С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Доброволчеството изгражда личността

Станимир Чуков, основател на сдружение "Промяната е в Теб", пред "Кариери"
Share Tweet Share
Снимка

Проектите по "Еразъм+" дават и възможност на младите хора да пътуват и да се запознават с реалната ситуация в другите европейски държави, смята Станимир Чуков.

[Личен архив] 

Когато става дума за програми за мобилност и доброволчество като "Еразъм+" или Европейския корпус за солидарност най-често обсъждаме възможностите, които те създават за младите хора да пътуват и да придобият нови умения. Рядко обаче представяме организациите, които правят възможно всичко това и работят упорито, за да превърнат европейското финансиране в реални проекти, които стават катализатори на положителна обществена промяна.

Работата в подобни сдружения е изключително комплексна и ще ви помогне да развиете всички компетенции, нужни за успешното реализиране на една идея – от етапа на креативност, през доброто планиране, до осъществяването на партньорства и измерването на реалните резултати. Работата в мултикултурната среда и възможността за непрестанна обмяна на опит с други организации са допълнителни фактори, които могат да ви мотивират да се захванете с тази дейност, която изисква голяма отдаденост и емоционална обвързаност, но носи незаменимо удовлетворение.

Какво е да си управител на сдружение с идеална цел и да реализираш проекти, за да предизвикаш положителна обществена промяна, разказва Станимир Чуков – основател на сдружение "Промяната е в Теб", създадено преди около 4 години в подкрепа на младите хора, които желаят да разширят своя кръгозор и да направят реална промяна в собствените си общества чрез прилагане на това, което са научили от цял свят. Чуков е роден в Трявна и завършва книгоиздаване. Като част от сдружението е бил участник и/или съорганизатор на повече от 70 проекта за обмен по "Еразъм+" в цяла Европа.

Какви са основните типове проекти, които развивате?
- "Промяната е в Теб" е сдружение с идеална цел, което създадохме преди 4 години. Основната му дейност е съсредоточена в Трявна и областите Габрово и Велико Търново, но развиваме и проекти в сътрудничество със сдружения от други части на България и различни организации в Европа. Занимаваме се с доста широк спектър от теми като младежка безработица, предприемачество, изкуство, опазване на околната среда. Главният ни стремеж е чрез неформално образование да реализираме комплексни проекти, които развиват уменията на участниците във всички тези области. Основната ни целева група са младежи между 13 и 25-годишна възраст, но имаме инициативи, включващи и по-малки деца от детските градини. Работим в добро сътрудничество с образователните институции в Трявна и с Центъра за социална интеграция и рехабилитация. Голяма част от дейността ни е свързана с развиването на проекти с финансиране от ЕС, като "Промяната е в Теб" е приемаща и изпращаща организация за участници в проекти на Европейската доброволческа служба и организатор на обмени по "Еразъм+".

Каква беше основната Ви мотивация да основете такова сдружение? Смятате ли, че възможността за финансиране по "Еразъм+" може да бъде фактор за това повече хора да се занимават с развитието на организации с идеална цел?
- Истина е, че финансирането на проекти чрез европейската програма "Еразъм+" дава чудесна възможност на много млади хора да пътуват и да се развиват като личности и професионалисти. Дори при мен желанието да се занимавам с подобна дейност беше провокирано от участието ми в международен обмен за млади хора в Румъния по програмата "Младежта в действие", предхождаща "Еразъм+". Помня, че заминах без никакви пари и се запознах с прекрасни хора, които още тогава ми предлагаха да направя сдружение. Казваха "Хайде, ще пишем проекти заедно и ще направим страхотни неща". Неопитността и неувереността в това, което знам и мога, обаче ме накараха да изчакам доста, преди реално да създам "Промяната е в Теб". Затова отлагах и отлагах, докато не се върнах от Португалия, където работих една година с деца с увреждания по проект за Европейската доброволческа служба. Опитът, натрупан като доброволец, беше много важен и в лично, и в професионално отношение. Рабрах, че няма невъзможни неща и най-важно е какво желание влагаш в това да постигнеш нещо. Така че това беше последният нужен елемент, за да стартирам сдружението. В тази връзка съм убеден, че опитът, натрупан по европейски програми, може да стимулира повече хора да се занимават със социална дейност и да работят за подобрения на местно ниво.

Държа да кажа обаче, че възможността да получите финансиране не може и не трябва да бъде фактор за това да се занимавате с подобна дейност. Това е изключително трудоемка работа, която изисква много от личното ви време, без да се отплаща в материален вид. За успех в такава работа кауза е нужна огромна доза желание, лична мотивация и, както се казва, "трябва да вложите сърце". Факторът "заплащане" трябва да остане на заден план, дори не на второ, не на трето място, а още по-назад. Всъщност едно от най-главните условия за кандидатстване по "Еразъм+" или ЕДС е организацията да бъде сериозно ангажирана с други проекти и дейности, които показват резултати на местно ниво. Нещо, което, за съжаление, някои организации само симулират.

Какви умения са нужни за ръководенето на подобна организация?
- Трудно е да се отделят определени умения. Когато аз започнах, нямах абсолютно никакъв опит. Сега вече след толкова години помагам на много хора да учредят свои сдружения в други части на България. Всичко идва с опита, учене в движение. Важно е умението за сътрудничество, но най-важна е волята да се справяш въпреки обстоятелствата. Средата, в която работим, не е идеален свят, където намираме подкрепа от всички. Работим чудесно с много организации, с други сме "на нож", но действаме каквото и да става.

Защо се насочихте точно към неформалното образование и доброволчество като фактори за промяна. Каква е добавената стойност на тези дейности за младите хора?
- Неформалното образование е много по-раздвижено и интерактивно в сравнение с традиционните форми на образование. То учи хората на умения, а не на знания. Самият аз наблюдавам как напоследък се получава един парадокс – хората знаят, но не могат. Неформалното образование третира уменията. Друг основен плюс, който бих посочил, е, че при неформалното образование първото изискване е да се изгради група, един отбор. Чак след това се започва работа. Конкуренцията и дистанцираността на формалното образование не присъстват тук. Проектите по "Еразъм+" дават и възможност на младите хора да пътуват и да се запознават с реалната ситуация в другите европейски държави. Прави хората по-отворени за света, но и по-здраво стъпили на земята. От своя страна, доброволчеството изгражда личността. То включва много различни дейности и учи на инициативност, издръжливост и упоритост, показва каква воля имаш да правиш нещата. Помага ти да си дадеш сметка, че обществото не е една бездънна яма, от която можеш само да черпиш и да черпиш. Когато взимаш от обществото, трябва и да му даваш. В крайна сметка, това е неговата цел.

Какви умения са нужни за успешното развитие на сдружение като "Промяната е в Теб"? Какво ще посъветвате младите хора, които искат да основат сдружения?
- Процесът е комплексен и тайната за успешна дейност е да се намери балансът между нуждите на общността и нуждите на доброволците, да се осъществи проект, който не е просто едно приятно прекарване за няколко месеца в чужбина, а има реален резултат и води до израстване за всички замесени. Бих препоръчал на всички, които желаят да се занимават с подобен тип дейност, да бъдат активни и да търсят сътрудничество с институциите, като в същото време обаче остават аполитични. Още преди да основа сдружението, знаех, че ключът към това то наистина да бъде ефективно, е да намеря диалог с институциите и други независими организации. В същото време е важно младите хора да знаят, че често дейността на организациите е повлияна от смени на местната власт или политически фактори. Добрите отношения с институциите могат да дадат повече видимост на организациите и да улеснят дейността им, но винаги работете така, че, както се казва, "да се оправяте сами" – със или без институционална подкрепа, защото смените на властта могат да рефлектират върху вас от днес за утре.

Как бихте оценили условията за развитие на такива сдружения в България и какво би могло да се направи на национално, а и на европейско ниво, за да се мотивират повече хора да поемат подобни инициативи?
- Със сигурност на тази тема може да се говори доста дълго. Ако говорим специално за европейските програми, опитът ми показва, че е нужен доста по-сериозен контрол над организациите, които кандидатстват за финансиране. Аз самият съм виждал много случаи, в които организациите съществуват единствено, за да пишат проекти по еднакъв модел, който се оказва успешен, а след това използват сериозна част от финансирането за възнаграждения и собствени нужди. Това може да доведе до разочарование на организации, които реално вършат нещата както трябва и показват резултати. Когато дейността е с идеална цел, справедливото разпределение на ресурси е важно за моралното удовлетворение. А без него е трудно да бъде полаган целият този труд, нужен за ръководенето на сдружение.

Какви са резултатите от дейността ви? Mожем ли да говорим за бързи осезаеми резултати или трябва да гледаме на проектите като част от по-всеобхватен процес?
Проектите, които развиваме с "Промяната е в Теб", имат резултати, които могат да се видят на момента, но и във времето. Мога да дам много примери за доброволци, които са работили в Трявна като част от Европейската доброволческа служба и това е довело до значителна промяна за тях в личен, но и в професионален план. Един от първите ни доброволци дори реши да направи подобно сдружение и с наша подкрепа всъщност основа организация със същото име в Италия. Други участници в наши проекти след това продължават да се занимават с доброволчество или социална дейност в други държави.

Освен това ние се стремим да изготвяме проектите си заедно с участниците. Правили сме вече няколко проекта, за които идеите идват от самите ученици. Те казват какво и как искат да постигнат, а ние им помагаме да го систематизират, да избистрят идеята и да я представят във вид на проект, който може да получи финансиране. Така младите хора не само придобиват изключително важен опит за това как да реализират идеите си, но и в крайна сметка се занимават с нещо, което наистина искат, което води до страхотни резултати. Всъщност те научават страшно много, независимо дали впоследствие проектите получават финансиране и биват завършени или не.

Друго, което забелязвам, е, че младите хора стават по-активни и сами търсят участие в наши проекти. Отначало ни беше трудно да намираме желаещи, а сега ни се налага да отказваме на доста кандидати, защото местата са ограничени.

Как бихте мотивирали младите хора да участват в проекти по "Еразъм+" или да бъдат доброволци?
- Причините са много, но искам да подчертая, че доброволчеството и участието в социална дейност са опит, който може да отвори врати към различни образователни институции в държави като Дания например, тъй като показва качества, които не може да докажете чрез дипломи или традиционни изпити. Но не това е най-важното. Преди години помня как една обучителка с голям опит ми каза: "Нали знаеш, че доброволците са най-големите егоисти на света. Те правят всичко, само за да получат душевно удовлетворение". Тогава бях доста учуден, но това е самата истина. Удовлетворението е огромно. А на тези хора, които искат да бъдат доброволци, но не успяват да намерят подходящ проект, ще кажа, че съществува възможност сами да напишат проект за себе си в сътрудничество с изпращаща и приемаща организация. Това е малко известна опция, която изисква повече старание и работа, но пък гарантира, че проектът наистина ще отговаря на вашите цели и интереси. Важното при нея е да направите информиран и внимателен избор на организациите, с които ще работите.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly