С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

А вие каква стартова заплата очаквате?

Как да отговорите на един от задължителните въпроси по време на интервю за работа.
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Михаил Вълканов

Неудобният въпрос

Здравейте, ходих на две интервюта за работа в една фирма и засега всичко върви добре. Проблемът е, че все още не сме говорили за заплатата и това започва да ме притеснява. Аз лично не искам да избързвам и да се интересувам първа, за да не излезе, че се вълнувам само от това, но темата е много важна.

Сега ми предстои последно интервю, на което със сигурност ще стане дума за пари. Много ми е трудно да преговарям за заплата, защото имам малък трудов опит и, честно казано, не умея да се пазаря. Обикновено се съгласявам с предложението, което получавам, и толкова. А за тази фирма специално из форумите пише, че заплащането е под средното за бранша.

Какво да им отговоря, когато ме попитат каква заплата очаквам? Ако им кажа по-висока сума от това, което по принцип са предвидили, може би ще си кажат, че имам прекалено големи очаквания, и няма да ме наемат. В същото време се притеснявам и че ако им посоча сума, която е по-ниска от техния бюджет, може директно да се съгласят на нея, а аз да нямам шанс за по-висока заплата.

Как ще се приеме, ако не им посоча никаква сума? Как най-тактично да им откажа отговор? Ако пък директно ми посочат сума, която е по-ниска от очаквията ми, как да преговарям за повече пари?
Дайте ми някакъв съвет.

Радостина М., Бургас

Няма как да подминете въпроса за очакваната стартова заплата, ако вече сте стигнали до финалната права в интервюто за работа. А понякога от отговора ви зависи дали отново ще прекрачите прага на компанията. Но и в този случай има някои тънкости, които ще ви помогнат да намерите успешния подход.

"Не стига, че ще ми платят малко, но и очакват от мен да посоча сума... не могат ли просто да кажат, вместо да се опитват да ме прекарат да посоча по-ниска заплата..." Обикновено това си мислят кандидатите за дадена позиция, когато видят въпроса "Какво възнаграждение очаквате". Като цяло този подход на компаниите не се разглежда като възможност, а по-скоро като дразнител.

Въпреки това методът на "отворената заплата" едва ли ще се промени. Работодатели и специалисти по човешки ресурси, до които се допитахме, обясняват, че по принцип въпросът за очакваната заплата се задава, за да може да се преценят няколко неща - каква оценка дава кандидатът на способностите си, доколко има ориентация за бранша и дали тяхното предложение ще му е атрактивно.

Практиката показва, че ако лицето очаква по-голяма сума от предлаганото и разминаването е значително, той няма да бъде мотивиран и затова няма смисъл да бъде нает, дори и да е най-подходящият за съответната длъжност. Но пък, ако фирмата хареса кандидата достатъчно, обикновено предлага и компромисни варианти, които да удовлетворят и двете страни. В обратния случай – ако заяви по-ниска сума от бюджетираната (но отново разликата не трябва да е значителна), кандидатът може и да бъде приятно зарадван. Но това е идеалният вариант. Дали и на практика е така?

Ще ме отхвърлят ли, ако поискам много висока заплата?


Да, ако сте се надценили прекалено много, ако не са ви харесали достатъчно, за да ви предложат компромисен, среден вариант или ако фирмата просто не може да си позволи толкова висока сума. Тези отговори може и да не ви харесват, но това е самата истина.

"По принцип имаме определен диапазон на възнагражденията за отделните позиции и целта ни е единствено да установим какви са очакванията на кандидата и доколко те съвпадат с нашите. Ако той много ни хареса, няма да се откажем от него само заради цифрата, която е посочил", коментира Паулина Шопова, експерт "Управление на качеството и развитие на човешките ресурси" в "Ди Ейч Ел Експрес България".

По същия начин реагира и  Мартина Желязкова, старши съветник "Човешки ресурси" в компанията за онлайн плащания Skrill Bulgaria: "Аз не бих отхвърлила кандидатурата на добър и подходящ специалист само защото е посочил по-високо от предвиденото възнаграждение." Тя допълва, че в този случай би направила предложение с по-ниска заплата (която по принцип е заложена като бюджет) и би обяснила защо, как и кога това може да се промени.

И ще ме прецакат ли, ако поискам доста ниска сума?

"Започнах работа в компанията, в която работя сега преди няколко години. Малко след като ме назначиха, се случи така, че попаднах на кореспонденция между HR-ката и изпълнителния директор. В нея се обясняваше, че накрая са избирали между двама кандидати, но са се спрели на мен, понеже съм посочила по-ниска сума", разказва Ивана, която работи като личен асистент в производствена компания. В същото време установява и че колежка, която има подобни задължения, получава повече от нея.

Като оставим настрана факта, че в компанията очевидно не са опазвали добре конфиденциалната си информация, което определено е сериозна грешка, по-големият проблем е непрофесионалното определяне на заплащането на служителите. Разлики във възнаграждението винаги има, даже когато двама служители вършат една и съща работа, но ако те са драстични и необясними, това няма как да не създава напрежение.

Обикновено това рано или късно се научава от засегнатите лица и определено им действа демотивиращо, така че това не е дългосрочен и устойчив модел на поведение. А примерът доказва и че това да ви предложат по-ниска сума от предвидения бюджет, за да може фирмата да "спести" малко, е реален риск.

Единственият начин да се предпазите от него е, като не се подценявате излишно и се опитате да дадете информиран ориентир на въпроса за очакваното заплащане. Преди интервюто разпитайте колеги, приятели и всеки, който смятате, че може да ви помогне да прецените заплатата за конкретния сектор, фирма и позиция. Ако обявата е чрез агенция за подбор, допитайте се директно до нейните експерти.

И все пак какво да отговорим?


Когато въпросът за очаквано възнаграждение се постави по време на първата среща с работодателя, можем да приложим 2 стратегии - "директен отговор" или "искане на отсрочка", съветва Анна Вдовичина, старши консултант в AIMS Human Capital. Тя обяснява, че първата се прилага, когато кандидатът има ясна визия за финансовите параметри, които търси – има месечен бюджет и определен стандарт на живот, определя сума като надгражда с 20 - 30% настоящата си заплата или просто прави предложение на база информацията си за сектора.

Втората стратегия се прилага, когато кандидатът не може или не иска да посочи конкретна сума и предпочита, преди да я дефинира, да получи подробна информация за профила на длъжността и очакванията за постигнати резултати.
 
"Винаги има възможност да не посочим конкретна сума на първата си среща с работодателя и да си оставим "отворена вратичка" да дадем индикация при следващата. Така си даваме време да обмислим по-детайлно позицията и очакванията към нас", казва Вдовичина. Според нея дори и да не се посочи конкретна сума, това не е причина кандидатурата да не бъде придвижена напред в процеса.

За да се събере критична маса от информация и да се подготви аргументиран отговор за следващата среща, е препоръчително кандидатът да попита още на първата за цялостната политика на възнаграждения и придобивки на компанията. Тоест да получи информация колко често се адаптират заплатите и на каква база, какви са допълнителните придобивки извън фиксираното възнаграждение и т.н.
 
Посочете диапазон

Изполавайте диапазони, а не посочвайте конкретна цифра, например "бих бил щастлив да получавам от Х до У лева", съветва Желязкова от Skrill Bulgaria. Тя добавя, че твърде голямата ножица в сумите не е препоръчителна. Например 1000 - 2000 лв. показва, че не сте много ориентиран за нивото на заплащане.

След като заявите диапазона на очакваната заплата, може да добавите и че се надявате тази сума да е в предвидения бюджет и че ако не е, бихте искали тя да не е решаваща за това дали да бъдете нает. Може да изразите склонност да получите исканата сума и по-късно, например след изпитателния срок или след като докажете професионалните си качества. 

Определете си минимум


Независимо дали става въпрос за първа работа или не, определете си минимален праг, под който не бихте желали да започнете нов ангажимент (например на база месечния ви бюджет, стандарта, под който не бихте искали да паднете и т.н.). Това е съветът, който дават Ева Бенчева и Силвина Тодорова – консултанти в Accelerate HR, компания от групата на AIMS Human Capital, фокусирана върху подбора на експерти, специалисти и младши професионалисти.

В подобен дух е и коментарът на Веселина Петрова, ръководител отдел "Развитие на персонала" в "Дайхман търговия с обувки": "Увереният кандидат би трябвало да е наясно какъв е прагът, под който не би искал да слиза."

Как да се спазарите, ако има разминаване?


На следващия етап обикновено се обсъжда и предложението, което компанията би направила. Тук е и времето за преговори. Когато има голямо разлика в предложеното и желано възнаграждение, кандидатът може да настоява за по-ниско стартово заплащане, което обаче да бъде увеличено при определени обстоятелства и стъпки, например след изпитателния срок, при постигане на определени резултати и т.н.

За да е по-убедителен, кандидатът трябва да изтъкне причините, поради които иска да работи във фирмата, и преимуществата си. "Покажете мотивацията си и обяснете убедително защо кандидатствате именно в тази компания. Това е нещото, което прави най-голямо и най-добро впечатление", казва Шопова от "Ди Ейч Ел Експрес България". Разбира се, ако имате контр-оферта или друго по-добро предложение, можете да стъпите и на тях в преговорите.

Така че споделете каква сума очаквате – веднага или с малка отсрочка, но не се опитвайте да увъртате. Нека коментарът ви да е максимално обективен, уверен, добре премислен и аргументиран. Покажете, че сте склонни и на компромисни варианти и преговаряйте за тях. Особено ако държите да получите работата, понеже тя наистина ви харесва. И ако сте искрени и мотивирани, със сигурност ще намерите пресечна точка между вашите очаквания и офертата на компанията.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly