С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Интервюто за работа: подготвени ли сте за трудните въпроси

Минали сте успешно първата селекция. Идва моментът, когато ще се изправите лице в лице със специалиста по подбор...
Share Tweet Share

Минали сте успешно първия етап на селекцията. Идва моментът, когато ще се изправите лице в лице със специалиста по подбор в консултантската агениця или директно с мениджъра човешки ресурси в избраната от вас компания. Това е вашият шанс да направите добро впечатление и да убедите хората, от които зависи назначението ви, че сте най-подохдящ за позицията.

Затова е особено важно е да сте готови за предизвикателствата, които предстоят. Електронното издание
Journаl du Net предлага някои практични съвети, които ще ви помогнат да отговорите успешно на трудни и/или подвеждащи въпроси по време на интервюто за работа. 
 
Защо искате да напуснете настоящия си работодател?

Няма да избегнете този въпрос, ако кандидатствате за нова работа, без да сте напуснали предишната. Каквато и да е действителната причина за решението ви обаче, не се оплаквайте и не критикувайте. Забравете за тираничния директор и за досадния и некадърен пряк ръководител, който изобщо не умее да ви мотивира. Отговорът ви трябва да е ориентиран към вашия кариерен избор. Искате да поемете отговорности, но компанията, в която работите, не може да ви осигури такава възможност. Уместно е да кажете също, че на този етап от живота или кариерата си имате нужда от нови предизвикателства, или че желаете да тествате компетенциите си в различен сектор. Накратко, посочете конструктивни аргументи и не гледайте назад.

Какво би ми казал за вас бившият ви началник?

Този въпрос е уловка. Специалистът по подбор със сигурност ще дебне каква ще бъде вашата реакция. Затова бъдете особено предпазливи и не показвайте, че има защо да се притеснявате от мнението на бившия си работодател. Ако не успеете да запазите самообладание, бъдете сигурни, че интервюиращият ще използва всички средства, за да се опита да извади истината наяве. И в крайна сметка най-вероятно ще се обади на бившия ви началник. Използвайте въпроса, за да разкажете за компетенциите, които сте придобили, без обаче да прекалявате.

Ако сте имали търкания и конфликти на предишната месторабота, кариерните консултанти препоръчват да заложите на откровеността. Обяснете на интервюиращия, че не бива да се изненадва, ако чуе това или онова, въпреки че според вас тези твърдения са абсолютно необосновани. И задължително защитете позицията си.  

Кои са вашите недостатъци?

Кои са вашите силни и слаби страни? Първата част на въпроса е по-скоро лесна - предполага се, че сте се замисляли над нея още, когато сте кандидатствали за позицията. Недостатъците обаче са деликатна работа. Не бива да споменавате нищо, което не можете да поправите, предупреждават консултантите. Акцентът трябва светкавично да бъде изместен към плана, който сте си съставили (или още по-добре към плана, който вече следвате), за да се справите с въпросната слабост. Сред "приемливите" недостатъци се нареждат проблемите с делегирането, прекалената авторитарност, склонността към показност, или напротив - прекомерна скромност... Внимавайте обаче недостатъкът ви да не се окаже несъвместим с това, което ще се очаква от вас на новото работно място.

May we continue this conversation in English?

Тъкмо сте започнали да придобивате увереност, разговорът върви повече от добре и ето че интервюиращият заговаря на чужд език. Ако не сте изтъкнвали езиковите си познания в автобиографията, няма основание да се паникьосвате. Във всички случаи обаче по-добре веднага да му отговорите, отколкото да се впуснете в обяснения, че не се чувствате особено готови за това в момента. За да не изпадате в неловко положение, за предпочитане е да не разкрасявате фактите в CV-то си.

Често ли ви се случва да оставате след работно време?

Ако отговорите положително, това може да се изтълкува като доказателство за силна мотивация, ангажираност и работоспособност. Но може и просто да означава, че не успявате да се справите със задачите си в рамките на работното време. Затова особено полезно е да имате вътрешна информация за начина на работа в конкретната компания. Във всеки случай обаче обяснете, че залагате на ефективността, а не на безкрайните часове в офиса, като в същото време сте в състояние да работите под стрес, ако е необходимо. Изтъкнете, че това не е желателно за нармалното функциониране на един екип, но когато се налага, го приемате. Добре е да завършите с конкретен пример, който да показва как сте се справили в подобна ситуация.

Доколко е важен за вас балансът между професионален и личен живот?

Подтекстът на този въпрос е: готови ли сте да се отдадете на работота си. Твърде рисковано е да се опитвате да "прелъстите" интервюиращия, като започнете да го убеждавате във вашата безрезервна преданост. В най-добрия случай няма да ви повярва, в най-лошия - ще възприеме твърденията ви буквално. По-добре обяснете на специалиста по подбора, че сте достатъчно добре организиран, за да поддържате баланса в живота си. Все пак не забравяйте да добавите, че при нужда може да се разчита на вас.

Каде се виждате след пет години?

За да сте подготвени за този въпрос, желателно е да се осведомите предварително каква е корпоративната култура в организацията. Ако например знаете, че текучеството е голямо, не е задължително да обвързвате дългосрочно бъдещето си с компания. Ако обаче сте чули, че изпълнителният директор е стартирал кариерата си като стажант, спокойно можете да заложите на отговор, който изтъква предимствата на вътрешната мобилност. Внимавайте обаче да не създадете у бъдещия си мениджър впечатлението, че ламтите за поста му. Най-добре е да се концентрирате върху компетенциите и човешките качества, които се надявате да придобиете и развиете в компанията. Във всеки случай бъдете изключително внимателни и умерени.

Какво е семейното ви положение?

Този въпрос не би трябвало да бъде задаван. Поне според закона. Трябва ли обаче да използвате този аргумент и да откажете да отговорите. Подобно решение би било опасно. Можете да кажете например: "Това е много деликатна от законова гледна точка тема, но разбирам, че е важно да я поставите на обсъждане". След това отговаряте на въпроса без да навлизате в подробности, като акцентирате върху баланса между личен и професионален живот. Ако сме млада жена положението е още деликатно. Кажете ли, че планирате да имате деца, интервюиращият ще се уплаши от перспективата да излезете продължителен отпуск по майчинство. Изявлението, че нямате такива намерения пък би могло да предизвика учудване и неразбиране. Затова най-безопасно е да се измъкнете, като обявите, че още не сте правили конкретни планове в този смисъл.

Не мислите ли, че сте свръхквалифициран за поста?

В условията на криза, кандидатите в подобно положение, ще стават все повече. Не се опитвайте да се оправдавате или да изтъквате колко много държите точно на тази работа. По-добре да признаете, че опитът ви надхвърля изискванията за позицията и напълно съзнавате, че това ще се отрази върху заплащането. Изтъкнете обаче, че вашите компетенции биха могли да бъдат полезни в последствие.

Използвайте това, за да попитате интервюиращия какви са възможностите за развитие в компанията. Но внимавайте интересът ви да не прозвучи като ултиматум, в смисъл "ако не ми предложите друга позиция до две години, ще напусна". Основното е да успокоите човека срещу вас, който по принцип няма да има нищо против да наеме по-опитен служител срещу по-малко пари.

Видях ваши снимки в интернет

В България все още е по-скоро рядкост, но на други места в Европа и САЩ специалистите по подбора вече проверяват "интернет репутацията" на кандидатите. Ако сте сигурни в добрия си професионален образ в мрежата, нямате основания да се притеснявате. Дори онлайн "изявите" да ви представят в твърде различна и неформална светлина, не е невъзможно да извлечете полза от това. Кажете например, че имате широки интереси и вълнуващ начин на живот, но това няма нищо общо с поведението ви в офиса. В случай обаче, че имате реално от какво да се притеснявате, не ви остава друго освен да признаете фактите и при първия удобен случай да очистите интернет образа си.

Можете ли да ме разсмеете?

Това е един от въпросите, чрез които интервюиращият цели да провери как реагирате в необичайна ситуация. Много е важно да запазите самообладание. Не забравяйте, че в случая не става дума за това колко интересен ще е анекдотът ви, а как ще приемете задачата. Все пак добре би било в този момент в ума ви наистина да има на разположение поне една забавна история. Но и да не накарате другия да се превива от смях, не се тревожете - все пак интервюто за работа е сериозно занимание.

CV-то ви е много интересно. Какво можете да ни предложите?

Вашият събеседник се усмихва широко. Непринуден е. Шегува се... и вие решавате, че нещата са в кърпа вързани. В много случаи вероятно действително е така, и все пак не се отпускайте. Прекалената любезност е подозрителна.

Някои специалисти по подбора прилагат подобна стратегия. Целта е да накарат кандидатите да се отпуснат, да забравят предварителната роля, която са си избрали и да се покажат в истинската си светлина. В този смисъл упражнението може да бъде също толкова опасно, колкото едночасов разговор с резервиран и ужасно неприятен HR-специалист.

Според вес как се представихте на интервюто?

Не си позволявайте да се отпускате до самия край на разговора. В противен случай въпрос като този би могъл да ви свари съвсем неподготвени. Не е необходимо да се паникьосвате, защото той не означава задължително, че сте оплескали нещата. Обобщете това, което сте казали до момента, без да добавяте нова информация. Може да кажете например, че по принцип сте доста стеснителни, но на интервюто сте успели да преодолеете притесненията си и да общувате свободно. Ако не сте доволен от представянето си, не се оправдавайте и не го признавайте. Това е все едно да кажете на интервюиращия, че сте му загубили времето. Фокусирайте се върху възможностите си, като ги обвържете с изискванията за конкретната позиция. И демонстрирайте хладнокръвие - това ще бъде оценено.   

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly