С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Седем високоплатени професии извън офис средата

Не всеки мечтае някой ден да работи в лъскав офис в центъра на града
Share Tweet Share
Снимка

[Pixabay.com] 

Не всеки мечтае някой ден да работи в лъскав офис в центъра на града. Доста от по-младите хора започват лека-полека да избягват най-характерното работно място. Може би вие сте един от тях.

Добрата новина е, че не е нужно да жертвате вашата мечтана работа. Ако търсите професия, която предлага постоянна смяна на средата, но в същото време все още има висок потенциал за печалба в следващите години, започнете търсенето с този списък.

Тези седем работни места позволяват на служителите да прекарват цялото или по-голямата част от времето си извън офиса и имат средно към високо заплащане.

# Пилот на самолет

Много хора смятат, че работата на пилот не изисква специални знания и усилия. Съвременните самолети имат отлично оборудване, електроника и система за сигурност. Пилотът може да получи само желаната височина, да избере желания курс и може безопасно да прехвърли управлението на самолета на автопилота. Всъщност, престижната позиция на пилота трябва да бъде спечелена след продължително обучение, стажове и медицински прегледи. Редовни проверки и медицински прегледи придружават пилотите през цялата им кариера. И те носят огромна отговорност за живота на много пътници.

До професията на авиопилота се стига по два пътя. Единият минава през професионално обучение в държавно учреждение (в България: Военновъздушното училище в Долна Митрополия; катедрата по въздушен транспорт в Техническия университет, извън страната възможностите са много) или частен център. Другият и все по-предпочитан вариант е платено обучение в избраната от кандидата частна авиокомпания, която в общия случай осигурява работа след завършване. Цената на обучението често е от порядъка на 100 000 евро (в Wizz Air например е около 70 000 евро). Вариантите са авиокомпанията да го финансира и да приспадне разходите от бъдещата заплата или да се разчита на високото заплащане в сектора за покриване на направените разходи (тук вече нещата зависят много от конкретната авиокомпания, но с времето може да надхвърли 10 000 евро на месец).

Въпреки всички пречки, все пак работите на няколко хиляди метра над офиса! Имайте предвид, че пилотите може да прекарат значително време далеч от дома.

За да научите повече за професията, може да прочетете статията от "Моята кариера" - "Професия: Пилот".

# Въздушен контрол

Ръководителите на полети работят денонощно, за да координират въздушния трафик. За да може самолетите да летят, а и да кацат безопасно, отговорност имат не само пилотите, но и ръководителите на полети. Те следят въздушния трафик от земята и предупреждават пилотите при опасности, неблагоприятни метеорологични условия или дори им подсказват за най-ефективния маршрут.

Тук работата е основно в контролната кула. Кулите обикновено се намират в близост до големи летища. Повечето контролни съоръжения работят непрекъснато, за да осигурят безопасно пристигане и заминаване на самолетите, което означава, че служителите във въздушен контрол обикновено работят на ротационни смени.

Работата е високоплатена, като стартовата заплата възлиза на малко над 2000 лв. и нараства с натрупването на опит. Все пак трябва да се отбележи, че тази професия е с много високо натоварване и големи отговорности.

За професията в рубриката на Karieri разказва Боряна Тотевска, ръководител на полети в Ръководство въздушно движение. Вижте статията тук.

# Биохимик/Биолог

Биохимикът е специалист, който изучава химичния състав на живите организми и клетки, както и химичните процеси, които са в основата на техния живот. Професията е на пресечната точка на биологията и химията, тя е обещаваща и все още много млада.

Биохимиците играят важна роля в разработването на нови лекарства, като изучават химическите принципи на живите същества и на биологичните процеси. Задачите включват провеждане на експерименти с високотехнологични системи, за да се разбере повече за молекулярните механизми, еволюцията на растенията и животните и предаването на генетични признаци на следващите поколения.

Откритията, направени от биохимиците, позволяват да се определи механизмът на развитие на много заболявания, да се създадат лекарства с минимален брой странични ефекти, да се увеличат добивите или да се разработят нови сортове култивирани растения. Резултатите от тяхната работа се използват в техническата биология, витаминологията, растениевъдството и други научни области.

Работата е основно в лабораторията, най-вероятно с екип. А пари в тази професия определено има. С оглед на засилващите се вируси и въздействието им върху хората, знания в сферата ще са доста търсени. Съединените щати, например, удвоиха финансирането до почти 1 милиард долара, за да ускорят напредъка в работата по потенциална ваксина за COVID-19.

Повече за професията разказва Милена Георгиева в статията "Професия: Молекулярен биолог". Тя е учен и изследовател в сферата на молекулярната биология, генетика и епигенетика

# Строителен инженер

Всъщност средата, в която съществуваме и се движим, всичко онова, което ни заобикаля на път за училище или докато развеждаме кучето си в парка, се държи на крака благодарение на строителните инженери, наричани още конструктори. Те са хората, които съвместно с архитектите проектират транспортните системи в големите градове. Или сградите на университетите, в които вече учите или ви предстои да учите. Те знаят как да използват енергията на слънцето и вятъра, за да генерират електричество за домовете ни.

С други думи, тези професионалисти трябва да дават решения на сложни конструктивни проблеми и да ги прилагат, оформяйки света, в който живеем - къщи, молове, тунели, мостове, диги, пътища и железопътни линии, пристанища, сметища и т.н.

Ако сте се насочили към тази област, трябва да сте на ти с математиката, да имате пространствено мислене и немалък заряд от креативност. А строителните проекти, с които най-вероятно ще се занимавате, могат да бъдат най-разнообразни - търговски (банки, молове, ресторанти, офис сгради); индустриални (предприятия, индустриални и бизнес паркове, складове, централи); жилищни (къщи, домове, небостъргачи); геотехнически (сондиране, фундиране, геология и хидрогеология) и пр.

Във всички случаи, каквото и да изберете, очаквайте да бъдете въвлечени във всеки аспект от строителния процес, от първоначалните чертежи до последната капка излят бетон.

Повечето строителни мениджъри имат главен офис, но по-голямата част от времето си прекарват на строителните площадки, за да следят лесно работата и да вземат решения по-бързо. Може и да ви се наложи да попътувате малко.

Повече за това с какво се занимава строителният инженер може да видите в статията "Професия: Строителен инженер".

# Геолог

Геолога изучава структурата и историята на земната кора, изследва скали, материали и фосили с цел да установи действието на процесите, протичащи на земята върху развитието им, прилага знанията си по физика, химия, биология и математика, за да обясни явленията и да помогне за намиране на минерални и петролни залежи, както и подводни води, подготвя геоложки доклади и тълкува данни от проведени изследвания.

Мнозина събират скални проби, за да провеждат изследвания за миналото, настоящето и бъдещето и да търсят природни ресурси. Може да работите в специфични области като океанография или опазване и опазване на околната среда.

Разбира се, работата е основно на открито, често на отдалечени места. Лабораторията също ще е често посещавано място. Търсенето на природни ресурси може да отведе учените по цял свят при всякакви метеорологични условия.

# Лекар/медицинска сестра

Медицината е една от най-важните науки за човечеството. Тя ни помага не само да се справяме с болестите, но и да ги предотвратяваме, като по този начин подобряваме и дори удължаваме живота си. Затова и лекарската професия, а и научната работа в тази сфера не само винаги ще бъдат перспективни и ценени, но и носят силно удовлетворение от това, че се посвещаваш на каузата да помагаш на хората.

От доста време насам светът не се беше изправял очи в очи с подобна здравна криза като коронавируса. И ако организациите и държавите са научили своя урок, то в следващите години може да очакваме големи инвестиции и фокус върху заетостта в здравеопазването.

Това е сфера, която трудно се ограничава до няколко позиции. Освен лекар и медицинска сестра, може да прибавим и важни роли в публичния сектор, фармацевти, болногледачи, ръководители на здравните заведения и обслужващ персонал.

За професията разказва д-р Марта Михайлова, лекар, специалист по медицинска генетика и асистент към катедра "Медицинска генетика" в Медицинския университет - София.

# Личен треньор

Далеч от офиса, чак във фитнеса. На фона на статистиката, че населението по света застарява и страда от наднормено тегло, все повече хора осъзнават нуждата от спорт и движение, по-добри хранителни навици и по-добра грижа за здравето. Често посещаваме фитнес преди или след работа. В този случай салонът е нашето работно място.

Все повече млади и активни хора обръщат внимание на това какво ядат и какви физически дейности извършват. Именно заради тези тенденции част от професиите на бъдещето са свързани с предоставянето на експертни съвети за по-добро здраве. Професията на личния треньор е една от тези, за които ще има все по-голямо търсене и все повече хора ще бъдат склонни да плащат, за да получават експертни съвети за физическото си състояние.

В същото време личният треньор на бъдещето ще бъде специалист, който може да даде съвети не само на тема спорт и хранителен режим, а и ще мотивира и помага за личностното развитие на клиентите си.

За професията на личния треньор ни разказва Инес Субашка - бивша професионална спортистка, член на националния младежки отбор по баскетбол, треньор, автор на блога inspiredfitstrong.com.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly