С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Хирург

За професията разказва проф. д-р Кирил Драганов, д.м.н. – началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда"
Share Tweet Share
Снимка

"Хирургията е една от "най-простите" медицински специалности, тъй като в нея основно се извършват две действия – разединяване или отстраняване на болестен процес и шиене", казва проф. д-р Кирил Драганов.

 

Програмист и лекар са най-предпочитаните професии, показва изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч", проведено през юни 2017 г. За мнозина асоциацията с лекар е именно професията на хирурга. Може би пръст в това имат редицата телевизионни сериали, но те невинаги успяват да пресъздадат цялостната картина за същността на професията.

"Хирургия" идва от гръцките думи за "ръка" и "действие, работа", а на латински означава "ръчна работа". "Точната ръка", сръчността, огромните теоретични познания, физическата устойчивост и търпението са само част от изискванията за професията на хирурга. Тя предполага дългогодишна академична и практическа подготовка – университет, специализация, следдипломна практика, чиракуване, постепенно усвояване на тънкостите и сложността на операциите. Стресът при хирурзите е всекидневен, натоварването е значително, отговорността е огромна. Но чувството, че си победил смъртта, е дадено на малцина и хирурзите са сред тях.

Младите хора, които ще изберат тази професия, могат да се насочат към някоя от тесните специалности на общата хирургия: неврохирургия, гръдна, кардио-, съдова, коремна, детско-юношеска, ендокринна, лицево-челюстна, пластична, военна. Има и комплексни медицински специалности като акушерство и гинекология, ортопедия и травматология, урология, уши, нос и гърло, очни болести, в които се извършват различни по обем хирургични интервенции.

Повече за професията разказва
проф. д-р Кирил Драганов, д.м.н. – началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда"
Проф. д-р Кирил Драганов е завършил медицина в Медицински университет - Плевен. Има две специалности - хирургия и онкология. След завършването си през 1991 г. започва работа в Районната болница в Павликени в Бърза и неотложна медицинска помощ, после в Хирургично отделение. В същия период има два тримесечни курса в Първо хирургично отделение на МБАЛ "Д-р Рачо Ангелов" във Велико Търново. През 1994 г. д-р Драганов започва работа в Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия (Първа хирургия) в УМБАЛ "Александровска" като старши астистент и главен асистент. През 2002 г. защитава дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен "Доктор" по проблемите на хирургичното лечение на пациенти с чернодробна цироза. В МБАЛ "Токуда болница София" е от откриването й, като от декември 2007 г. е заместник-директор "Лечебна дейност" и началник на отделение "Обща хирургия" в болницата.

Моята професия
Бащата на медицината Хипократ е казал: "Това, което не се лекува с лекарства, се лекува с нож." Хирургията е една от "най-простите" медицински специалности, тъй като в нея основно се извършват две действия – разединяване или отстраняване на болестен процес и шиене. Разликата между отделните хирурзи е, че най-добрите от тях знаят кога, как и по какъв начин точно да извършат тези действия. Въпреки навлизането на високите технологии в медицината и в частност в хирургията (миниинвазивна хирургия, роботизирана хирургия, различни инструменти за кръвоспиране, съединяване и т.н.) ролята на човешкия фактор - хирургът, все още не може да бъде заменена. Навярно и в по-близко, и в по-далечно бъдеще хирургът ще остане незаменим в едно или друго отношение. Това прави професията перспективна. А "рязането и шиенето", колкото и просто да звучи това определение, изискват индивидуален подход при всеки пациент, тъй като няма "стандартни" ситуации, респективно стандартни операции. Всеки млад лекар, който търси предизвикателствата да участва физически в лечението на пациента, може да избере хирургията и да е сигурен, че тя ще му даде много такива възможности.

Моето образование
Завършил съм Английската езикова гимназия "Гео Милев" в Русе през 1983 г., а медицина - във ВМИ - Плевен (сега Медицински университет - Плевен), през 1991 г. Благодарен съм и на учителите от гимназията, и на преподавателите от университета, тъй като без преувеличение от тях съм получил изключително много - не само като образование, но и като възпитание и оформяне на мироглед, светоусещане и ценностна система.

Моят път дотук
Веднага след завършване на медицинското образование работих в Общинската болница "Д-р А. Симеонов" - Павликени, до 1994. От същата година започнах работа в Първа хирургия на УМБАЛ "Александровска". Част от екипа на "Токуда" съм от 2006 г. Направих доста късно своя избор на професия – чак в 11 клас, за разлика от други мои приятели и бъдещи колеги. За този избор ми помогнаха учителите от гимназията. Към хирургията се насочих в III курс, когато е първият досег на студентите медици с клиничните дисциплини. Истината е, че ме впечатли начинът, по който моите преподаватели хирурзи влизаха в операционната, оперираха, излизаха и коментираха помежду си случаите, как и какво точно са направили. И не на последно място - грижите за пациентите в следоперативния период. Смятам, че това са преживявания и емоции, които нито една друга медицинска дисциплина не би могла да даде.

Моите професионални задачи и отговорности
Преди началник на клиника аз гледам на себе си като хирург. Затова бих поставил на първо място моите чисто лекарски задачи и ангажименти. Те включват в голямата си част оперативни интервенции при пациенти със злокачествени заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса. Мисля, че с необходимата отговорност се отнасям и към чисто административните ми задължения - да ръководя и координирам работата на една от най-големите клиники по коремна хирургия в страната. За да съм напълно откровен, никога не съм мечтал за началнически пост. И в момента не смятам това за връх в кариерата ми. Върховете за един хирург са успехите му в операционната зала и броят на хората, на които е помогнал.

Необходими умения и опит
За да бъде добър хирург, лекарят трябва да има добра теоретична подготовка. Тя не е стационарно понятие, а процес на непрекъснато дообогатяване. Не по-малко важно е често използваното клише, че за да стане добър хирург, "лекарят трябва да има ръка". С други думи, както във всяка човешка дейност, така и в хирургията са необходими талант или поне дарба. Нерядко операциите продължават с часове. Това налага операторът и асистентите му да са физически издръжливи в буквалния смисъл на думата. Често възникващите екстремни ситуации в операционната зала подлагат на не по-малко изпитание психическата издръжливост и способността за вземане на най-адекватното решение максимално бързо. Дори и "най-елементарната" операция се извършва от екип. Правейки аналогия с един голям симфоничен оркестър с перфектни инструменталисти и диригент, един-единствен фалшив тон би могъл да развали приятното усещане. В хирургията "фалшивите тонове" понякога могат да имат фатални последици... А все пак става въпрос за човешкото здраве и живот.

Моите предизвикателства
Добре известен факт е, че в България липсват адекватни и ефективно работещи скринингови програми за профилактика и ранно откриване на онкологичните заболявания. В резултат на това много често пациентите идват при нас в напреднал стадий. От една страна, това представлява "чисто техническо" предизвикателство за радикална операция, т.е. да отстраним изцяло туморния процес заедно с метастазите. От друга страна, всеки хирург и онколог си задава въпроса за смисъла от подобен тип героизъм и за баланса между очакваните ползи за пациента и поетите рискове.

Моето удовлетворение
Удовлетвореността се основава единствено и само върху това на колко хора си успял да помогнеш и колко медицински случаи си успял да повлияеш успешно. И колкото повече са те, толкова по-голяма е и удовлетвореността на хирурга. Не бих искал да коментирам предизвикателствата пред лекарското съсловие, свързани с ежедневната работа с институциите - Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция "Медицински одит". Далеч по-лесно и за лекарите, и за пациентите би било да се осъществи най-накрая дългоочакваната и коментирана от всяко правителство здравна реформа, за която така и не стига който и да било мандат.

Моите планове за развитие
За актьора най-добрата роля в кариерата е тази, която все още не е изиграл. За писателя най-доброто произведение е това, което все още не е написал. Мотивацията за хирурга да прекрачва всеки ден прага на операционната е надеждата, че най-голямото предизвикателство и уникалната операция предстоят. Много съм научил от моите учители в хирургията. Един от тях често ми повтаряше, че хирургията не започва с нас и няма да свърши с нас. Изключително пагубно за хирурга е чувството за незаменимост. Мисля, че има неща в коремната хирургия, които до момента не съм свършил, а бих могъл... Разбира се, с моя екип.

Източници на информация
Много често си задавам въпроса как в нашето съвремие, в ерата на свръхинформацията човек би могъл да пресее важното от несъщественото, полезното от ненужното, истината от лъжата. Не беше много отдавна, когато единствен източник на информация за лекарите бяха библиотеката и конгресите. Днес интернет ни залива с хиляди статии, които дори и човек да не оперира, не би могъл да прочете. Опитвам се да следя новостите в хирургията и да избирам важното, полезното и истината.
Търсени умения
- добра теоретична подготовка
- талант или поне дарба
- работоспособност и физическа издръжливост
- желание за непрекъснато усъвършенстване
- умение за работа в екип

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2017): Непознатите перспективни професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly