С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Хидроинженер

За професията разказва Бисер Богданов, ВиК инженер в "Еко-проект 2000"
Share Tweet Share
Снимка

Проектирането и изграждане на едно хидротехническо съоръжение струва милиони левове и не се извършва от един човек, а от огромен екип от специалисти – инженери, техници, икономисти, строители, консултанти, технолози, персонал от експлоатацията на съоръженията, общински и държавни служители и др.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Хидроинженери са не само хората, които най-често дават интервюта при бедствена ситуация с язовир. Хидроинженери са и тези, които се грижат за доставянето, пречистването и отвеждането на битова вода, за напояването на селскостопански култури, за безопасността на реките, както и на хидротехническите и хидроенергийните съоръжения. На практика тяхната работа е част от всички строителни дейности.
Обучението се извършва в Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София (УАСГ), по три специалности.

"Хидромелиоративно строителство" (ХМС) е най-старата хидроинженерна специалност в България. По данни на университета от 1947 г. досега по нея са обучени над 3000 студенти. През последните 50 години ХМС инженерите са били в основата на изграждането на над 10 млн. дка напоителни системи, над 1600 км диги, повече от 2600 помпени станции, над 2000 малки язовира, хиляди водни съоръжения. Български специалисти са проектирали и построили напоителни системи за над 3.5 млн. декара в Куба, Мозамбик, Алжир, Мароко, Кипър и др.

Завършилите "Хидротехническо строителство" (ХТС) участват в проектирането, изграждането и експлоатацията на язовирни стени, водноелектрически централи, хидротехнически тунели, водни пътища и пристанища, хвостохранилища и др. Хидроинженерите от специалността "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) проучват, проектират, изследват, реконструират, модернизират и експлоатират водоснабдителни и канализационните системи, помпени и пречиствателни станции.

Професията е с обществена значимост и широк спектър за изяви – хидроинженери работят като експерти в държавни агенции, басейнови дирекции и общини, като проектанти, консултанти, строителен надзор, технически ръководители, участници в екипи, изготвящи доклади за ОВОС и др. За упражняването й се изискват постоянство, специфични знания, както и умения за работа в екип. Резултатите от работата на хидроинженерите се виждат навсякъде около нас и за мнозина това е основателна причина да се гордеят с възможностите си и да продължават напред в развитието си, въпреки че заплащането в сектора често не е мотивиращо.

Повече за професията разказва
инж. Бисер Богданов, ВиК инженер в "Еко-проект 2000"
Бисер Богданов е завършил Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Никола Фичев" - Плевен, специалност "Водно строителство", а след това - Университета по архитектура, строителство и геодезия - София, специалност "Водоснабдяване и канализация", профил "Пречистване на водите".
Работил е във фирма "Станкова проект", където е участвал в проектирането и изчертаването на много жилищни и производствени сгради. От 2008 г. досега работи в "Еко-Проект 2000" ООД като инженер ВиК. Участвал е в проектирането и изчертаването на пречиствателните станции за отпадни води във Варна, Сливен, Смолян, Кюстендил, Луковит и др. Обича футбола и разходките в планината.

Моята професия
Професията "хидроинженер" е инженерна специалност, която включва проектиране, строителство, управление, мониторинг, превенция и експлоатация на всички дейности, свързани с природния ресурс вода. Обучението на хидроинженерите е разделено на специалности – водоснабдяване и канализация (ВиК), хидротехническо (ХТС) и хидромелиоративно (ХМС) строителство. Всяка от специалностите има определени предимства, като подготовката в Университета по архитектура, строителство и геодезия дава възможност на инженерите да работят в различни професионални сфери.

Европейските изисквания за опазването на околната среда и предприетите мерки за рехабилитация на ВиК инфраструктурата ускориха търсенето на обучени кадри във водния сектор и тази тенденция ще се запази и в бъдеще. През последните години политиката на страната ни беше насочена към изграждане и реконструкция на пречиствателни станции за отпадъчни води. Очаква се това да се случи и в други области на хидростроителството, тъй като хидромелиоративната и хидротехническата инфраструктура в България имат нужда от реконструкция, модернизация и рехабилитация.

Моето образование
Средното си образование завърших в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Никола Фичев" - Плевен, специалност "Водно строителство", и естественото продължение за мен беше да уча в Университета по архитектура, строителство и геодезия - София. Дипломирах се през 2010 г., специалност "Водоснабдяване и канализация", профил "Пречистване на водите".

Моят път дотук
Винаги съм гледал на водата като на стихия – своенравна, буйна и непредсказуема. Работата на хидроинженерите е да я "укротят" и да я доставят там, където е необходима, с нужните качества. Да се работи с водни ресурси е предизвикателство, доста по-различно и сложно е от традиционната инженерна работа, при която повечето фактори са предварително известни.

В известна степен средното образование предопредели професионалния ми път. Имах щастието да бъда ученик на много добри инженери, които разкриха за нас какво предизвикателство е да се работи с водни ресурси. Родителите ми също работят във водния сектор и имах тяхната подкрепа и помощ през целия път дотук.

Започнах да работя още през втората година на обучение в УАСГ като проектант на сградни ВиК инсталации. Не ми допадна фактът, че този дял от проектирането е подчинен на работата на архитекти и конструктори и творческата дейност е ограничена – работи се по предварително изграден модел. Kогато дойде време да избирам профил на специалността, избрах без колебание "Пречистване на водите". В тази специалност главното действащо лице е технологът, който определя границите на останалите специалности. Решението ми беше повлияно и от среща с най-добрия проектант в областта, за когото работя до днес.

Моите професионални задачи и отговорности
Ежедневните ми дейности са свързани с проектантска дейност – фирмата, за която работя, проектира най-големите пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) в България. Тези задължения включват събиране на данни, обработка, запознаване с нормативни документи, избор на подходящa технологична схема, различни технически решения, технологични и хидравлични изчисления, изчертаване на чертежи, посещение на обекта, авторски контрол и управление на строителните процеси по време на изграждане на ПСОВ.

Умения и опит
Най-важното умение е да можеш да работиш в екип. Проектирането и изграждане на едно хидротехническо съоръжение струва милиони левове и не се извършва от един човек, а от огромен екип от специалисти – инженери, техници, икономисти, строители, консултанти, технолози, персонал от експлоатацията на съоръженията, общински и държавни служители и др. Необходимо е да се комуникира с колеги в областта, със строителни организации и отговорните институции, като, за да се докажеш като специалист, не е достатъчно просто да притежаваш придобита квалификация, трябва да имаш аналитично техническо мислене, което позволява да се вземат адекватни и технико-икономически съобразни решения навреме, понякога – в рамките на един час. Опитът се придобива в процеса на работа, особено ако има от кого да черпиш знания, както е в моя случай.

Моите предизвикателства
Едно от основните предизвикателства е да се вземе най-подходящото техническо и технологично решение. Всеки обект е специфичен, нашите проекти не могат да бъдат типови. Стремим се да черпим опит от световната практика, но има фактори, които правят една идеална за Русия или Испания технология неприложима в България. И естествено най-голямото предизвикателство за всеки инженер е да докаже, че е прав.

Моето удовлетворение
Инженерната работа има едно основно предимство и то е, че резултатите от нея се виждат на практика и служат на цялото общество. Удовлетворение е да видиш как от начертания чертеж се е получило съоръжение, което изпълнява функцията си, и че избраната от теб технология работи и качествата на пречистената вода отговарят на заложените в проекта.

Заплатата
Стартовото заплащане не е високо, тъй като веднага след дипломирането инженерите нямат право да проектират отговорни съоръжения самостоятелно. За да работим като пълноправни проектанти, е необходима пълна проектантска правоспособност (ППП), която се придобива чрез членство в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране след две години стаж по специалността при квалифициран инженер. Във фирма "Еко-проект 2000" заплащането е над средното за страната. Увеличава се с увеличаването на професионалния опит.

Моите планове за развитие
В близко бъдеще се надявам да работим и по международни проекти, което да ми донесе допълнителен опит. За целта е необходимо да запиша повишаващи нивото курсове по чужди езици, тъй като досега съм обръщал повече внимание на техническото обучение.

Моите източници на информация
В нашата професии технологията непрекъснато се усъвършенства. Трябва да си запознат с новите технологии на пречистване за различните биологични и химични елементи от водата и производството на нови технологични машини. Новостите в нашия отрасъл се публикуват главно в интернет, където информацията е много разнообразна. Има много статии на чужд език, предимно на английски.

Като специалист в областта е необходимо познаването на различни нормативни документи като: закони и наредби в строителството и проектирането, договорни отношения съгласно ФИДИК (Международната федерация на инженерите консултанти - FIDIC), немските технически указания ATV/DWA, българска и чужда литература, интернет публикации от чужди сайтове, информация от водещите фирми в производството на машинно-технологично оборудване и др.
Търсени знания и умения
- техническа грамотност
- желание за нови знания
- отговорност
- способност за справяне със стресови ситуации
- работа с компютър и специализиран софтуер

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2017: Непознатите IT & инженерни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly