С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Енергиен мениджър

Повече за професията споделя Калоян Георгиев, който работи от три години в производител на системи за електроразпределение "Шнайдер електрик", където участва в проектите за разработване на системи за енергиен мениджмънт
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Велко Ангелов

 

Все повече компании се опитват да намерят ефективен начин да намалят разходите си за комунални услуги, най-вече електроенергия и газ. Спестяването на разходи от производството позволява да се освободят повече средства за инвестиране в иновации и разширяване на бизнеса. А това, от своя страна, води до поява на повече нови работни места и подобряване на качеството на произведените продукти и услуги. Затова професията на енергийния мениджър, който е способен да управлява различни процеси по оптимален начин с най-нисък разход на енергия за организацията, става все по търсена през последните години.

В рубриката "Професии" днес ни гостува 27-годишният Калоян Георгиев, който работи от три години в производителя на системи за електроразпределение "Шнайдер електрик", където участва в проектите за разработване на системи за енергиен мениджмънт. Той разказва за същността, значението и отговорностите на професията енергиен мениджър, която през последните години започва стремително да се видоизмения заради използването на все повече системи за управление на енергийните разходи и тяхната оптимизация от страна на организациите.

Moeто образование
Завършил съм бакалавърска степен "Автоматика, информационна и управляваща техника" със специализация "Роботика" и магистратура "Системи и упавление" в Технически Университет - София.
Там изучавах управление на различни системи, обекти и процеси, както и системен подход към решаване на различни задачи за оптимизация. Това е и което най-често използвам в ежедневната си работа.

Енергийният мениджмънт представлява управление на различни процеси по оптимален начин, или иначе казано, с най-нисък разход на енергия. Енергията е най-често електрическа, но в много процеси е необходимо да се следи и управлява разхода на газ, вода или други материали. Крайната цел винаги е спестяване на разходи и повишаване на продуктивността. Добрата теоретична подготовка в университета, както и опитът, придобит с практиката, ми помагат за успешното реализиране на системи за енергиен мениджмънт на сложни процеси.

Моят път дотук
Винаги съм имал интерес към автоматизацията. Занимавам се с компютри, електроника и програмиране от малък - ходех на кръжоци по "компютри", както ги наричаха тогава. Учил съм се на компютър Правец 8М. Той запали интереса ми към компютрите. Освен това ходех и на кръжок по механика. Тази комбинация ми помогна да разбера, че връзката между механиката и електрониката е автоматизацията. В следващите години целта ми беше да започна да се занимавам с изгражадне на системи за автоматизация. Всички стъпки, които съм предприел в образованието си, както и изборите, които съм правил при смяна на работно място, са били насочени в посока на това да придобивам необходимите знания и опит в тази сфера.

До момента съм се занимавал с уеб дизайн, бил съм системен администратор, служител във фирма за "умни мебели" - например с чекмеджета, които се отварят само с докосване. Работил съм и като продавач на лаптопи, телевизори и фотоапарати. Без значение каква е била професията ми през това време, хобито ми винаги е било да се занимавам с всякакъв тип техника. Имам много приятели, които имат интереси в същата област, и сме правили доста проекти заедно през свободното време - от прости роботчета за следене на линия, автономни куадрокоптери и автоматизация на осветлението вкъщи до сложни машини за 3D сканиране и разпознаване на образи, както цели системи за събиране и управление на данни от различни процеси, системи за автоматизация на климатизацията и др.

Моите задачи и отговорности
В момента в "Шнайдер Електрик" се занимавам с мениджмънт на продуктите, софтуерите и системите в отдел "Индустриална aвтоматизация". Отговарям за всички индустриални продукти, които предлагаме на териториите на България, Албания, Македония и Косово. Това включва всички компоненти, използвани в системите за автоматизация - бутони, лампи и релета, контактори, сензори, двигатели, честотни регулатори, контролери, сензорни екрани, различни софтуери за конфигурация и програмиране, както и продукти и системи за енергиен мениджмънт.

Задълженията ми са разделени в две направления - "Маркетинг" и "Автоматизация". В частта "Маркетинг" се занимавам с поддръжка на съществуващата база данни с техническа и ценова информация за продуктите, както и със съставяне на маркетингови стратегии за различните пазари при лансиране на нови продукти. Голяма част от работата представлява вземане решения, базирани на комбинацията от справки, познаване на конкуренцията и пазара и интуиция, придобита с опита.

Направлението "Автоматизация" включва техническата и инженерна част на продуктите, за които отговарям. Най-често това означава водене на обучения, техническа поддръжка и създаване на приложения за специфични задачи. Обученията - както тези, които провеждаме вътрешно в "Шнайдер Електрик" за нашите търговци, така и тези за клиентите, са много важна част от поддържането на високо ниво на обслужване. Затова заедно с дистрибуторите си организираме специализирани ежемесечни обучения на различни теми, водени от нашите експерти. Веднъж годишно организираме и индустриален семинар, където запознаваме всички присъстващи с новите тенденции в областта на автоматизацията. Моето убеждение е, че познаването на последните тенденции и непрекъснатото усъвършенстване на уменията и компетенциите са от ключово значение за развиване на успешен бизнес и създаване на съвременни проекти за автоматизация.

Именно тук се съчетават работата и хобито, защото с голям интерес следя всички новости в областта на автоматизацията. Най-голямо удоволствие ми доставя фактът, че трябва да поддържам нивото си на експертиза, за да мога да съм полезен себе си и на клиентите. Като част от автоматизацията се разглеждат и системите за енергиен мениджмънт. Те са и най-голямото предизвикателство, защото включват в себе си както управление на всички машини, включени в процеса, така и събиране и обработка на данни, взимане на решения и прогнозиране на разхода за следващ период.

Умения и опит
Най-важното е желанието и готовността за учене. Много хора мислят, че ученето приключва след завършване на университета. Истината е, че тогава започва.

За създаването на съвременни системи за енергиен мениджмънт е много важно и разбирането на процесите, които се управляват. Инженерите в тази област обикновено се налага да работят с технолозите, за да се запознаят с процеса и да преценят как той може да се оптимизира, както и къде е подходящо да се поставят измервателни уреди. Има процеси, при които се налага измерване на потреблението на енергия в няколко точки, което е доста тривиална задача и не изисква особени познания.

Има и такива, в които се налага реорганизация на съществуващото производство с цел подобряване на ефективността или адаптиране на дадена система към определени изисквания за потребление на енергия. Тогава се изискват и много задълбочени познания не само в сферата на механиката и електротехниката, но и в работата с компютърни и индустриални мрежи, бази данни и програмиране.

Не на последно място, изготвянето на стратегии и представянето по интересен начин на продуктите, както и търсенето на оригинално решение при изграждането на сложни системи за енергиен мениджмънт, изискват и добри презентационни и комуникационни умения, както и иновативно мислене.

Моите предизвикателства
В технически план основното предизвикателство е създаването на ефективни решения за енергиен мениджмънт. Това е направление, чиито резултати имат глобален ефект. Затова много фирми се фокусират в тази посока. Изгражаднето на подобна система изисква познания във всички сфери на автоматизацията и обработката на данни. Именно това е и интересната част – необходим е глобален поглед върху цялата система, за да се създаде ефективно комплесно решение.

Моето удоволетворение
Конкретно в сферата на енергийния мениджмънт за мен най-голяма удовлетвореност носи това, че добре изградените системи имат глобален ефект. Спестяването на разходи от производството позволява освобождаване на повече средства, които да се инвестират в разширяване на бизнеса и иновации. Това от своя страна води до поява на работни места и подобряване на качеството на произведените продукти и услуги.

Освен в индустрията, където е моята специалност, енергийната ефективност намира широко приложение и в домовете. Най-голяма част от потреблението на електричество в световен мащаб се пада на осветлението. Добре изградените системи за автоматизация на осветлението и климатизацията освен комфорт носят и най-големи спестявания. Това е и причината "Шнайдер Електрик", както и много други фирми да се насочват в сферата на сградната автоматизация в жилищни и обществени сгради. Концепцията за "умни сгради", които следят и регулират потреблението си на енергия, става все по-популярна. От пазарна ниша, достъпна само за богатите, сградната автоматизация се превърна в главно направление в енергийния мениджмънт. Специалистите, работещи в тази област, са все по-търсени и ценни.

Заплатата
Стартовото заплащане зависи от уменията и опита на кандидатите и може да варира в по-широки граници. С натрупването на стаж обаче заплащането се увеличава и достига понякога доста над средните нива в този сектор. Освен заплатата служителите получават и различни придобивки и бонуси, които също се увеличават с времето. Всеки служител има и индивидуален план за развитие, който се съставя според неговите желания и професионални интереси. Следвайки този план, "Шнайдер Електрик" повишава квалификацията на служителите си и им дава възможност за кариерно развитие, съобразено с личните им качества и интереси.

Моите източници на информация
Ежедневно посещавам различни сайтове. Някои от тях представят последните новини в индустрията за България, други ми дават полезна информация за развитието на проекти в Албания, Македония и Косово, Европа и света. Ежеседмично се налага да преглеждам и информацията за политическата и икономическа обстановка в тези държави. Това ми помага за по-точното прогнозиране на тенденциите на пазара и за предприемане на по-добри маркетингови стратегии. Често се налага и да търся специфична информация за даден тип решения и да се запознавам със съществуващите такива. Това ми е необходимо, за да мога да преценя плюсовете и минусите и да измисля оригинален подход към даден проблем.

В свободното време често посещавам сайтове за онлайн обучение, където има видео лекции на преподаватели от световно известни университети – Масачузетския технологичен институт (MIT), Станфорд, Бъркли и др. Също така имам собствен блог, в който споделям част от личните проекти, по които работя. В него има и новини от много сайтове от всички инженерни сфери. По този начин не губя връзка с развитието на технологиите в световен мащаб.

Моите планове за развитие
В личен план планирам да продължа развитието си в посока на създаването на енергийно ефективни системи за автоматизация. Имам и силен интерес в областта на роботиката и изкуствения интелект. Световните тенденции в тези сфери са решенията да стават все по-интелигентни. Затова трябва и професионалистите, които ги изграждат, да умеят да намират нови подходи там, където традиционните такива не работят. Именно в такива проекти искам да работя в бъдеще.
 
Търсени умения:
- Добри общи технически познания
- Познаване на процесите, които ще бъдат управлявани
- Изискват се знания и праткически опит по автоматизация, индустриални мрежи, съхраняване и  управление на данни
- Сподобност за намиране на решения
- Аналитично мислене
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly