С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Работa от вкъщи – бъдещето или бягство от реалността?

Не очаквайте работата без офис да се окаже по-лежерна. Всъщност се изисква доста по-голяма организираност
Share Tweet Share
Снимка

Уголемяване

 Автор: Михаил Вълканов

"Време ли е вече да наема офис?" Периодично си задавам този въпрос, но отговорът остава непроменен цели три години. В началото на моята кариера на свободна практика работата от вкъщи бе необходимост. Въпреки че днес имам малка фирма и в нея работят още трима души, практиката си остава все същата. Причината е, че постоянно откривам ползи от този стил на работа, а приписваните му недостатъци често всъщност се оказват предимства. 

По подобен начин мислят все повече хора в световен мащаб. Според данни на UK Office of National Statistics за 2014 13.9% (4.2 милиона души) от работещите британци практикуват професията си от домашен офис. Данни на списание "Форбс" сочат, че един от петима американци работи от домашен офис. Повечето от тези професионалисти са или самоосигуряващи се, или собственици на малки фирми и стартъп компании.

Хората, които работят от вкъщи, се очаква да се увеличат с близо 63% през следващите пет години. Ако мислите или се надявате да сте присъедините към тази тенденция, ето няколко съвета.

Един ден от живота на...
Според повечето ми близки домашната среда не създава усещането за "сериозна" работа и не позволява да се фокусираш така, както би го правил човек в офис.

Истината обаче е съвсем различна. Когато човек работи за себе си и има свободата да извършва дейност по всяко време, този човек се чувства много по-мотивиран от всеки средностатистически работник в офис.
В същото време имаш възможност да свършиш домакинската работа, докато провеждаш конферентен скайп разговор с клиенти. Можеш също така да отделиш повече време на семейството.

Често поставян въпрос е как се случват срещите с клиенти. Занимавам се с интернет маркетинг, SEO и създаване на уеб съдържание. Мой личен избор е да работя с клиенти в САЩ и Австралия и комуникацията се случва изцяло чрез скайп/мейл. Скайп дискусиите позволяват почти същата комуникация като личните срещи. В случай като моя е важно да се преодолеят трудностите, свързани с часовите зони. Понякога си говоря с клиенти рано сутрин, понякога се налага да обменим информация късно вечер. Електронната комуникация изобщо не пречи да се изясняват подробности по работните задачи по този начин и не е необходимо да се обличат елегантни дрехи преди такива срещи с клиенти (още един бонус)!

Общуването с колегите се случва по сходен начин. Програмите за онлайн чат и видеоразговори са пръв помощник на специалистите, работещи от домашен офис. Същото важи и за софтуерните продукти за управление на проекти. Срещите веднъж или два пъти седмично помагат за допълнително конкретизиране и изясняване.

Погрешно е да се смята, че управлението на проекти и човешки ресурси е по-лесно в офис. При дистанционен модел е важно да са ясни процедурите, бонусите и евентуалните санкции при неизпълнение на работни задачи. Крайните срокове трябва да са определени предварително и при неспазване е необходимо да има конкретни санкции. Всъщност, точно обратното на общо приетото мислене, домашният офис принуждава мениджърите към дисциплинираност.

Аз разчитам на бонусна система, която гарантира високото качество (според мен е по-добре да се мотивират служителите, вместо да се разчита на наказания). При доволни клиенти и точно изпълнени проекти се получават финансови бонуси. Макар и малки, тези бонуси показват на служителите, че трудът им се цени. С подобна система е много лесно да се мотивира персоналът и всички да се стремят към подобряване на качеството.

Защо избрах този модел
Никога не съм разбирала изискването на някои мои бивши работодатели да се прекарва определен брой часове в офиса всеки работен ден. Присъствието невинаги се равнява на продуктивност и единствено натоварва служителите.

След като започнах своята фрийланс кариера, открих колко много свобода дава работата от вкъщи. Мога да работя сутрин или късно през нощта. Мога да си освободя понеделник и вторник за личен ангажимент и да работя през уикенда. Мога да работя един час на ден или да се отдам на проекти от 9 сутринта до 22 часа.

Тази свобода и възможността да разполагам със собственото си време ме спира да наема офис, въпреки че фирмата ми се разраства и вече изисква много сериозен ангажимент. Служителите във фирмата също оценяват тази свобода. Смятам, че тя ги мотивира и учи. Те разполагат с времето си, стига крайните срокове да бъдат спазени.

Все още се виждаме често, за да обсъдим изпълнението на задачи и плановете ни за бъдещето или пък да проведем някое професионално обучение. Изисквам тези срещи най-вече с цел сплотяване на колектива, тъй като организацията и комуникацията с колегите може да се случва и дистанционно.

Кой може да работи от домашен офис
Работата от вкъщи е все още сравнително нов феномен по нашите географски ширини и като такъв буди сериозно недоверие сред традиционалистите. Все още се смята, че работата от вкъщи е занимание за несериозни индивиди, които не могат да си намерят "истинска" работа или пък ги мързи да работят от 9 до 18 ч. Да изградиш успешна фрийланс кариера обаче е изключително трудоемко занимание. Необходима е ежедневна работа (включително и в събота и неделя). Освен извършването на професионални услуги повечето специалисти на свободна практика са отговорни за контактите с клиентите, както и за маркетинга.

Подобен начин на работа очевидно е удобен за почти всеки специалист, работещ на свободна практика. Към момента този модел е най-вече познат сред програмистите, дизайнерите, SEO специалистите, маркетинг експертите, копирайтърите и преводачите.

Но много други професионалисти откриват тази възможност и започват да я прилагат. Консултанти, учители, медицински сестри (т.нар. telenurses), инженери, архитекти, счетоводители и дори туристически агенти могат да работят от вкъщи. Срещите с клиенти спокойно могат да се случват в скайп или да се организират в някое приятно кафене. Всички останали дейности лесно могат да бъдат изпълнявани от домашен офис. Много сайтове за фрийлансъри като Odesk предлагат проекти за такива специалисти и им позволяват да се измъкнат от стандартните работни модели.

Все повече фирми също така са съгласни служителите им да изпълняват част от задълженията си от вкъщи. Ако искате да преминете към този модел, е добре да изпробвате поне една такава възможност. Вероятно ще се изискват срещи с ръководител и колеги, но те се случват веднъж седмично или дори по-рядко.

Необходима е мотивация (и граници)
Също така се смята, че е практично и много забавно да бъдеш вкъщи по цял ден. Това по принцип е вярно, но всичко зависи от количеството работа. Доста често се получава размиване и е трудно да се разграничи между личния и професионалния живот. За много фрийлансъри професионалният живот става личен (тъй като не могат да си тръгнат от офиса и да забравят за предстоящите проекти).

В началото ми бе изключително трудно да открия този прословут баланс и да разделя професионалните ангажименти от личното време. Този проблем продължи около година и половина. Поемах твърде много работа, което доведе до проблеми в личния ми живот. Разбрах, че мотивацията е изключително важна, но същото важи и за ясно поставените граници.

В продължение на година и половина работих всяка събота и неделя (като изключим една седмица за ходене на море). С този проблем се сблъскват много хора, работещи от вкъщи.

Решенията са няколко. Съзнателното ограничаване на количеството работа е първо и най-важно. Също така е необходимо да се делегират задачи. Когато проектите станат твърде много, е време да се наеме поне още един служител. Този подход носи съответни рискове (невинаги има достатъчно работа), но пък проблемът може да се разреши с граждански договор и изплащането на хонорар за свършена работа.

Запомнете и най-важното при работата от вкъщи – вие създавате правилата. Работната програма, която гарантира успех на един професионалист, може да бъде абсолютно нелогична и безсмислена за друг експерт на свободна практика. Разберете какви са нуждите ви и как работите най-добре. Третирайте тази възможност сериозно, но се забавлявайте и се грижете за себе си. Работата от вкъщи ви позволява да откриете един изключителен баланс – търсете го активно!
 

Съвети за работа от домашен офис
Работата от вкъщи ви дава свобода, но тя също така е свързана с някои ограничения. За да бъде кариерата ви успешна, е необходимо да следвате няколко прости правила:

Решете кое място ще се използва единствено за работа. Необходимо ви е бюро и спокойствие. Не е нужно да се инвестира в скъп домашен офис, но семейството трябва да знае коя част от къщата се използва единствено и само за работа. Ако си легнете по пижама с лаптоп в скута, вероятно ще ви бъде доста трудно да се мотивирате и фокусирате.

Определете работните си часове. За да поддържате някаква рутина и инерция, е необходимо да отделяте по няколко часа всеки ден за работни дейности. Въпреки че имате свободата да променяте часовете, все пак си създайте професионални навици. В някои дни ще работите повече, в други дни ще имате нужда само от час или два за писане на мейли. Определете абсолютен минимум и се придържайте към тези часове всеки ден. Също така е важно да не прекалявате. Ако имате краен срок, може да ви се наложи да работите 14 или 16 часа. Гледайте все пак това да не се случва всеки ден. Трудно ще издържите на подобна програма повече от няколко месеца.

Определете границите. За да работите вкъщи, ви е необходима подкрепа от цялото семейство. Проведете един първоначален съпружески разговор. Същото важи за родителите, съквартирантите ви, децата, гаджето и най-близките приятели. Необходимо е те да уважат нуждата ви от лично пространство и спокойствие. Няма как да работите и да се грижите за домашните си задължения по едно и също време. Ако не получите разбиране от най-близките хора, ще е изключително трудно да изградите успешна кариера.

Фокусирайте се. Спрете телевизора. Изключете домашния телефон. Не отваряйте вратата на съседката от долния етаж, която иска да пиете по кафе. Създайте си тиха и спокойна работна атмосфера. Погрижете се за домашните любимци, преди да започнете работа. Трябва да имате усещането, че наистина се намирате в офис.

Почивайте си. Не стойте пред екрана по 12, 14 или повече часа без почивка. Станете, разходете се и продължете с работата. Периодичните прекъсвания и почивките ще ви позволят да се концентрирате и да свършите работата по-бързо.

Търсете социални контакти. Работата от вкъщи е забавна и приятна, но рано или късно ще започне да ви липсва социален контакт, особено ако преди това сте работили в голям екип. Когато започнете да работите от вкъщи, е необходимо да бъдете активни и да търсите нови социални контакти. Спортувайте. Започнете да практикувате някое отдавна забравено хоби. Виждайте се с приятели поне веднъж седмично. Излизайте с половинката си – идете на кино или на ресторант. Подобен социален живот ще ви позволи да намерите баланс и да се чувствате щастливи.

Грижете се за здравето си. Работата от домашен офис може да предизвика прекомерно застояване, особено през зимните месеци. Грижете се за здравето си, ако искате да сте щастливи и продуктивни. Изключително важно е да спортувате. Спортът ще ви помогне да се раздвижите, а също така е чудесна възможност да се преборите с ежедневния стрес. Не е необходимо да имате карта за фитнес. Можете да карате колело, да тичате, да ходите на плуване или просто да си поиграете с децата в близкия парк. Хранете се правилно и си отделете поне един час за приготвяне на питателен обяд. Това е един от големите плюсове на работата в домашни условия.
 
Плюсове и минуси на работата от вкъщи

Плюсове
+ Свобода и гъвкавост - не е необходимо да се съобразяваш с график или работно време
+ Повече свободно време
+ По-малко стрес, свързан с работата в екип
+ По-спокойна и продуктивна работна атмосфера
+ Избягване на сутрешния трафик и ежедневното пътуване (също така намалени разходи за транспорт от и до работа)
+ Възможност за постигане на по-добър баланс (професионален и личен живот)
+ Много по-евтино е от наемането на офис
+ Няма дрескод

Минуси
- Изисква се воля, дисциплина и усилие, за да се постигне работна дисциплина вкъщи
- Може да доведе до социална изолация
- Някои фрийлансъри забравят за свободното време и личния си живот
- Невъзможност за превъзмогване на разсейващите фактори вкъщи
- Може да е трудно да се постигне координация между работниците (особено при малки фирми и стартъпи и при липсата на мениджърски опит)
 
* Виолет Фарах е собственик на Phoenix Digital Solutions – малка фирма за интернет маркетинг, SEO и създаване на уеб съдържание. Тя е завършила журналистика и масови комуникации от Американския университет в България. Виолет е работила в The Sofia Echo, BusinessWeek България и "Бук бутик" (компания, специализираща в създаването на туристически издания и туристически маркетинг). От ноември 2010 г. Виолет работи като интернет маркетинг и копирайтинг специалист на свободна практика.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.
 

  Share Tweet Share
  още от тази рубрика:

  Реклама

  Реклама

  © 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
  Общи условия за публикуване на обява ново.
  Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
  Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
  mobile Към мобилната версия на сайта

  Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

  Новини: ДневникЕвропа

  IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

  Развлечение: БакхусLIGHT

  На английски: KQuarterly