С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Next Generation инженерите съветват

Кариерните препоръки на финалисти в конкурса за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери"
Share Tweet Share
Снимка

[freepik] 

Коя професия да изберете? Как да направите успешна кариера? Какво да (не) правите, ако искате да бъдете добри професионалисти в областта на IT и инженерните науки?

Потърсихме съвети и вдъхновение от финалистите в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation, организиран от "Капитал" и "Кариери". Всъщност, за да сме максимално полезни, обърнахме се за коментари и съвети именно към онези финалисти в изданията на конкурса през близо десетгодишната му история, които са свързани с IT и инженерните науки - Next Generation инженерите. Оказа се, че те не са чак толкова много, но за сметка на това през годините нееднократно са били на финалите и дори на челните места. Запознайте се с някои от тях, които въпреки натоварения си график успяха да отделят време, за да предадат и към следващото поколение своите знания и кариерни съвети.

Посланията и съветите на Next Generation инженерите можете да разгледате и в рамките на изложбата "За инженерството в България" по време на предстоящия кариерен форум "Аз, инженерът". Събитието, което тази година е на тема "Инженерство в действие", ще се проведе на 6 април /четвъртък/, в "Интер експо център". "Кариери" е медиен партньор на форума. Заповядайте на нашия щанд, където ще получите кариерния гид "Моята кариера 2017: Непознатите IT и инженерни професии" с фокус върху възможностите за кариера в областта на инженерството и информационните технологии.
Опитвайте повече неща, за да откриете работата, която ви харесва

Снимка

 

Антон Петров
електроинженер, мениджър "Закупуване" за България в компанията за автомобилни компоненти "Костал груп" и втори финалист в Next Generation 2016

Моята професия
Това, което ми харесва най-много в моята професия, е, че няма "зона на комфорт". Предизвикателствата, пред които сме изправени всеки ден, са свързани с нуждите на клиента и желанието на пазара да отговори на тях. Това, което в нередки моменти дава нотка на трудност, е човешкия фактор и реалността, че не всичко зависи от индивидуалния човек, а от груповото представяне на отдела/компанията.

Моят кариерен съвет
Съветът ми към младите колеги студенти и/или хора, търсещи промяна в кариерния си път, е да опитат колкото се може повече неща. Без да ги е страх, да сменят една или две фирми. Да се включат в различни проекти, докато открият това, което наистина ги кара да идват на работа с усмивка на лице, без да гледат часовника. И в никакъв случай да не се задоволяват с посредствени резултати, независимо от всеобщото мнение и успокоителния тон на тълпата.

Професиите с перспектива
Бъдещето принадлежи на хора, които не са тесни специалисти. Очакванията на работодателите са кандидатите, които те искат да развиват, да имат широка палитра от меки умения и възможност да вникват и разрешават комплексни задачи, представляващи трудност за хората, които работят от 8 до 5. Това са хора, които ще намерят решение на новите трудности, пред които ще се изправят икономиките в следващите 5-10 години. Примери за професии с перспектива са специалист стратегическо закупуване, дизайн инженер и OPEX (operational excellence) инженер, т.е. инженер, който е специалист по усъвършенстване на процесите.
Бъдете добри инженери, но развивайте и уменията си за общуване

Снимка

 Фотограф: Велко Ангелов

Иван Такев
мрежов инженер, главен информационен директор (Chief Information Officer, CIO) в спедиторската компания "Гопет транс" и трети финалист в Next Generation 2016

Моята професия
Аз съм главен информационен директор (Chief Information Officer). Стана така, че професията ме избра. Бях с ясното съзнание, че искам да работя като инженер поне 10 години, но възможността не беше за изпускане. Особено когато си на 27.
В работата ми харесва това, че ме предизвиква ежедневно, но не ми харесва многото политика, която съпътства тази роля.

Моят кариерен съвет
Преди всичко помислете защо искате да сте инженер или да се занимавате с IT. С течение на времето причините могат да се променят или да изчезнат напълно. Това обаче не би следвало да ви отказва, ако страстта ви в момента е такава, че ви кара да забравите за храна, сън и имате постоянен глад за нови знания, свързани с технологиите. Най-важното е това, което учите или правите, да ви е истински интересно. Често пъти е трудно човек да намери точното направление или сфера, която да му е интересна и да се чувства удовлетворен.

Ако последното е вярно за вас, наблегнете на умения, които са приложими и в други области. В днешно време са важни не само математиката, физиката и езиците, но и така наречените меки умения (soft skills). Последните ще стават все по-важни, така че не бива да бъдат пренебрегвани! Може да сте най-добрият инженер, но невъзможността да комуникирате по подходящ начин с хората около вас неминуемо ще ви донесе много трудности.

Също така често пъти може да срещнете инженери, които са се реализирали в редица други области, но обратното е по-скоро рядкост. Причината за това е, че инженерното образование е комплексно и сложно, но уменията, придобити в него, дават умствените инструменти да се разберат и усвоят редица сложни материи и процеси от други области.

Не на последно място бих обърнал внимание и на учебното заведение. Не забравяйте, че дипломата е важна, но по-важен е пътят до нея и какво сте научили. Изберете място, на което ще ви е трудно. Изберете място, на което ще сте обградени от хора, искащи да учат това, което и вие учите. Това ще направи учението ви много по-лесно и ще ви помогне да създадете познанства, които ще са значими за вашето бъдеще. За съжаление не мога да се сетя за много университети в България, които бих осигурили тази среда.

Професиите с перспектива
Професиите, които ще бъдат перспективни през следващите 5+ години, са AI Developer, Data Scientist, Information Security Engineer (Network или Systems), разработчик (developer) на мобилни приложения, cloud инженери.
Добрата подготовка по основни компютърни науки ви дава гъвкав кариерен избор

Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Калин Георгиев
информатик, оперативен и продуктов директор на софтуерната компания "Астеа солушънс", зам.-декан и преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, финалист в Next Generation 2016

Моята професия
Още от основното училище страхотно ме вълнуваше всичко, свързано с компютри и природни науки. Не мисля, че някога съм правил осъзнат избор. По-скоро професията избра мен, а не аз нея. В профeсията ми харесвам свободата да експериментираш, харесвам колко е важно въображението в нашата професия, харесвам, когато от ръцете ми "излизат неща" със собствен живот. Не харесвам огромния стрес и постоянния натиск, който понякога съпътства софтуерните проекти, а вероятно и другите видове проекти.

Моят кариерен съвет
Когато избирате къде да започнете работа, нямайте доверие на компаниите, които изискват от вас да познавате техните технологии тук и сега. Тези хора нямат дългосрочни интереси във вас. Добрите компании, тези, които са организирани така, че да ви дават възможност и да ви подтикват да се развивате професионално и интелектуално през целия си живот, ще търсят във вас абстрактно мислене, аналитични умения и въображение и ще са предвидили да инвестират време за подготовката ви в специфичната технология, с която работят в дадения момент. На такова място ще намерите развитие, признание и морално удовлетворение от труда си. Ако компанията не е такава, в нея ще бъдете ресурс, който се изстисква до изхабяването му и след това се изхвърля.

Инвестирайте времето си в университета в изучаване на компютърни науки, а не само на компютърни технологии. Така ще тренирате мисловната дисциплина и начина на мислене, които ще ви помогнат да преодолеете всяка бариера пред новото. Най-модерните компютърни технологии остаряват за 2-3 години. Това означава, че ако в университета изучавате някоя технология, е много вероятно тя да е вече остаряла, когато завършите.

От другата страна са непреходните, фундаментални знания в области като алгоритми, структури от данни, математическа логика, геометрия, статистика, диференциално смятане, изкуствен интелект... списъкът е безкраен. Това са области на познанието, които ще са ви толкова по-необходими, колкото по-предизвикателна, иновативна, нестандартна и следователно вълнуваща, удовлетворяваща и възнаграждаваща е работата, с която ще се захванете след университета. А след университета няма да имате лукса да навлизате тепърва в тях. Използвайте времето си мъдро!

Професиите с перспектива
Преди няколко години много малко хора си представяха, че ще настъпи момент, в който за 2-3 часа можем да интегрираме AI компонент в нашия продукт, но днес много компании по света предлагат такива решения. Тенденцията, която аз мисля, че се наблюдава, е в навлизането на технологии, базирани на все по-сложни фундаментални концепции. Изкуственият интелект и Data Science са два примера за това.

Нашата сфера се характеризира с огромна динамика във всички отношения, включително и в модерните наименования на ролите, които можем да заемаме в даден проект. Добрата фундаментална подготовка ни дава лукса сами да изберем в кой аспект от софтуерния процес "да задълбаем". Следователно най-добрата подготовка за следващите 5, 10, 15 и 20+ години би била да се потрудим, за да получим добро образование във фундаменталните компютърни науки и математиката.
Все още има нужда от класически знания по машиностроене и електротехника

Снимка

 Фотограф: Юлия Лазарова

Руслан Папазян
електроинженер, генерален директор за регион Югоизточна Европа, Близък изток и Африка за шведската инженерингова група Trelleborg и победител в Next Generation 2011

Моята професия
Един наистина слънчев ден през 1995 г. стоях в колата – на равно отстояние между УНСС и ТУ – София. Запитах се в кой от университетите, в които бях приет, да се запиша. Опитах се да си представя удовлетворението от избора след 5 - 10 - 20 години. Избрах ТУ – София, и повече от 20 години след този избор все още съм удовлетворен.

Няма нещо, което принципно не ми харесва в професията. Ако има сфера, в която ИТ и инженерните науки могат да се подобрят, това е да "рекламират" активно разнообразието и уникалната комбинация от задачи, пред които се изправят – малко повече социален имидж ще е заслужен.

Моят кариерен съвет
Следвайте интереса си и изберете общата индустриална сфера и съответното инженерно направление – например технологии на материалите, машиностроене или електротехника. След това изберете програма, която да ви даде стабилна основа в нея. Заложете на факта, че независимо от избраното инженерно направление ще трябва да се научите да програмирате.

Професиите с перспектива
Коментарът ми засяга основно създаването на физически продукти. Високото ниво на автоматизация и създаването на "интелигентни" продукти ще продължава да води много от инженерните проекти в бъдеще – независимо дали става въпрос за проектиране, тестване или производство. По отношение на проектирането и тестването смятам, че ще има продължаваща нужда от класически знания по машиностроене и електротехника, комбинирани с отлични умения за работа с програмни продукти за чертеж/визуализация и симулации. Този тип работа по проектиране вече не е свързана с необходимостта от физическа близост с производството на продуктите и може да се извършва в почти всяка точка по света. Създаването на "интелигентни" продукти изисква и увеличаваща се интеграция с електронни устройства и сензори.

По отношение на производството на продуктите – тук тенденцията е за почти цялостна и високотехнологична автоматизация на процеса. Аналогия може да се направи с историята за земеделието, което от сектор, изискващ значителна работна ръка, се е превърнало в дейност, където ефективното използване на високи технологии и автоматизация позволява много малък брой хора да произведат значителен обем краен продукт.
Докато сте студенти, мислете не само за забавления, но и за вашето бъдеще и кариера

Снимка

 Фотограф: Юлия Лазарова

Стефан Цанев
програмист, оперативен вицепрезидент на софтуерната компания MentorMate и победител в Next Generation 2015

Моята професия
Аз съм оперативен вицепрезидент, но дълги години бях програмист, софтуерен архитект, тийм лиийд. Сега управлявам софтуерна компания с над 300 технически специалисти - програмисти, дизайнери, QA
Избрах да се занимавам със софтуер, защото бях убеден, че ще мога да упражнявам професията си навсякъде по света и в различни индустрии. Software Eats the World, или софтуерът управлява света.
Харесва ми разнообразието - и в технически аспект, и в работата с много хора. Освен това компютърните науки са най-новите такива и това само по себе си е мотивиращо и интересно.

Моят кариерен съвет
Колкото и да мислите, че не ви се удава математиката или програмирането - с мотивация и постоянство можете да ги усвоите. Аз самият бях посредствен по математика в гимназията и не бях типичния "компютърен маниак" и ми бяха нужни няколко години, преди да се чувствам комфортно като програмист. Съветът ми е да мислите за бъдещето си и да правите жертви в настоящето си, за да се развиете в кариерата, която сте избрали. Забавленията в ученическите и студентските години са важни, но можете да сте сигурни, че като зрели професионалисти възможностите за това са много повече и по-стойностни.

Професиите с перспектива
Смятам, че сферата, в която ще има най-много развитие в следващите години, е информационната сигурност. След периодите на експлозивно нарастване на броя компютри/устройства, тяхното свързване, поумняването им и генерирането на все повече и повече данни, защитата на тези данни и устройства ще бъде огромно предизвикателство.

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2017: Непознатите IT & инженерни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly