да кандидатствам: Всяка година се обявяват около 20 стажантски позиции в сфери като химия, токсикология, биология, както и административни такива (право, финанси, комуникации, ЧР). Стажовете обикновено започват през март или септември, а самите отворени позиции се обявявят на сайта на агенцията около 4-5 месеца по-рано.
Повече информация можете да откриете тук

Европейска агенция по лекарствата
Агенцията гарантира научната оценка, надзор и мониторинг на безопасността на лекарствата за хуманна и ветеринарна употреба в ЕС. Част от основните задачи на ЕАЛ са: улесняване на разработването на лекарства и достъпа до тях, оценяване на заявленията за разрешения за употреба, мониторинг на безопасността на лекарствата през целия им жизнен цикъл, предоставяне на информация на медицинските специалисти и пациентите.

Продължителност на стажа: до 12 месеца
Къде: Амстердам
Заплащане: До момента на преместването на централата от Лондон месечния грант е бил в размер на 1550 паунда. При следващата кампания за набиране на стажанти ще бъде обявена нова сума в евро.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн; минимум бакалавърска степен на висше образование придобита най-късно до 1 март за приема през април или до 1 август за октомврийския прием; образование или опит в областите на медицината, фармацията, здравеопазването, химията, правото, финансите, ИТ, човешки ресурси, комуникации; владеене на поне два официални езика на ЕС, като единият задължително трябва да е английски;
Кога да кандидатствам: Двата стажантски периода през годината започват през април и през октомври, като отворените позиции се обявяват на кариерния портал на агенцията около 2-3 месеца по-рано. През същия портал се създава профил на кандидата, през който впоследствие се попълват и апликациите за обявените позиции.
Повече информация можете да откриете тук
Европейски орган за безопасност на храните
Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) предоставя независими научни консултации относно рисковете, свързани с храните. Нейните становища относно съществуващи и зараждащи се хранителни рискове служат за основа на европейските закони, правила и политики и така помагат да се предпазят потребителите от рискове по хранителната верига.

Продължителност на стажа: 5 – 12 месеца
Къде: Парма
Заплащане: 1160 евро.
Изисквания: гражданство на страна членка на ЕС, ЕАСТ или на страна, която е в етап на преговори за присъединяване към ЕС; придобита минимум бакалавърска степен на висше образование към крайната дата на периода за кандидатстване; много добро ниво на английски език (минимум B2); липса на опит като стажант или служител в ЕОБХ;
Кога да кандидатствам: Процесът на кандидатстване стартира обикновено в началото на лятото, а самите стажове започват или на 1 ноември или на 1 февруари. Тазгодишната кампания за набиране на стажанти тече в момента и ще затвори на 1 юли. Можете да кандидатствате от обявата публикувана на сайта на агенцията.
Повече информация за възможностите в ЕОБХ можете да откриете тук

Европейска агенция за ГНСС
Това е регулаторна агенция на Европейския съюз, чиято мисия е да подпомага изпълнението на европейските цели за ГНСС (Глобална Навигационна Сателитна Система), които са тясно свързани със спътниковите системи Галилео и EGNOS. Разположената в Прага организация прави това чрез управление на услугите предоставени от EGNOS и Галилео, създаване на възможности за развитие на основани на ГНСС услуги, подобряване на инфраструктурата на ГНСС.

Продължителност на стажа: 6-12 месеца
Къде: Прага
Заплащане: Месечният грант към 2019 г. е в размер на 1000 евро.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС или Норвегия; завършено висше образование или ако на кандидатът му предстои дипломиране, официален документ от университета удостоверяващ, че той/тя е семестриално завършил/а; владеене на поне 2 официални езика на ЕС, като единият задължително трябва да е английски; липса на опит като стажант или служител в агенцията; желателно е наличието на опит в сферите на дейност на организацията, било то придобит от предишна работа, стаж или научна дейност; специфични изисквания за всяка от позициите са публикувани в съответната обява
Кога да кандидатствам: Няма определен период в годината, когато агенцията обявява кампания за набиране на стажанти – това може да се случи по всяко време, в зависимост от възможностите и бюджета на различните отдели (EGNOS, Галилео, ИКТ, Юридически, ЧР, Комуникации, Контрол на проекти). Обявите се публикуват на следния адрес. Самите стажове започват на първо или 16 число от месеца.
При силен интерес от кандидати, Европейската агенция за ГНСС също така приема и спонтанни кандидатури и провежда стажове извън редовната си програма. Тези стажове са неплатени, а основните изисквания се препокриват с тези за платените.
Повече информация можете да откриете тук
Агенция на ЕС за мрежова и информационна сигурност
Организацията представлява експертен център в областта на кибернетичната сигурност в Европа. Тя помага на ЕС и страните членки да бъдат по-добре подготвени за предотвратяване, откриване и реакция на проблеми в сферата на информационната сигурност. Агенцията прави това като предоставя практически съвети и решения на публичния и частния сектор в страните от ЕС и на институциите на Съюза. Това включва: организиране на учения за действия при кибернетични кризи в Европа, помощ при разработването на национални стратегии в областта на кибернетичната сигурност, насърчава сътрудничеството между екипите за незабавно реагиране при компютърни инциденти.

Продължителност на стажа: 6-12 месеца
Къде: Централата се намира в Хераклион, на о-в Крит. Агенцията има и оперативен офис в Атина.
Заплащане: 1000 евро на месец.
Основни изисквания: гражданство на страна членка на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн; завършено висше образование – минимум бакалавърска степен към датата на изпращане на апликацията; владеене на поне 2 официални езика на ЕС, като единият задължително трябва да е английски; липса на опит като стажант или служител в институции и агенции на ЕС
Кога да кандидатствам: Към момента агенцията е публикувала безсрочна обява за набиране на стажанти в няколко различни профила разделени в 2 групи – Мрежови информационни системи (технологии за информационна сигурност, защита на информационната инфраструктура, технологии за идентификация, статистика на информационната сигурност, стандартизация и регулация на МИС, икономика на мрежовата и информационна сигурност и др.) и Администрация (обща администрация, финанси, ЧР, вътрешен одит, право, ИТ). Техническите позиции са базирани в офиса на институцията в Атина, а административните в централата в Ираклион. Може да се кандидатства по всяко време като се попълни апликационна форма и се изпрати на адрес ENISA-STAGE2015-01@enisa.europa.eu, като ясно се отбелязва профила, представляващ интерес за кандидата (разрешено е да е само един). Агенцията ще разглежда и приема стажанти въз основа на моментни кадрови нужди и наличен бюджет.
Повече информация можете да откриете тук

Агенция за железопътен транспорт на ЕС
Базираната във Франция организация има за мисия създаването на конкурентно европейско железопътно пространство чрез увеличаване на трансграничната съвместимост на националните системи и успоредно с това за осигуряване на необходимото ниво на безопасност. Тя се стреми да разработи общи устойчиви технически стандарти и мерки за безопасност в сътрудничество с железопътния сектор, националните власти, институциите на ЕС и други органи.

Продължителност на стажа: 10 месеца
Къде: Валансиен (Франция)
Заплащане: 1300 евро на месец.
Основни изисквания: приемат се кандидатури от граждани на страни членки на ЕС както и извън ЕС; завършено висше образование – минимум бакалавърска степен към датата на изпращане на апликацията; владеене на поне 2 езика, като единият задължително трябва да е английски, а за стажантите идващи от страни от ЕС, вторият трябва да един от официалните езици на Съюза; кандидати, които нямат опит като стажанти или служители в институции и агенции на ЕС ще бъдат разглеждани с приоритет.
Кога да кандидатствам: Стажовете започват на през септември всяка година и приключват в края на юни на следващата, като периодът за кандидатстване е отворен през м. мaй. Апликационната форма се изпраща онлайн през кариерната страница в сайта на институцията.
Агенцията за железопътен транспорт разполага и със стажантска програма за студенти и ученици, които са задължени по учебна програма да проведат практика. Стажовете продължават до 2 месеца и може да се кандидатства по всяко време с изпращане на апликационна форма на адрес traineeships@era.europa.eu
Повече информация можете да откриете тук
Интересни възможности за платени и неплатени стажове предлагат още:

Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията
Евроюст
Европейски център за развитие на професионалното обучение
Европейска агенция по отбрана
Европейски институт за иновации и технологии
Европейска агенция за фундаментални права
Агенция на ЕС за широкомащабни информационни системи
Сателитен център на ЕС (SatCen)
Център за преводи за органите на ЕС

Всякаква информация за възможностите за стажове и работа в структурите на ЕС може да откриете в нашата рубрика Кариера в ЕС.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly