С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Защо не ме повишават

И как да преодолеете "зациклянето" в кариерното си развитие
Share Tweet Share
Снимка

 Автор: Михаил Вълканов

Казус: От десет години съм на една и съща позиция

От десет години работя на една и съща позиция. В началото бях повишен на ниво среден мениджмънт и оттогава сякаш ръководството забрави за мен. В същото време постигам успехи по проектите, с които се занимавам, допринасям съществено за печалбата на компанията, но сякаш никой не го забелязва.

Част от колегите ми получиха повишение на поста и заплатата, въпреки че резултатите им не бяха по-високи от моите. Започвам да си мисля, че е защото имат по-добри отношения с шефовете, движат се в една и съща среда или може би успяват да се самоизтъкват по-успешно от мен.

Не съм човек, който обича да се бута, където не му е работа, нито пък съм от онези, които искат непременно да се харесват на всички. В същото време обаче съм доказал, че мога да нося отговорност и смятам, че заслужавам някакво кариерно развитие.

И.М., гр. София

Започваш като стажант и се занимаваш с най-досадните задължения в офиса. После те повишават и вече вършиш не само по-отговорна работа, а и част от задачите на "старите кучета". Често се налага да работиш и извънредно. Но приемаш, че всичко това е част от кариерната игра, в която наградата е някой ден да станеш шефче.

В представите на повечето хора това е пътят, по който минава кариерното развитие – мъчиш се, доказваш се, повишават те и някой ден вече можеш да си позволиш да си гледаш кефа и името да работи за теб, а не ти за него. Но има и друго широко разпространено убеждение - ако имаш жокер "обади се на приятел или роднина", може да получиш пряк достъп до "последното ниво" на кариерната игра.

Във всички случаи с времето се очаква да продължаваш да растеш в йерархията по един или друг начин, за да капитализираш трупането на опит. И ако вече от доста години си на едно и също стъпало, няма как да не започнеш да се чудиш защо досега нищо не се е променило и как да поемеш отново нагоре.

Също като нашия читател (виж казуса в карето), който разказва, че вече десет години не е получавал повишение, макар че според него се справя добре и го заслужава. Смята, че просто никой не забелязва усилията и резултатите му, докато колегите му с добри отношения с шефовете отдавна са го изпреварили в кариерното си развитие. Но дали приятелските връзки са причината и единственият път към повишението? И какво всъщност трябва да (не) правите, за да ви повишат?

Искрено и директно


От писмото на читателя става ясно, че той има определени убеждения и вярвания за това как човек може да успее и да се издигне в йерархията - "по-добри отношения с шефовете", "движат се в една и съща среда" или "успяват да се самоизтъкват по-успешно". До известна степен обаче това може да прозвучи и като оправдание и защитна реакция, че не е успял да стигне до повишение.

"В писмото му ние виждаме неговата "история" и интерпретация за това как успяват другите и очевидно това мислене не му помага", коментира Анета Младенова, зам. изпълнителен директор на консултантската компания в сферата на човешките ресурси OD&M Consulting.

Нейният съвет по конкретния казус е, ако лицето иска да успее, да насочи вниманието си към това кои са положителните черти и компетенции, нужни на един мениджър по принцип или за конкретната позиция, към която се стреми. А след това да започне да ги прилага ежедневно, докато бъде разпознат по нов начин. "За да бъдеш лидер и мениджър, са нужни различни качества от това да можеш сам да свършиш добре дадена работа. Тук говорим много повече за умението да водиш хората, което е свързано с доверие, ясна визия, страст, интегритет", казва тя.

Искате още – кажете си


Ако все пак наистина смятате, че работата ви не е адекватно оценена и досега не ви е предложено повишението, което искате, най-добре е да разговаряте за това с прекия си ръководител, съветват всички експерти в сферата на човешките ресурси, до които се допитахме.

В подобен личен и откровен разговор ще можете не само да заявите това, което ви притеснява, но и да разберете защо не сте били повишени досега, въпреки че според вас го заслужавате. Може би има някаква основателна причина, за която не подозирате.

Затова първата стъпка е ясно да заявите желанието си да се развивате и да получавате по-отговорни задачи и да обсъдите защо досега това не се е случило. "Споделете на мениджъра си, че искате да растете в йерархията, както и областите и позициите, които ви интересуват. Така той ще ви има предвид, ако се отвори подходяща възможност", коментира Неда Алкалай, консултант в сферата на човешките ресурси и акредитиран бизнес коуч.

Тя обаче се сеща и за казус от практиката си, при който служител действително е направил първата стъпка и е заявил, че иска да се развива, но впоследствие не е успял да отчете прогрес. "Той не беше наясно какво точно иска да постигне и съответно нямаше как да определи в каква посока и още по-малко как да се развива", обяснява Алкалай. Така че просто абстрактното желание за развитие не е достатъчно. Изяснете първо на себе си, а след това и на шефа си каква е конкретната кариерна промяна, към която се стремите.

Планирайте кариерното си развитие


След първата стъпка – говоренето на глас за това, което искате, е важно да се направи и втората - да поговорите за конкретните възможности, които стоят пред вас, и заедно с прекия си ръководител да подготвите план за кариерното ви развитие, казва Алкалай. Той трябва да има конкретни цели и критерии, с които да се измерва напредъкът ви към крайната цел, например получаването на мениджърски пост. Планът трябва да има и краен срок, за да е достатъчно ангажиращ и за двете страни.

Разговорът с шефа и подготовката на план за кариерно развитие понякога може и да помогне да установите, че това, към което се стремите, не е точно промяната, която търсите. "Преди време повиших служител от позиция обслужване на клиенти на позиция търговец, понеже това беше желанието му за развитие. Само след няколко месеца обаче той заяви, че не се чувства на мястото си и не харесва търговската работа", разказва Алкалай.

По време на този разговор очи в очи е добре да се определят и нещата, които трябва да доразвие у себе си специалистът, за да заслужи мениджърски пост, ако дейстивтелно към момента е имало нещо конкретно, което му е пречело да продължи нагоре.

Може и да си мислите, че е добре да учите италиански, но всъщност компанията да има нужда от човек като вас, с вашата експертиза, но просто с малко по-добро ниво на английски. Или пък това, което не ви достига, да е малко повече инициативност, комуникативни умения, организираност... Все пак не от всеки експерт става добър мениджър, както не е нужно ръководителят да познава в детайли работата на хората, които управлява.

Бранд, достоен за повишение


Всъщност, за да получите повишение, трябва не само да заявите, че го искате, но и да докажете, че го заслужавате. Изтъкнете постиженията си, които смятате за най-важни и които биха ви довели до желаната кариерна промяна. Уверете се, че шефът ви действително знае какво точно вършите за компанията.

Всъщност, ако човек се капсулира само в ежедневните си задачи, дори и да ги е овладял до съвършенство, може да не попадне в списъка за повишения. Обикновено там фигурират хората, които са по-склонни да поемат нови и предизвикателни задачи, инициативни са, готови са да помогнат или да заместят някого в общ проект и т.н.

Ако човек иска да бъде забелязан от мениджърите и повишен за усилията, които полага, той трябва да върши работата си по най-добрия начин и да не се страхува да положи допълнителни усилия или да поеме по-голяма отговорност от посочената в длъжностната му характеристика, обобщава Миглена Узунова-Цекова, директор "Човешки ресурси" в "Мобилтел".

Повече усилия и непрекъснато развитие и професионално усъвършенстване са в основата на изграждането на личния "бранд за повишение", както го нарича Алкалай.

Така че следващия път, когато се търси доброволец, който да помогне в организирането на някое корпоративно мероприятие, защо това да не сте вие? И не чакайте някой да ви покани – бъдете инициативни. Или защо да не помислите извън кутията и да провокирате създаването на нов пост, за който мениджмънтът досега не е осъзнавал, че има нужда.

Къде ми е повишението


Всъщност причините да останете без повишение дълго време са много. Ако мениджмънтът забравя за съвестните си служители или приема работата им за даденост, това не говори добре за техните качества като ръководители.

Но до подобна ситуация може да се стигне и ако специалистът действително се справя толкова добре със задачите си, че позицията му да е станала критично важна и ръководството да не е склонно да я повери на някой друг или просто да е трудно да се намери негов заместник. Липсата на кариерно развитие в йерархията може да се обясни и с липсата на подходяща позиция за конкретния човек и особености на конкретния бизнес, коментира Узунова-Цекова.

Възможно е дори и вижданията за кариерно развитие да се разминават. За едната страна това може да означава израстване в йерархията, а за другата – различни отговорности и професионални предизвикателства, смята Узунова-Цекова. Тя добавя, че вертикалното израстване невинаги е възможно, докато хоризонталното надграждане на опит и знания са в правомощията на прекия ръководител.

Понеже вариантите да не сте повишен досега са много, откритият разговор по темата е много важен, подчертава Узунова-Цекова. "Каквито и да са причините, ако служителят не се чувства удовлетворен на работното си място, а мениджърът не може или не иска да му помогне, ситуацията трябва да се промени по един или друг начин, защото не е полезна за никого и в крайна сметка ще има негативен ефект върху очакваните резултати", коментира тя.

Приятел с шефа, но и приятел с колегите


Често се изтъква, че хората, които имат по-добри комуникативни качества и по-добре развита емоционална интелигентност, имат и по-големи шансове за кариерно развитие. В крайна сметка всички ние работим с хора и добрите ни отношения с тях са в основата на това не само да изградим приятна работна среда, но и да имаме тяхното разбиране и подкрепа. Включително и това на шефа. Но отношенията ни с колегите и с прекия ни ръководител не трябва да са фалшиви, ласкателни и с идеята да се извлече полза. Искреността и усилията за създаване и поддържане на приятелска атмосфера са неща, които действително се отплащат.

"Добрите отношения с мениджъра помагат точно толкова, колкото и добрите отношения с всички останали членове в екипа. Всеки човек иска да работи в среда без напрежение и с хора, с които има обща визия, ценности и интереси", казва Узунова-Цекова. Затова според нея е нормално и мениджърите да търсят за своите екипи хора, с които се разбират добре, дори и това да се случва на подсъзнателно ниво.

Разбира се, говорим за професионални отношения и комуникация, макар че се случва понякога те да прераснат и в приятелство. И все пак приятелството може да бъде от полза за работата само ако и мениджърът, и служителят успяват да разделят професионалните от личните си отношения. В никакъв случай близки отношения с ръководството не трябва да се превръщат в предпоставка за повишение, ако за това няма обективни критерии, съветват специалистите по човешки ресусри. Ако някой си позволи да го направи, това само ще влоши фирмената среда и в дългосрочен план компанията ще изгуби ценните си служители.

"Навсякъде има лични отношения, няма как да избягаме от тях. Но не смятам, че добрите контакти с шефа са винаги от полза, понякога те може и да пречат", добавя и Алкалай. Тя разказва как преди време например не е повишила служителка, която приема като приятел. В нейния случай причината е, че държи на нея и не иска да рискува да "прегори".

"Смятам, че отношенията с ръководителите трябва да бъдат отношения на партньорство и подкрепа", казва Алкалай. И не е нужно да сте близък приятел с шефа, но и няма логика, ако постоянно мрънкате срещу него и винаги сте на контра по отношение на коментарите му, той да избере именно вас, когато взема решение за повишения.

Но ако не харесвате стила му на работа – например това, че е склонен да промотира хора, които са по-близки до него, ако не ви забелязва и ако действително не ви чуе, след като проведете искрен разговор за нуждата ви от кариерно развитие и промяна на отговорностите, може би е време просто да помислите за смяна на шефа. В тези случаи определено няма смисъл да търсите кариерно развитие точно в компанията, която той ръководи.

Какво да направя, за да ме повишат

- Кажете на прекия си ръководител, че искате кариерно развитие и обсъдете вариантите за това
- Заедно подгответе план за кариерното ви развитие – ясен, реалистичен, с измерими резултати и краен срок
- Вършете настоящата си работа по възможно най-добрия начин
- Уверете се, че прекият ви ръководител е наясно с това, което сте постигнали
- Бъдете инициативни и вършете повече, отколкото се очаква за вашата позиция в момента
- Непрекъснато се усъвършенствайте, увеличавайте знанията си и развивайте уменията си
- Намерете си ментор сред ръководителите, който да ви напътства и да ви помогне по пътя на кариерното ви развитие
- Създайте добри отношения с колегите си
- Кандидатствайте за свободна позиция в рамките на компанията или просто създайте нова, за която никой досега не е подозирал, че има нужда
- Облеклото има значение – хората, които носят делово и стилно облекло, обикновено получават и по-голямо доверие. Съветът тук е да се обличате за позицията, която искате, а не за тази, в която сте в момента
- Бъдете постоянни в стремежа си за кариерно развитие, не очаквайте целенасочените промени, които правите, да доведат до моментален резултат

Коментари по казуса от форума на karieri.bg

И. М., в работата си винаги разчитам на професионалните си умения, а не на друг вид общуване с шефове. Все пак служителите в една компания са там, за да работят, а не за създаване на съмнително устойчиви връзки. Ако се появят такива - добре, но не това е главното. Ако сте попаднали на шефове, които нехаят за хората, които допринасят за резултатите на фирмата, вече имайте едно на ум...
Вие сам преценявате, че е наложителен разговор с работодателя ви. Инициирайте го, бъдете спокоен на срещата. Мисля си обаче, че навярно трябва предварително да сте се подсигурили с резервен вариант за работа, в случай че ви бъде показано да не разчитате на повишение.
Доза черен хумор от Мърфологията: Закон на Чапман: "Не бъди незаменим. Ако не можеш да бъдеш заменим, няма да те повишат." Желая ви успех!
Марина
 
В целия си трудов живот съм следвал едно основно правило, смяна на позицията или работодателя на всеки пет години. Започвал съм работа с по-ниско заплащане, но с переспектива за бъдещето. Никога не съм бил излъган в очакванията си. По този начин натрупах голям професионален опит, който ми помогна да стана независим и да работя само за себе си.
Желая ви успех!
Калибър

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly