С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Business Intelligence консултант

За професията разказва Христо Христов, ръководител на екип от консултанти в B EYE
Share Tweet Share
Снимка

Христо Христов е сертифициран Qlik developer и консултант с четири години опит в сферата нa Business Intelligence

 

Всеки ден светът генерира около 2.5 квинтилиона байта данни. Хвърляйки поглед върху тази шокираща статистика, твърдения като това, че "най-важният ресурс на света вече не е петролът, а данните" придобиват все по-голяма сила. Също както "черното злато" е било в основата на зараждането и прогреса на повечето индустрии, които познаваме днес, така спокойно можем да твърдим, че данните са основна движеща сила за успеха на компаниите през XXI век. Днес, количеството на данните, които се генерират и събират от малки и големи организации, расте експоненциално с всяка изминала година.

Освен невиждани досега възможности за
развитие, това поставя и значително предизвикателство пред тях да успеят ефективно да управляват потока от данни от множество различни източници и да извлекат от тях правилната информация в правилния момент. Натрупаните данни крият огромна стойност, която обаче не може да бъде отключена, без да могат те да бъдат пречистени, структурирани и трансформирани в разбираема и смислена информация. С тази задача се е заела една сравнително млада, но светкавично набираща скорост индустрия – Business Intelligence. BI технологиите предоставят на бизнеса възможността да вникне в данните, да задава въпроси и да получава отговори, на базата на които да взема решения, основани на реални факти, а не на интуиция.

С нарастващия брой компании, които поставят този процес в центъра на своето бъдещо развитие, се увеличава и ролята на специалистите, които могат да "превеждат" данните на езика на бизнеса. Чрез използването на различни технологии за визуализиране и моделиране на данни, BI консултантите помагат на различните звена в една организация да идентифицират проблеми, тенденции и възможности, които вследствие на това могат да бъдат адресирани много по-бързо и ефективно. Именно растящата нужда от такива професионалисти прави BI една от най-желаните области за кариерно развитие в глобален план. Технологичното списание CIO, например, определя BI анализатора като един от 13 най-търсени специалисти в IT сектора за 2019 г.

Все още не толкова често срещана, професията вече набира скорост и в България. Тенденцията се очаква да се запази и в бъдеще, с оглед на това, че все повече фирми откриват свои BI отдели, а вече се срещат и компании изцяло занимаващи се с това. Една такава компания e B EYE, където работят над 50 специалиста в областта на бизнес анализа, планирането и моделирането.
Повече за професията разказва

Христо Христов е сертифициран Qlik developer и консултант с четири години опит в сферата нa Business Intelligence. В момента е Qlik Team Lead в B EYE, която е бързо развиваща се компания, специализирана в разработването и внедряването на интелигентни системи за анализ, моделиране и планиране. Екипът му се занимава с изработката на QlikView и Qlik Sense апликации, които са инструменти, целящи превръщането на сурови данни в смислена и полезна информация, която да послужи на бизнеса да взема навременни и информирани решения на стратегическо, тактическо и оперативно ниво. Висшето си образование е придобил в университета в Орхус, Дания – специалност "Финансов мениджмънт и услуги".

Моята професия

Аз ръководя един от екипите в компанията, който се занимава с разработване и поддръжка на аналитични апликации или наричани още на езика на BI дашборди (визуализационни табла). Те представляват интерактивни инструменти за визуализация и анализ на данни, които си имат своя back end и front end структура. Важно е да се отбележи, че за разлика от много други типове developer-и, ние фактически не създаваме софтуер, а използваме вече съществуващ такъв, за да разработваме нашите продукти. Нарича се Qlik и е една от най-популярните и достъпни платформи за обработка и визуализиране на голямо количество данни. Най-просто казано, суровите данни се изтеглят от най-различни източници (ERP системи, бази данни, текстови файлове, Excel, уеб страници и много други), трансформират се за целите на конкретния анализ и се зареждат в модел, който служи за основа на визуализациите на front end-a – те са именно това, което крайният потребител вижда и използва. Тук е мястото, където трябва да се обясни на клиентите какво е възможно и да им се даде съвет кои графики, таблици, филтри, бутони ще работят най-добре за нуждите на анализа. Целият процес е динамичен и много интересен и освен всеобщо установените практики в ETL процеса (Extract, Transform and Load), включва и голяма доза креативност – от това да се измисли как най-ефективно да се трансформират данните, с цел по-оптимизиран модел, до дизайна на потребителския интерфейс.

Професията ни е многопластова и като цяло е трудно да се опише с няколко думи. От една страна съм Qlik developer, от друга бизнес консултант. Ние не просто разработваме различни дашборди, но и също активно съветваме нашите клиенти от какво имат нужда и какъв ще е най-ефективният начин да постигнат своите цели. Това е и едно от специфичните предизвикателства в тази професия - освен че трябва да се познават техническите специфики на работата, трябва и да се разбира и бизнеса на клиента. Нужно е да се осъзнава какво и защо е важно за него, за да може да му се предлагат решения, които ще му донесат висока добавена стойност. Затова и много от моите колеги са с образование в областта на икономиката, финансите, маркетинга, мениджмънта - образование, което сега им помага да са по-добри бизнес консултанти.

Моето образование

Завърших "Финансов мениджмънт и услуги" в университета в гр. Орхус, Дания. Макар и не технически ориентирано, придобитото образование ми е от голяма полза в работата ми. Знанията, които получих в областта на финансите, маркетинга, продажбите и други основни за един бизнес звена, в момента много ми помагат в това да разбирам изискванията и целите на бизнеса и дори сам да предлагам решения на клиентите, които да допълват техните виждания.

Пътят до тук

След като завърших, започнах да се занимавам със статистика. Изваждах данни от различни източници за целите на мои изследвания и анализи. Поради ограничените ми ресурси не можех да използвам скъпи статистически програми и прибегнах до използването на open-source решения. Там обаче всичко се прави собственоръчно. Така се увлякох по писането на код. Открих, че Business Intelligence ми дава възможността да съчетая уменията си по статистика с програмиране и така се озовах в B EYE.

Моите задачи и отговорности

Имам доста разнообразни задачи. Половината от тях включват онлайн срещи с клиенти, договаряне на нови проекти и планиране на времето за изпълнението им, събиране на изисквания, разпределяне на задачи.
Другата основна част от задачите ми е посветена на разработването, документирането и последващата поддръжка на самите апликации, като във всеки един момент трябва да се следи за качеството на продуктите и крайните срокове. Това включва и инфраструктурни проекти, свързани с цялостна интеграция и оптимизация на Qlik средата и свързаните с нея системи.
Старая се, също така, да отделям време, в което да работя с хората от моя екип, за да им помагам да се развиват. Да им давам задачи, които да отговарят на възможностите им, но и едновременно с това леко да ги надхвърлят и да ги изваждат извън комфортната им зона, за да могат да достигат до нови и алтернативни начини за решението на даден проблем.
Също така планирам и време за излизане с колегите след работа и други неформални активности, които си организираме с екипа, за да ни е забавно.

Нужните умения и опит

Най-често търсим хора за junior позиции. За тях е важно кандидатите да имат образование, практически курсове и/или опит в ИТ сферата, но от първостепенно значение е интересът към BI технологиите и мотивацията за развитие. Търсим конкретен начин на мислене, който е свързан с желание за учене, прецизност и готовност задачите да се завършват качествено и навреме, за да може да стъпим на тази основа и да я надградим, развивайки нужните за работата технически и консултантски умения. Разбира се, много се радваме и на хора, които имат предишен опит в сферата на BI. За жалост тя все още е малко позната в България и такива специалисти се намират трудно, но за това са и толкова ценни. Това са хора с развити математически и аналитични умения, които работят добре със статистически инструментариум, познават принципите на релационните бази данни, имат опит със SQL и софтуери за бизнес анализ като QlikView, Qlik Sense, Tableau, Power BI и др.
Извън техническата част, изключително важни за един BI консултант са вниманието към детайла и комуникационните умения. Прецизността е ключова, защото дори и малките пропуски могат да доведат до лоши резултати за бизнеса на клиента, а способността за лесна комуникация с различни хора е нужна, защото на нас ни се налага непрекъснато да контактуваме с потребителите на нашите апликации, за да събираме изисквания от тях или да ги съветваме за развитието на даден проект.

Моите предизвикателства

Един от по-интересните и деликатни моменти в нашата работа е, когато клиентът поиска нещо, което всъщност няма да работи добре в негов интерес. В такива случаи трябва много внимателно да му се обясни защо, например визуализациите, които иска в апликацията си, не могат да му доставят аналитичната стойност, от която има нужда. Тук също индивидуалността на човека отсреща играе важна роля и трябва внимателно да се прецени как да се подходи и как да се задоволят неговите интереси. Правилното отношение изгражда доверие и клиентът започва да е по-отворен към съвети.

Ако трябва да се върна по-назад, в самото начало сериозно предизвикателство за мен беше навлизането в непознатата материя и многото отговорности, които поех. Всяко едно начало в нова сфера е много трудно, но бих казал и доста мотивиращо. С натрупването на опит, трудностите от техническо естество намаляват, а предизвикателството по-скоро идва от това как да оптимизирам работата си, за да я върша по-ефективно и да имам време и за самоусъвършенстване.

Не на последно място, като тим лидер, осъзнавам, че поемам отговорност не само за себе си, но и за израстването на целия екип. Затова е важно не просто да се събере група от индивиди, а да се изгради отбор, в който хората трябва да могат да разчитат един на друг, когато имат нужда, но и да могат да работят на нужното ниво самостоятелно. Дори и човек да разполага със значителен опит в управлението на хора, всеки един колега, който се присъединява към екипа, представлява предизвикателство, било то по-малко или по-голямо, защото всеки е различен и към всеки трябва да се изгради специфичен подход.

Моето удовлетворение

Удовлетворението идва, когато нещо, върху което си отделил толкова време в работа и тестване, работи перфектно и е готово за употреба. Страхотното е, когато приключиш с написването на кода и дизайна на визуализациите, натиснеш бутона за презареждане и получиш идеално работеща апликация, която ще помогне за разрешаването на реален проблем в дадена бизнес сфера. Удоволствието е двойно, когато след това клиентът види готовия продукт и каже "Уау", защото предоставеното решение е повече от очакваното и е задоволило нужди, които не са били предвидени първоначално.
А най-голямото удовлетворение идва, когато с екипа се съберем и разрешим проблем заедно. По-голямата част от работния процес прекарваме сами, но когато някой има нужда от помощ, се скупчваме като мухи на мед, защото всеки обича нови предизвикателства. Когато успеем екипно да покорим нов връх, радостта е най-голяма.

Моите източници на информация

На първо място, разполагаме с вътрешна за компанията информационна база, където споделяме знания, открития и заедно търсим решения на различни казуси. Ако не успеем да открием това, което търсим там, на помощ идва официалният форум на QlikQlik Community. Това е най-голямото онлайн пространство, събиращо на едно място developer-и и потребители. Също така, нерядко ми е помагал форумът за програмисти stack overflow, а интересени статии биха могли да бъдат намерени в блога на Роб Вундерлих – qlikviewcookbook.com. Бих могъл да изброя още редица сайтове, книги и други информационни източници, но по-скоро ще завърша с максимата "Google е твоят най-добър приятел". Колкото и клиширано да звучи, тя важи и в нашата сфера, защото не винаги най-популярните и лъскави източници са най-добри. В зависимост за какво търсиш информация, понякога напълно нов сайт, или блог, или дори дискусия в някой непознат форум са в пъти по-полезни от това, което си ползвал досега, и нерядко съм откривал такива с помощта на търсачката.

Моите планове за развитие

В момента работя упорито, за да се развивам в насоките, които са важни за мен – да стана по-добър тийм лидер и консултант. Също така искам да опозная още повече технологии, свързани с BI и Big Data.

Търсени умения:
- интерес в сферата на моделирането и анализа на данни;
- познания в областта на релационните бази данни и SQL;

- високо ниво на английски език;
- предимство са познанията по QlikView, Qlik Sense или други технологии за бизнес анализ (MS Power BI, Tableau, Sisense);

- аналитично мислене и внимание към детайлите;
- силно развити комуникационни умения;
- управление и приоритизиране на задачи;

- умения за работа в екип.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly