С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

(Ро)Бот vs Счетоводител

Или поне 3 причини да не подценяваме ролята на естествения интелект в професията
Share Tweet Share
Снимка

 

Въвеждането на изкуствения интелект (AI - от англ. ез.: Artificial Intelligence) и машинното учене (Machine Learning) безспорно са актуални теми в редица индустрии. Ако обаче работите в сферата на финанси и счетоводство, вероятно имате допълнителен стимул да следите развитието им отблизо. Автоматизацията през интелигентни системи обещава да повиши ефективността при обработката на огромните масиви данни, с които боравите, да облекчи ежедневието, да подобри живота ви, а съвсем скоро - и да ви измести като служители.

През последните години все по-често се популяризират резултати от проучвания, които дават мрачни прогнози за човешкото бъдеще на професията на счетоводителите. Сред ярките примери е публикуваният през 2015 г. калкулатор на американската медийна група NPR, базиран на доклади на Университета в Оксфорд. Според него шансът за прехвърляне на всички счетоводни задачи към роботи е над 97%.

Снимка

 В най-новия годишен доклад на АССА за 2016 г., 55% от анкетираните членове посочват автоматизацията като най-значим фактор, влияещ върху развитието на професията в следващите 10 години.
Изводите изглеждат очевидни - софтуерът е по-бърз, по-точен, няма нужда от сън и почивка, нито от заплата, отскоро е постоянно достъпен в облака, не заема физическо пространство в офиса, а придобитият AI ще му позволява да изпълнява много по-сложни задачи, дори да взема решенията, които преди бяха запазена територия само за хора.

Тогава, ако сте избрали кариера във финанси и счетоводство, трябва ли да се откажете и да търсите другаде реализация? Отговорът, който дават бизнес лидерите и членовете на глобалните професионални институти е категорично - "не". Време е обаче да преоцените практическите си умения и да затвърдите конкурентните си предимства пред роботите, за да съхраните позицията си в дългосрочен план.

Андрю Хардинг, изпълнителен директор на CIMA и AICPA (новото мега-обединение с професионалния институт на САЩ), ни успокоява, че "роботите и технологиите ще променят, но няма да унищожат работните места на счетоводителите, а и на други професии". За целта, според него, организациите трябва да преразгледат бизнес моделите си и да превърнат иновациите като AI и автоматизацията във възможност, а не в заплаха. Хардинг коментира, че в историята има достатъчно прецеденти, които доказват как технологиите правят живота ни по-лесен. Съвсем простичък пример е изобретяването на печатната преса - то води до безработица за книжниците и писарите, но отваря вратите за масовото образование. Значителни смущения като това се превръщат в краткотраен шок, който обаче носи дългосрочна полза. Предизвикателството за бизнеса, както обикновено, е как да използва тази промяна в градивна посока.

Ето няколко причини да продължим да развиваме ролята на естествения интелект в професията:

#1 Хората все още могат да добавят стойност в процеси, в които ботовете не участват

Ричард Анинг, ръководител на IT факултета на Института в Англия и Уелс (ICAEW), подчертава че най-вероятно AI наистина ще намали нуждата от счетоводители, но преди да си правим изводи е важно да дефинираме какво всъщност разбираме под счетоводител. Ако свеждаме длъжностната характеристика до повтаряеми действия по записване на приходи и разходи, по-логично е те да се обработват от софтуер. Ако обаче я разширим до задачите, които добавят истинска бизнес стойност в процеса - засега те са запазени единствено за хората зад клавиатурите.

Пример за такива са:
-
адекватна комуникация с външни клиенти или крайни потребители на счетоводна информация вътре в организацията
- изготвяне на оценки по справедлива стойност
- отбелязване на изключения от правилото
- консултации за адаптиране на стратегията на компанията според новоприети стандарти.

Хенри Купър, бивш президент на ААТ, отбелязва, че въпросът с доверието е ключов. Според него изпълнението на проверки за стабилността и жизнеността на бизнеса несъмнено изисква човешка интеракция и едва ли хората скоро ще се доверят за целта единствено на машина.
(*от англ: full time equivalent - еквивалентът на един нает на пълен работен ден служител)

#2 Разработването на AI и узаконяването му изискват експертно участие
Обемите данни, с които боравим, отдавна са отвъд границите на човешкия мозък и памет, затова ги отстъпваме охотно за машинна обработка. Трябва обаче да си дадем сметка, че всички инструменти, които сега въвеждаме, са до голяма степен експериментални - ще заработят абсолютно гладко след време. Урегулирането им чрез законови норми също няма да стане мигновено, а е важно то да се случи възможно най-скоро и да се движи успоредно с технологичните иновации. Тези процеси на напасване изискват активно участие именно от страна на експерти в областта си - не може да очакваме, че програмист без счетоводно образование ще създаде идеален софтуер за консолидиране на отчети, но и счетоводителят трябва да разбира какво прави най-новият бот, за да може да обясни добре какво още се изисква от него. Този процес на взаимно ограмотяване, съгласуване на т. нар. UX (user experience) води до разширяване на знанията и дори е благодатен за развиване на нови бизнес модели.

#3 От вас зависи да останете на гребена на вълната, не спирайте да се усъвършенствате
Дороти Ууд, директор "Образование" в АССА за Европа, изтъква, че технологичната промяна вече се отразява в обученията, през които преминават счетоводителите при международни сертификационни програми. В тях все повече се залага на стратегическо мислене, представено чрез практически казуси, а не заучаване на прости счетоводни задачи. "Счетоводното образование се дистанцира от рутинното учене за сметка на повече бизнес анализ", казва тя.

Вики Бийн, мениджър "Образование" в Xero, една от най-актуалните софтуерни компании, разработващи AI за финанси и счетоводство, съветва професионалистите да не се тревожат. Цитирана от ААТ в онлайн изданието им за членове и студенти, тя отбелязва: "Счетоводителите могат да са много по-полезни, отколкото някога са били. Особено с оглед на несигурността, която създава Brexit през последните месеци". Те трябва обаче да развият способностите си и да надградят предлаганите услуги в съответствие с новостите. Според специализиран доклад на Xero, сертифицираните професионалисти препоръчват на току-що завършващите да заложат на допълнително развитие на познания, ако искат да градят кариерата си отвъд 2025 г. Това са бизнес мениджмънт (48%), консултиране по управление на обучения (27%) и компютърни науки (25%).

Динамиката в интеграцията на AI и машинното учене е голяма, затова трябва все по-бързо да се наваксва със знания и умения. Ученето през целия живот ще се стимулира тепърва, защото хората търсят начин да се задържат на пазара на труда. За да изпреварим машините е необходимо да фокусираме обучението си върху креативното мислене и уменията за човешката интеракция, които AI все още тудно би репликирал.

Изследователите Майкъл Осборн и Карл Фрей от Университета в Оксфорд, които всъщност създават въпросният калкулатор на вероятността за автоматизация в различните професии, залагат девет ключови умения като базови критерии. Това са:

- с
оциална възприемчивост
- преговорни умения
- убедителност
- помощ и грижа за останалите
- оригиналност
- изящни изкуства
- сръчност на пръстите
- ловкост на движенията
- доколко се налага работа в малки, претъпкани пространства

Ако оставим настрана привличащите вниманието заглавия, твърдящи, че роботите идват, за да вземат работата ви, на практика машинното учене идва, за да елиминира нерентабилните, времеемки и досадни дейности. Дейности, които отвличат вниманието на счетоводителите, пречейки им да се посветят на директна работа с клиенти, да предлагат повече добавена стойност към своята услуга.

Брайън МакЕнъри - президент на АССА, подчертава, че през последното десетилетие професията се е променила революционно и сега повече от всякога се очаква да бъде пример за стратегическо лидерство и доверен експертен съвет. Все повече ще се разчита счетоводителите да дават напътствия за развитие на бизнеса според прозренията, до които достигат чрез разполагаемите нови технологии.

Всъщност, идеалният вариант е комбинация между технологии и човешки потенциал - висококвалифициран професионалист, боравещ бързо и лесно с дълбочинни анализи на данни, които са автоматизирани.
Снимка

 

Христина Христова е мениджър "Маркетинг и бизнес развитие" в "МДВ Профешънал едюкейшън" (MDV Professional Education). Има магистърска степен по маркетинг и бакалавърска по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство, както и професионална квалификация по управление на проекти. Работила е в BPP Professional Education, както и в голяма компания за аутсорсинг.
MDV Professional Education и Капитал организират второ издание на Училище по финанси и счетоводство за млади професионалисти. Програмата е базирана на добри практики и международни стандарти от професионалните квалификации AAT и ACCA. Обучението е разпределено в три нива с по три двудневни модула във всяко. Занятията се провеждат всеки уикенд от 7 октомври до 12 декември 2017 г., от 09:00 до 17:00 ч. Графикът е максимално удобен за работещите. Работният език е английски, със специализирана терминология. Преподавалите са утвърдени професионалисти с международен опит и практика в сферата на счетоводство и финанси.

Стажове и стипендии
До 31 август имате възможност да кандидатствате за 6 пълни стипендии, стаж в EY България и платен шестмесечен стаж в Paysafe. За целта е необходимо да подадете CV, мотивационно писмо и дипломи (академична справка) на fa_school@mdvtraining.bg. На 2, 8 и 9 септември ще се проведат и информационни "Дни на отворените врати" в офиса на MDV на ул. "Шейново" 7. За въпроси и записвания за събитията: +359 887 492 126.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly