С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Като порасна, ще стана...

Кои са секторите с перспектива и как новите технологии ще ги променят през следващите няколко години
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

Преди повече от век, в края на 1913 г., работниците в завода за автомобили на Хенри Форд в Мичиган създават първата поточна линия. Използвайки елементарна система, изградена от въжета, работниците успяват да монтират автомобилните части върху шаситата на колите, докато те се плъзгат по пода между тях.

Този нов процес на работа променя из основи производството на моторни превозни средства, като намалява времето им за сглобяване от 12 часа до около 90 минути. Иновацията ускорява индустриалната революция – тя подобрява икономиката на производството, преустройва правилата, които регулират взаимоотношенията работодател - работник, и видоизменя безвъзвратно потребителската култура в световен мащаб.

През 2016 г., в годината, в която "Форд" отбелязва 103-годишнината от изобретяването на първата подвижна поточна линия, и няколко години след като Google и Tesla разкриват прототипите си за автономни автомобили, няколко хил. бутилки бира Budweiser прекосяват американския щат Колорадо в самоуправляващ се камион, наречен "Ото". Притежание на небезизвестната компания за споделено пътуване Uber Technologies, "Ото" е поредната технологична новация, която ще преобърне с краката надолу индустриалните процеси и пазарните и културни закони за поколения напред.

По същия начин, по който ефектът от въвеждането на поточната линия се усеща далеч отвъд производството на автомобили във всички аспекти на обществения живот, така съвременният бум на новите технологиите, наричан от мнозина четвъртата индустриална революция, ще нанесе дълбоки промени във всички пазарни сектори.

Според новия прогнозен доклад на международната консултантска компания DataArt за 2018 г. изкуственият интелект (AI), блокчейн технологиите (наричат се още блокова верига и гарантират сигурност чрез самия си дизайн, защото не позволяват модифициране на данните в тях) и виртуалната реалност (VR) са най-важните иновации, които са залегнали в основата на трансформациите в бизнеса, потребителското изживяване и пазара на таланти днес. Затова си заслужава да насочим зуума върху някои от по-перспективните индустриални отрасли и да разгледаме отблизо как ще се видоизменят те под натиска на технологичните нововъведения. А междувременно вие затегнете здраво коланите, минаваме през зони на сериозна турбулентност.

Всяка #индустрия е #IT индустрия
Съществена част от съвременната експлозия на иновации е задвижвана от способността ни благодарение на мобилните и мрежовите технологии да събираме, анализираме и складираме сложни пакети от данни – дейности, от които се нуждае и върху които се фокусира вече почти всяка индустрия по света и у нас. Всъщност споменатият прогнозен доклад на DataArt провъзгласява 2018 г. за годината на изкуствения интелект. Според мнозина експерти именно AI е технологията, която, подобно на поточната линия в началото на XX век, ще активира следващата, четвърта, поред индустриална революция.

Изкуственият интелект в комплект с неговия родственик – машинното обучение (Machine Learning), са в центъра на проспериращия IT сектор навсякъде по света, в това число и България, и играят главната роля в най-различни иновации, като например самоуправляващите се автомобили. Но технологията намира сериозно приложение и в много други области – от продажбите и търговията на дребно до финансите, фармацевтиката, медицината и земеделието. Всъщност IT секторът вече не е един от много пазарни сектори, а се превръща в нещо като сектор-чадър, от който зависи развитието и на всички останали индустриални сфери. Това отваря изключително много нови възможности, но, разбира се, носи със себе си и немалко заплахи за статуквото. Някои от промените, на които ще станем свидетели през следващите няколко години, са доста очевидни, дори вече са налице, докато други ще изглеждат като сцени от научнофантастичен филм и за тях дори не предполагаме на този етап. Слагайте очилата за виртуална реалност и да погледнем на променящия се свят около нас в едър план.

#Продажби и #търговия
Секторът на продажбите е един от многото, които се променят чрез прилагането на AI. Работата на всеки търговец е да изгражда партньорски връзки с клиентите, така че всяка от страните да получи стойност и да се облагодетелства от сделката. Всъщност голяма част от търговските взаимоотношения се основават на способността ни да общуваме помежду си, било то чрез телефон, имейл или Facebook Messenger. В днешно време обаче тази професия навлиза в епоха, в която софтуер, програмиран с изкуствен интелект, може значително да улесни, опрости и ускори комуникацията, пестейки време и средства на компаниите.

Много фирми например вече използват автоматизирани виртуални консултанти, с които потребителите взаимодействат директно по всякакви въпроси. AI позволява да се създават софтуери, които разпращат имейли до база данни от потенциални клиенти, проверяват интереса им към изпратените съобщения и въз основа на това събират т.нар. лийдове, т.е. вероятни клиенти, които проявяват интерес към дадена компания или продукт и предоставят контактите си на рекламиращите за последващ диалог. Това позволява на търговците да проучат в дълбочина потребителите си и техните нужди, да анализират поведението и нагласите им и така да изградят по-трайни отношения с тях, а оттам и да направят повече продажби. И не на последно място, анализът на данни и машинното обучение помагат да експертите по продажби да персонализират посланията и услугите си, като ги настройват по-фино към конкретните изисквания на даден клиент.

От другата страна на медала обаче дебнат заплахите. Усъвършенстването на технологиите за автоматизация ще позволи на много фирми да освободят част, а в някои случаи дори и целия си човешки персонал. Вече са реалност търговски компании, които нямат дори един продавач, понеже всичко минава през софтуера. Световният лидер в електронната търговия Amazon например отново е на гребена на вълната, след като обяви, че планира да въведе метод за плащане във физическите си магазини, изцяло лишен от човешка намеса. Това, че не трябва да плащат на работна ръка, пък ще даде възможност на тези фирми да инвестират в други, по-ключови за тях сфери, като например научноизследователска и развойна дейност, и така да движат бизнеса си напред.

Независимо от растящата тежест на машините обаче продажбите са област, която не може да се лиши и ще продължава да има нужда от сложна междучовешка комуникация и стратегическо мислене – нещо, което поне засега технологиите не владеят. Затова и най-търсените професионалисти в този сектор според анализаторите ще бъдат хора, които, разбира се, са технически грамотни, но най-вече имат широк набор от меки умения – управление на неудобни разговори, водене на преговори и решаване на конкретни потребителски проблеми са някои от по-важните от тях.

#Финанси и #банкиране
Колкото повече новите технологии навлизат в този сектор, толкова повече и финансовите институции, и потребителите се насочват към управление на финансови транзакции посредством мрежа от свързани устройства. Помислете само за мобилното приложение, през което може да достъпвате сметката си, или за екрана на смартфона си, който при нужда може да използвате като дебитна карта, за да плащате в магазина. Погледнато през перспективата на машините, това е огромно количество движещи се в пространството данни, които ще растат все по-главоломно.

Оттук и значението на експертите по киберсигурност и запазване поверителността на финансовите и лични данни ще става все по-широко. От една страна, клиентите очакват да получават все по-интерактивни, лесни, удобни и надеждни продукти и услуги, чрез които да управляват умно и ефективно активите си, а, от друга, компаниите трябва да изграждат все по-софистицирани методи за събиране, анализ и защита на тези данни, чрез които не само да привличат, задържат и предпазват клиентите си, но и да идентифицират и оценяват потенциалните операционни рискове в дейностите си.

Ето един съвсем реалистичен пример – благодарение на новите технологии отпускането на кредит със съпътстващата преценка за риска, който банката поема, ще се основава на все по-прецизен анализ на поведението на потребителя – къде той или тя пътува, какво работи, как живее, какви навици на пазаруване има и пр., така че кредитният консултант да може да изготви възможно най-персонализираната оферта според случая. В цялото това цунами от иновации блокчейн технологиите и специалистите, които разбират от тях, ще заемат все по-ключово място в множество аспекти на индустрията, прогнозират от DataArt, но тяхната роля ще бъде особено важна при решаване на проблеми в областта на киберсигурността и защитата на личните данни.

#Земеделие и #фермерство
Технологиите винаги са били двигател за развитието на селското стопанство – един от най-древните икономически сектори в света. Всъщност, ако погледнем назад в историята, ще видим, че земеделието винаги е било една крачка пред останалите индустрии. Докато компании като Tesla, Uber, Google и Toyota едва в последните няколко години работят усилено върху въвеждането на самоуправляващи се автомобили, фермерите, поне в напредналите западни икономики и САЩ, използват подобни автономни машини от десетилетия.

Редица проучвания сочат, че и в този отрасъл на икономиката събирането и обработката на данни ще бъдат ключови. Нововъведенията тук ще са фокусирани все повече върху извършването именно на такива високотехнологични дейности с цел оптимизация на добива и приходите от земеделските реколти и по-ефективно посрещане на нуждите на растящата популация на планетата. Дроновете и сензорите ще стават все по-естествена част от селскостопанския пейзаж, а способността за наблюдение на всяко животно и растение поотделно, извличането на статистики за тях и предоставянето на персонализиран режим на хранене, торене, поливане и медицинска грижа съвсем скоро ще се превърнат в новото нормално. Затова и в този сектор експертите прогнозират, че нуждата от технически подготвени кадри, като например анализатори на данни и специалисти по облачни технологии, ще бъде все по-голяма.

#Фармация и #медицина
Обхватът на новите технологии в този сектор е толкова голям, че въпросът тук е с коя от всички да започнем. Очакването на специалистите е браншът да се развие изключително бързо под ефекта на иновациите. Например фармацевтичните компании все по-масово използват компютърни модели, за да тестват по-точно възможните реакции на човек към новите медикаменти, като по този начин редуцират значително времето, необходимо за пускането им на пазара.

Да видим какво се случва в медицината. AI има потенциала да преформатира из основи здравеопазването. Приложението на алгоритмичната мисъл може да направи управлението на медицинската документация по-ефективно, да помага за по-прецизното диагностициране на различни видове болести и насрочването на съответното лечение и лекарства за тях, както и да улесни и опрости общуването между пациенти и лекари. Виртуалната реалност пък може да се използва за извършване на сложни операции от разстояние и с точността на разрез на скалпел да показва нагледно ефекта от дадено лечение или последиците от развитието на опасен вирус в човешкия организъм. В някои по-футуристични сценарии VR може да помогне на студентите по медицина например да влязат буквално в кожата на пациент с определена симптоматика и на тази основа да извършат съответната диагностика. Изобщо технологията върви към скъсяване на дистанцията и увеличаване на емпатията – и психологическа, и физическа – между лекуващите и техните пациенти.

Нанотехнологиите, имплантирани в човешкото тяло, в съчетание с устройствата за аугментирана реалност пък ще позволяват точното таргетиране на органи и пренасянето на лекарства само до тях. Или непрекъснатото следене на показатели като тегло, ниво на стреса, кръвна захар, изменения в когнитивните способности и функциите на мозъка и пр. И ще помагат на бъдещите хирурзи да усъвършенстват уменията си да оперират в симулирана и безопасна среда. Примерите са още много и, както виждате, в тази сфера границата е небето и отвъд. Но както в другите сектори, така и в този случай технологиите едновременно ще улесняват и усложняват работата на професионалистите. На лекарите и изобщо всички медицински лица освен огромното количество знания за човешкия организъм, които трябва да притежават, ще им се налага да влизат на пазара на труда, екипирани и с немалък запас от технически умения – способност да четат и анализират данни, да взаимодействат със сложен, AI базиран софтуер, дори понякога самите те да могат да програмират и оправят бъгове в системите на елементарно ниво. А понеже тези технологии непрекъснато се променят и усъвършенстват, този вид специалисти ще трябва да учат постоянно, за да са в крак с нововъведенията.

#Производство
Кефите ли се на новите си маратонки? Е, може би са яки, но с нищо не могат да се сравнят с онези, които ще имате само след няколко години. Да насочим поглед към текстилната индустрия за момент. Благодарение на новите технологии този сектор например може да използва компютърни модели, които да създават персонализирани видове платове, или да прилага технологии за сканиране на тялото, за да определи точния размер на даден аксесоар. Да не говорим, че дрехите на бъдещето ще идват с вградени чипове и сензори, които ще поддържат тялото ни в определено състояние – охлаждане или затопляне - според атмосферните промени.

В днешно време инженерите, които работят в производството, могат да използват софтуер, за да разработват компютърни прототипи на всякакъв вид продукти, които впоследствие да се реализират с помощта на 3D принтери. Споменахме вече и за самоуправляващите се превозни средства, но нека не забравяме огромния потенциал на Интернет на нещата (Internet of Things - Iot) – съвкупността от взаимосвързани устройства, които можем да нагласяме и управляваме от дистанция, така че да извършват дейности вместо нас. Като например хладилник, който поръчва необходимите продукти от електронния магазин, когато засече, че са на привършване, или централизирана климатична система в дома, която няколко часа преди да се приберем от работа, регулира температурата според времето навън, без ние дори да мислим за това.

Внедряването на т.нар. умно производство като цяло ще подобри ефективността и продуктивността на производствените операции. Сензорите, свързани в мрежа, и тук ще бъдат естествена част от ежедневието. Освен това благодарение на новите технологии производителите ще могат да проследяват по-ефективно дейността на активите си и да събират данни за всички етапи от изпълнението на всички активности във фабриките си, да ги анализират и въз основа на това да подобряват качеството на продуктите и да намаляват времето за изработката им. В допълнение тези иновации ще помогнат да се обогати значително потребителското изживяване, но и да се усъвършенстват процедурите за безопасност на работното място.

Във всички случаи забравете за шлосера, заварчика, краниста или склададжията от миналото. Тези наглед прости професии ще се технологизират все повече с напредъка на иновациите. От подобен тип специалисти ще се изисква да имат технически познания. С други думи, дните, в които излизаш от университета или професионалното училище и попадаш в определен сектор, без да си имал какъвто и да било досег с технологиите, отдавна е отминало. От новите служители се иска да умеят да програмират роботи и да работят със софтуер. Затова и натискът от страна на бизнеса върху образованието да подготвя такива комплексни 360-градусови специалисти става все по-голям. Не, технологиите няма да ни освободят от работата, а ще я направят още по-сложна, многопластова и вероятно интересна. Готови ли сте да приемете предизвикателството?

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (март 2018): Перспективните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново. Декларация за поверителност ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly