С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На автоматизирано видео интервю за работа

Защо този тип видео интервюта набира популярност и как да се подготвим за него
Share Tweet Share
Снимка

[Freepik.com] 

Представете си, че сте работодател, който е обявил свободна позиция. Освен че се търси човек със сериозни познания в конкретна област, работата изисква и притежанието на определен набор от меки умения като комуникативност, убедителност, умение за водене на преговори. Бихте искали да можете лично да се срещате с кандидатите, понеже трудно бихте могли да прецените техните социални умения само по биографиите, които пристигат на бюрото ви*. Това, разбира се, би отнело доста време, а и би представлявало трудност за много от кандидатстващите, които живеят в други градове или дори страни. Тук на помощ идват технологиите и в специалност видео интервютата.

Този модерен метод за отсяване на кандидати в началните кръгове на подбор набира сериозна популярност в последните няколко години. Видео интервютата могат да бъдат на живо (чрез Skype или друг инструмент за видео връзки) или автоматизирани, при които отговорите на кандидатите на предварително зададени въпроси биват записвани и впоследствие преглеждани от компаниите. Предполагаме, че за много от вас първият вид интервюта не е непознат и може би неведнъж сте събеседвали с различни работодатели, използвайки камера и микрофон. Вторият вид обаче е все още рядко срещан в България, но вече широко разпространен в много страни и в следващите редове ще обърнем внимание на това какво всъщност представлява автоматизираното онлайн интервю, какви са плюсовете и минусите му от гледна точка на търсещите работа. Ще ви дадем и няколко препоръки за това как да се справите по-добре с това непознато и често дори неловко преживяване.

Какво представлява
Друго название, което би могло да се използва, е еднопосочно интервю, понеже кандидатът за работа е единствен участник в него, отговаряйки директно на зададените въпроси, без да има диалог с интервюиращия. Тук работодателят използва предназначен за целта софтуер, в който подготвя своите въпроси и след това по електронна поща изпраща линк на кандидатите към записаното интервю, като задава определен срок, в който то е активно. Задачата на вторите е да отворят линка през своя компютър или мобилен телефон и след като изслушат или прочетат всеки въпрос поотделно, да отговорят в рамките на 2-3 минути. След това видеата с отговорите биват преглеждани от компанията и успешно преминалите това стъпало биват поканени на следващ етап, който вече може да включва среща на живо. Разбира се, този тип интервю би могъл да предложи и друг тип въпроси и задачи, като например да се даде писмен отговор, да се попълни тест или да се реши задача.

Плюсове
Преимуществата за страната, търсеща служители, са повече от видими. На първо място, спестяват се време и нерви – много по-бързо и лесно е да се изгледат 20-30 интервюта в удобно време, отколкото да се насрочват, пренасрочват, провеждат или отменят срещи с кандидатите.

Не по-малко важно е, че записаните интервюта дават възможност на работодателя да добие по-пълна представа за кандидата, за неговата личност, за стила му на изказ, както и за някои невербални елементи на характера му, които биха могли да бъдат пропуснати при телефонно интервю например. Така е по-лесно да се прецени кои са хората, които си заслужават времето и усилията за среща на живо.

Плюсовете за търсещите работа са не по-малко. Всеки може в рамките на зададения срок да избере най-удобните време и място, за да отговори на въпросите. Това дава възможност интервюто да се проведе на уютно и познато за кандидата място или да се подготви обстановката, така че да се осигури максимален комфорт. Така отпада нуждата от синхронизация с удобните часове на работодателя и евентуално събеседване през телефона на пейка в парка в обедната почивка - основно преимущество на автоматизираните спрямо стандартните видео интервюта на живо.

Друг положителен момент е възможността за тренировка преди реалното интервю – шанс предварително да се запознаем със системата. Отговорите на тренировъчните въпроси се записват, за да може да се гледат после, но не се запазват и са достъпни само за кандидата. Въпросите тук, разбира се, ще са подобни на тези, които ще се паднат на истинското интервю. И на тренировките, и при реалните въпроси се дава около половин минута преди да започне записа, за да има малко време за обмисляне на въпроса и подготовка на отговора.

Минуси
Минусите тук имат най-вече технически и психологичен характер. Възникването на проблеми, свързани с качеството на интернет връзката, микрофона, камерата, могат да бъдат изключително изнервящи и то в момент, в който и без това сме достатъчно напрегнати заради предстоящото интервю. Затова трябва да сме си написали домашното и да сме подсигурили качествената работа на техниката, която ще използваме.

Психологичният аспект на нещата е свързан и с неловкото усещане, което може да предизвика такъв тип еднопосочна комуникация, особено при хора, на които им се случва за пръв път. Фактът, че отсреща няма никой, който да даде обратна връзка, била тя вербална или невербална, действа демотивиращо и лесно може да ни притесни. В допълнение, това, че има лимит на времето за отговор, е силно вероятно да ни подейства разсейващо и да доведе до припряност. Друг недостатък, породен от липсата на директен контакт, е невъзможността да се задават уточняващи въпроси и от двете страни.

Препоръки
На първо място, това е интервю за работа и тук трябва да се спазят основните принципи за подготовка - да проучим добре компанията; да се облечем подходящо (и то не само от кръста нагоре); да имаме пред себе си копие на CV-то, мотивационното писмо, обявата за позицията; да се подготвим за обичайните въпроси, които се задават на интервюта за работа (въпреки че са характерни за по-късните етапи на подбор, не е изключено да има и по-нестандартни такива); да внимаваме за това как комуникираме невербално.

Да създадем добри първи впечатления на видеозапис обаче е още по-трудно, затова автоматизираните онлайн интервюта изискват допълнителна подготовка, отнасяща се към няколко специфични момента:

#1 Техническа част
Подготовката на техниката е първото и най-важно нещо. Това са елементарни стъпки, пропускането на които обаче водят до най-често срещаните проблеми при такъв тип интервюта - всичко от проверка на качеството на интернет връзката, през тестване на камерата и микрофона, до това да заредите батерията на телефона или таблета си, ако сте избрали някое от тях за провеждане на интервюто. Важното е да го направите по-рано и така ако установите проблеми с някое от устройствата, да имате време да се подсигурите с друго.

Бихте могли да се обадите на приятел например по Skype, за да проверите дали ви чуват и виждат добре.
Добре е също така да проверите и с какъв браузър работи най-добре софтуерът, през който ще запишете своето интервю.

Качеството на работа на интернет връзката може да се оптимизира като затворите всякакви ненужни приложения, които използват от ресурса й.

#2 Въпроси за тренировка
При автоматизираните видео интервюта имате ограничено време за отговор, затова е нужно да свикнете предварително с тази идея и да бъдете максимално готови да отговаряте бързо, ясно и структурирано. Възползвайки се от възможността да потренирате колкото се може повече, ще ви помогне да постигнете това и и ще ви позволи да се чувствате по-комфортно със системата. Освен това ще можете да проверите и дали устройствата ви работят добре с конкретния софтуер и ще изчистите евентуални технически неизправности.

#3 Обстановка
Едно от големите предимства на интервютата от разстояние е, че могат да се проведат в позната обстановка, където човек по-лесно се отпуска. Щом ви е дадена свободата да изберете времето и мястото на интервюто, възползвайте се от това.

Изберете тихо и спокойно място, където по възможност да сте единственият човек, който се вижда и чува. Ако планирате да е вкъщи, подредете и почистете пространството около вас и най-вече зад вас, понеже то най-вероятно ще се вижда на видеото. Премахнете от там всякакви неща, които могат да се възприемат като противоречиви или да действат разсейващо на човека, който впоследствие ще гледа видеото. Стена с неутрални цветове, изчистена от картини и плакати, би представлявала идеалния фон. Разположете камерата така, че да ви е на нивото на очите и не забравяйте да почистите обектива й.

Уверете се, че няма да бъдете прекъсвани – ако у вас има други хора по време на интервюто, предупредете ги да не ви притесняват. Ако има деца или домашни любимци, най-добре е да се заключите, понеже шансът от тяхно нахлуване в стаята е доста висок.

Не надценявайте възможностите на монитора ви като осветително тяло. Осигурете добра светлина – би било най-добре да използвате слънчева такава, но ако е облачно или е вечер, поставете лампа зад монитора ви, така че да осветява добре и равномерно лицето ви. Постарайте се директно зад вас да няма източници на ярка светлина (прозорци, лампи), за да не блести в камерата и да пречи на интервюиращия да ви вижда. Поради същата причина се откажете от идеята да облечете бялата си риза, която също може да се окаже твърде ярка за отсрещната страна. Изключете звука на телефона си и всички видове чатове и софтуер, които могат да ви прекъснат с внезапни съобщения.

#4 Не чакайте последния момент
При въпросния тип интервюта ще получите и конкретен краен срок, преди който да отговорите на въпросите. Не е добре да чакате до последния момент. Изпращайки интервюто си по-рано, ще направите добро впечатление на евентуалния ви бъдещ работодател и ще имате шанс да изчистите евентуални технически проблеми вместо да установите наличието им един час преди крайния срок.

#5 По време на интервюто
Опитайте се да гледате основно в камерата – това ще създаде усещане на интервюиращия, че го гледате в очите. Освен това, ако наблюдавате собствения си образ, би могло да подейства разсейващо.

Постарайте се да изговаряте думите ясно и отчетливо – това е още по-важно при видео интервютата, когато качеството на комуникацията зависи от технически фактори и от двете страни на връзката. Изчистете речта си от паразитни думи като "нали", "такова", "в смисъл", "значи", "ъъъ" и т.н. Слушайте въпросите внимателно и отговаряйте кратко, структурирано и по същество, за да се възползвате по най-добрия начин от предварително определеното време. Въпреки това е важно да не сте припряни или пък от друга страна лаконични в отговорите си. Компаниите искат да наемат хора, които са уверени и са спокойни, когато са поставени под напрежение. Въздържайте се от предизвикването на разсейващи звуци или движения като поклащане на стола, потропване с пръсти, игра с химикал, пружиниране на краката. Тук е моментът да припомним точка номер 2 и защо е важно да обърнем внимание на въпросите за тренировка.

Много би помогнало внимателно да разгледаме CV-то си и да подготвим няколко основни точки, които обобщават важни моменти от опита ни досега и така да имаме план, по който да говорим, а не тепърва да се опитваме да си спомним например за конфликтна ситуация, с която сме се справили успешно.

Не на последно място, усмихвайте се и демонстрирайте с отношението си интерес към работата. Доброто настроение и позитивната нагласа се предават независимо от канала на комуникация.

В случаите на среща на живо, телефонно или видео събеседване е силно препоръчително, дори задължително, след като интервюто приключи, в рамките на 24 часа да изпратите до интервюиращия имейл, в който да благодарите за отделеното време и предоставената възможност. При автоматизираните интервюта този елемент би бил затруднен, ако въпросите ви са зададени под текстова форма и на видеото не се появява нито един представител от компанията. Това обаче е по-малко вероятно и ако там присъства служител на HR отдела или ръководителят на екипа, за който кандидатствате, професионалният етикет изисква да напишете кратък благодарствен имейл към въпросното лице. Той ви дава още един шанс да изразите защо сте най- добрия кандидат за работата и да споделите впечатленията си от интервюто.

Днешният пазар на труда трудно може да се прости с традиционните интервюта на живо, но с напредването на технологиите и увеличаването на броя позиции, позволяващи работа от разстояние, виртуалните интервюта ще се превръщат във все по- приемливо средство за селекция на кадри. Независимо от промяната на методите за подбор, целта за търсещите работа остава същата - да представят това, което знаят и умеят по най-добрия възможен начин. Онлайн интервютата, били те автоматизирани или на живо, ви дават шанса да го направите на ваша територия. Затова настанете се комфортно в хола и покажете, че сте най-добрият избор за позицията.

Какъв е вашият опит с подобна форма на интервю? Как се справихте и как се почувствахте? Разкажете ни на karieri@karieri.bg.

* Инфографика на сайта hirevue.com, позоваваща се на няколко проучвания в САЩ, показва защо е важно за компаниите да интервюират колкото може повече кандидати – така могат да оценят качества и умения, които иначе не биха могли, ако разполагат само със CV.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly