С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Университетът за приложни науки в Бреда, Холандия

Дайана Атанасова разказва за опита и преживяванията си като студент по "Международни медии и мениджмънт на развлекателната индустрия" в гр. Бреда, Холандия
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

В новата рубрика "Моят университет", която "Кариери" осъществява съвместно със сдружението на българи с опит в чужбина "Тук-Там", ви представяме младежи от България, които учат в различни университети в цял свят. В нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Днес ви представяме Дайана Атанасова, която споделя пред "Кариери" какво е да си студент в NHTV Breda University of Applied Sciences в гр. Бреда, Холандия, където в момента учи "Международен мениджмънт в медиите и развлекателната индустрия". Дайана е на 21 години и е завършила Националната търговско-банкова гимназия в София. Казва за себе си, че има разностранни интереси и обича да се включва в извънкласни проекти, да доброволства и да организира събития. Нейните хобита са танците и фотографията. Особено приятно й е да общува с хора от различни националности, да научава техните култури и да им разказва за своята.

Моят университет
Уча в NHTV Breda University of Applied Sciences - университет по приложни науки, който се намира в Бреда, Холандия и според много класации е сред най-добрите университети в страната. Когато кандидатствах, NHTV беше първият и единственият ми избор. Разбрах за него на едно изложение за международно образование от щанда на Unify – официален представител на холандските университети в България и други държави. Открояваше се от останалите университети с интересни специалности, сред които и моята – International Media and Entertainment Management (Международен мениджмънт в медиите и развлекателната индустрия). Решението ми беше подкрепено от статистиките, които показваха, че NHTV наистина е водещ в тази специалност.

Снимка

 Моята специалност
Специалността International Media and Entertainment Management (IMEM) е доста обширна и интересна. Избрах я, защото ми се стори по-интересна и различна от баналните "Бизнес мениджмънт" и подобни програми, които записват повечето студенти. Харесва ми това, че комбинира по-артистични предмети, като сценаристика и кинематография например, с необходимите и важни за всеки в днешно време маркетинг, мениджмънт, анализи и проучвания. Благодарение на IMEM мога да кажа, че разбирам по малко или много от доста различни сфери и неща, което е полезно и ми дава много гледни точки. Понякога обаче ми се иска да можех да специализирам по-тясно в едно или две неща, които ми харесват и ме вълнуват най-много. Така че това, че специалността е толкова широка, може да се сметне и за недостатък.

Снимка

 Какво ми харесва
Мога да кажа, че като цяло съм доволна от избора, който съм направила с университета и програмата си. Разбира се, както всяко нещо, има някои недостатъци, но сравнявайки го с образованието в България, откривам, че плюсовете са много повече. Харесва ми това, че имам възможност да си общувам с хора от различни краища на света, да научавам много нови неща и да разширявам мирогледа си. Градът, в който живея е спокоен и чист, има много студенти и съответно партита и винаги нещо за правене.

Снимка

 Какво не ми харесва
Едно от нещата, с които не можах да свикна в Холандия, е мрачното и дъждовно време. Не е много приятно особено когато се предвижваш основно с колело. Също така холандците според мен са много мили и отзивчиви хора, но като че ли по-голямата част от тях предпочитат да си общуват помежду си отколкото с чужденци. Разбирам ги, сигурно ако бях на тяхно място, така щеше да ми е по-лесно. За щастие има и някои много широко скроени холандци, на които им е интересно да си общуват с хора от други култури и са страхотни за приятели. Както споменах вече, благодарение на IMEM мога имам много гледни точки към различни области на медиите, но понякога ми се иска да можех да имам повече наблюдения и по-задълбочени знания само в една тема.

Снимка

 Таксата за обучение
Годишната такса за IMEM е малко по-висока от стандартната такса за повечето специалности в Холандия. Последната година беше 2381 евро.

Стипендия
За жалост не получавам стипендия и не са ми известни възможности за получаване. Мисля, че има начин международен студент да получава финансова помощ, ако работи определен брой часове на седмица.

Снимка

 Трудности и предизвикателства
Процесът на кандидатстването ми мина изключително леко и безпроблемно. Всичко беше добре организирано и в срок. Момичетата от Unify ме наставляваха през цялото време – от писането на мотивационно писмо до попълването и изпращането на всички формални документи, за което съм им изключително благодарна. Досега в Холандия не съм имала някакви сериозни трудности и препятствия. Може би в началото на първата година ми трябваше малко време да свикна с изцяло новата за мен система на образование, новото място и т.н. Ученето тук е наистина сериозно, информацията е много и трябва много време, постоянство, съсредоточеност и последователност, за да си взимаш предметите.

Снимка

 Подготовката за изпитите
Обикновено има 4 изпитни сесии на година, като изпитите след всеки блок са в рамките на една седмица и преди това имаме така наречената study week (бел. ред. - англ. подготвителна седмица), през която нямаме лекции, за да можем да се подготвяме за изпитната седмица. Пробвала съм много, различни методи за учене и не мисля, че има универсална формула за подготовка. Важно е обаче да се учи систематично по време на блока и всяка седмица да се изпълняват дадените ни задачи, да се чете литературата и да се преговаря последната лекция. Да се правят обобщения на уроците също е полезно. Ако изпълняваме тези стъпки, много се улесняваме и всичко протича по-леко, но понякога просто е невъзможно да не оставиш нещо за последния момент - тогава пак се справям, но просто ми идва малко по-нанагорно.

Стажовете
Първият стаж, който карах, приключи съвсем наскоро. Проведе се през първата половина от третата година на обучението ми в NHTV. Работех като стажант в областта на социалните медии в маркетинговия отдел на една фирма производител на компоненти за бижута, разположена в близост до Амстердам. Разбрах за него от приятелка от друг университет, която беше карала маркетинг стаж там. Тя ми даде координатите, писах на мениджъра на компанията, проведохме интервю по Skype и ме наеха. Имах късмета да попадна в изцяло международен екип, който включваше и много други стажанти, и успях да науча много не само за маркетинга на социалните медии, но и за продажбите и комуникацията с клиенти.

Работата
Не съм си намерила работа все още, но за щастие поне стажът, който карах, беше платен. Честно казано, специалността ми е доста натоварена и рядко намирам свободно време дори за себе си. Струва ми се, че би било трудно да балансирам между учене и работа, но въпреки това имам желание да пробвам. Познавам няколко българи, които работят в заведения като сервитьори, в кухня като миячи на чинии или разнасят пици, така че мисля, че не е мисия невъзможна да се намери нещо.

Снимка

 Стандартът на живот
Като западноевропейски град Бреда има по-висок стандарт от този в България, но моето мнение е, че въпреки това е поносимо за един студент от семейство със средностатистически доходи. Цените на храната са горе-долу същите като в България. Естествено има някои неща, които са в пъти по-скъпи или евтини, но с основните продукти мисля, че разликата не е голяма. Транспортът е по-скъп, но например има едни OV Chip карти, с които пътуването в градския излиза по-евтино. Също така има едно трикче за пътуване из Холандия за много малко пари - ако се следи сайта на холандските железници, от време на време пускат дневни карти, валидни за цялата страна, за по-малко от 20 евро. Така сме си правили много екскурзии с приятели и е изключително икономично, защото обикновено излиза по-евтино, отколкото пътя до дадена точка само в едната посока.

Снимка

 Студентски стол
В университета си имаме разнообразен и здравословен стол с винаги прясна и вкусна храна, както и кафе-бар. Салатите в стола са по 3-4 евро, сандвичите - по 2-3 евро. Има и продукти, с които сам можеш да си направиш сандвичи, и с тях излиза малко по-евтино. Има също фрешове, плодове, всякакви десертчета и снаксове. Алтернативното място за обяд са супермаркетът и турските заведения за бързо хранене зад университета.

Снимка

 Възможностите за спортуване
В NHTV няма спортна зала, но за сметка на това в Бреда има студентски спортен център (Bress), който е предназначен за учениците от NHTV и Аvans. Струва нещо от порядъка на 100 евро на година за неограничено посещение на почти всички спортове.

Снимка

 Други удобства, предоставени от университета
Университетът ни е оборудван с всякакви зали - Mac Lab, звукозаписни стаи, радио, кътчета за почивка и т.н., и техника, която можем да използваме. Също така често канят гост лектори, професионалисти от различни области, които да ни предадат опит. Има няколко извънкласни клубове, в които имаме възможност да работим по свои проекти или да се включим във вече съществуващи и да получаваме съвети и градивна критика от специалисти. Съществува студентска организация на име Compas, която организира различни партита и пътувания до европейски градове за символични суми. Това са част от различните удобства и услуги, които NHTV предлага извън учебните занимания.

Снимка

 Свободното време
В свободното си време обичаме да си организираме пътувания из Холандия или съседните страни с приятели, да се разхождам из Бреда, когато е хубаво времето, да опитвам кухните на състудентите ми от различни държави.

Моите професионални перспективи
Все още нямам ясен план какво искам да правя след като завърша. Като цяло IMEM ми дава възможности за реализация в много насоки. Иска ми се да работя нещо свързано с видео продуциране. Мислила съм си и за второ висше в някоя по-тясно профилирана специалност отново в сферата на медиите.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly