С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Лудвиг Максимилиан университет, Германия

Ясна Миндиликова разказва за опита и преживяванията си като студент по "Медийна информатика" в Лудвиг Максимилиан университет, Германия
Share Tweet Share
Снимка

Ясна Миндиликова

[Личен архив] 

В рубриката на "Кариери" - "Моят университет", която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина "Тук-Там", ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.

Днес ви срещаме с Ясна Миндиликова, която изучава "Медийна информатика" с профилиращ предмет "Бизнес администрация" в Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен, Германия. Тя е на 19 години и е завършила паралелка с немска диплома в 91 Немска езикова гимназия в София. Обича логиката и точните науки. Казва, че отдава голямо значение на естетиката на нещата, с които се занимава, затова е и запален фотограф. Харесва й също да рискува и да предприема нови начинания. Едно от тях е и заминаването й да учи в чужбина, което смята за едно от най-смелите си решения.

Ако и вие сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Моят университет
Уча в Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен, Германия, или накратко ЛМУ. Имах големи колебания както с избора на град, така и с избора на университет и тъй като не кандидатствах с фирма-консултант, трябваше сама да проуча как стоят нещата. Избрах ЛМУ след обстойно проучване на всевъзможни класации на висши учебни заведения – и световни, и европейски. В световен план университетът се нарежда на 52-о място, като се смята за един от най-елитните немски университети, поставян винаги в челната петорка на територията на Германия (наред с тези в Хайделберг, Манхайм и Франкфурт на Майн).

Снимка

Сградата на университета

[Личен архив] Моята специалност
Освен безбройните статистики и рецензии относно университета най-вече изборът на специалност допринесе да бъда настояща студентка в ЛМУ, тъй като това бе най-ренoмираният университет, предлагащ това, което търсех. В момента съм във втори курс и изучавам "Медийна информатика" с профилиращ предмет "Бизнес администрация" (Medieninformatik mit Nebenfach Medienwirtschaft). Със сигурност първата ви асоциация е журналистика, медии и т.н. Именно затова искам още в началото да кажа – няма почти нищо общо с журналистика! "Медия" в случая представлява по-скоро "медиум" и мултимедия в смисъл на предаване и съхранение на информация, фотография, видео и аудио обработка.

Специалността много често е определяна дори от самите германци като "нещо с медии". Истината е, че това е една напълно невярна представа. Медийната информатика като специалност включва абсолютно всички предмети, които един студент, следващ "обикновена" информатика, изучава – програмиране, математически анализ, линейна алгебра, компютърна архитектура, алгоритми и т.н. Кратко казано, специалност, в която много силно са застъпени математиката и логиката. А колкото до така наречената "медийна част", тя се състои от уеб дизайн, фото, видео и аудио обработка, създаване на уеб страници и анимации, което в никакъв случай не бива да бъде подценявано, тъй като е много по-практически насочено, отколкото другите предмети в учебния план.

Като профилиращ предмет може да се избира измежду икономика, дизайн и рисуване, комуникации или взаимодействие човек-компютър (Computer-Human Interaction). Аз избрах икономика, защото смятам, че би била много полезна в бъдещ план при търсенето на работа.

Остана да изясня и един много належащ въпрос – защо уча медийна информатика? Като всеки току-що завършил гимназия млад човек и аз бях изключително объркана. Влечаха ме хем точните науки, хем креативните занимания. И какво по-креативно от програмиране с малко фотография за привкус? Като цяло бих я определила като специалност за хора, които искат да си развиват мисленето, но и същевременно се радват на логиката и креативното мислене. Но отново бих искала да подчертая, че е изключително важно математиката да ви е присърце, защото заема мнoгo голяма част от специалността.

Снимка

Сграда на университета

[Личен архив] Такса за обучение
Семестриалната такса е 111 евро, като се заплащат още допълнително 146 евро за картата за градски транспорт.

Трудности и предизвикателства
Аз кандидатсвах съвсем сама и с немска диплома. Завършила съм 91 Немска езикова гимназия в София, паралелка с немска диплома. Тъй като специалността е zulassungsfrei, т.е. приемат всички, които кандидатстват, нямах особени проблеми. Бих посъветвала хората сами да подготвят документите си за кандидатстване, защото това е полезна подготовка за самостоятелния студентски живот и цялата бюрокрация, която ще им се изсипе на главата.

Проблемът в първата седмица се появява, ако нямате жилище. Без жилище трудно можете да си отворите банкова сметка, без банкова сметка не можете да си платите общежитието, от което изискват банкова сметка, без жилище не можете да си направите жилищна регистрация и така се забърквате в един порочен кръг. Най-лесно е да обясните в банката, че имате временен адрес и при благосклонни служители бихте имали късмет.

Какво ми беше трудно в началото? Колкото и смешно да звучи, да свикна с климата и времето. Облачно, ветровито, депресиращо, но се свиква. За щастие това е само през зимния семестър.

През летния идва времето за пикник в Английската градина, намираща се непосредствено до университета, и през лятото ежедневно приютяваща 90 % от студентите.

И, разбира се, най-голямата трудност, ако сте оцелели след търсенето на жилище, регистрирането в общината и отварянето на банкова сметка – университетът! Трудно се свиква с факта, че за два часа трябва да поемеш 50 слайда информация. Но всичко става въпрос на навик.

Снимка

Общежитието

[Личен архив] Животът и градът
Мюнхен има славата на град с висок стандарт на живот и съответно повече разходи. Причината за това се крие в скъпите наеми. Ако човек съумее да си намери жилище на прилична цена, то разходите на месец няма да са по-високи отколкото тези на студент в Берлин, който се счита за сравнително евтин немски град.

"КАК ДА СИ НАМЕРЯ ЖИЛИЩЕ В МЮНХЕН?" е най-често задаваният въпрос, на който трябва да отговарям, когато някой бъдещ студент разбере къде следвам.

Отговорът е: с упоритост. И реакции навреме. Трябва отрано да се кандидатства за общежитие, да се звънне на всички частни общежития още от май-юни, защото ако се търси жилище през септември-октомври (в разгара на всеизвестния Октоберфест), то мисията е почти невъзможна. Като по чудо аз получих държавно общежитие. Цените на държавните общежития варират от около 200 до 350 евро.

Като се има предвид, че храната в супермаркетите не е особено скъпа, то разходите на месец възлизат на около 500-650 евро, в зависимост от това колко се глезите (при условие, че общежитието ви струва около 300 евро).

Ако живеете на частно, за съжаление наемът може да скочи до 500-600 евро.

Снимка

Гледка към Мюнхен

[Личен архив] Изпитите
За разлика от българските, немските студенти не разполагат с лукса, наречен сесия. Изпитите тук са непосредствено след края на семестъра, а понякога дори в края на самия семестър, докато лекции все още се провеждат. Другият неприятен факт е, че изпитите са наредени възможно най-гъсто един след друг – например 16, 17, 21 и 22 юли. По тази причина най-важният съвет, който бих могла да дам по този въпрос, е да се учи редовно по време на семестъра, защото преди изпити няма време да се навакса целият материал.

Аз лично си правех записки всяка седмица и за изпитите се подотвях по тях, пререшавах всички упражнения и това се оказа напълно достатъчно за добри резултати. Изпитите тук не са толкова сложни, а по-скоро уловката е във времетраенето: на изпита имаш прекалено много задачи за прекалено малко време. Затова трябва да си запознат с материала много добре и да можеш да го възпроизведеш възможно най-бързо.

Храната
Университетът разполага с около 20 студентски стола, като има поне един в почти всеки факултет. По мнение на повечето от студентите храната е прекалено скъпа за това, което представлява. Например шницел с картофена салата струва около 3 евро, капучино - 2 евро, сандвич - около 2-3 евро. Храната в супермаркетите, от друга страна, е почти толкова евтина, колкото в българските. Така готвенето вкъщи се оказва по-евтино, полезно и вкусно, но от собствен опит знам, че никой студент няма време и нерви, за да си готви.

Тук е и планът на седмичното меню: http://www.studentenwerk-muenchen.de/mensa/speiseplan/index-de.html

Снимка

Английската градина

[Личен архив] Спортът
По отношение на спорта бих казала, че мюнхенските студенти са ударили джакпота. Така нареченият Централен университетски спорт (Zentraler Hochschulsport) предлага на студентите всички видове спортове от А до Я на символична цена. Спортовете са разделени на три групи: първата включва само плуване, като се заплащат 7 евро, за да можете да използвате неограничено олимпийския басейн цял семестър; втората е отборни спортове като волейбол, баскетбол и т.н, като цената е 15 евро на семестър; при по специфичните спортове като танци, тае-бо и подобни таксата е 30 евро на семестър. Тоест спорт има за всеки на прилична цена, стига да има човек време и желание.

http://www.zhs-muenchen.de/

Снимка

Английската градина

[Личен архив] Какво друго предлага университетът
Има най-различни организации като Investment-Club, група на чуждестранните студенти, работилници за развиване на лични качества като организираност, лидерство, комуниакция с хора, работа в екип и т.н (меки умения). Всеки семестър се организира и събитие, на което присъстват големи фирми, търсещи стажанти, практиканти и бъдещи служители. Студентите могат да се консултират и относно CV-тата си, да получат ценни съвети за това как да направят добро впечатление на бъдещия си работодател, като могат да разговарят по темата лично с представителите на различни фирми и компании. Отделно университетът има уебстраница, на която се публикуват настоящи обяви за работа, подходящи за студенти.

Страницата за работни обяви на университета: http://www.s-a.uni-muenchen.de/studierende/jobboerse/index.html

Снимка

Галерия

[Личен архив] Свободното време
Едно от предимствата на Мюнхен (а и изобщо на повечето немски градове) е ,че разполага с много паркове и градинки – Английската градина, Западен парк и т.н. Заслужава се и да се посетят и многобройните езера, които са на около час път с влак от града. Непременно трябва да се възползвате от "Bayern-Ticket" – билет, с който 5 човека могат да пътуват из цяла Бавария за 40 евро на ден, т.е. 8 евро на човек за неограничено ползване на влаковете.

Друга алтернатива за свободното време е университетското кино на символична цена, като прожекциите са в техническия университет, а билетът струва 2-3 евро (за сравнение, в обикновено кино цената е 10-15 евро). Повечето от германците свързват забавлението в Мюнхен с Октоберфест, но аз лично не смятам, че той е по студентския джоб – 10 евро за 1 литър бира. Разбира се, заслужава си да се посети, защото е наистина колосален фест с мащаба на Дисниленд и надминава по брой на атракциони всеки средностатистически увеселителен парк.

Любителите на галерии и музеи също няма да останат разочаровани, тъй като входът за студенти е почти нищожен.

Колкото до партитата, и те не липсват. Първо парти за отваряне на семестъра, второ, за тези, които са изпуснали първото и така до края на семестъра.

Снимка

Градски парк

[Личен архив] Какво (не) ми харесва
Като цяло съм доволна от избора си, курсовете са разбираеми, градът е приятен, работа се намира сравнително лесно, стига да имаш време. Само облачното време разваля пейзажа и буквално, и преносно. Колкото до новите приятелства – дойдох с предразсъдъка, че германците иамт предразсъдъци към чужденците (и по-конкретно българите), но всъщност май само ние ги имаме, така че, стига човек да иска, винаги би намерил правилните хора, с които да прекарва свободното си време.

Баварците (с изключение на лелките в общежитията, прочути с "милостта" и "отзивчивостта" си) са много приятелски настроени, противно на моето очакване да са високомерни. В началото бях неприятно изненадана, че извън университета ми се налага да говоря повече английски, отколкото немски, тъй като Мюнхен е пълен с чужденци от целия свят, които не говорят немски. Но пък човек има възможността да разшири мирогледа си и да общува с хора с различни възприятия и гледни точки.

Снимка

Градски парк

[Личен архив] Планове за развитие
За момента главната ми цел е да се справя с ученето, все още не съм мислила какво точно искам да работя. Но ми се иска да е нещо, свързано с работа в екип и същевременно със специалността ми – информатика. Смятам това лято да направя практикум в някоя IT фирма, за да натрупам и малко практически опит, но и за да приложа наученото на теория в университета.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly