Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Фирми въвеждат интервюта за напускане

Share Tweet Share

Минаха времената, когато човек се пенсионираше с едно или най-много с две работни места в трудовата биография. През последните години пазарът стана толкова динамичен, че се смята за нормално един служител на средно равнище да сменя работата си на четири-пет години. Според някои психолози промяната дори стимулира творческото мислене и ражда свежи идеи.

Въпреки това Раздялата често се превръща в драма

а в отделни случаи даже в истинска малка война между довчерашни колеги и партньори. Когато се стигне дотам, най-трудният въпрос за решилия да прекрати договора обикновено е как и кога да съобщи на другата страна. В такъв момент човек обикновено се държи твърде непохватно, чувства се едва ли не неудобно. Макар че както уволнението, така и напускането по собствено желание най-често имат икономически мотиви и са просто бизнес.
Прагматичното решение за прекратяването на договора обаче не изключва коректното държание. Дори напротив. То е задължително не само от етични съображения, но и от чисто практически - не се знае какво ще ви поднесе животът. Ако днес сте шеф и безпардонно изхвърляте свой подчинен, утре ситуацията може да се обърне и вие да зависите от потърпевшия. Както и обратното - когато напускате, не оставяйте пепел след себе си, може да ви се наложи отново да потропате на същата врата или да се окаже, че бившият и бъдещият ви шеф всяка седмица играят тенис заедно. Ето защо при раздялата на работното място също както при развода трябва най-напред да изучите закона и да си изработите правилна тактика, за да предотвратите неприятните последствия.
Ако сте началник и сте решили да уволните някого,

Няма нужда да бъдете груб

Най-лесният, но малко по-дълъг във времето начин е постепенно да направите живота му черен, като го товарите с неизпълними задачи или демонстративно омаловажавате работата му, докато той напусне сам. В такъв случай обаче внимавайте - създавате си сигурен и траен враг, който само чака подходящ момент, за да си отмъсти.
За предпочитане е да се освободите от ненужния служител с добро. В Германия например все по-често се прилага т.нар. изгонване чрез похвала. Шефът вика нарочения подчинен и му казва: “Ти вече стана твърде добър за мен, заслужаваш повече, а аз нямам възможност да ти го предложа.
За това място е достатъчен някой по-посредствен.” Впрочем на Запад този метод масово се използва също за отхвърляне на “прекалено” качествени кандидатури за работа, място за обучение или специализация.
Разбира се, работодателят може да прекрати договора и заради конкретна грешка на служителя или за несправяне с работата. Кодексът на труда дава още редица възможности за това. Във всички случаи обаче при оформянето на заповедта трябва да се внимава много. Практиката показва, че

Работодателят почти винаги губи

ако уволнението бъде оспорвано пред съда. “Законовата процедура е сложна и обикновено съдът възстановява служителя на работа, а фирмата му плаща за целия период от прекратяването на договора до края на делото. А то може да се заведе до шест месеца след уволнението или съкращението”, обяснява Васил Арарски, директор “Човешки ресурси” в “Балканфарма холдинг” АД.
Впрочем тъкмо заради големите рискове от съдебни дела и обезщетения фирмите масово сключваха срочни договори дори за работа, чийто характер съвсем не е ограничен във времето. При тях взаимоотношенията се прекратяват безпроблемно с изтичането на срока, без която и да е страна да има претенции към другата. След промените в Кодекса на труда от края на март т.г. обаче тази спекулация вече не е възможна.
“За сметка на това след измененията в закона

Отпадна задължителният подбор при съкращения

по социални критерии и се създаде възможността работодател и служител да се договорят за прекратяване на договора мирно срещу обезщетение от четири заплати”, отбелязва Васил Арарски. Той обаче смята за по-добре още при сключването на трудовия договор да могат да се договарят условия за по-лесното му прекратяване - например срещу обезщетение по-малко от четири заплати, при това изплатени не наведнъж, а на части в разстояние от шест месеца. Сега кодексът не позволява договаряне на такива условия, а то е много необходимо, особено за фирми с не особено стабилно финансово състояние.
Истината е, че е много по-лесно служител да напусне, отколкото шефът му да го уволни. Въпреки последните козметични корекции в трудовия кодекс в полза на работодателите

Законът си остава социален

по своя характер. “Той изцяло защитава интересите на работниците и дори дава възможност за синдикална намеса и натиск в типично двустранните отношения работник-работодател. А това е една от причините у нас да липсва гъвкав и либерализиран пазар на труда”, възмущава се Димитър Ангелов, мениджър “Човешки ресурси” в “Каолин” АД. “Няма равноправие - когато служител реши да напусне, той дължи само предизвестие, а когато работодателят реши да прекрати договора, има куп задължения, а после дори го съдят”, обобщава Васил Арарски.
Според Димитър Ангелов за работодателя най-изгодно е да прекрати договора по взаимно съгласие или по споразумение срещу обезщетение от четири заплати, защото после нищо не може да бъде оспорвано пред съда. На практика обаче, когато инициативата е на началника, другата страна почти никога не е съгласна. Затова, след като поправеният Кодекс на труда влезе в сила, фирмите намериха нова вратичка за заобикаляне на закона - те масово карат служителите си още в деня на постъпването да подписват молба за напускане без фиксирана дата.
“Независимо от формата, по която работодателят ще уволни подчинения, той в никакъв случай

Не бива да съобщава устно решението

си предварително, тъй като вероятността служителят да се снабди с дългосрочен болничен лист е огромна”, съветва Ангелов от “Каолин” АД. “Най-добре е предизвестието да се връчи заедно със заповедта за прекратяване на договора. В този случай работодателят плаща срока на предизвестието, въпреки че уволненият не го отработва. Практиката показва обаче, че дори да остане във фирмата, предизвестеният не работи ефективно или дори нанася щети на предприятието.”
“Най-добре е предизвестието да се връчва от “Личен състав” срещу подпис, за да може да се докаже евентуално пред съда”, смята заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Ако потърпевшият откаже да го приеме или подпише, документът се изпраща по пощата препоръчано с обратна разписка.
Според трудовия кодекс

Шефът трябва да посочи основанието

за прекратяване на договора. “Макар че не е длъжен, добре е работодателят
да извика служителя и да му каже причините и устно, защото иначе подчиненият му ще си отиде обиден”, убеден е доц. д-р Драгомир Бояджиев, изпълнителен директор на консултантска агенция DB Interconsult.
Макар че, както казва Герхард Майрхофер, регионален директор “Човешки ресурси” в EMC Computer Systems Austria, “служебните взаимоотношения все пак не са брак и раздялата не може да бъде причина някой да се прави на обидена госпожица”.
Въпреки това опитът показва, че особено при мениджърските позиции шефът почти винаги съобщава устно решението си да се раздели със свой служител. „В 95 процента от случаите при висшия мениджмънт писмената комуникация не се практикува. На човека, който ще бъде освободен, дори се съобщава месец или два по-рано. Обикновено тези хора се разделят по взаимно съгласие, независимо чия е инициативата“, твърди Наташа Георгиева, управляващ директор на агенция „ПМС интернешънъл“.
Когато напуска по собствено желание,

Служителят не е длъжен да назове мотиви

нито в писмената молба, нито устно. Това зависи от неговата собствена преценка в конкретната ситуация. Все повече фирми обаче въвеждат в практиката си т.нар. интервюта за напускане. „В нашата компания не задържаме никого насила, обаче задължително правим среща и изясняваме причините, за да вземем мерки“, казва Васил Арарски от „Балканфарма холдинг“. „В чужбина такива разговори са обичайна практика и ние я въвеждаме в консултираните от нас фирми. Целта е работодателят да разбере причините, които засягат неговото предприятие например лош микроклимат, и да ги отстрани“, добавя доц. Бояджиев.
Най-често служителите, особено висококвалифицираните и мениджърите напускат заради по-добра оферта от друго място. Консултантите обаче съветват

Да не се издава новото място

„Можете да споменете, че сте намерили фирма, която ви предлага по-добри условия за работа, възможности за обучение в чужбина и професионално израстване или повече пари, но не назовавайте името й“, препоръчва Наташа Георгиева. „Има некоректни работодатели, които са склонни да подлеят вода на бившия си служител пред новия му шеф“, аргументира се тя.
Всъщност в по-цивилизованата Европа практиката е точно противоположна на нашата - когато специалист получи по-изгодна оферта, той отива при шефа си и откровено му казва кой и какво му е предложил. Понякога настоящият работодател излиза с по-добро предложение и въпросният специалист остава във фирмата.
Побългареният вариант на такова поведение обаче може да се изроди в обикновен рекет - напускащият преувеличава изгодите на новото място или просто си измисля, че го канят другаде само за да подобри пакета с придобивки, който получава на настоящото работно място. „Тези случаи обаче са по-скоро изключения. Срещат се при някои позиции на средно ниво като търговски представители или маркетингови асистенти. Мениджърите не играят на дребно“, твърди Георгиева.
Ако искате да запазите добрия тон и нормални взаимоотношения с предприятието, което напускате, и най-вече, ако искате препоръка, абсолютно задължително

Благодарете на настоящия си началник

за времето, прекарано там, подчертайте колко много е помогнала фирмата за професионалното ви развитие. Дори това изобщо да не отговаря на истината.
Обикновено молбата за напускане се завежда в “Личен състав” или в деловодството с дата и входящ номер. Това е особено необходимо, ако прекратявате договора с предизвестие, защото то започва да тече от датата, следваща тази на молбата. Ако не желаете да ходите лично във фирмата, можете да изпратите молбата по пощата, но само с препоръчано писмо и обратна разписка.
Ако искате да напуснете по взаимно съгласие, по-добре занесете молбата първо на шефа и го убедете да я резолира с “да”. Чак след това можете да я заведете официално.
В много случаи

Работодателите отказват да подпишат

когато губят добър специалист. Те се чувстват ощетени също, когато ги оставя служител, в чието обучение са вложили много средства и време. Затова редица фирми вече предварително включват в договора или в допълнително споразумение задължение на служителя да плати обезщетение, ако напусне до една година след обучението.
Независимо дали напускате по взаимно съгласие или с предизвестие, от вас се очаква да спазите всички срокове и да оставите работата си във фирмата в пълен ред. За препоръчване е наистина да доведете започнатото докрай и да не създавате излишни проблеми в последните си работни дни на старото място. Това е във ваш интерес, защото в противен случай ще се сдобиете с лоша слава, която все някога ще стигне до ушите и на новия ви работодател. Уредете и отношенията си с колегите, иначе клюките ще ви преследват, където и да отидете, и могат непоправимо да ви навредят.

Какво казва законът

Кодексът на труда предвижда множество възможности за прекратяване на трудовите правоотношения в зависимост от конкретната ситуация.
Според чл. 325 трудовият договор се прекратява, без която и да е от страните да дължи предизвестие при 12 различни случая. Сред тях са раздялата по взаимно съгласие, изтичането на срока при срочните договори, трансформиране на длъжността за заемане от държавен служител. Работникът или служителят може да напусне без предизвестие, когато работодателят забави изплащането на заплатата или на дължимо обезщетение. Основание за това може да бъде също промяна в мястото или характера на работата или уговореното възнаграждение.
В нормална ситуация трудовият договор се прекратява с писмено предизвестие. Срокът му е 30 дни, ако страните не са уговорили по-дълъг, но не повече от три месеца, казва чл. 326. При срочен договор предизвестието е три месеца, но не повече от остатъка от срока на самия договор. Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му.
Поправките в Кодекса на труда, влезли в сила от 31 март т.г., дадоха възможност на работодателя да прекратява трудови договори по своя инициатива срещу обезщетение, не по-малко от четири брутни заплати. Парите трябва да се изплатят в срок от един месец. Aко работникът или служителят обаче се произнесе писмено по предложението в седемдневен срок, то се смята за неприето.
Работодателят дължи обезщетения и при други случаи - една брутна заплата, ако уволнява служителя заради закриване на предприятието или част от него, заради съкращаване на щата, намаляване обема на работа или спиране на работа за повече от 15 работни дни. При пенсиониране работникът взима две брутни заплати, а ако е работил при същия работодател през последните десет години - шест брутни заплати. Работодателят трябва да плати и в случай че не спази срока на предизвестието. Същото се отнася и до работника, ако не остане на работа до края на този срок.
Работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред съда. Трудовите спорове се разглеждат от районния съд в тримесечен срок от постъпването на исковата молба и от окръжния съд - в едномесечен срок от постъпването на жалбата.

Как се пише молба за напускане

Няма специална бланка за молба за напускане. Тя е със свободен текст, но има няколко основни изисквания, чието спазване е в интерес на служителя, който иска прекратяване на трудовия договор. Задължително трябва да посочите на основание на кой член от Кодекса на труда искате да напуснете - по взаимно съгласие или с предизвестие. Не сте длъжен да посочите причини, нито следващата си месторабота. Най-често срещаната мотивировка е “по лични причини”.
Ако искате или се налага да не напускате веднага, напишете предизвестие. За него е достатъчен текстът: “На основание чл. 326 от Кодекса на труда ви предизвестявам, че прекратявам трудовия си договор с... (името на фирмата), считано от” и датата, от която напускате. Разбира се, трябва да се съобразите със сроковете, изисквани от трудовия кодекс или записани във вашия договор. В противен случай дължите обезщетение.
И молбата, и предизвестието се завеждат в “Личен състав” или отдел “Персонал”.
Ако работите със срочен договор и нямате намерение да оставате след изтичането на срока, няма нужда да пишете каквото и да било.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново . Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly