С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Блокчейн специалист

За професията разказва Емил Стоянов, софтуерен инженер в ReCheck
Share Tweet Share
Снимка

"Препоръчвам тази насока за професионален растеж на хора, които имат желание да се развиват скоростно, да учат в движение и да придобиват практически умения в области, където иновацията е ключов елемент", съветва Емил Стоянов.

[Личен архив] 

Дори и биткойн наистина да се окаже балон, а цената му да намалее 100 пъти, огромен брой хора са категорични, че технологията, която стои зад него – блокчейн – има огромно бъдеще. Тя комбинира няколко вече познати технологии – peer-to-peer свързването, познато от торент файловете, и криптирането. Peeer-to-peer технологията осигурява децентрализация, а криптирането гарантира сигурността на услугата и създава възможност за споделяне на информация и документи, които не се съхраняват в сървърите само на един субект и така не може да се фалшифицират. По своята същност блокчейн е програмен метод, който позволява сигурно запазване на информация в регистри, управлявани от онлайн общности. Членовете на мрежата споделят, проверяват и потвърждават информацията чрез своите компютри без необходимост от централен сървър или база данни. Нито един потребител – участник в блокчейн мрежата, не контролира информацията или пък я използва самостоятелно - членовете трябва заедно да удостоверят точността на данните, преди те да се добавят към съвместно притежаваното хранилище.

Блокчейн добавя и нови възможности към средата, като например т.нар. умни договори, които дават възможност за автоматизиране на процесите и отношенията между потребителите. Тя например може да бъде изключително полезен инструмент за развитие на "икономиката на споделянето". Ако човек иска да отдаде свободния си апартамент под наем, той може сега да направи това чрез посредник, като Airbnb например, но в бъдеще това ще може да става директно чрез блокчейн услуги.

Всъщност специалистите, които се занимават с разработването и поддържането на блокчейн технологията, на практика са софтуерни инженери, които имат тази по-специфична специализация. Към момента обучението в това направление все още не е структурирано. Поради тази причина се акцентира на самоообучението чрез търсене на материали в интернет, срещи с по-напреднали специалисти, принципа на експериментирането и пробите.

Повече за професията разказва
Емил Стоянов, софтуерен инженер в ReCheck
Емил Стоянов е опитен софтуерен инженер с над 15 години опит в разработката на академични и бизнес проекти. Той е защитил докторантура по софтуерна архитектура за дистрибутирано продуктово развитие в Университета в Щутгарт като съвместна разработка с концерна Сименс. От 2015 година Емил Стоянов се фокусира върху изследване на блокчейн технологията и програмиране на собствени прототипи. Първата му разработка е ETHIDENT.COM - блокчейн услуга за регистрация и валидиране на данни за идентичност върху Ethereum блокчейн. В края на 2016 г. Емил Стоянов работи по своя стартъп ReCheck.io - мобилно приложение, което предлага лесен и удобен достъп до блокчейн технологията за регистрацията на продукти, добавяне на факти и прехвърляне на собственост.

Моята професия
Професията ми е софтуерен инженер, както на хиляди колеги в България, но функцията, която в момента изпълнявам в компанията ReCheck, е архитект децентрализирани приложения. Софтуерните инженери се сблъскват всеки ден с различни предизвикателства, за които често се налага да се набавят необходимите знания на момента. И при мен това не е изключение, особено когато говорим за нови течения в проектирането на системи и технологии като blockchain. Такива радикално нови подходи и технологии поставят на изпитание установените принципи за разработка и изобщо подхода към изпълнението на привидно прости задачи. Затова често освен програмирането на софтуерните инженери като мен им се налага да планират, да изследват, да анализират и да вземат архитектурни решения, а не само да кодират програми, или да бъдат т.нар. програмисти или дори "кодери".

Комплексът от знания, критичността и необходимостта от чисто човешки подход в изпълнението на модерни, децентрализирани, blockchain базирани системи дават индикациите, че професията ще е перспективна за близкото десетилетие или дори две. Аз препоръчвам тази насока за професионален растеж на хора, които имат желание да се развиват скоростно, да учат в движение и да придобиват практически умения в области, където иновацията е ключов елемент. От опит мога да заявя, че най-важният критерий за това дали човек би успял с тази професия е желанието за развитие и страстта към цифровите технологии.

Моето образование
Защитих докторска дисертация към университета в Щутгарт, но не мисля, че академичната степен, било то магистър или бакалавър, са предпоставка за повече способности в тази професия. Ставал съм свидетел на скоростно развитие на хора, решили да се гмурнат в софтуерното инженерство, а образованието им да е в тотално друга област, примерно филология. От друга страна, новите технологии от класа на blockchain и течения като тези за децентрализация на информацията и системите нямат нищо общо с изучаваните до момента подходи и средства за изпълнение на софтуер. В този случай човек трябва да разчита на собствените си умения за намиране на информация в интернет, да се среща с хора с подобно мислене и предизвикателства, да експериментира и да пробва да прилага наученото в реални проекти. Отново за мен желанието за развитие и страстта за съпричастност в развитието на новите технологии са решаващи за това как човек ще се развие като софтуерен инженер. Все пак необходимо е да се отбележи, че владението на английски език е критично, тъй като наличните материали, например ръководства, спецификации и други, са изцяло достъпни на английски език и по-трудно достъпни на други езици.

Моят път дотук
Не съм се занимавал професионално с нещо по-различно от софтуерната разработка. При мен нещата се очертаха сравнително рано, когато бях в 8 клас. Тогава бях запленен от възможностите на персоналните компютри и някак естествено ми се зароди желанието за програмиране. Имах и късмета родителите ми да ми повярват и да ме подкрепят дори и в най-трудните години, финансово погледнато. А когато една страст бъде подкрепена в правилния момент, изглежда, тя остава вечна. В последните години почнах да чета и да се увличам по идеята за децентрализирани системи, например blockchain базираните решения, и това намери приложение в продукта, развиван от Речек. За мен това е съществено нов етап в професионалното ми развитие и затова с нетърпение гледам напред.

Моите задачи и отговорности
В ежедневието ми се налага да вземам най-вече технически ориентирани решения във връзка с принципите и технологичните особености на blockchain като фундамент на една система. Също консултирам екипа в тази връзка. Нерядко ми се налага и да програмирам – нещо, което ми доставя огромно удоволствие.

Нужните умения и опита
За ефективно насочване на енергията от страстта към технологиите са необходими най-вече упоритост, внимателност и много често творческа мисъл. Често сравнявам програмирането с художественото изкуство, защото в ежедневието на софтуерните инженери им се налага да вложат лична визия как дадена задача ще бъде изпълнена и ако поговорите с тях, несъмнено ще чуете неща от сорта "елегантно решение", "красива конструкция" и др. Опитът е от значение в случаите, когато трябва бързо да се сформира работещ прототип, а когато дадена технология е ядрото на една система, опитът с тази технология определя до голяма степен и качеството и скоростта на изпълнение.

Моите предизвикателствата
Част от чара на тази професия е, че винаги има редица предизвикателства за решаване. Една от по-предизвикателните задачи, с която се сблъсквам, е извличането на смислени изисквания за системата, които да отговарят на нуждите на клиентите или потребителите й и в същото време технологично да бъдат реализируеми. Как този процес протича зависи от това дали развивате продукт за масово потребление или продукт със специални функции. Допълнително подходът с реализация на blockchain като фундамент създава неочаквани понякога предизвикателства, при които се налага и използването на значителна доза импровизация на момента. Впоследствие не по-малко предизвикателство е потребителските или клиентските изисквания да бъдат отразени като задачи и процеси в работата на екипа софтуерни инженери.

Моето удовлетворение
Казват, че ако си харесвате професията, никога няма да ви се наложи да работите. Мога да сравня удоволствието от работата си като това да решавате всеки ден пъзели и това да ви прави щастлив. И донякъде мога да кажа, че е наистина така – удоволствието от решението на дадено техническо предизвикателство носи много положителни емоции. Няма нищо по-приятно от това да видите резултата от работата си в действие – софтуер, който успешно се използва от потребителите и им носи реална стойност.

Заплащането
Често стартовото заплащане в IT сектора се приема за по-високо спрямо професии в другите сектори на заетостта. И то зависи често от това кога стартира работата – например като стаж, като младши специалист или като по-опитен служител. С натрупването на опит всеки служител става и по-важен фактор в изпълнението и поддръжката на проектите, в които участва, така че това неминуемо рефлектира и в заплащането. Различните фирми имат различни политики по въпроса за преоценката на работното възнаграждение, но по мое наблюдение често се среща схемата за 3- или 6-месечно преразглеждане.

Моите планове за развитие
В работата си като софтуерен инженер, а и като екипен ръководител, забелязвам, че често ми се налага да прилагам знания от различни области, включително и финанси. Поради тази причина освен развитието в посока на проектно управление за мен е важно и обогатяването на знанията в по-широк аспект. Посещавал съм курсове както по финанси, така и по проектно управление, но се информирам и за проблематиката на клиентския бизнес. Това ми дава повече увереност и разбиране при преговори и при извличане на клиентските изисквания. Тъй като упражнявам дейността си като съосновател, смятам, че е важно, и се стремя в плана си за развитие да включвам комплексни умения като бизнес управление и стратегии за растеж.

Моите източници на информация
Основният ми източник на информация е списък сайтове с информация в областта на технологиите, както и често напоследък ми се налага да преглеждам специализирани blockchain издания. Оказва се, че хората, които следвам в Twitter, са също доста ценен източник на профилирана информация. Това е и причината да ползвам Twitter – мога да си избера кои хора генерират полезно съдържание сравнително бързо и безболезнено. Не на последно място са и издания като "Капитал" и журнали в областта на иновациите и фирменото управление.
Търсени умения
- желание за развитие
- упоритост
- комуникативност
- самодисциплина
- владеене на английски език

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (март 2018): Перспективните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly