С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Техническият университет Чалмърс, Швеция

Крум Вълков разказва за опита и приживяванията си в Гьотеборг, Швеция
Share Tweet Share
Снимка

 

В рубриката на "Кариери" - "Моят университет", която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина "Тук-Там", ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна.

Днес ви срещаме с Крум Вълков, който следва "Предприемачество и бизнес дизайн" (Entrepreneurship and Business Design) в Техническия университет Чалмърс в Швеция. Завършил е бакалавърска степен по "Софтуерно инженерство" във Факултета по математика и информатика (ФМИ) към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и магистратура по "Електронен бизнес и електронно управление" на същото място. В свободното си време работи върху извънкласни проекти, вижда се с приятели и се разхожда из красивите паркове на Гьотеборг.

Ако и вие сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Моят университет
Университетът, в който уча, се казва Технически университет Чалмърс и е един от трите големи технически университети в Швеция. Намира се в центъра на Гьотеборг - втория по големина град в стрната. Всичките магистърски програми са на английски език и преподавателите са добре подготвени и отзивчиви към всички. В университета има различни клубове и възможности за дейности извън лекциите и упражненията. В началото на всяка четвърт от учебната година след изпитната сесия се организира голямо парти в сградата на ректората. Освен това редовно има дни на кариерата - различни фирми от града идват в университета и представят различните възможности за стажове и работа.

Едно от предимствата на университета е добрите взаимоотношения с "Волво". Централата на компанията се намира в Гьотеборг и това дава голям брой възможности за специалностите, свързани с автомобилната индустрия. Избрах този университет, защото имам приятели, които учат в тук, горещо ми го препоръчаха и споделиха приятни впечатления за града и държавата. След това прегледах различните магистърски програми и намерих тази, която наистина ми харесва.

Моята специалност
Моята специалност се казва "Предприемачество и бизнес дизайн" (Entrepreneurship and Business Design). Изключително интересна и практически насочена специалност, организирана основно с цел ръководене и създаване на стартъп компания. Специалността има 4 различни направления, което е предпоставка за изключително разнообразен опит в различни области. Направленията са технологично предприемачество, биомедицинско предприемачество, корпоративно предприемачество и мениджмънт на интелектуалната собственост (Intellectual Capital Management).

През първия семестър на програмата всички направления учат заедно и студентите работят в екипи от по 4-5 човека, смесени от различните направления. Курсовете през първия семестър са интегрирани и екипът е един и същ във всички курсове. Лекциите и упражненията са структурирани така, че да има време за групова работа. Един от най-интересните и предизвикателни моменти е когато трябва да обясниш нещо техническо на някой, който е учил право 4 години и няма никакъв опит с технологични детайли. Опитът ми в екип с колеги, учили биология, право или финанси определено е едно от най-приятните преживявания.

През втория семестър програмата е разделена на две четвъртини и различните направления се разделят в някой от изборните курсове. Работата отново е в екипи, но този път курсовете се различават и вече трябва да се балансира между групова работа с различни хора. Това дава възможност на всеки да опознае по-голямата част от колегите и да добие впечатление с кои хора се разбира и работи най-добре. Това е изключително важно, защото в средата на последната четвърт на първата година различните направления избират колегите за екипи през втората година.

Втората година за технологични и био направления е посветена на създаване на стартъп проект в рамките на цялата учебна година. За корпоративно предприемачество студентите развиват предприемачески проекти в различни компании. За последното направление има допълнителни курсове и писане на дипломна работа към някоя фирма. Изборът на моето направление - технологично предприемачество, и тази специалност беше основно заради интереса ми към работата с различни технологии и създаването на собствен бизнес. Според мен тази програма дава изключително добри възможности и перспективи. Голяма част от стартъп проектите продължават като независими фирми след приключване на образованието.

Такса за обучение
Образованието в Швеция е безплатно за страните от Европейския съюз и няма ограничения за пребиваване в страна за студентите от България. Единственото, което трябва да се направи, е да се регистрираш в общината, ако ще оставаш в страната за повече от 6 месеца. Единствената такса за университета за студентска карта за всеки семестър и е в размер на около 60 лв.

Възможности за стипендия
Тъй като образованието е безплатно, самият университет не предоставя стипендии на студентите. Освен това за шведските граждани държавата предоставя студентски заем, който покрива част от разходите за живот. За съжаление, това не е възможно за чуждестранни студенти. За различните специалности е възможно да има фирми, които да предоставят различни видове стипендии, но това обикновено е обвързано с договор за работа след завършване. Тъй като моята специалност обикновено е свързана със създаване на собствена фирма, няма компании, които предоставят стипендии. Единствено за направлението за интелектуална собственост е възможно да има някоя фирма, която да предостави стипендия, но това може да се променя от година на година.

Трудности и предизвикателства
Основното предизвикателство за всички чуждестранни студенти е намирането на общежитие или квартира. Всеки град има различна система за търсене на жилище или общежитие. В Гьотеборг има един основен сайт, в който се регистрираш и събираш точки за всеки един ден след регистрацията, като хората с повече точки имат предимство за новите апартаменти и обяви на сайта. Този сайт е за всички хора, живеещи в града. Има подобна система и само за студентите, в която също се трупат точки. Обикновено отнема около година да се съберат достатъчно точки, за да се класира човек за квартира.

Другият вариант, който аз използвах в началото, е търсене в различни сайтове за обяви, където няма точкова система и понякога има обяви от хора, които дават стая от апартамент под наем. По време на самото кандидатстване нямаше твърде много проблеми, стига да си подготвен навреме. Системата за кандидатстване е онлайн, но основните документи трябва да се пратят по пощата. Това включва преведена диплома от бакалавърско образование и сертификат от изпит по английски език (TOEFEL или IELTS). Крайният срок за кандидатстване е някъде през февруари, затова е добре да се има предвид при избор на дата за явяване на изпит и превод на документи.

Условия за работа
По време на следването не съм работил. През повечето време лекциите, упражненията и груповата работа запълват изцяло времето през седмицата. Някои от моите колеги имат почасова работа не повече от 20 часа на седмица и в повечето случай доста гъвкаво работно време през уикедите или вечер. Като цяло намирането на работа не е много лесно, тъй като в повечето случай се изисква владеене на шведски.

Стандарт на живот
Стандартът на живот е доста висок. Швеция е една от страните с високи цени. В Гьотеборг е малко по-евтино отколкото в столицата, но разликата не е твърде голяма. Основните разходи за всеки студент са наем и храна. Обикновено наемът е около половината от месечните разходи. Апартаментите близо до центъра на града са по-скъпи от тези в покрайнините, което може да бъде компенсирано в известна степен от придвижване пеша вместо с месечен абонамент за градски транспорт.

Като цяло цените на услугите са доста високи и яденето по заведения може да бъде сериозен разход. За по-икономичен живот бих препоръчал приготвянето на домашно сготвена храна и носенето на предварително приготвен обяд. Във всички сгради на университета има помещения за хранене с поне 4-5 микровълнови за претопляне на храна. По отношение на излизането на барове и заведения, всеки петък голяма част от баровете и ресторантите предлага After Work. Цените на алкохолните напитки са на половина и на някои места има безплатна шведска маса, ако си поръчаш една бира например.

Стажове
Голяма част от колегите ми в специалността си намериха летни стажове с помощта на преподавателите или търсейки сами. Аз лично успях да отида на стаж в Америка. Един от преподавателите има добри връзки в няколко американски фирми. Аз заедно с още трима колеги започнахме летни стажове близо до Сан Франциско. Стажът ми беше изключително интересен с насоченост към разнообразни бизнес аспекти за разработването на софтуерни продукти. Всичките курсове от първата година ми бяха полезни в някаква степен по време на стажа. Освен няколко стажа в Щатите имаше и много различни възможности за други европейски страни, както и в Швеция. Освен това има възможност за няколко стажа към магистърската програма, организирани от университета.

Снимка

 Подготовка за изпитите
За изпити обикновено има няколко дни за подготовка преди самия изпит. Това обикновено е достатъчно само за преговор на материала, изучаван през периода. Всички курсове имат групови проекти и понякога индивидуален изпит. Подготовката за самия изпит не е много тежка, ако се внимава на лекциите и се участва активно в упражненията и груповата работа. Често се случва да се събираме заедно с други колеги и да обсъждаме въпросите от предишни години. Това може да бъде доста полезно, но зависи от индивидуалното предпочитание на всеки. Някои хора предпочитат да седят сами с учебника, за да научат по-добре материала, а други предпочитат директната комуникация с колеги. За усамотяване библиотеката към университета предлага шумоизолирани стаи, където може да се чете, без да се разсейва човек.

Кариерен център
Към университета има кариерен център, но аз лично не съм го използвал и не знам как точно функционира. Освен това дните на кариерата се провеждат в различните сгради на университета за конкретните факултети и един глобален ден, който е за всички фирми от града.

Студентски стол
В ректората на университета има стол, който предлага няколко различни менюта на различна цена, обикновено около 10–15 лв. на ядене, като това включва студентска отстъпка. Храната е на добро ниво и включва салатен бар и основно ястие. Почти всички сгради има някакъв вид кафе, което продава различни приготвени ястия или прясно сготвена храна. Цената на храната е добра в сравнение с другите места за ядене, но е по-висока в сравнение с домашно приготвената.

Спорт
В сградата на ректората има салон за групови спортове, подходящ за футбол в зала или подобни спортове. Салонът може да се ползва безплатно след запазване на час. В същата сграда има и малък басейн и сауна, които са безплатни за студентите. На около 5 минути от ректората има 3 открити тенис корта, които могат да се запазват от студентите за около 20 лв. на час. Освен тези възможности има голяма фитнес верига в града, където студентите могат да си вземат месечна карта с намаление.

Допълнителни удобства и услуги
В университета има много стаи за групова работа и учене, където студентите могат да се събират и работят заедно. Има различни клубове, към които може да се присъедини всеки. В сградата на ректората има и две билярдни маси.

Свободно време
В моята специалност през първия семестър всички работим допълнително върху извънкласен проект по групи от няколко човека. Тези проекти не са част от конкретни курсове, но са насочени към социално предриемачество или различни инициативи към университета. Аз продължих да се занимавам с моя проект през цялата година и заедно с колегите организирахме ден на предприемачеството в университета, където поканихме различни стартъп компании от града да се запознаят със студентите.

В малкото свободно време, което ми остава, обикновено се виждам с приятели или се разхождам из някой от красивите паркове в града, когато времето е хубаво. Има и много събития в града, които се организират от различни хора. Едно от любимите ми е Startup Ping-pong, организирано от няколко колеги. На всеки няколко месеца в различни барове в града се слагат две маси за тенис и гостите могат да играят един срещу друг и да печелят точки за техните фирми или стартъпи, състезавайки се в глобална лига.

Снимка

 Какво ми харесва
Изключително съм доволен от образованието и моята специалност. Образованието е изключително практически насочено и имаме много възможности за създаване на контакти с различни фирми, както и извънкласни занимания. Преподавателите се вслушват в мнението на студентите и се стараят да подобряват курсовете постоянно. Редовно имаме гости лектори с реален опит в различните индустрии, работещи не само в Швеция, но и от други страни.

Какво не ви харесва
Не бих казал, че има нещо, което не ми харесва, но едно от нещата, които отнеха известно време, беше интеграцията с шведските колеги. Тъй като в моята специалност около 10% са чужденци и останалите са шведи, беше необходимо известно време, докато се почувствам по-близък с всички колеги. Бих казал, че това беше така в известна степен поради различната култура, но постепенно всички се отпускат и след известно време всички се чувстваме като един задружен клас.

Моите професионални перспективи
След като завърша, се надявам да продължа работа върху стартъп компанията. Това е най-добрата перспектива. Освен това има възможност да помисля върху докторантура в университета. Докторантурите са платени и са близки до нормална работа.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: Facebook; Twitter; LinkedIn; Google+; Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly