С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Отговор на казус: По джапанки в офиса

Кои са най-честите грешки, които допускаме в служебното си облекло, и как да ги избегнем
Share Tweet Share

Имало едно време един костюм, който всеки служител, независимо от неговата или нейната сфера на дейност, трябвало задължително да носи на работното си място...

С времето костюмът започнал да се видоизменя  – в някои организации претърпял минимални промени и се запазил почти същият, другаде се поизтупал и скъсил, за да бъде по-модерен, а пък на много места съвсем изчезнал и бил изместен от по-удобните дънки и тениска.

Поуката от историята е, че за разлика от миналото в съвременния корпоративен свят дрескодът не е толкова стриктен и служителите имат много по-голяма свобода да избират как да се обличат за работа. Но това води със себе си и доста рискове от своеволия и крайности, които могат не само да вгорчат взаимоотношенията между колегите, но и да нанесат значителни щети на имиджа и бизнеса на работодателя. С подобен проблем се обърна към нас читателката М.Н. от София, която се оплаква от начина на обличане на колегите си и пита за съвет как да постъпи. Допитахме се до двама специалисти по човешките ресурси – от банковия и
IT сектора, и един професионален стилист, за да потърсим решение на проблема с непосилната лекота на облеклото в офиса, която става особено забележима през летните месеци. И ето отговорите, които получихме. 
 

Облеклото е знак на уважение не само към клиентите, но и към колегите
Анастасия Орешкова, ръководител направление "Подбор на персонал" в TBI Bank

Снимка

 Английска поговорка гласи: "По-добре да си единствен с костюм, отколкото единственият без"Прилагането на правилника до голяма степен зависи от начина, по който е въведен. Ако е показано на служителите, че компромиси са неприемливи, те ще се съобразят със сигурност. Това е като пушенето – има заповед, че не се пуши в сградата, и всички я спазват – няма място за тълкувания. В случая с правилника е нужно напомняне – идват нови служители, сезоните се променят, добре е да се обръща внимание на колегите кое е подходящо.

За съжаление, малко вероятно е да се разреши казусът без разговор с ръководството. Не е необходимо да се посочват имена на колеги – достатъчно е само да се очертае тенденция, да се изрази загриженост и да се предложат решения.

За напомнянето биха помогнали и серия примери под формата на карикатури (или снимки на примерни образи) във вътрешния бюлетин, мейл или друг подходящ канал. Но за целта трябва да се предложи такова решение и да се ангажират отдели като човешки ресурси или вътрешни комуникации, които да организират информационния поток.

Да не забравяме, че преди да предприеме каквито и да е мерки, мениджмънтът трябва да осигури необходимия комфорт за работа – охлаждане на сградата, инструкции и правила за работа с климатиците, подходящо филтриране на светлината от прозорците (щори) и други мерки за осигуряване на приятна работна среда.

Ако всички опити да се подсетят въпросните колеги не помогнат, е нормално да се прибегне към задължителен характер на правилник за облеклото и формализирането му чрез заповед. Тогава пренебрегването му се счита за дисциплинарно нарушение и могат да бъдат предприети санкции.

Естеството на работата във фирмата също е от значение. Някои компании, чиито служители са постоянно пред клиенти – банки,  мобилни оператори, авиокомпании, заведения за хранене и др. въвеждат фирмено облекло/ униформа или поне елемент от него, например ризи, шалчета и някакъв отличителен знак. Така служителите изглеждат спрямо корпоративните стандарти на всяка една компания.

Според мен всяка компания трябва да има утвърден правилник за облеклото на служителите,  който да е съобразен със сезоните и същевременно да е представителен, за да не се допуска колеги да попадат в неудобни ситуации, подобни на цитираните в писмото. TBI Bank има либерален и илюстриран със снимки правилник за облеклото, за да може служителите лесно да различават кое е приемливо и кое не. Категорични сме, че облеклото освен уважение при среща с клиент е и уважение към колегите, а двете са еднакво важни за успеха и за приятната работа. 
 
Правилният начин на обличане зависи от контекста
Лиляна Томова, която отговаря за вътрешните комуникации и развитието на талантите в IT компанията "Немечек България"

Снимка

 В някои бизнес сфери съществуват общоприети норми за стила на обличане. Докато за едни, те са израз на професионализъм, компетентност, представителност и авторитет, за други са по-скоро остарели предразсъдъци, ограничаващи свободата на себеизразяване и чувството на комфорт. И няма един верен отговор на въпроса кой е правилният начин на обличане – зависи от контекста.

Понякога дрехите, които носим на работа, могат да окажат въздействие върху нашия собствен имидж или този на компанията, особено когато имаме пряк контакт с клиенти или бизнес партньори. Станем ли част от една компания, ние неминуемо влизаме в ролята на нейни представители пред света, влияейки върху начина, по който останалите я възприемат. И това е отговорност, която не бива да пренебрегваме.

Някои компании, предимно в сферите на правото, финансите, продажбите, консултирането и услугите, целенасочено определят изискванията за облеклото на своите служители, за да избегнат риска от подронване на престижа им. Други обаче не смятат за необходимо да формализират корпоративен дрескод и дават възможността за свободна интерпретация какво е подходящо да се носи и какво не. Този подход се цени високо в бизнес сферите, където в работната дейност се изисква повече креативност и изобретателност – например в изкуството, разработването на софтуер, в науката и др.

Когато смятаме облеклото на наш колега като неподходящо, важно е да се запитаме няколко въпроса:

- Дали облеклото му не отговаря на всеизвестни формално или неформално определени корпоративни норми? Тук не говорим за случаите, когато няма определен дрескод, а по-скоро когато има такъв, без значение дали е писмено или устно установен.

- Дали облеклото му пречи да свърши своята работа качествено? Това включва например случаите, когато е необходимо да бъде направено добро впечатление на вътрешни или външни за организацията лица, когато дрехите са несъобразени с извършването на физически дейности или с мерки за безопасност.

- Дали облеклото му влияе така, че да пречи на останалите да си свършат работата качествено? Както в описания случай, неподходящото облекло на един е причина ангажиментът да бъде възложен на друг, което предизвиква непредвидени промени в работния му график. Външният вид на някого може да действа разсейващо, ако ангажира някое от сетивата ни (провокативна визия, неприятна миризма, неприятен звук от материя или токчета) и по този начин да забави значително скоростта на работния процес. Понякога облеклото може да е причина за изграждането на предразсъдъци у околните, които биха ги накарали да откажат да работят с този колега.

Ако на нито един от въпросите не отговорим с ДА, то вероятно става дума за разминаване с личното ни чувство за адекватност и морални норми. В такива случаи е добре да подхождаме с толерантност и уважение към стила на другия и да приемем мотивите му за носене на съответното облекло – било то в израз на различност, заради удобство или дори нехайство.

Ако все пак отговорим с ДА на някой от въпросите, то тогава е добре да бъде проведен разговор.

За мен личният разговор е най-добрият вариант. Препоръчително е да се подходи с нагласата, че избраният стил на обличане е осъзнат и желан от колегата заради преимуществата, които му носи. Опитайте се да разберете кои са те и колко важни са за него. Ако след това все още смятате, че визията му е неподходяща, споделете своите наблюдения и предложения, като се аргументирате с ползите и загубите, които биха произтекли за бизнеса и за работните отношения в офиса. За да не бъде приета забележката като нападка, говорете с факти, а не с оценки и бъдете отворени за различната гледна точка.

Разговор с шефа би бил подходящ, когато не сте в позиция да правите лична забележка – когато лицето е по-високопоставено или смятате, че бихте влошили работните отношения. До този разговор бихте могли да прибегнете и когато сте провели лична среща, но без резултат, а все още вярвате, че е важно да има промяна в начина на обличане на колегата.

И в този случай е полезно първо да опитате да установите какви са нагласите на висшето ръководство по темата. Имайте предвид, че тази ваша проява на загриженост има възможност да бъде погрешно разтълкувана като злословене по чужд адрес. За да избегнете това, споделете своите наблюдения (с факти, без оценки) и аргументирайте действията си, като обясните опасенията си относно влиянието на тази визия върху бизнеса и вътрешнофирмения климат.

Възможен е и трети вариант – в някои фирми има практиката всеки, който предпочита да идва на работа облечен неформално, да си подсигури "резервен" комплект дрехи за непредвидени ситуации.
 
Всеки сезон има своята специфика
Антония Йорданова, стилист, моден дизайнер и съосновател на лейбъл KNAPP

Снимка

 Фотограф: Петър ВълчевЛично моето мнение е, че генерално в България няма култура на обличане, нито изявен интерес към адекватното облекло, независимо от контекста. Казусът не ме изненадва, но позитивната страна на нещата е изразът на възмущение (явно има малък процент хора с отношение).

Всеки сезон има своята специфика и макар вече да е наистина трудно да спазваме правилото да се обличаме в естествени материи през лятото, нека поне опитваме, помагайки си и с други основни правила, от които бихме могли да се ръководим.

Мъжете могат да заменят късите панталони с памучни дълги панталони или летен деним, ако средата позволява smart casual стилистика. Ризите с къси ръкави винаги са специфичен и труден избор, затова препоръчвам удобни и леки ризи с дълъг ръкав, по възможност с вталена кройка и навити ръкави - с мокасини и колан в този вариант нямате нужда от нищо друго. Ако е много наложително да носите сако, има множество варианти на летни сака от памук или лен с различна плътност, често дори без подплата, което ги прави лесни за адаптиране към останалата част от визията и не твърде формални.

По-екстравагантните мъже, чието работно място дава възможност за по-нестандартна визия, могат да заменят дългия панталон с бермуди, но отново с риза и сако или тишърт и сако - напълно приемливо, просто по-смело. В този случай сандалите, които е добре да оставим за свободното време, могат да бъдат заменени от еспадрили - те все по-често се срещат от кожа или промазани естествени материи и изглеждат много шик.

Дамите често се увличат по това да показват колко се грижат да са в крак с модата, дори в ежедневието, което води до големи недоразумения. Роклята или полата е добре да не е над коляното, а до или под него - в зависимост от фигурата и търсения ефект, могат да избират между по-прибран силует и разкроени модели, като вторите определено носят повече комфорт.

Деколтето не трябва да е твърде щедро, а ръкавите е добре поне да покриват елегантно раменете. Малки жилетчици или памучни сака могат да довършват визията, дори и при избор на топ с панталон. Прическата и гримът са не по-малко важна част от цялостното усещане за стил при жените, затова, колкото по-умерени са те, толкова по-вероятно е да оставят добро впечатление. Често пъти неподходящия избор на чорапи и чорапогащи в съчетание с обувките са големият провал в иначе приемливи решения, затова през лятото по-добре изобщо да се избягват такива експерименти и да се придържаме към категорично лятна визия със скрити и дискретни получорапки. "Балеринки", еспадрили и обувки на умерено висок ток според стила са най-добрият вариант за финален щрих при дамите. Чантите са големи, удобни в градски стил.

Разгледайте и други читателски казуси и техните решния в рубриката "Казуси">>
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на мениджмънта, кариерното развитие и човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly