С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Как да се подготвим за професиите на бъдещето

Промените, които ни очакват на пазара на труда до 2030 г.
Share Tweet Share
Снимка

Проучване сред изпълнителни директори в глобален мащаб показва, че най-ценени са умения, които не могат да се възпроизведат от машини, като например уменията за разрешаване на проблеми, сътрудничество, адаптивност, емоционална интелигентност, лидерство, креативност и иновация.

[Shutterstock] 

Единственото сигурно нещо в света на бизнеса е промяната. Много голяма част от ролите, професиите и уменията на бъдещето са все още неопределени и непознати за нас, а състезанието за намиране и задържане на таланти става все по-ожесточено, тъй като бизнес средата е динамична и се променя постоянно. Как организациите да се подготвят за бъдеще, което трудно може да бъде определено? Какви са промените, които талантите трябва да направят? Как организациите ще привличат, задържат и мотивират талантите, от които се нуждаят?

Професионалистите, които искат да се подготвят добре за бъдещето, ще трябва да се опитат да го разберат, вместо да стоят настрана и да изчакват промените да се случат. В тази връзка все повече изследователи и консултанти събират и анализират информация, за да опишат тенденциите и да предскажат характеристиките на пазара на труда на бъдещето. Очертават се очаквания за "Четири свята за работа през 2030"*, което ни насочва да мислим за възможните сценарии за развитие и как по-добре да се подготвим за бъдещето.

Какво да кажем на децата си?
"И така, какво трябва да кажем на децата си? Че, за да останеш в челните редици, трябва да се фокусираш върху способността за непрекъсната адаптация, да се ангажираш с другите в този процес и най-важното - да запазиш своите идентичност и ценности. За студентите това означава не само да придобиват знания, но също така и да знаят как да учат", казва Блеър Шепърд, глобален лидер по стратегии и лидерство.

В направените проучвания по света все по-голяма част от работещите (37%) се страхуват, че автоматизацията ще застраши работните им места. Значителна част от професионалистите (74%) изразяват готовност да учат, да придобиват нови умения или да се преквалифицират, за да запазят работата си в бъдеще. В дългосрочен план повече от половината (60%) от анкетираните смятат, че гарантираните работни места ще бъдат малко. Макар и технологиите и автоматизацията да навлизат мащабно в бизнеса, голяма част от работещите (73%) заявяват категорично, че те никога няма да могат да заменят напълно човешкия ум.

Сред факторите, които формират бъдещето, са бързият напредък на технологиите и иновацията, демографската промяна, нарастващият темп на урбанизацията, недостигът на ресурси и промяната в климата. Всички тези фактори предполагат промени в естеството и броя на работните позиции; автоматизация и повишаване на продуктивността; постоянно усвояване на нови умения, дори при по-възрастните работници; създаване на нови професии, свързани с алтернативна енергия, управление на загубите и отпадъците, рециклиране; преструктуриране на индустриите в сферата на традиционната енергия и т.н.

За по-ясно разграничение ето и "четирите свята" или четирите посоки, в които можем да очакваме да се развива светът до 2030 г.:

В Червения свят иновацията управлява

Снимка

 


Червеният свят на бъдещето се характеризира с неразривна връзка между иновацията и хората. Работата на проектен принцип е в разцвета си, като специалистите по проекти често променят работното си място. Функцията на специалистите човешки ресурси не съществува като обособена такава, а лидерите предприемачи разчитат на изнесени навън (аутсорснати) услуги и автоматизирани процеси за управление на персонала.

Талантливите, иновативно мислещи хора са активно търсени и непрестанно привличани от конкурентите. Служителите знаят, че демонстрирането на най-търсените умения гарантира най-големия пакет възнаграждения, среда от подобно мислещи, както и достъп до технология, която подпомага иновацията.

Сред професиите на бъдещето биха могли да се обособят позиции, свързани с развитието на нови продукти, бизнес модели, анализ на голям обем от данни (big data), развитие и обслужване на нишови пазари и др.

В Синия свят корпоративното е решаващо
Снимка

 


В Синия свят капитализмът е върховен водач и организациите разчитат на големината и влиянието си, за да гарантират печалбата си. Разрастването на някои компании води до такова влияние, че те стават по-силни дори от някои национални икономики. Работодателите се стремят да формират и задържат ядро или група от хора с висок потенциал, на която заплащат много добре. В същото време работната ръка е с гъвкава заетост и организациите могат да наемат таланти и хора със специфични умения колкото и когато имат нужда.

Отличното представяне на работното място е издигнато до най-високо ниво чрез максимизиране на човешките усилия посредством физически и медикаментозни подобрения, технологични решения и автоматизация, както и чрез аналитичните данни и иновативни подходи за работа.

Професиите на бъдещето могат да бъдат в сфери като внедряване и поддържане на автоматизирани процеси и използване на изкуствен интелект; фармацевтичната индустрия, където се създават и разпространяват нови продукти за поддръжка на "свръхпродуктивните" работници на новото време; високотехнологично събиране и обработка на данни (sensor and data analytics).

В Жълтия свят хората са на първо място
Снимка

 


В Жълтия свят бизнесът и служителите му се ръководят от значението и приноса на своята дейност. Социалният елемент е на първо място - клиентите и служителите търсят социалния принос на организацията, която избират. Сътрудничеството е ключово умение, което обединява професионалистите.

Работата като традиционна дефиниция често се размива, тъй като рядко съществуват регламентирани работно време и работна седмица. В новите условия между работа вкъщи или в офиса трудно може да се направи ясно разграничение.

Уменията, които новото време цени, са сътрудничество, предприемаческо мислене, гъвкавост и адаптивност (готовност за учене и преквалификация). Потенциални области за модерни професии са тези, свързани с работа в бекофис за функционален съпорт - управляван от изкуствен интелект или например с автоматизацията на задачи, които са неблагоприятни/вредни за човека.

В Зеления свят компаниите се грижат
Снимка

 


В Зеления свят корпоративната отговорност е императив - клиенти и служители изискват заедно организацията да работи честно и справедливо. Въпреки силния социален елемент борбата за намиране и задържане на таланти е много голяма, поради което финансовото възнаграждение също играе важна роля.

Пакетът с придобивки е основен инструмент за привличане и задържане на служителите и затова се измислят изключително креативни подходи. Стандартна практика е служител да взема три седмици платен отпуск в годината, за да работи по социален проект. От служителите се очаква да демонстрират ценностите на работодателя си както на работа, така и извън фирмата. Сигурността в работата вече е отживелица и работниците се адаптират към постоянната промяна.

В зависимост от характеристиките на новата среда потенциални нови професии биха могли да се развият в сферите на автоматизация и технологии, свързани с предпазване и управление на ограничените ресурси и минимизиране на вредата върху околната среда; разработки и технологични решения, свързани със заместване на нуждата от пътуване, и др.

Разбира се, "Четирите свята на 2030" са все още само илюстративни примери, базирани на теоретично проучване, които дават насока за възможните сценарии на бъдещето и могат да бъдат добра основа за подготовка.

Кои са най-търсените умения
За да обобщим уменията, които бизнесът вече търси и ще търси в близко бъдеще, трябва да разгледаме изследването, проведено сред изпълнителни директори в глобален мащаб. Оказва се, че те ценят най-високо именно умения, които не могат да се възпроизведат от машини, като например уменията за разрешаване на проблеми, сътрудничество, адаптивност, емоционална интелигентност, лидерство, креативност и иновация.

Също така според същото проучване някои от тези умения са изключително трудни за намиране у кандидатите за работа – особено креативността и иновативността, лидерството и способността за разрешаване на проблеми. От друга страна, дигиталните умения се оказват по-често срещани и кандидатите с тези умения се намират по-лесно на пазара на труда. Очевидно креативни, иновативни, адаптивни и емоционално интелигентни лидери, които са добри в решаването на проблеми, се намират трудно още сега на пазара на труда.

От казаното дотук става ясно, че професиите на бъдещето ще са новосъздадени, за да отговарят на нуждите на бизнеса на бъдещето. Така те ще са насочени към обслужване на технологиите и иновацията, демографските промени, нарастващата урбанизация, недостига на ресурси и промяната в климата.

* Източници: В статията са използвани данни и информация от две проучвания на PwC: 20th Annual CEO Survey: Bulgaria PwC, 2017 Report и Workforce of the future: The competing forces shaping 2030.
Снимка

 


Мария Рац има повече от 15 години професионален опит в сферата на човешките ресурси - администрация, организационно развитие, привличане и задържане на лидери и таланти в организацията, управление на хора и вътрешна комуникация. Тя е и с богат практически опит в създаването и управлението на комплексни HR и обучителни проекти и инициативи, прилагани в междукултурна бизнес среда. Компаниите, за които е работила са от различни индустрии като телекомуникация, банки, застраховане, медии, здравеопазване, информационни технологии и др. През 2014 г. тя поставя началото на Академията на PwC в България и като нейн лидер участва в развитието и реализирането на редица обучителни проекти в сферата на умения за лична и бизнес ефективност, обслужване на клиенти, лидерство и коучинг.
Завършила е Икономически университет - Варна, специалност Икономика и Нов български университет, откъдето има магистратура Управление на човешките ресурси към програмата на Open University, UK. Тя е сертифициран професионален коуч, като е завършила програма към Erickson International College Canada. Работи като професионален обучител, сертифициран към TACK International Israel и използва инструмента Strength Deployment Inventory за подпомагане на личностното развитие, тъй като е и сертифициран SDI фасилитатор.
Текстът е част от специалното издание на Кариери "Професии с бъдеще", подготвено във връзка с изложението "Професии с бъдеще", на което организатори са Кариери.bg и Orange.bg.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly