С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Търговец на криптовалути

За професията разказва Александър Алтънбашев
Share Tweet Share
Снимка

"В рамките на един месец може да се постигне и доста над годишната ми заплата като IT специалист", обяснява Александър Алтънбашев.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Светът на криптовалутите е огромен и расте с безпрецедентни темпове. Само в рамките на една година средствата, вложени във виртуални пари, набъбнаха лавинообразно от 17.7 млрд. долара в началото на януари до 574 млрд. долара в края на годината. Броят на на търгуваните различни "алткойни" - тоест всички останали криптовалути, появили се след биткойн - пък нарасна от 617 до 1335.

Възможността да се инвестира в криптовалути най-напред привлече хората, които по-ясно разбират за какво става дума – математици, IT специалисти, програмисти, за които криптиране, блокчейн и peer-to-peer плащания не са нещо невероятно. И въпреки че преобладаващата част от маститите представители на добрия стар сериозен финансов сектор нееднократно наричаха биткойн, а и останалите криптовалути "балон, от който всички болезнено ще загубят", все повече и повече търговци (често наричани и с английската дума трейдъри) на пазарите за валута (или т.нар. форекс пазари), суровини и акции започваха да обръщат внимание какво се случва в паралелната вселена на блокчейн валутите. Особено като се има предвид огромната променливост, или казано на "финансов" език - волатилност, и скоковете нагоре или надолу на цените при тях, както и че всичко това се случваше на фона на сравнително скучната година за търгуване на конвенционалните активи. Какви обаче са особеностите при търговията на криптовалути и може ли всеки бързо да започне да печели по една годишна заплата на месец с нея ни разказва Александър Алтънбашев, който отскоро вече е посветил цялото си време на онлайн борсите за криптопари.

Повече за професията разказва
Александър Алтънбашев, търговец на криптовалути
Александър Алтънбашев се занимава с криптовалути от 2012 г., като от половин година търговията с тях вече е основното му занимание. В момента води и обучителни курсове по темата. По образование е икономист. Завършил е "Прогнозиране и планиране", а след това и "Бизнес администрация" в УНСС. Кариерата му обаче е основно в IT сектора. Бил е системен администратор, технически съпорт в HP, а впоследствие и QA специалист.

Моята професия
Не знам дали има официално такава професия – търговец/трейдър на криптовалути, но предполагам, че вече има доста хора, които се занимават с това. Най-общо казано, това е търговия, подобна на всеки друг актив – на пръв поглед не се различава дали ще търгуваш с акции или суровини на електронна платформа за търговия – същото е и с криптовалутите. Този пазар обаче има специфики, тъй като е много по-волатилен и трябва повече да се внимава, тъй като има проекти, които са, меко казано, рискови. Трябва да знаеш кой стои зад тях – може да се окаже, че даден проект за криптовалута стартира с голяма реклама и маркетингово позициониране, днес в него се влагат милиони, а от утре тази валута не съществува. Новият брой проекти е огромен и както при някои има голям потенциал, така огромната част от тях крият подобни рискове.

Тази професия е перспективна, защото всички проекти, свързани с блокчейн и криптовалути, са нови технологии, които ще се развиват в бъдеще. Например биткойн е на пазара от 2009 г., но вече има много по-нови валути с по-усъвършенствани софтуер и възможности. Вече и големи корпорации се насочват към този вид бизнес, като тях повече ги интересува технологията, която стои зад валутите. Технологията тепърва ще навлиза в бита, например има валути, които спомагат за междубанков трансфер, има анонимни валути, които са интересни за хора, които искат незабелязано да преместват капитали, и други, които предлагат т.нар. смарт контракти върху блокчейн технологията.

Моето образование
Аз съм икономист по образование, завършил съм "Прогнозиране и планиране", а след това и "Бизнес администрация" в УНСС. Но, общо взето, винаги съм работил като IT специалист и имам различни сертификати за тази работа – на Sisco, който е за мрежи, занимавал съм се със C++, с PHP и други компютърни езици. Това ми помага, защото ми позволява да си пиша помощни програми, които ми помагат за трейдинга. Те представляват различни видове аларми, които следят курсовете и ми изпращат известия на смартфона.

Моят път дотук
Тъй като винаги съм се интересувал от технологиите, от 2010 г. работя като IT специалист – бил съм системен администратор, бил съм технически съпорт в HP дълго време, след това съм работил и като QA. Именно любовта ми към технологиите ми откри криптовалутите, проучих ги, стори ми се интересно и през 2012 г. се запалих и започнах първоначално да ги придобивам, а след това и да търгувам. В един момент напуснах работа, като допреди 4 месеца съвместявах трейдърството с работа. Дотежа ми, тъй като трябва да се става много рано, а и успявам да изкарвам достатъчно, че да мога да си позволя да се занимавам само с това.

Моите задачи и отговорности
Организацията на деня ми много зависи от състоянието на пазара. Когато има големи вълнения, ми се налага да ставам много рано. В момента най-силният пазар е в Южна Корея, а той стартира към 3 ч. през нощта българско време. И когато има много движения, започват да пищят алармите, аз трябва да стана, за да преценя ситуацията. Обикновено тенденцията е към 9 часа да стартира европейският пазар, който продължава тенденцията, стартира на изток. Към 16 ч. отваря и американският пазар и, общо взето, 24 часа има някакво движение. А тази борса няма събота или неделя, няма ден и нощ, така че, общо взето, когато човек се занимава с това, голяма част от времето му е ангажирано и трябва да е готов на тези жертви – да реагираш, но и да вземаш адекватни решения. Но ако има възможност, почивам през деня, отделям време и за физически тренировки, като се опитвам да поддържам нормален начин на живот.

Умения и опит
За съжаление за хората, които влизат неподготвени и не са търгували с някакъв друг актив – например акции и валути – за тях ще е трудно, тъй като няма как да направят реална преценка кога да влязат на пазара. Последните няколко месеца има голям "хайп" - всеки иска да купи, без въобще да знае какво се случва и без подготовка. Но текущата цена може да е много висока, на мен ми беше ясно, че този пик от 20 000 долара, достигнат в края на миналата година, ще се издъни, както и стана точно преди празниците. Тоест предишен опит от трейдинг би бил полезен. Човек трябва да е търпелив, за да можеш да изчакаш правилния момент да влезеш на пазара, тоест когато има корекция надолу. Когато има пик, влизането е много рисковано – да, този пик може да продължи, но шансът цената да коригира е доста по-голям. Масовата заблуда е, че нещо, което за една година е поскъпнало 14 пъти, ще продължи да расте вечно. Но такъв пазар няма, рано или късно прави корекция, а когато тя дойде, обикновено настава паника на пазара и се отбелязват големи загуби. Това е особено характерно за криптовалутите, при които дневен спад от 40% не е нещо необичайно.

Освен търпение трябва да си доста отдаден, тъй като ти отнема почти цялото време. Трябва и да си хладнокръвен. Когато тече корекция, аз купувам, но докато тя тече, няма как да знам къде е дъното. Виждам, че губя пари, но когато предварително съм направил анализ и съм сложил ордери на стъпки, си следвам стратегията и не се поддавам на паника и емоционални решения, които са най-лошият съветник.

Моето удовлетворение
Когато в края на деня видя, че имам успех – дори и да не е чисто финансов, а просто, че съм успял да следвам стратегията си и че съм успял да предвидя правилно движенията в цената.

Доходът
В рамките на един месец може да се постигне и доста над годишната ми заплата като IT специалист. Разбира се, зависи с какви пари играеш, тоест тук няма горна граница, но същевременно е възможно и нищо да не изкараш. Например съвсем в началото стартирах с 5000 лв., с които си купих машини за "копаене" на биткойн. По-късно изтеглих кредит – вече по-сериозни пари, с които и започнах да търгувам. По-късно видях, че няма как да съвместявам трейдърството с другата си постоянна работа, и напуснах. Сега съм самоосигуряващ се и в края на годината си плащам данъци на реализираните печалби. Това са основните разходи, при повечето борси няма абонаментни такси или други подобни разходи, единствено за извършването на самите транзакции.

Моите планове за развитие
Започвам да провеждам обучителни курсове. Правя го предимно защото се надявам това да ми донесе нови контакти и да съм полезен на някого. Иначе до края на годината се надявам този балон да се надува – въпреки че хората се плашат и аз вярвам, че състоянието на пазара на криптовалути е балон, защото цените наистина са космически. Преди една година не съм предполагал, че ще достигнат такива висоти. Но когато вкарваш пари, които наистина можеш да рискуваш и да си позволиш да загубиш, човек надали ще е на нула, защото тук е почти невъзможно да загубиш абсолютно всичко, но все пак идеята е човек да спечели. Отделно от това аз разработвам една платформа за трейдинг, не като наличните в момента у нас онлайн чейнджове. Преди години още имах идеята да създам подобен инструмент, но тогава не успях да намеря финансиране. Сега има по-голям шанс, защото повече се чува и коментира относно криптовалутите, така че, предполагам, ще има повече интерес и повече кандидати да се реализира подобен проект. Ще е хубаво, ако може да се организира подобно нещо, защото така ще се избегне разправията с изпращането на пари в чужбина. Сега например има голям наплив към тези борси и повечето от тях са спрели регистрациите на нови потребители, защото в един момент постъпваха при тях по 200 000 нови клиенти на ден. Това е адски трафик за машините, които трябва да поддържат такава платформа, а отделно и няма достатъчно персонал, който да обслужва.

Моите източници на информация
За по-необичайните алткойни гледам първо какъв е проектът чисто технически. Преглеждам white paper-а му - това е един вид проспект, в който се описва каква ще е тази "монета", какво ще е приложението й, как ще работи, какви цели си поставя, какви проблеми може да реши и какви са техническите специфики. Също търся какво ще даде като софтуер. След това преценявам какви хора стоят зад него – дали имат договори с големи компании, или дадена определена личност или голяма организация ги подкрепя. Проверявам на кои борси се търгува – те също трябва да са доказани и на тях да се осъществяват ежедневно големи обороти.

Също така правя си технически анализ, фигури на графиката, числа на Фибоначи, вълновия принцип на Елиът, анализ на новините и как те биха се отразили на цените. Преди една година си търсех евтина, все още развиваща се валута, в която да инвестирам. Бях се насочил към Ripple, който тогава беше на цена от половин цент. Видях, че са много сериозна организация, регистрирана в САЩ, и целят да заменят SWIFT системата на банките, сключиха договори с японски банки, банката на Абу Даби, банката на Англия, обявиха три месеца предварително, че ще започнат тестови плащания. С тези сериозни партньорства, стабилна технология и документирано развитие на валутата цената й тръгна нагоре.
Търсени умения
отдаденост
справяне с голям обем информация
търпение
хладнокръвност
предишен опит в трейдинга и IT сферата

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (март 2018): Перспективните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly