С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

МВА ренесанс

Кариерните възможности за възпитаниците на бизнес училищата отново растат
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

Световната финансова криза и последвалата икономическа депресия оказаха огромно влияние върху възможностите за професионална реализация на специалистите с МВА диплома. В кампусите на бизнес училищата идваха все по-малко представители на компании работодатели, абсолвентите трудно намираха подходяща работа непосредствено след завършването, а конкуренцията за всяка свободна позиция беше изключително силна. Този тежък период обаче отминава и нормалните нива на подбор и наемане отпреди кризата се завръщат. И работодателите, и търсещите работа специалисти са оптимистично настроени.

Над 54% от тазгодишните абсолвенти на МВА програма вече са получили поне една оферта за работа. През 2010 г. делът на тези късметлии е бил по-малък от една трета. Такива са резултатите от проучване на организацията, която администрира изпита GMAT - Graduate Management Admission Council (GMAC), проведено през март т.г. сред 1509 работодатели от 51 държави.

Според изследването работодателите вече са по-уверени в стабилността на компаниите си и поради това 67% от тях са готови да назначават МВА специалисти. За сравнение, делът на склонните да наемат хора са МВА дипломи миналата година е бил 62% и още по-малък през 2009 г. – 50%. Освен това през тази пролет само около една трета от мениджърите отговарят, че все още се съвземат от икономическата криза. През 2010 г. повече от половината работодатели са били фокусирани само върху този процес.

"Има ясна връзка между оптимизма на работодателите и увеличаващите се кариерни възможности за възпитаниците на бизнес училищата", твърди Дейв Уилсън, президент и управляващ директор на GMAC. "Организациите се нуждаят от интелигентни мениджъри, които да се справят с предизвикателствата и разчитат на тях да реализират оптимални решения, да се възползват от бизнес възможности и да стимулират развитието на компаниите."

Тенденцията за увеличаване на работните места за МВА специалистите тази година пролича още през февруари от друго изследване – това на специализирания сайт TopMBA.com на компанията за образователни услуги QS. В него са се включили 4794 възпитаници на МВА програми от випуск 2011 на 156 университета по света.

Според проучването работодателите от финансовия и от консултантския сектор планират най-много назначения. Към тези традиционни МВА сфери от GMAC допълват още, в които се очаква подем на назначенията: електроника, информационни технологии, металодобив, човешки ресурси, комунални услуги и фармация. В някои тясно специализирани сектори също вече се усеща дефицит на кадри с бизнес образование, например в спортния мениджмънт.

Напред към традицията: финансов и консултантски сектор

Първото десетилетие на ХХІ век беше тежко за МВА специалистите във финансовия сектор. Те претърпяха криза между 2001 и 2003 г., когато Goldman Sachs, Morgan Stanley и други световни финансови институции намалиха назначаването на кадри с до 80% в някои офиси. Пет години по-късно изстрадаха световната финансова криза може би по-тежко от всички останали сектори. Въпреки това много банки продължиха да назначават МВА специалисти. Консултантските услуги също претърпяха трудности през този период, макар че им се размина значително по-леко.

След значителните съкращения в двата сектора през 2008 и 2009 г. сега посоката на движението отново е нагоре. Експертите очакват тази година броят на новонаетите да се върне на нивата си отпреди кризата.

През 2010 г. банките са възнамерявали да назначават 22% повече висшисти с МВА диплома спрямо най-тежкия период на кризата, сочи статистиката на QS. Тази година те предвиждат увеличение с още 11%. В консултантския бизнес намеренията са за увеличение с 19% през 2010 г. и с още 37% - през настоящата. "Консултантските фирми и инвестиционните банки по целия свят отново са във война за таланти", казва Жаклин Уолбър, старши директор на кариерния център в MIT Sloan School of Management.

Даян Морган, директор на кариерния център на London Business School, вярва, че банките са променили навиците си за подбор на кадри и сега "мислят в дългосрочен план за назначаването на завършили МВА програми. Доста от тях направиха грешката да съкращават през 2002 г. и отвориха зеещи дупки от талант в екипите си, когато пазарите се раздвижиха", посочва тя.

Позициите в консултантския бизнес, от друга страна, бяха стабилни през по-голямата част от последните две десетилетия. Очаква се секторът да продължи подема си в бъдеще.

"Определено има по-голяма активност в консултантския бизнес тази година. Това е атрактивна възможност за МВА специалистите, които търсят работа във водещите компании в този сектор, смятат анализаторите.

Една от водещите консултантски фирми, която планира да назначава магистри по бизнес администрация, е Boston Consulting Group в Лондон. Джеймс Плат - специалист по подбора на МВА кадри в BCG, очаква фирмите-клиенти да продължат да се нуждаят от промени на организационно и стратегическо ниво, особено във фазата на възстановяване от кризата. "Бизнесът разчита на нашата професионална помощ и именно това ни позволява уверено да назначаваме висококвалифицирани хора. МВА експертите ще продължат да бъдат жизненоважна част от възстановяването на икономиката", убеден е той.

Добър избор за специалистите от Централна и Източна Европа, ориентирани към консултантската сфера, е компанията Roland Berger Strategy Consultants, която има девет офиса в региона. "Току-що завършил магистър по бизнес администрация може веднага да приложи и да развие уменията си, придобити по време на програмата", казва Алина Флореан, старши консултант в офиса на фирмата в Букурещ. "Още повече, предвид естеството на консултантската дейност – работа със сложни казуси от висшия мениджмънт на фирми в различни сфери – пресните МВА специалисти в тази сфера бързо развиват нови умения и ускоряват кариерния си прогрес." Консултантската компания не само набира МВА специалисти във всеки от офисите си по света, но и стимулира настоящите си служители да учат в такива програми.

Финансовите институции в Централна и Източна Европа също се оживяват и възвръщат позициите си. Една от големите компании, които набират кадри в момента, е италианската UniCredit с мрежа от 50 клона извън страната. UniCredit Group е редовен работодател на МВА специалисти чрез програмата си Corporate and Investment Graduate Program, създадена, за да ускорява развитието на стартиращи професионалисти. Най-общо кандидатите трябва да са мобилни – т.е. да са склонни да работят в различни държави и региони, да са комуникативни и адаптивни към бързо променящи се обстоятелства. Хората с по-висок академичен успех от оценки и извънкласни дейности, както и с повече професионален опит в сферата на банкирането имат предимство в надпреварата за свободните позиции. Освен задължителния английски език силен плюс за кандидатите са познанията по местния език там, където кандидатстват за свободна позиция.

Здравето като приоритет: фармацевтичен бизнес

Фармацията е един от секторите, които градят успеха си с бизнес нюх и плътна мрежа от представителства по света. Ето защо там постоянно са необходими експерти с МВА дипломи. Икономическата ситуация от последните години дори е засилила нуждата от свежи попълнения.

Доказателство е фармацевтичният гигант с годишни приходи от 33 млн. долара AstraZeneca. Компанията е разработила специална програма, чиято цел е да привлича МВА специалисти на световно ниво с опит в различни сфери. Като част от програмата на компанията служителите се местят на всеки 18-24 месеца и междувременно получават възможности за обучения и кариерно развитие.

Фирмата засилва присъствието си в Централна и Източна Европа и сега търси магистри по бизнес администрация както за финансовата, така и за търговската част от дейността си. Критериите за подбор включват отлични професионални познания и стратегически усет, лидерски и комуникационни умения. Освен това кандидатите трябва да владеят безупречно поне два езика и да са готови да се пренесат в друга държава, за да имат гарантиран успех в компанията. Някои от позициите, които неотдавна бяха разкрити в компанията за региона, са за младши бизнес директор, базиран в Белгия, маркетинг мениджър в украинския клон и финансов мениджър в Казахстан.

Специалистите без опит във фармацевтичния сектор също имат шанс за позициите. Хора с МВА дипломи от различни сфери могат да внесат свежа гледна точка и умения, които са жизненоважни за постоянната динамика на бизнеса ни, казват от AstraZeneca.

Висока топка: спортен мениджмънт

Възпитаниците на бизнес училищата гледат на спорта повече като на хоби, отколкото като на сериозно професионално поприще. Ето защо, когато избират сферата си на професионална реализация, те често пренебрегват възможността за работа в спортния мениджмънт. Инвестициите в този сектор обаче растат и той все повече се нуждае от високовалифицирани хора, които да ги управляват.

В същото време броят на МВА програмите, специализирани в спортен мениджмънт, е значително по-малък от останалите видове. Корените на това разминаване идват от самия спортен свят. Дълго време най-вече извън Щатите много малко спортове са третирани като бизнес и съответно нуждите от професионален мениджмънт и организация масово се пренебрегват. Популярна е и заблудата, че за да имат успехи в тази сфера, МВА специалистите трябва да са практикували конкретните спортове на високо ниво. Специалистите спорят дали това предубеждение все още оказва влияние, но единодушно признават, че най-добрата комбинация е богат опит в мениджмънта и истинска страст към спорта.

В няколко европейски бизнес училища вече има специализирани МВА програми за спортен мениджмънт, но ръководителите им признават, че интересът към тях все още не е достатъчен, за да се разгърнат. Програмата "МВА във футболната индустрия" в Liverpool University от 1997 г. например привлича до 30 студенти годишно, а тази по международен спортен мениджмънт в Coventry University (основана през 1998 г.) – около 15 души на година. Изненадващо е, че специализиращите спортен мениджмънт са малко и в САЩ, въпреки че там бейзболът и баскетболът са национални мании. Tiffin University в Охайо обучава средно по 30 тесни специалисти на година.

Ръководителите на програмите в трите университета са единодушни по отношение на целите си - те са създадени, за да попълнят дефицита на кадри в една огромна и бързо развиваща се бизнес ниша. Заради динамиката в спортния свят е необходимо учебните планове постоянно да се актуализират и модернизират.

Необходимостта от експерти с мениджърски способности в спорта расте успоредно с все по-големите суми, обвързани с този вид бизнес, например при трансфери на играчи, определяне на заплати и сделки с рекламодатели. Освен от финансови експерти спортният свят все повече се нуждае и от специалисти по информационни технологии и човешки ресурси. Ценни са също експертите по дигитални и мобилни технологии заради все по-интензивното присъствие на спорта в новите информационни канали.

 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly