С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: IT архитект

За професията разказва Тихомир Игнатов, регионален IT архитект за Централна и Източна Европа в "Майкрософт"
Share Tweet Share
Снимка

Големите IT компании имат интерес от развитието на професията, защото това ще доведе до повишаване зрелостта на IT пазара и ще отвори нови възможности за всички, обяснява Тихомир Игнатов

["Майкрософт България"] 

Технологиите са навсякъде около нас. И вече дотолкова са навлезли в ежедневието ни, че все по-често виждаме света не "на живо", а през смартфоните, компютрите, таблетите Но не само ние, бизнесът също става все по-зависим от технологиите. А това означава и че нуждата от IT специалисти не само няма да намалява, но ще расте.

Професиите в тази област са много, но една от най-важните и перспективните сред тях е тази на IT архитекта. Това са онези специалисти, които имат глобалния и стратегически поглед върху бизнеса и в същото време познават възможностите на технологиите, така че могат да изготвят цялостната стратегия за технологичното развитие на организацията и да препоръчат най-подходящите и разходоефективни технологии.

За да се справят с тази отговорна задача, IT архитектите трябва непрекъснато да са в час с новостите в сферата на технологиите. Важно е и да имат добра бизнес интуиция - да са наясно с нуждите на компанията и на клиентите и да предвиждат процесите, така че решенията им да бъдат актуални в дългосрочен план.
Хората, които искат да се занимават с тази професия, трябва да могат да проектират цялостна IT визия - архитектура, свързваща различни елементи и фактори. Но освен това те трябва и да притежават и добри комуникационни умения, за да могат да представят идеята си пред останалите служители и да ги убедят в нейните предимства.

Повече за професията разказва
Тихомир Игнатов, регионален IT архитект за Централна и Източна Европа в "Майкрософт"
Тихомир Игнатов има над 15-годишен опит в IT архитектура, планиране, изпълнение и управление на мащабни технологични бизнес стратегии и решения. Той се профилира в областта на бизнес продуктивност, cloud, социални и мобилни решения. Работи в "Майкрософт" от близо 10 години, където в момента заема позицията регионален IT архитект за Централна и Източна Европа. Лектор е на различни конференции и събития. Той е одобрен SharePoint 2010 Ignite инструктор и Sharepoint 2013 OneTAP консултант, както и сертифициран архитект от IASA и Open Group. Създател е на потребителската група Sharepoint - България. Завършил е Химическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Моята професия
Професията IT архитект е млада, модерна и иновативна и, практикувайки я, човек винаги е на гребена на вълната както в технологичен, така и в бизнес аспект. Ролята на IT архитекта е да предлага стойностна технологична стратегия на бизнеса и да гарантира, че правилното прилагане на технологиите ще доведе до очакваните измерими ползи за бизнеса.

В разработването на архитектурата на едно IT решение трябва да се вземат предвид множество фактори от социално, икономическо, политическо, регулаторно и технологично естество. Това предполага задълбочени познания в индустрията, социално-политическия живот, бизнес управлението, законодателството и не на последно място, разбира се, технологиите. Много често компаниите в България и региона решават, че най-опитните инженери трябва да бъдат IT архитекти, което е страхотно, но същевременно изисква целенасочено обучение и професионално развитие. Може да прозвучи малко странно, но IT архитектурата e отделна професия, а не следващо ниво в старшинството на софтуерните инженери. Същевременно големите IT компании имат интерес от развитието на професията, защото това ще доведе до повишаване зрелостта на IT пазара и ще отвори нови възможности за всички.

IT индустрията дефинира няколко вида IT архитекти със специализации в различни посоки. Такива са:
- Бизнес архитект - включва задълбочени умения в изграждането и изпълнението на бизнес стратегии
- Information Architect - специализира в структуриране, съхраняване, разширяване и използване на данните в организацията
- Инфраструктурен архитект - специализира в изграждане и опериране на бизнес решения със сложна IT инфраструктура
- Софтуерен архитект - специализира в планиране и реализация на сложни софтуерни решения за бизнеса
- Enterprise Architect - притежава знания и умения в по-горните специализации, но работи предимно в контекста на една индустрия, като например банки, публичен сектор, комуникации и други.
Професията IT архитект се развива стремително в последните години, когато активно се заговори за дигитална трансформация (Digital Transformation) във всички индустрии. Появиха се множество нови бизнеси, които "разтърсиха" пазара и промениха "регламента на играта". След Uber, Airbnb, Netflix и Expedia индустриите им никога няма да бъдат същите, а те самите са IT компании с правилно построена бизнес и технологична стратегия.

Моето образование
Особено важно за хората от всяка професия е да си поставят кариерна цел и да разработят детайлен план за професионално развитие. На практиката обучението никога не завършва, ако човек иска да е в крак с най-новите тенденции. Основна част от моето обучение е било в хода на работата ми, участвайки в сложни технологични проекти. Паралелно съм вземал бизнес курсове за различни индустрии и иновации, както и специализирана подготовка в IT архитектурни дисциплини. Сертификацията в IT архитектура е изключително желателна, защото тя удостоверява определено ниво на уменията. Лично аз смятам, че всеки специалист, който иска да се развива, трябва да има ментор, който да му помага в изпълнението на кариерния план. Аз лично съм имал, имам ментор и сега, но помагам и на други експерти да развиват специфични качества и умения.

Моят път дотук
Започнал съм кариерата си като софтуерен инженер в малка фирма, но имах удоволствието и късмета за кратко време да се докосна до много разнообразни технологии. По-късно бях ръководител на екип и отдел, докато през 2008 г. започнах работа в консултантския отдел на "Майкрософт България". Сблъсках се с множество предизвикателства, натрупах богат международен опит, работейки с най-големите клиенти в регион от 24 държави. През 2011 г. взех решение, че искам да стана IT архитект, и започнах целенасочена подготовка. Тя ми отне 3 години, практикувайки, включително в няколко много видими и значими проекта. Сега съм Solutions Architect за Централна и Източна Европа, фокусирайки се върху проекти за дигитална трансформация на моите клиенти.

Моите задачи и отговорности
Участвам в комуникация с ключови клиенти от най-ранен етап на проектите. Тя се изразява в събиране на първоначални бизнес и технически изисквания, презентиране, разработване на първоначална концепция и логическа архитектура на IT решението. Впоследствие участвам в разработка на детайлна архитектура и подпомагам колегите ми при доставка на проектите.

Участвам и в инициативи за дигитална трансформация, подготвяйки и представяйки концепции за избрани клиенти от няколко индустрии. Аз лично специализирам във финансовия и публичния сектор.
Пътувам доста, обикновено 18-20 пъти в годината, което изисква и допълнителни умения за балансиране на работата и личния живот.

Умения и опит за работа в професията
На първо място един IT архитект трябва да бъде експерт в една или максимум две технологични области. След това той трябва да разбира много по-широк спектър от технологии в дълбочина, позволяваща му да изгради цялостно решение за клиента си. Архитектът работи с тесни специалисти в конкретни области (SME) и е изключително важно да притежава умения за работа и управление на екип, технологично лидерство и умения за комуникация. Образно казано, архитектът трябва "да бъде лекар, а не рентгенов лаборант", няма как да е експерт във всичко. Архитектът трябва да познава и практикува методологии и frameworks за изграждане на архитектури, за разработка на софтуер, за опериране на услуги, нотации за визуализации и т.н.

Моите предизвикателства
Правилният баланс между личния живот и работата е изключително важен, но понеже се постига наистина трудно, се опитвам да бъда гъвкав. Друго предизвикателство за професията е умението да се казва "Не", когато е необходимо. Това умение се изгражда дълго и идва с опита.

Моето удовлетворение
Когато видя резултата от добре свършената работа и с гордост мога да споделя, че съм бил част от успешен и значим проект.

Заплатата
Предполагам, че заплащането варира в различните компании и индустрии, но предвид нивата на заплащане в IT сектора в България считам, че е конкурентно на останалите държави в ЕС. България има много добър IT пазар, конкурентен на международния и почти се е превърнала в точка, където се концентрира много потенциал.

Моите планове за развитие
Имам няколко възможности, от които не съм избрал все още, но със сигурност ще остана в консултантския бизнес, основно заради разнообразието от ангажименти, в които мога да участвам. "Майкрософт" е страхотна компания, която отдавна е осъзнала, че хората са най-значимият й капитал. Поради тази причина инвестира много в професионално развитие и на този етап не обмислям промяна.

Моите източници на информация
Посещавам професионални конференции за IT архитектура и технологии като посетител и като презентатор. За мен е изключително полезно да слушам и преизползвам опита на колеги от други индустрии и компании. Чета статии от блоговете на специализирани онлайн издания и професионални организации като http://opengroup.org, http://iasaglobal.org, https://www.gartner.com и т.н.
Търсени умения
- технологично лидерство
- бизнес индустриални познания
- работа в екип
- познания за IT архитектурни методологии, frameworks и нотации
- страст към иновациите

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2017: Непознатите IT & инженерни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly