С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Инженер компютърни симулации

За професията разказва Денислав Караасенов, инженер компютърни симулации в "Сенсата технолоджис"
Share Tweet Share
Снимка

Симулациите позволяват на ниска цена да се опитват и по-нетрадиционни решения, които биха били прекалено скъпи за реализация, обяснява Денислав Караасенов.

 Фотограф: Надежда Чипева

Какво ще се случи с автомобила при евентуална катастрофа, ако той има този дизайн и конструкция, и как да бъде максимално безопасен? От какъв материал да бъде изработен новият модел домакински електроуреди, така че хем да е на изгодна цена, хем да работи ефективно и без дефекти? На какво натоварване може да издържи конкретен машинен елемент, без да се счупи или огъне?

Това са само част от въпросите пред инженерите, специализирали в провеждането на компютърни симулации. Тяхната роля е да изследват различни крайни потребителски продукти, преди да бъдат пуснати за масова употреба. Целта им е да проверят безопасността им и да предложат максимално ефективни (включително и от гледна точка на разходите) дизайн и функционалности.

Работата им е и техническа, но и творческа. Обикновено те получават параметрите на някакъв продукт и задание за изследвания, които трябва да направят. Но за да преценят какви изчисления и проверки трябва да направят, е важно да обмислят и ситуациите и обстоятелствата, при които ще бъде използван продуктът – климат, температура, натоварване, начин на работа с него и т.н.

Хората, които се занимават с тази професия, имат познания в някоя от следните области - машиностроене, физика, химия, материалознание, а често комбинация от няколко или от всички. Те използват специфични софтуерни продукти и разбират от 3D моделиране. Обикновено инженерите по компютърни симулации специализират в някаква област – машиностроене, електромагнетизъм, флуиди и т.н. Вариантите за кариерно развитие пред тях са или да сменят областта, в която са специалисти, или да преминат към чистата инженерна работа по разработката на дизайна или функциите на отделни елементи или цялостни продукти. Този преход е възможен, понеже благодарение на работата си успяват да вникнат в детайли в характеристиките на конкретния продукт.

Работата е доста отговорна, понеже специалистите трябва да бъдат точни, прецизни и внимателни, за да могат да стигнат и до верни резултати в изследванията си. Професията обаче е все по-нужна на компаниите, тъй като не само им помага да тестват качеството и безопасността на продуктите си, но и им спестява разходи.

Повече за професията разказва
Денислав Караасенов, инженер компютърни симулации в "Сенсата технолоджис"
Денислав Караасенов е завършил Техническия университет в София, като има бакалавърската степен по машинно инженерство от Факултета по транспорта и магистърската по компютърно проектиране и технологии в машиностроенето. През 2010 г. започва работа в "Сенсата", като това е и първото му работно място. През 2013 г. започва да ръководи екипа на тестовата лаборатория, а от 2016 г. е ръководител на нов екип за компютърни симулации на "Сенсата технолоджис". Специалистите в него се занимават с разработване и тестване чрез виртуални модели на сензори, които се използват в почти всички световни марки автомобили, в авиационната индустрия (включително в последните модели на пътническите самолети на Boeing), във високотехнологична селскостопанска техника и др. Екипът на глобалната компания Sensata, който се занимава с такава дейност, е от 20 души, като по-голямата част от него се състои от български инженери, базирани в България.

Моята професия
Професията инженер компютърни симулации съществува сравнително отдавна. Софтуерите, които използваме, водят началото си преди около 20 - 30 години - със създаването на компютрите. На практика компютърните симулации набират голяма популярност в последните 10 години.

В основата на метода стоят множество математически пресмятания, които се извършват предимно в оперативната памет на компютъра и неговите процесори. Водещите производители на хардуер успяха в последните няколко години да постигнат голям успех в развитието си. В резултат на това компютрите станаха значително по-бързи от преди 20 години. Това от своя страна доведе до възможността компютърните симулации да станат по-бързи и по-прецизни, затова и тяхното развитие заедно с развитието на виртуалното моделиране също започна да набира скорост напоследък.

Живеем в ерата на информационните технологии. Това налага един по-забързан начин на живот, което от своя страна води до по-големи изисквания на потребителите за качество, ниска цена и бързо развитие на нови продукти и услуги. Ако използваме традиционните инженерни методи за развой, твърде вероятно е да постигнем добро качество, но на по-висока цена и с по-дълъг период на разработка. Триизмерните програми за моделиране заедно с компютърните симулации позволяват виртуално прототипиране на новите продукти на една компания, с което един нов продукт може да бъде разработен, сглобен и тестван изцяло виртуално. Това е голямо преимущество, защото се съкращават разходите по производство на скъпи прототипи, скъпо тестване.

Компютърните симулации могат да предпазят развойната дейност и от съпътстващите я несполучливи опити. Този подход позволява по-добрата конкурентоспособност на компаниите, които се занимават с развой, и според мен повечето собственици на такива компании започват да го виждат все по-ясно. Затова смятам, че бъдещето на инженеринга ще минава все по-често през виртуалното моделиране и това би било добър избор за един бъдещ инженер.

Снимка

Едно от най-големите предизвикателства на професията е виртуалното ни тестване на резултати от изследванията да съвпадне с реалното, коментира Караасенов.

 Фотограф: Надежда ЧипеваМоето образование
Когато някой се записва да учи нещо, е важно да го прави с идеята, че с това ще се занимава цял живот. Аз самият съм завършил Технически университет – София, като бакалавърската степен беше във Факултет по транспорта, а магистърската в Машинно-технологичния факултет, специалност "Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето". По този начин се съчетаха традиционно важните предмети – механика, съпротивление на материалите, материалознание и физика с новите технологии в проектирането. И все пак личното ми мнение е, че по-важна е мотивацията за учене, отколкото мястото, където някой учи. Знанията и уменията за работа с компютърни симулации са от изключително значение за качеството на работа, затова, преди да наемем нови служители за тази позиция, водим техническа дискусия, на която, ако кандидатът няма опит, може да покаже своите знания от университета, които са важни за нас.

Моят път дотук
За позицията инженер компютърни симулации кандидатствах преди около осем години – тогава още бях студент последна година. След интервю и техническа дискусия ме приеха като младши инженер. За щастие тогава уроците ми бяха още пресни и успях да отговоря на всички въпроси. Позицията ми се стори много интересна, тъй като беше голяма рядкост в България, а и е със строго техническа насоченост. След множество въвеждащи обучения от по-опитен колега започнах постепенно да се справям самостоятелно със задачите – и така до сега. Разбира се, от голямо значение за една добра симулация е познаването на обекта за симулиране и методите на изпитване в реалността. В "Сенсата" имах възможността да срещна и двете неща наведнъж – от една страна, производство и тестване, от друга – развой.

Моите задачи и отговорности
Отговарям за малък екип за компютърни симулации, който "Сенсата" реши да създаде като част от програма за преминаване на инженеринга на следващото ниво. Тъй като екипът е глобален за фирмата, всеки ден получаваме заявки за симулации на различни продукти от портфолиото на фирмата за различни локации – САЩ, Китай, България, Холандия, Франция и др. Опитвам се, разбира се, да продължавам и със симулациите, но организационната работа започва да взема превес от време на време.

Нужни умения и опит
Наскоро имахме разширяване на екипа и сред нас има и хора без опит. По-важното в случая не е опитът, а това, че са преминали своя курс на обучение в университета съвестно и с желание, тъй като на техническите въпроси за младши инженери отговориха правилно. Освен техническите умения, които са от голямо значение, търсим и позитивни и упорити хора, тъй като много често в работата ни има трудности и понякога се налагат повече опити, докато се реши даден проблем. Ако искате да се занимавате с тази професия, е важно да разбирате от механика, топлотехника, съпротивление на материалите, материалознание. Нужни са и познания в областта на 3D моделирането.

Моите предизвикателства
Едно от най-големите предизвикателства е виртуалното ни тестване на резултати от изследванията да съвпадне с реалното. Много често при симулациите се правят приемания, за които е трудно да предскажеш как ще повлияят на крайния резултат.

Моето удовлетворение
Работата е приятна, защото резултатът помага на колегите от дизайн отделите да са по-бързи и по-креативни. Симулациите позволяват на ниска цена да се опитват и по-нетрадиционни решения, които биха били прекалено скъпи за реализация, ако трябваше да се използват стандартни подходи.

Заплатата
Стартовото заплащане за позицията е доста конкурентно, ако го отнесем към пазара като цяло. Нивото му е някъде между това на машинен инженер и програмист, но всичко зависи от компанията, проектите, опита и потенциала на специалиста. В "Сенсата" имаме и годишна програма за повишаване на възнаграждението, която е свързана с годишните резултати на съответния служител.

Моите планове за развитие
Работим с доставчици на софтуер, които също предлагат и обучения. В момента сме в период на преговори с доставчици за условията по тези обучения. На тях ще бъде записан целият екип, като всеки служител е възможно да получи фокусирано обучение в зависимост от неговата техническа насоченост.

Моите източници на информация
Тъй като тази работа е сравнително нова, източниците на информация са доста ограничени. Има все пак уеб сайтове, както и информационния портал на доставчика ни на софтуер, където може да се намери достатъчно информация за въвеждане в изчисленията. Също така има и множество видеоуроци в YouTube, които могат да бъдат изключително полезни.
Търсени умения
- познания по механика, топлотехника, съпротивление на материалите, материалознание
- познания в областта на 3D моделирането
- прецизност и внимание към детайла
- желание за учене

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2017): Непознатите перспективни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly