С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Специалист по корпоративни злоупотреби

За професията разказва Снежана Шиякова, консултант по "Корпоративни злоупотреби" в EY Bulgaria
Share Tweet Share
Снимка

"Професията на консултанта по разследване на измами и бизнес спорове е сравнително нова и любопитна за пазара в България, но се развива бързо", казва Снежана Шиякова.

 Фотограф: Надежда Чипева

Колкото по-голям е даден бизнес, толкова по-големи загуби може да претърпи. Затова и в съвременния свят вече се заговори за нова професия – на специалистите, които се занимават с предотвратяване и откриване на корпоративни злоупотреби. Засегнатите от тях лица са акционерите или собствениците на бизнеса, като мащабите могат да доведат не просто до загуби на средства и данни, а до задлъжняване и заличаване на компанията. Затова и работата на тези специалисти е важна и отговорна.

Най-често срещаните корпоративни злоупотреби са свързани с опити за финансови измами (например служител на компанията манипулира финансовия й резултат с цел лично облагодетелстване - за да получи годишен бонус, повишение или за да поддържа добрия имидж на организацията); манипулации с активите на компанията (например неправилно отчитане на наличните или продадени материални запаси); фиктивни приходи (например създаване на фалшиви клиенти и продажби); кражба на корпоративни или лични данни или киберпрестъпления (хакване на сайта или информационната система на компанията, измами и кражба на пари, данни или самоличност с помощта на компютърните технологии и т.н.).

Обикновено специалистите по корпоративни злоупотреби работят в рамките на консултантска компания. В зависимост от експертизата, нужна за конкретния проект, те трябва да имат познания и опит в областта на финансите, технологиите или правото. Работата на този тип професионалисти, най-общо казано, е свързана с анализ на данни и търсене на несъответствия – във финансови резултати, бази данни, използвани технологии и т.н. За разлика от одитора, който се занимава с проверката на финансовите отчети, на специалистите по корпоративни злоупотреби може да им се наложи да правят много по-задълбочени проверки, които да обхващат различни дейности в компанията. Работата, която с доста условности, но все пак можем да кажем и че наподобява тази на детективите, може да продължава от месец до няколко години в зависимост от сложността на проекта.

Ако искате да се занимавате с дейност в тази област, е важно да имате икономическо, финансово, техническо или правно образование. С трупането на опит и ако искате да бъдете все по-добри професионалисти, можете да се стремите и към получаване на допълнителни квалификации, например от Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами, Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители и т.н.

Повече за професията разказва
Снежана Шиякова, консултант по "Корпоративни злоупотреби" в EY Bulgaria
Снежана Шиякова работи в консултантската компания EY Bulgaria от 2015 г. Преди това е работила като експерт "Инвеститорски контрол" в компания от сектора на услугите. Има магистратура по мениджмънт от Vrije Universiteit Brussel (VUB) в Брюксел, Белгия.

Моята професия
Услугите, свързани с разследване на измами и бизнес спорове, в България са актуална тема, към която бизнесът демонстрира все по-голям интерес през последните няколко години. Тези услуги най-често се изразяват в разследване на измами, свързани с кражби, злоупотреби, пране на пари, подкупи, изнудване и други форми на корупция и заговорничество. В допълнение към разследването на измами нашият отдел се занимава още и с оценка на риска при борбата с измамите, оценка или преглед на съответствието, бизнес спорове. С работата си ние идентифицираме недостатъци или слабости във вътрешната контролна среда на фирмите и предлагаме стъпки и процедури за тяхното подобряване с цел предотвратяване на злоупотреби, запазване интересите на заинтересованите страни и активите на съответното предприятие.

Професията на консултанта по разследване на измами и бизнес спорове е сравнително нова и любопитна за пазара в България, но се развива бързо. Интензивността и разнообразието на проектите и индустриите, с които работим, дават възможност за бързо развитие на техническите, аналитичните и комуникативните умения на специалистите, както за опознаването на различни индустрии и бизнеси в глобален аспект.

Моето образование
Аз съм с икономическо образование. Завърших магистратура по мениджмънт (Master in Management Science) във Vrije Universiteit Brussel (VUB) в Брюксел, Белгия. Широкият спектър от услуги, които предлагаме на клиентите, дава възможност на хора с различен опит и образование да практикуват тази професия. Колегите, с които работя по различни проекти – както в България, така и в чужбина, включват не само икономисти, но и юристи, ИТ специалисти, инженери. Въпреки това, предвид естеството на работата и финансовата информация, с която работим, основни икономически и счетоводни познания биха били препоръчителни и необходими за изпълняването на професията.

Моят път дотук
Непосредствено след завършване на образованието си, както повечето ми колеги от университета, се насочих към международните консултантски компании и започнах работа като асистент одитор в компания от така наречената голяма четворка. Преди да започна работа в EY Bulgaria като консултант по разследване на измами и бизнес спорове, успях да се докосна и до реалния бизнес у нас и работих като експерт инвеститорски контрол в българска компания от сектора на услугите.

Моите задачи и отговорности
Основните ми задачи и отговорности включват приемане и участие в проекти по разследване на измами и злоупотреби, планиране, прогнозиране и определяне на различни рискове по конкретните проекти, разработване на работни планове, изпълнение, приключване и докладване. Ежедневните ми ангажименти включват и активна работа с консултанти, които обучавам и насочвам с цел тяхното професионално развитие и по-добро качество на работа.

Измежду основните отговорности, свързани с качеството и риска на професията, както пред мен, така и пред колегите ми стои постоянното развитие на професионалната компетентност и технически познания във връзка с одиторските стандарти, регулаторните промени, стандартите по вътрешен одит и разследване на измами и злоупотреби както на локално, така и на международно ниво.

Снимка

За практикуването на професията предимство би бил опитът в сферата на финансите и одита, ИТ или инженерните науки, коментира Шиякова.

 Фотограф: Надежда ЧипеваНужни умения и опит
За практикуването на професията и услугите, свързани с разследване на измами и бизнес спорове, предимство би бил опитът в сферата на финансите и одита, ИТ или инженерните науки. Опитът обаче далеч не е задължителна величина. Професията "Консултант по разследване на измами и злоупотреби" е подходяща за хора, готови да развиват на първо място себе си; хора, които са готови да инвестират време и средства в това развитие; хора с добри аналитични, комуникационни и други умения.

Моите предизвикателства
Всеки ангажимент, в който участвам, е предизвикателство за мен. Работата ми е изключително разнообразна и динамична. Всеки проект е различен и уникален сам по себе си. Именно поради тази причина способността човек да работи ефективно в сложна екипна среда, да комуникира по подходящия начин с клиентите, да адресира техните въпроси и желания, да успява да изложи своите мотиви и решения по даден проблем, за да оправдае очакванията на клиента, и в същото време да мотивира, насочва и обучава младшите консултанти е едно от големите предизвикателства, пред които се изправям ежедневно.

Моето удовлетворение
Възможността да практикувам професията "Старши консултант по разследване на измами и злоупотреби" именно в EY Bulgaria и именно с хората, с които работя, както и достъпът до глобалната база данни и технически инструменти на EY сами по себе си са удовлетворение за мен. Благодарността на клиентите, с които работим, при постигането на успешни резултати вследствие на нашата работа ме кара да виждам смисъла в това, с което се занимавам.

Заплатата
Стартовото заплащане за млади хора без професионален опит е над средното за страната. Разбира се, придобиването на опит и квалификация, постигането на добри резултати и оправдаването на доверието на ръководството играят определяща роля за израстването във фирмата, несъмнено с което заплащането също расте.

Моите планове за развитие
Същността на работата ми се влияе от регулаторните промени, промените в стандартите по вътрешен одит и разследване на измами и злоупотреби, както и от промени във вътрешните ни правила, процедури и методология. Поради това трупането на опит и практически познания сами по себе си не са достатъчни. Придобиването на сертификати и квалификации, ориентирани към финансови и счетоводни познания, и такива, свързани с измами и злоупотреби и вътрешни контроли, са важни по пътя на кариерното развитие и израстване в йерархията. Аз съм се ориентирала към ACCA, CFE и CIPP.

Моите източници на информация
Бих препоръчала книги като Expert Fraud Investigation: A Step-By-Step Guide от Tracy L. Coenen, Corporate Fraud Handbook от John Wells, Anatomy of a Fraud Investigation: From Detection to Prosecution от Stephen Pedneault, както и информация за услугите, свързани с разследване на измами и бизнес спорове (Fraud Investigation & Dispute Services), и нашите глобални проучвания относно измамите, които са достъпни в уеб сайта на EY.
Търсени умения
- комуникационни умения
- презентационни умения
- професионален скептицизъм
- технически умения
- аналитични умения и вземане на решения
- сътрудничество и работа в екип.

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2017): Непознатите перспективни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly