С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Имам едно приятелче за тая работа

Как и кога да (не) препоръчате приятел за свободна работна позиция
Share Tweet Share
Снимка

Уголемяване

 Автор: Михаил Вълканов

Неотдавна ми се обади приятел и бивш колега, с когото не се бяхме чували повече от десетилетие. Притеснено ми обясни, че от години не живее в София, а от доста време е без работа, при това в град, където икономическата ситуация е особено притискаща и тежка.

Като човек с чувство за такт и достойнство до този момент не беше се осмелил да поиска помощ и да използва контактите на иначе широкия си кръг от познати. Просто от дълго време беше ограничил всякакви срещи и буквално се опитваше да оцелява самостоятелно. Известно време беше преминавал от длъжност на длъжност, коя от коя по-компромисни по отношение на нивото му на компетентност. Беше стартирал наново няколко пъти от нива, които отдавна е надскочил в кариерата си. Но така или иначе, когато ми се обади, от близо половин година беше безработен. В отчаянието си и в борбата за насъщния се беше примирил дори с последната си длъжност - нощен пазач.

Независимо че дълги години беше работил като редактор и сценарист в престижни и утвърдени медии, чувството му за собствена професионална значимост дотолкова се беше свило под тежестта на битието, че вече дори не си представяше, че може отново да работи това, в което беше истински професионалист. Затова и с хиляди извинения и оправдания дискретно ме помоли да се опитам да намеря "каквото и да е – от пазач, през чистач или товарач, няма значение"...

Трябва да призная, че първата ми човешка реакция, след като приключихме разговора по телефона, беше да отделя малко пари и да му ги изпратя. Веднага си дадох сметка обаче, че не това би му помогнало в дългосрочен план, пък и той не ми се обади, за да ми поиска заем или милостиня. Добре знаех какво му е коствало да се реши да се обърне към мен, познавайки го, и точно това ме накара наистина да погледна на молбата му с отговорност.

Имах обаче най-важния коз – бях абсолютно сигурна, че този човек може да работи чудесно и би бил полезен за всяко място, където има нужда от специалист като него. Оттам нататък вече имах стратегия. Знаех точно с какво той е по-добър от много други в своето поле на компетентност, оставаше единствено да намеря къде точно го очакват.

Потърсих първо в града, където живееше в момента. Познавах малко, но точните хора и така след два телефонни разговора стана ясно, че нова медия в града сформира екип. След това всичко се случи от само себе си. Седмица по-късно бившият ми колега вече беше назначен на работа, при това на позиция, която отговаряше както на знанията и образованието му, така и на интересите, с които от години по различни причини се беше разделил. Новите му работодатели пък бяха доволни, че разчитат на високо ерудиран и грамотен човек с опит, който може да подобри работата на целия екип. Така, както се казва на езика на специалистите по подбор, винтът си намери отвертката. Естествено е след това и машината да тръгне много по-добре.

Приятелят професионалист
Препоръката за работа е почти неразделна част от документите, които един кандидат подготвя, за да се яви на интервю. Дори и да не се изисква в официалния пакет, тя винаги е плюс, защото представлява някакъв вид гаранция за качествата на човека, който евентуално ще бъде нает. Да препоръчаш някого за нещо вече е голяма отговорност, но когато става дума за приятел, тя е особено тежка. Емоционалната част от връзката между препоръчителя и препоръчания няма как и не бива да бъде скривана – живеем във време, в което така или иначе всичко излиза наяве и информацията е навсякъде. Така че, ако молите приятел за услугата да ви препоръча или пък вие самите гарантирате за някого, не поставяйте условие "приятелството ни да си остане между нас". Представете си, че след време някой от хората, от които е зависел изборът, случайно се порови из Facebook профила ви или този на вашия приятел и попадне на обща ваша снимка в съвсем неформална, приятелска ситуация – на риболов, на море или пък с вдигнати чаши за наздравица. Тогава правите не само лоша услуга на своя "скрит" приятел, но и на себе си, защото, както и да го наричате, това си е живо спестяване на нужна информация.

За да поискате от близък до вас човек да ви препоръча за работа, трябва добре да прецените първо възможно ли е това да се случи. Може би приятелят ви не е на позиция, на която се очаква да прави подобни предложения, или пък е твърде отскоро в компанията, за да си позволи да се намесва в предлагането на кадри. Да настоявате някой непременно да ви похвали като специалист означава да го натоварите с отговорност, която той може и да не е в състояние да понесе. Най-важното в този случай е да помолите за такава препоръка с изричната уговорка, че евентуалният отказ не би повлиял на приятелството ви.

Преди години моя приятелка започна работа в голяма петролна компания. Месец след първия й работен ден друга наша обща позната настоятелно я помоли за препоръка за започване на работа в същия офис. Позицията, която се беше отворила, изискваше по-високо ниво на компетентност и съответно имаше по-висока степен в йерархията и по-добро заплащане. Казано накратко, вече съществуваха три условия препоръката да не може да бъде дадена – първо, защото евентуалната препоръчителка е твърде нова в компанията, за да прави подобни предложения, второ, защото по-ниско квалифицираният не е редно да дава препоръки за кандидати с по-добро образование и експертиза, и трето, защото работната позиция е от по-високо ниво от тази на препоръчителя. С една дума, портиерът няма как да дава препоръка за директор. Независимо че могат взаимно да познават достатъчно добре професионалните си качества, този тип "рекламиране" на някого остава малко в несериозното поле на "абе, имаме тука едно наше много добро момче точно за тая работа...". Пък, както вярно казват руснаците, "хороший парень – это не профессия", т.е. "да си добър човек – това не е професия".

Въпреки всички тези ясни условия обаче, когато общата ни позната получи деликатен, но категоричен отказ от приятелката ми да я препоръча, това се превърна в повод за истинско охлаждане в отношенията им. Затова, преди да помолите приятел за подобен вид съдействие, преценете добре дали това наистина е възможно в неговата позиция и дали си заслужава да рискувате приятелството си, ако не можете да понесете отказа му или впоследствие не се представите добре. Важно е приятелските отношения да бъдат ясно ограничени от работните, но ако не сте способни да направите това, по-добре си запазете само приятелството – работа все ще се намери. Да си разваляш близките отношения с някого само защото той не е могъл да направи това, което ти си си представял, че може, е твърде неинтелигентно и незряло.

Когато от своя страна решите да подкрепите приятел за работа, базирайте препоръките си върху професионалните му качества и опит, не върху приятелските. За да сте сигурни, че мениджърите и колегите ви няма да загубят уважението си към вашата преценка и отношение към работата, трябва наистина да сте убедени в достойните качества на вашия приятел и да сте сигурни, че той или тя биха били успяващи служители в компанията. Ако имате и най-малко съмнение, не се впускайте в риска да препоръчвате, защото в оценката ви вече заляга и фактът, че се познавате и извън работна среда. Така че, ако впоследствие вашият човек се окаже твърде мързелив, прекалено избухлив и некооперативен или пък недостатъчно мотивиран, върху вас ще легне и отговорността, че не сте предупредили за тези му личностни особености, тъй като се предполага, че взаимното ви приятелство дава възможност те да са се проявили отдавна в неформалните ви отношения.

Четирите приятелски стъпки в чуждата кариера
Инес Пирес Уркиза, изпълнителен директор на Международното училище по протокол и дипломация в Брюксел
1. Опознайте образованието, опита и квалификацията на приятеля си, преди да го препоръчате за свободна работна позиция.
2. Направете списък с причините, заради които смятате, че той е подходящ за работата.
3. Поискайте копие от резюмето на приятеля си и го препратете на човека, пред когото го препоръчвате.
4. Обяснете с конкретни доводи защо препоръчвате точно приятеля си.

Приятелят колега
HR отделът на известна българска банка преди време се обърна към мен със следния проблем: високопоставен техен служител горещо препоръчва приятел за сходна на неговата позиция в същия офис. След няколко работни срещи и интервюта приятелят е нает, а работното му място се оказва в същата стая на този, който го е препоръчал. Не след дълго новопостъпилият обаче започва откровено да не спазва служебните правила – редовно закъснява или си тръгва час преди края на работното време, прехвърля работа на своя приятел колега, в рамките на работния ден върши свои лични задачи извън офиса. За да "покрие" бягствата си, натоварва със свои задължения човека, който го е препоръчал – нали си му е приятел, пък приятел в нужда се познава, какво толкова?!

Нещата обаче ескалират дотам, че, за да свърши затлачените служебни задачи, добросъвестният служител и приятел остава до по-късно в офиса, пренебрегва личния си живот, премълчава недоволството си в името на приятелството, а и се притеснява да не се изложи пред целия екип, пред когото горещо се е застъпил точно за този свой колега. След половин година отношенията им вече не само не са приятелски, но е невъзможно и да бъдат колегиални. В края на краищата новопостъпилият служител е освободен, а препоръчителят му със сигурност не иска и да чуе повече за подобен род приятелска подкрепа.

В този смисъл е важно да се знае, че приятелството може да привнесе някои отношения в работната среда, които само биха й навредили. Но истина е също така, че именно то може да мотивира много хора да работят по-добре, да бъдат по-отговорни и стриктни в изпълнение на задълженията си, защото чрез работата си представят не само себе си, но и човека, който е гарантирал за тях с името си. Единственото неудобство е, че не е необходимо чак да имате служебни отношения и с приятел, за да проверите чистотата на приятелството и личността му. Верният път е обратният – да сте наистина сигурни в някого като човек и професионалист и едва тогава да го препоръчвате. Риск да ви изложи тотално винаги ще има, но поне ще е по-премерен.

Ефективната приятелска препоръка
Въпреки рисковете да изложите не само приятеля, когото препоръчвате за работа, но и себе си като професионалист, когато сте сигурни в качествата на някого около вас, не се притеснявайте да застанете зад него. Да подкрепиш приятел и чрез достойната му кандидатура да спомогнеш и за развитието на компанията, е чудесен професионален жест, който се оценява високо, казва Инес Пирес Уркиза, изпълнителен директор на Международното училище по протокол и дипломация в Брюксел. В много компании точно тези препоръки се толерират особено много от администрацията, защото се предполага, че по този начин може да се създаде по-добре мотивиран и по-сработен екип, твърди още тя. За да направите полезна приятелска препоръка обаче, е добре да съобразите няколко неща.

Госпожа Уркиза ги обединява в малко и работещо правило, което нарича "Четирите приятелски стъпки в чуждата кариера".  Според нея първото и най-важно нещо е да се осведомите лично от приятеля, когото препоръчвате, какво е неговото образование, опит и квалификация и да съобразите дали те отговарят на изискваните за съответната работна позиция. Необходимо е наистина да сте убедени, че кандидатът и позицията са подходящи един за друг, затова, ако вашият приятел не покрива някое от зададените условия, не го препоръчвайте.

Втората важна стъпка, казва Инес Уркиза, е да направите списък с причините, които ви карат да смятате, че той или тя ще са идеални за работата. Тук е мястото да помислите за личните качества и етика на вашия приятел – дали е кооперативен, дали умее да работи в екип, дали има ведър характер, дали поема отговорности и как реагира на стрес и напрежение.

Третото, което е добре да направите, когато сте в ролята на препоръчител, е да поискате копие от резюмето на приятеля, когото препоръчвате. Именно него трябва да препратите към мениджъра, към когото отправяте препоръката. Подкрепете  го с няколко лични думи за кандидата и кратко обяснение още в началото на писмото, в което изрично казвате, че този ваш приятел си търси работа. Направете уговорката, че ако споменатите опит и качества отговарят на изискваните за свободната позиция, вашият приятел е готов да се яви на интервю.

Четвъртата заключителна и особено значима стъпка е да завършите писмото си с личната си препоръка. Ако трябва да дам пример, ще използвам този от началото на текста – за да представя наистина приятеля си в добра светлина (като базирам препоръката си обаче само на истината и не се превръщам в "циганката, която хвали!"), в писмото си обясних, че заставам зад него, защото го познавам не само като личност, но и като отговорен колега, с когото сме работили няколко години в екип в известен български ежедневник. За да не бъда голословна, постнах линкове към някои от статиите на моя приятел, както и споменах позициите, на които след това е работил успешно. Това е достатъчно – не е нужно да бъдете прекалено емоционални или да пишете оди за добрия човек.

Рискът "всички губят"

Препоръката за работа не е игра от типа "удрям едно рамо" и не бива да се основава на нейните принципи. В този смисъл, когато приятел ви е препоръчал за работа, но въпреки това не ви изберат, не превръщайте това в драма в отношенията ви. Приятелството си е приятелство, сиренето е с пари, както се казва у нас. Синтия Мийсъм, бизнес коуч и тийм рекрутър от Тексас, препоръчва да бъдете директни и откровени с приятелите си, които настояват да ги препоръчате, но вие самите не сте сигурни в тяхната кандидатура.

"Научете се да казвате НЕ – съветва Мийсъм – например отговорете така: "Знам колко много искаш тази работа, но не мисля, че тя е подходяща за теб. Според мен уменията и компетентността, които се изискват, са различни от твоите, а моят шеф изрично отказва да гледа кандидатури, които не прилягат перфектно на посочените." Да направиш компромис по отношение на апликацията или пък по отношение на нивото на кандидата е лоша услуга, от която в края на краищата всички губят – приятелят ви, защото няма да се чувства добре на място, което не е за него; вие, защото сте го натресли там, излагайки се пред шефовете си с недобра оценка и неподходящо ходатайство; самата компания, защото губи ценно време и ресурс и в крайна сметка уврежда атмосферата в работната среда чрез един нов човек, на когото там изобщо не му е мястото. Пък идеята на всяка препоръка, особено когато става дума за близък човек, е всеки да има максимална полза от нея – вие като приятел и колега, той от същата позиция и компанията, която следва да е спечелила двама нови, мотивирани и работещи служители, за които общата работа ще е просто поредното хубаво нещо, станало част от историята на доброто им приятелство.

Наръчник за даване на препоръка
1. Не скривайте приятелството си с човека, когото препоръчвате. То винаги може да излезе наяве и по-добре сега, отколкото по-късно.
2. Преди да помолите приятел за препоръка, преценете дали това наистина е възможно в неговата позиция.
3. Препоръчвайте на база професионални умения и опит, а не според приятелски качества.
4. Бъдете убедени в качествата на приятеля си, за да не загубите уважението към вашата преценка.
5. Бъдете директни и откровени с приятелите си, ако не смятате, че трябва да ги препоръчате.

Снимка

 


*Мария Касимова-Моасе е журналист от близо 25 години. Работила е във вестниците "Капитал", "Стандарт", "24 часа", списание "Едно". Била е и главен редактор на списанията ELLE и НЕЯ. Участвала е в различни телевизионни проекти. В момента работи като журналист на свободна практика. По образование е филолог. През 2010 г. е завършила и две образования по етикет и протокол в Лондон и в Брюксел. Оттогава се занимава и с тази тема като лектор и обучител.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly