С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Съжаляваме, но сте твърде опитен

Какво да правим, когато не намираме работа, защото сме прекалено квалифицирани
Share Tweet Share
Снимка

 Автор: Михаил Вълканов

Ако някога се натъкнете на човек, по-добър от вас – назначете го, казва гуруто в рекламата Дейвид Огилви.

След множество безуспешни опити и немалко разочарования Мишо има късмета да попадне на работодател, който мисли точно по този начин. Предисторията е, че повече от година е без работа. Кандидатства в различни компании, но макар да има солиден опит в областта на маркетинга, рядко получава ответен отговор, а когато го получи, най-честото обяснение, което му дават, е, че е твърде квалифициран. В крайна сметка му предлагат работа на доста по-ниско ниво от очакваното и той приема. Само за няколко месеца обаче успява да се докаже и е повишен на адекватен за качествата му пост. А година по-късно е повишен на най-високата длъжност, която е заемал до момента.

За Георги обаче нещата тръгват в съвсем различна посока. От години заема отговорен пост в производствена компания, когато с настъпването на кризата внезапно бива уволнен. Остава безработен близо 2 години, след което му се отваря възможност да започне работа на много по-ниска позиция. Не е съвсем убеден дали да приеме, но няма избор и склонява. Надява се, че с времето ще се издигне, но ден след ден работата все повече го отегчава - има много по-малко отговорности отпреди и върши неща, които е правил в началото на кариерата си. В крайна сметка напуска и за пореден път се озовава в изходна позиция...

Попадали ли сте някога в обувките на Мишо или Георги? Или може би сте имали още по-лош късмет и не сте стигнали дори и до интервю? Търсенето на нова работа за никого не е лесен, нито особено приятен процес. Нормално е обаче човек да очаква, че ако притежава необходимите опит и умения, би имал и повече шансове да намери подходящото работно място. Ако трябва да съдим по многобройните коментари, които получихме във форума на Karieri.bg по повод на читателския казус, това не е съвсем така или поне невинаги. "Повече от 10 години стаж по специалността и съответния опит, диплома от добра институция и квалификации и... нищо", споделя например читателка с потребителско име Хриси. А lorenna.mi пита: "Трябва ли да бъда наказвана за решението ми да сменя сигурната, но закостеняла финансова сфера, за да се насоча към по-новаторски бизнес области?"

Разбира се, никой не обича да бъде отхвърлян за каквото и да било. Но когато това се случва за работа, която не само желаеш, но и която знаеш, че можеш да вършиш, под претекст, че си твърде квалифициран за нея, усещането може да бъде особено болезнено. Затова потърсихме мнението на няколко мениджъри и специалисти в областта на човешките ресурси, за да разберем какво точно означава да си свръхквалифициран, съществуват ли наистина предразсъдъци към такъв вид кандидати, основателни ли са те и как евентуално могат да бъдат преодолени.

Диагноза "твърде опитен"
Често пъти се случва понятието "свръхвалифициран" да се употребява или интерпретира погрешно, като своеобразен етикет за всички практики, възприемани като порочни в процеса на подбор и изобщо на пазара на труда у нас. Затова е важно да се дефинира какво точно стои зад него, на мнение са професионалистите, до които се допитахме. "Това, че кандидатът притежава няколко образователни степени или демонстрира сериозен опит в дадена област, не го прави автоматично свръхквалифициран", казва Александър Георгиев, директор "Управление на персонала и бизнес развитие" в консултантската компания "Алиас груп". В този смисъл не съществуват твърде опитни хора по принцип, а винаги спрямо изискванията и очакванията за дадената позиция.

"Свръхквалициран кандидат за мен има положителна конотация - човек, който е изградил кариера и натрупал опит, но е готов да работи на позиция, за която изискванията са по-ниски", коментира и Стефан Цанев, оперативен директор на IT компанията "Ментормейт България" и победител в конкурса за млади мениджъри и предприемачи на "Капитал" и "Кариери" Next Generation 2015. Причините за вземането на подобно решение могат да бъдат както неудовлетвореност от настоящия работодател, промяна на местоживеенето, желание за кариерен завой и нови предизвикателства, така и привлекателният имидж и отличните кариерни възможности, които предлага дадена фирма. "В софтуерния бранш не съществува таван на техническата квалификация, така че за мен по-скоро свръхквалифициран кандидат за техническа позиция е такъв, който е поел по пътя на мениджмънта и работата с хора", обяснява Цанев.

Също така често се случва свръхопитни специалисти да кандидатстват за по-ниска длъжност просто защото са изтълкували погрешно нейното ниво в структурата на организацията или не са разбирали в какво точно ще се изразяват задълженията им. Затова ключово при срещата с тези хора е да има пълна прозрачност и от двете страни и директно да се обсъждат въпроси, свързани с реалните мотиви да се кандидатства за позицията, очакванията, задълженията, възнаграждението и възможностите за кариерно развитие в компанията. Така рискът някой да остане излъган или разочарован накрая намалява значително, а и се осъществява ценно познанство, което може да се развие в последващ етап. "Лично аз често се срещам с такива кандидати, тъй като дори и да не се окажем подходящи един за друг, доброто отношение и установяването на контакт може да ни бъде от полза в бъдеще", споделя още Цанев.

Има ли значение възрастта?
Разпространено схващане е, че етикетът "свръхквалифициран" крие повече от това, което казва, и се използва от някои работодатели по-скоро за да прикрие нежеланието им да наемат по-възрастни кандидати. Така ли е наистина? "Важно е да се подчертае, че в понятието не се съдържа възрастова дискриминация, а се отнася само и единствено към професионалните умения на кандидата", коментира Ирена Жотева, управляващ съдружник в консултантската компания Hill International Bulgaria. Това означава, че опасенията на компаниите по отношение на свръхопитните специалисти не произтичат от възрастови предубеждения, а по-скоро от това дали ще могат да мотивират и задържат хора, които работят под възможностите си. "Работодателят трябва да прецени доколко бързо служителят може да се демотивира, ако се занимава с дейности, които са под равнището на компетенциите му, и съответно дали е в състояние да му предложи възможности за развитие", казва Жотева.

Понякога обаче възрастта може да наклони везните при взимане на решение. Професионалистите с дългогодишен опит идват не само със солиден запас от умения и знания в съответната област, но и със своя багаж от изградени работни навици и личностни характеристики, които невинаги могат да се впишат лесно в новата работна обстановка, особено ако тя е доминирана от определена възрастова група. "По-възрастните служители често имат проблем при адаптацията в среда, съставена предимно от милениъли", коментира Стефан Цанев от "Ментормейт". В такива случаи разликата в начина на работа и ценностите между двете групи може да бъде твърде голяма и съответно трудно преодолима. "Когато над 90% от работещите са под 30 години и фирмената култура, инструментите за мотивация и работните процеси са изцяло насочени към тях, много възможно е единичните служители в по-напреднала възраст да не се чувстват на мястото си", допълва той.

Друг фактор, който трябва да се има предвид, е и динамичната среда, която изисква да бъдеш непрекъснато в крак с иновациите. "Бързоразвиващите се технологии, нивото на владеене на чужд език, стилът на комуникация с клиенти са все неща, които са по-трудни за придобиване в по-напреднала възраст", твърди Цанев. И все пак предупреждава, че във всички случаи стереотипите и прибързаните обобщения трябва да се избягват, като се преценява според индивидуалните характеристики на всеки кандидат. В крайна сметка не е важно на колко години си, а с каква психологическа настройка идваш, както и дали си способен да проявяваш гъвкавост и да имаш желание да се учиш и развиваш непрекъснато. "Независимо от възрастта кандидатът трябва да покаже, че може да говори на един и същ език с бъдещия си работодател", коментира и Теди Тонева, главен управител и партньор в маркетинговата компания TriplePro Bulgaria.

Снимка

[Shutterstock] Бих те наел, защото...
Погрешно е да се смята, че прекомерният опит води задължително до по-висока неудовлетвореност или по-голямо текучество, отбелязват експертите в допитването ни. Даже напротив – в повечето пъти тези служители са изключително ценен ресурс за компанията, стига да им се обръща достатъчно внимание и да им се дава поле за изява и растеж. "Свръхквалифицираните специалисти са в състояние да попълнят корпоративни недостатъци и дори да изградят нов, по-висок стандарт в работния процес", твърди Александър Георгиев от "Алиас груп". Те могат да играят и ролята на консултант и вътрешен обучител за повишаване на професионалното ниво на други колеги, убедена е Лиляна Томова, която отговаря за подбора в софтуерната компания "Немечек България".

Според Александрос Цицос, зам.-изпълнителен директор на Publicis Consultants, такива хора имат благоприятен ефект и върху екипния дух и фирмената среда като цяло: "Те не само внасят нови знания, но и често пъти са носители на свежия, различен поглед и са източник на вдъхновение и мотивация за останалите колеги." Важното е тяхната роля и отговорности да бъдат комуникирани ясно и недвусмислено от страна на работодателя вътре в компанията. "Иначе присъствието им може да се интерпретира погрешно и да бъдат отхвърлени бързо от колегите си", предупреждава Ирена Жотева от Hill International Bulgaria.

Според Стефан Цанев неоснователни са и страховете на някои мениджъри, че подобни служители биха могли да ги засенчат или дори изместят заради опита си. "Правилният подход е да насърчаваш хората си да се стремят към израстване в кариерата и един ден да бъдат на твоето място", обяснява той. В този смисъл от определящо значение е наличието на организационна структура, в която всички да имат възможност за кариерно развитие и която да позволява справедливо управление на приемствеността на всички нива. "В противен случай наистина има опасност от една нездрава среда, в която всеки се е вкопчил в поста си и се пази от подкопаване или засенчване", убеден е Цанев.

И решението е...
И все пак какво можете да направите, в случай че имате опита и уменията, но не успявате да намерите работа, дори и на по-ниска позиция? Преди всичко имайте търпение. "Колко по-високо си в йерархията и колкото по-отговорни постове си заемал в миналото, толкова по-трудно е намирането на работа", коментира Ирена Жотева от Hill International Bulgaria. В случай че сте склонни да минете за известен период на длъжност, която е под възможностите ви, преценете внимателно дали компромисът си заслужава и доколко този завой, бил той повече или по-малко рязък, би ви позволил да дадете тласък на кариерата си, или е просто крачка назад, която може да ви закопае за неопределено време.

В желанието си да се харесат или от страх, че ще изплашат бъдещия си работодател, много кандидати имат лошия навик да омаловажават или прикриват по един или друг начин факта, че са твърде квалифицирани. Според Стефан Цанев най-добрият подход е да бъдат искрени и директни и да не премълчават нищо както в документите си, така и по време на интервюто. "Смятам, че именно благодарение на опита си биха стигнали до правилните хора и биха могли да се презентират по начин, който да им помогне да убедят желания работодател, че свръхквалификацията им ще работи в полза на компанията", коментира Цанев.

Също така избягвайте да кандидатствате безразборно за каквото ви падне, съветва Теди Тонева от TriplePro Bulgaria. По думите й от кандидата със сериозен опит зад гърба си се очаква преди всичко да подхожда осъзнато и да е наясно в каква посока иска да се развива. Затова не чакайте поредната обява, а вие самите провокирайте появата на нови възможности, като проявите повече самоинициативност. "Набележете си работодател, за когото бихте искали да работите, проучете го внимателно и, дори и да няма отворени позиции в момента, отидете при него с конкретно предложение за развитие на бизнеса", съветва Тонева. И ако идеята ви е достатъчно добра, нищо чудно да получите така желаното предложение за работа.

Не подценявайте и силата на нетуъркинга, т.е. мрежата от всички професионални контакти, които сте успели да създадете през годините, напомня Ирена Жотева от Hill Bulgaria. "Все пак се предполага, че хората с опит са натрупали достатъчно познанства, които биха могли да задвижат във всеки момент, за да открият нови възможности", коментира тя и допълва, че отварянето на собствен консултантски бизнес също е вариант, който не трябва да се пренебрегва. Във всички случай не се отчайвайте и не губете надежда. Ако действате с постоянство и целенасоченост, рано или късно и вие, подобно на Мишо и Георги, ще намерите желаната работа. Но дали историята ви оттам нататък ще се развие по пътя на единия или на другия е въпрос на вътрешна нагласа, внимателна преценка на различните опции пред вас и, разбира се, известна доза късмет.  


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly