С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Чатбот разработчик

За професията разказва Иван Атанасов, софтуерен архитект в Progress
Share Tweet Share
Снимка

"Със сигурност бих препоръчал професията на хората, които тепърва се ориентират в IT сектора", казва Иван Атанасов.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Осемдесетте бяха годините на дисковите операционни системи (DOS), флопитата, дискетите, простите компютърни команди "да"/"не", двуцветните екрани с кодове. През 90-те Microsoft Windows влезе в историята на компютрите с въвеждането на неща, които днес приемаме за даденост, като отварянето на няколко прозореца, икони, падащи менюта, появи се и мишката. В края на миналия век и началото на новия мобилните технологии станаха масови, а Internet пространството се превърна в неразделна част от живота ни. Днес актуалното в света на технологиите са виртуалната реалност (Virtual Reality, VR), добавената реалност (Augmented Reality, AR), гласовите команди, чатбот приложенията. Посоката е повече от ясна - търсят се по-ефективни начини за взаимодействие между хората и технологиите, така че да използваме възможностите на последните и да направим живота си по-лесен, приятен, интересен и дори по-забавен.

В тази технологична революция чатботовете не само са едно от междинните звена, но и едно от основополагащите в общуването човек - машина. Шансът вече да сте провеждали "разговор" с бот е доста голям. Ботовете са част от Facebook страниците на много компании, с бот можете да си говорите и докато поръчвате такси, избирате банков продукт, запазвате си час за лекар, резервирате хотелска стая, търсите информация от някоя медия и т.н., и т.н. И прогнозите са, че все по-масово ще се използват в сферата на електронната търговия, финанси, здравеопазване, маркетинг и реклама и всеки друг сектор, който е свързан с контакт с хора. Причината - чатботовете помагат на компаниите да пестят ресурси - пари, човешки труд, време, и при това да предлагат по-бързо и качествено обслужване. При това програмите се развиват, самообучават и стават все по-близки до нуждите и начина на общуване между хората.

На практика чатботовете са приложения, базирани на алгоритми за изкуствен интелект, които могат да обработват естествения език, т.е. текст, звук или емотикон. Те са разработени така, че при определени команди - ключови думи или изображения, да изпълняват определени действия по предварително зададен "сценарий" - да ви поздравят, да ви дадат отговор или да ви насочат и т.н. Технологията, която става и все по-евтина с развитието си, позволява на компаниите да изнесат някои от рутинните си задачи към машините, а хората да могат да се посветят на по-сложните и предизвикателните. Например вече не е проблем да подновите застраховката си със съдействието на компютърна програма, която ви превежда през поредица от стъпки, но ако искате да предоговорите банковия си заем, все още ще имате нужда от човешко съдействие.

Ако искате да бъдете част от бъдещето на технологиите и да разработвате и усъвършенствате подобни приложения, трябва да се насочите към обучение в сферата на информационните технологии и математиката. Нужно е да навлезете в света на програмирането и по-конкретно на езици като Java Script или Python, работата с бази данни, машинното обучение (machine learning). Владеенето на английски език е задължително с оглед на това, че ако искате да бъдете добър специалист, трябва непрекъснато да сте в крак с новостите и да се самообучавате, а поне на този етап английският все още е най-широко използваният език за споделяне на знание.

Повече за професията разказва
Иван Атанасов, софтуерен архитект в Progress
Иван Атанасов е софтуерен архитект в Progress. Той е част от екипа на Darvin.ai – иновативната платформа на компанията за автоматизиране на бизнес процеси чрез чатботове. Има 12 години опит в софтуерната индустрия, повечето от които в Progress. Завършил е "Информатика" в Икономическия университет във Варна.

Моята професия
Ролята на разработчика на чатбот приложения ще навлиза все повече в днешния дигитален свят. Това са хората, които ще свържат двата свята - стария с познатите ни екрани и менюта и новия, в който използваме естествен език, глас или други визуални елементи като изображения и емотикони.

Програмистът по разработка на чатбот приложения разработва компютърен софтуер, който може да говори автоматично с клиенти, създавайки усещането, че е истински човек. Това спестява необходимостта от конкретен служител, който да отговаря на клиентските запитвания или да пренасочва техните заявки. Чатбот приложенията са подходящи за много индустрии, сред които здравеопазването и финансите. Възприемат се добре от потребителите, заради леснотата да се "общува" с тях и ефективността им.

Със сигурност бих препоръчал професията на хората, които тепърва се ориентират в IT сектора. Вече виждаме как все повече рутинни процеси се автоматизират, за да освободят време и ресурси на хората да се занимават с по-сложни задачи. Това ще доведе до нуждата от повече разработчици не само на чатбот приложения, но и на решения, изцяло базирани на изкуствен интелект, работещи и мислещи като човешкия мозък.

Моето образование
Завършил съм "Информатика" в Икономически университет - Варна. Ролята на университета е да те подготви за реалния живот, където учиш всеки ден, за да си успешен. Смятам, че всяка специалност, свързана с програмиране, може да доведе до кариера като програмист на чатбот приложения. В момента има вече и много цялостни курсове, които също могат да дадат добра и стабилна основа. Важно е човек да е мотивиран и да проявява интерес към професията и технологиите.

Моят път дотук
Преди да навляза в софтуерната индустрия, исках да работя като икономист или финансист. Учителят ми по информационни технологии в гимназията ме насърчаваше да продължа образованието си в IT, което ме мотивира да уча програмиране в свободното време - най-вече с четене на книги за алгоритми, бази от данни и мрежи по-късно. Впоследствие бях приет в университета да уча компютърни науки и започнах стаж в компания като програмист на Delphi и .net 1.4. Там се занимавах предимно с разработка на приложения на ASP.NET 2.0. След време постъпих в Progress (тогава още Telerik), където започнах да ползвам интензивно C# и ASP.NET. С течение на времето от компанията ми предложиха да стана главен софтуерен инженер, т.е. инженер по техническата разработка на софтуерни продукти, отговарящ за развитието и качеството на продукта, който с колегите разработваме. От март заемам позицията софтуерен архитект, която ми дава възможност за по-голямо въздействие върху цялата продуктова линия и съответно повече отговорности.

Снимка

Разработването на чатбот приложения е както всеки друг софтуер - преминава се през различните фази на разработка: идея/задание, програмиране на заданието, тестване и валидиране на идеята с клиент, обяснява Атанасов.

 Фотограф: Цветелина БелутоваMоите задачи и отговорности
Разработването на чатбот приложения е както всеки друг софтуер. Преминава се през различните фази на разработка: идея/задание, програмиране на заданието, тестване и валидиране на идеята с клиент. Специфичното тук е, че се изискват доста познания за разработката на софтуер като: потребителски интерфейс основно чрез текст, обработка и анализ на естествен език, логическо мислене и използване на различни програмни езици и платформи. Продуктът, който разработваме – Darvin.ai, има различни компоненти и приложения, които създаваме на различни скорости чрез прилагане на непрекъсната интеграция и тестване на новите ни версии.

Необходими умения и опит
Бих разделил уменията на две групи – технически и личностни. Техническите включват познаване на софтуерните платформи, с които се разработва чатботът, а личностните - комуникативност, владеене на английски език, мотивация за постоянно развиване и самоусъвършенстване. Също много е важно програмистът да може да говори на бизнес език с колегите от бизнес екипите и да превключва на технически, когато е със своя екип.

Моите предизвикателствата
Тъй като приложенията с изкуствен интелект са още новост, често пъти има ситуации и сценарии, за които няма готово решение. Тук много помага логическото мислене и практикуването на решаване на проблем по изцяло нов подход. Разбира се, има и моменти, в които просто няма решение към текущия момент и трябва да осъзнаваме кога да спрем да гоним конкретна идея.

Моето удовлетворение
Това, което най-много харесвам, е, че работя с интересни технологии като изкуствен интелект. Доскоро това бяха просто понятия от научно-фантастичните филми, а днес вече всяка организация може да се възползва от възможностите им. Интересно е да виждам как чрез нашата платформа Darvin.ai, както и чрез останалите продукти на Progress помагаме на нашите клиенти да автоматизират бизнес процеси, да ускоряват разработката на приложения и да бъдат най-добрите в своите индустрии.

Заплатата
Заплащането е над средното на пазара на труда. Както и при останалите професии, то се влияе от уменията, опита, индивидуалното представяне на всеки.

Моите планове за развитие
В по-общ план продължавам постоянно да уча нови неща, да се развивам, защото нашата индустрия е много динамична. Успяват тези, които инвестират в себе си.

Моите източници на информация
Източниците на знание са много – от онлайн ресурси и книги до конференции и събития. Всеки ден следя сайтовете www.topcoder.com, www.hackerrank.com, www.coursera.org и www.stackoverflow.com. Освен това, когато работиш в глобална компания като Progress, имаш неизчерпаем източник на знания в лицето на колегите си от цял свят. Понякога дори от непринуден разговор с колега може да научиш нещо ново, което да приложиш в работата си.
Търсени знания и умения
- алгоритми и структури от данни
- функционални и обектно-ориентирани езици за програмиране
- алгоритми за машинно самообучение
- алгоритми за разбиране на естествен език
- английски език
- работа в екип

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (март 2018): Перспективните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly