С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Хронологичната автобиография

Няколко насоки как се пише запомнящо се CV в хронологичен формат
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

Фирма провежда конкурс за свободна позиция. Пристигнали са цяла купчина автобиографии. Уморен и отегчен служител от отдел ТРЗ хваща половината автобиографии и без дори да ги погледне, ги хвърля в коша: "На нас каръци не ни трябват!".

За съжаление, съдбата на повечето CV-та, които се озовават върху бюрото на специалистите по подбор, е подобна на описаната в този стар виц. Звучи несправедливо, нали? Положили сме време и усилия да напишем автобиографията си и да я изпратим на мечтаните работодатели, а какво получаваме в замяна? Оглушителна тишина. Така започваме да се чувстваме отхвърлени и да търсим вината в "злонамерените" HR-и вместо в себе си. И макар тази защитна реакция да е напълно естествена, тя няма да ни бъде от полза, ако искаме следващия път да получим заветното обаждане. Опитайте само за момент да се поставите на мястото на HR специалистите и си представете, че всеки ден пред очите ви трябваше да минават стотици различни професионални истории. Коя ще ви грабне и коя ще ви отегчи? Коя ще запомните и коя ще забравите? А колко време бихте отделили на прочита на всяка от тях?

Според експертите всеки кандидат за работа има средно между 8 и 30 секунди да убеди чрез CV-то си потенциалния работодател, че заслужава да получи възможност за интервю. На пръв поглед това време ни се струва немислимо, дори абсурдно, но наистина ли е така? Да вземем за пример телевизионните реклами. Повечето от тях продължават не повече от 30 секунди, но за това време успяват да представят продукта така, че да поискаме да си го купим. Затова, когато се захващате да пишете автобиографията си, подходете сякаш ще правите 30-секунден рекламен клип на самите себе си, в който не само трябва да обясните какво умеете да правите, но и да го представите по интригуващ и запомнящ се начин.

Първата стъпка е да изберете формата CV, който ще ви свърши най-добра работа. Формулата за успех се крие не само в информацията, която ще включите, но и в начина, по който ще я структурирате. Съществуват четири основни типа автобиографии:

1/ Хронологична автобиография

2/ Функционална автобиография

3/ Целева автобиография

4/ Алтернативни (нестандартни) формати

През следващите няколко седмици ще разгледаме плюсовете и минусите на различните типологии, като започнем от най-популярната - хронологичното CV. При него образователният и кариерният път на кандидата са представени в обратен хронологичен ред, започвайки от по-скорошните към по-отдавнашните. Голяма част от работодателите го предпочитат, защото им позволява да проследят лесно и бързо каква заетост е имал кандидатът и колко време е работил на всяка от описаните позиции. Специалистите препоръчват този формат на хората с възходяща кариерна траектория, които не са сменяли често работата си, нито са имали дълги периоди на незаетост.

Какво съдържа хронологичното CV


Общата дължина на хронологичното CV не трябва да надхвърля две-три страници. Обърнете специално внимание на начина, по който са разположени различните секции (виж образеца). Оформлението на информацията е не по-малко важно от съдържанието. Бъдете кратки и ясни, но не и лаконични и сухи. Използвайте удебелен шрифт, за да маркирате заглавията, или курсив, за да подчертаете изреченията, върху които искате да наблегнете. Оставяйте разстояние между отделните параграфи така, че текстът да "диша" и да не създава усещане за претрупаност и безредие. Помнете, че всичко във вашата автобиография "издава" що за човек сте – от длъжностите и интересите, които сте посочили, до последната запетайка. Ето и основните елементи, които трябва да съдържа хронологичното CV.

#1 Лична информация

Тази секция е необходима, за да може специалистът по подбор да се свърже с вас, в случай че се интересува от вашата кандидатура. Тук задължително трябва да посочите вашите имена, адрес (постоянен или временен), телефонен номер (стационарен или мобилен) и имейл адрес. Не е нужно да слагате снимка освен ако това не е изрично упоменато в обявата за работа.

#2 Профил

Опишете в няколко изречения опита и уменията, които сте натрупали през годините. Въпросите, на които трябва да дадете отговор в описанието, са "Кои качества ме отличават като професионалист в моята сфера на дейност?" и "Защо аз съм най-подходящият кандидат за позицията?". Приемете този раздел като своеобразно въведение към автобиографията си, затова обмислете добре какво наистина ви прави уникални и талантливи в това, което правите. Не се простирайте в дълги и помпозни самоописания. Уводът трябва да бъде кратък, ясен и точен, но също така да накара четящия да пожелае да продължи нататък, а не да се отегчи още на първите две изречения.

#3 Постижения

Този раздел е не по-малко важен от преходния, защото представя синтезирано пиковете в кариерата ви до момента (например получили сте значимо повишение или сте разработили печеливша стратегия или хитов продукт, донесли значителни приходи и престиж на бившите ви работодатели). Не забравяйте, че трябва да наблегнете само на онези постижения, които са релевантни за позицията, за която се борите. Въпреки това можете да споменете и постижение, което касае по-скоро личния ви живот или някое ваше хоби (например, финиширали сте първи на благотворителен маратон по бягане). По този начин ще покажете интересна страна от вашия характер или кауза, която ви вълнува и която смятате, че не само би впечатлила, но и би била от полза за бъдещия ви работодател.

#4 Професионален опит

В тази секция трябва да изброите в обратен хронологичен ред всички значими позиции, които сте заемали до момента. За всяка длъжност посочете името на компанията, наименованието на позицията, периода на заетост (от кога до кога сте били на тази работа), както и основните ви задължения и отговорности. Правилото отново е да бъдете кратки и ясни. Използвайте "булети" (списък с изброяване) за по-голяма прегледност, като акцентирате върху най-значимите и отговорни дейности. Важно е да споменете и постиженията, които сте реализирали за всяка отделна позиция. Когато описвате постиженията си, използвайте глаголи за действие като "направих", "приложих", "открих", "създадох", "осъществих" и пр. По този начин ще подчертаете, че сте активни, инициативни и ориентирани към постигане на измерими резултати.

#5 Образование

Тук е необходимо да маркирате основните етапи от образователния ви път (училищен и университетски), отново в обратен хронологичен ред, като започнете от последната образователна степен, която сте завършили (например, магистратура или докторантура) към предходните. MBA обучение, специализации и пр. също трябва да бъдат описани. Ако имате богат опит зад гърба си, поставете секцията "Професионален опит" преди "Образование". По този начин ще насочите вниманието към професионалната си история и ще свържете опита си директно с постиженията.

#6 Допълнителни квалификации

В тази част се изброяват всички семинари, курсове или обучения, които сте посещавали, за да придобиете знания или умения, необходими за изпълнението на професионалните ви задължения. Не описвайте всички възможни обучения, а само онези, които биха представлявали интерес за бъдещия ви работодател. Ако кандидатствате за счетоводител например, няма смисъл да посочвате, че сте завършили майсторски клас по градинарство или че имате свидетелство за професионален масажист.

#7 Езикови умения

Изброете езиците, които знаете, като за всеки маркирате нивото, на което го владеете по отношение на четене, писане, говорене и слушане. Включете само езиците, които владеете наистина добре. Ако отскоро сте започнали да учите френски например, не е нужно да го споменавате.

#8 Компютърни умения

Наличието на този раздел зависи от характера на вашата професия. Ако кандидатствате за софтуерен инженер, логично е да включите познанията си по програмиране още в частта, посветена на професионалния опит, и затова не е необходимо да ги обособявате в самостоятелна секция. Във всички други случаи, в които компютърните умения са допълнителен елемент, необходим за упражняване на професията ви, е хубаво да ги опишете отделно.

#9 Интереси

Това е частта, в която трябва да разкажете какви неща ви вълнуват извън професионалните ви ангажименти - какви хобита имате, на какви дейности или каузи посвещавате свободното си време. Не бъдете прекалено обстоятелствени и не изпадайте в прекомерно оригиналничене. В няколко изречения изредете какво обичате да правите, когато не работите. По този начин ще разкриете черти от характера си, които не сте могли да споменете до момента.

#10 Препоръки

Някои експерти смятат, че тази секция е излишна или старомодна, но ако имате място, можете да включите и нея. Ако не друго, тя поставя чудесен завършек на автобиографията ви. В нея е достатъчно да посочите с едно изречение, че можете да предоставите препоръки, в случай че работодателят го изисква.

Сега имате всички необходими елементи, за да създадете вашия хронологичен "рекламен клип" под формата на автобиография. Не забравяйте, че той трябва да е съобразен с позицията, за която кандидатствате, компанията и бранша, в който искате да работите, както и с професионалните цели, които сте си поставили. Идеята не е да бъдете максимално подробни, а целенасочени, точни и ясни в представянето си, като поставите фокуса върху нещата, които ви отличават в тълпата от кандидати.
Плюсове и минуси на хронологичната автобиография

Плюсове:
+Позволява да се посочат най-впечатляващите позиции, които кандидатите са заемали в миналото, както и онези умения, които ги открояват

+Дава възможност на специалистите по подбор лесно и бързо да прегледат информацията и да се запознаят с основните моменти в кариерата на кандидата

+Форматът е удачен за кандидати, които имат възходящо кариерно развитие, не са сменяли често работата си или са работили продължително време за даден работодател

Минуси:
-Форматът не е подходящ за кандидати с малък трудов стаж или наскоро завършили образованието си

-Позволява на работодателя много лесно да проследи всички значителни пропуски в заетостта на кандидата, както и ако е сменял често работата си

-Не е подходящ за по-креативни професии, при които кандидатът трябва да покаже оригинално мислене и по-нестандартен подход на представяне


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly