С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Олборгският университет, Дания

Иван Пенчев разказва за опита и преживяванията си като студент по "Разработване на софтуер" в Олборг, Дания
Share Tweet Share
Снимка

Иван Пенчев

[Личен архив] 

В новата рубрика на "Кариери" - "Моят университет" ви представяме младежи от България, които учат в различни университети в цял свят. В нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Днес ви срещаме с Иван Пенчев, който споделя пред "Кариери" какво е да си студент в Aalborg University в гр. Олборг, Дания, където в момента учи "Разработване на софтуер". През 2010 г. Иван завършва Професионалната гимназия по икономика в гр. Шумен като първенец на випуска, за което е награден от кмета на града. През 2014 г. завършва Икономически университет – Варна с две бакалавърски степени по "Финанси" и "Статистика иконометрия". Хобитата му включват фотография, графичен дизайн и планинарство, а откакто е в Дания се занимава с гребане и планинско колоездене. Ако искате да се свържете с Иван, можете да му пишете на имейл адрес: ivan@penchev.com.

Моят университет
Уча в Aalborg University (AU) в Дания - сравнително млад за българските стандарти университет, открит през 1974. Сега е един от най-големите в страната, има кампуси в 3 различни града. В него учат около 22 000 студенти.

Бях приет в University of Copenhagen, IT University of Copenhagen и Aarhus University, но причината да избера AU беше чисто финансова. Локацията на основния му кампус се намира в малък град. Това означава, че разходите са малко по-малко особено за квартира.

Снимка

Една от петте библиотеки на университета в града

[Личен архив] Моята специалност
Нещо важно, което искам да споделя за бъдещите кандидат-студенти, е, че престижът и качеството тук се определят от специалността, а не от университета. Доста често в един университет е възможно една специалност да има изключителна репутация и реализация на кадрите й, докато друга просто да не струва. Пример за това в AU са магистръските програми по "Икономика" - изключително слаба реализация и голяма натовареност на студентите по време на обучението. Ето защо когато проучвате какво ще учите, търсете информация за специалността, а не за университета.

Аз уча Software development (SWD) (от англ. Разработване на софтуер). Защо избрах да уча тази специалност? През 2010 г. записах "Финанси" в Икономически университет – Варна (ИУ-Варна), но набързо осъзнах липсата на жизнено необходимата изчислителна подготовка и затова записах втора специалност – "Статистика и иконометрия". Това пък ми поясни, че за да бъде добър един икономист, той трябва да може сам да разработва софтуер за експериментите си. И така през 2014 г., когато завърших, реших да обединя знанията си в двата бакалавъра, още повече свързвайки ги по-дълбоко със света на компютрите. По този начин придобивам умения за създаването на краен продукт (софтуерен), нещо което икономическото образование не дава.

Снимка

Езерото в кампуса, където студентите ходят на пикник

[Личен архив] Уча в House of Computer Science – Cassiopeia - звездния дом, в който на всяка врата има таблет, на всеки ъгъл плазмен телевизор и всичко това - за да отчете учебния график. Едно място, в което нямат проблем да използват прости обяснения за сложни понятия, място, където не е нужно да напишеш сух учебник, а можеш да ползваш някой, който е световно известен и редактиран 6-7-8 пъти. Едно невероятно място, което препоръчвам на всички!

Снимка

Един от паркингите в кампуса

[Личен архив] Таксата за обучение
Като гражданин на България, която е членка на Европейския съюз (ЕС), моето образование в Дания е безплатно. Под това трябва да се разбира, че нямам семестриална такса към университета. В никакъв случай не бих нарекъл стандарта на живот тук безплатен. Често обаче забелязвам, че ние "европейците" не оценяваме ЕС и липсата на такси. Само за справка годишната такса за граждани на държави извън ЕС е 13 000 евро.

Снимка

Звездният дом на компютърните науки Cassiopeia

[Личен архив] Стипендия
В Дания това понятие "стипендия" има малко по-различно тълкувание. Първо, има стипендии за граждани на държави извън ЕС – те са малко на брой и основната им цел е да покрият семестриалната такса на студента. Второ, идва така наречената държавна стипендия за студенти (Statens Uddannelsesstøtte - SU), но датчаните не я приемат точно за стипендия, а по-скоро като нещо, което им се полага, тъй като родителите им я плащат чрез данъците си. Трябва да отбележа, че самите студенти плащат данък върху стипендията си. От 2013 г. за държавната стипендия могат да кандидатстват и студенти, които не са с датско гражданство. Изискването за тези студенти е да работят минимум 10 часа седмично. Отделно има и разделение на стипендията на грант (нещо, което не трябва да се връща обратно) и заем, както и грантове за пътуване/учене в чужбина, но няма да застъпвам тази тематика. Любопитните могат да прочетат тук.

Снимка

Таблет, който информира, че в момента стаята е заета

[Личен архив] Трето, идват частните организации, които спонсорират студенти за учене в специална научна област или студенти от даден регион, или студенти, желаещи да учат в чужбина, или пък студенти от определено училище. Плюсовете – изключително много на брой стипендии, минусите – предимно, даже изцяло за датски граждани. За любопитните повече тук.

Снимка

Телевизор с графика за деня

[Личен архив] Трудности и предизвикателства
Като цяло има две големи трудности. Езикът – доста от информацията, която ще ви е необходима е на датски. Разбира се, има механични преводи, но понякога се губи смисълът особено ако са ползвани специфични термини. Вторто най-голямо предизвикателство е намирането на работа- трябва доста време, постоянство в търсенето, бодър дух, за да не се отчайва човек от първоначалния неуспех.

Снимка

Вторият етаж на Cassiopeia

[Личен архив] Работата
Помагам като freelancer към ИТ отдела на университета. Основно се занимавам с проучвания, кампании и малки програмни задачи. Кандидатствах два пъти в отдела - първия път чрез обява, но не ме одобриха, а втория път ме препоръча преподавател на база успеха ми и тогава ме одобриха. Работата е свежа глъдка въздух, която е нужна на всеки младши IT специалист.

Снимка

F-клуб в Cassiopeia с различните видове забавления за студентите

 Стандартът на живот
Трудно ми е да определя какъв точно е стандартът на живот в града. За любопитните има сайт, в който може да научите повече подробности. Иначе мога да посъветвам, за да спестите малко средства, да не пазарувате от скъпите хранителни вериги в града като например Føtex. Ползвайте велосипед за придвижване вместо автобус и когато излизате по заведенията на улица Jomfru Ane Gade да си носите алкохолните напитки вместо да ги купувате на място.

Стажовете
В моята програма няма заложен такъв компонент, но моя приятелка ми разказа за нейния стаж и ми сподели следното: "Да, стажът беше в датска компания. Получих мястото след изпращане на CV, мотивационно писмо и портфолио с мои работи до компанията. Стажът беше смесица от английски и датски, бях пълноценна (доколкото можех, без да владея добре датски език) част от екипа в компанията. Трудностите са да се почувства човек на място в датска среда, без да владееш езикът."

Подготовката за изпитите
Изпитите са практични, като доминират устните и отворените изпити. Основната ти цел е да убедиш изпитващия, че твоето решение е правилно и, аргументирайки се, да покажеш знанието ти върху материята. Обикновено има три дисциплини (изпита) и един проект (устна защита), който практически обединява материала върху трите дисциплини.

Снимка

Съквартирантът ми готви за общата ни вечеря в къщата

 Кариерни центрове
Наличен е кариерен център в университета, който функционира на база лични консултации, семинари и публични лекции. Поддържат и база от данни с различни видове заетост, стажове и доброволчество, като последното е ценен ресурс за CV-то. Разбира се, да отидеш в кариерния център и те да ти кажат "тук има свободни места, започваш утре" е една илюзорна мечта. Ролята на центъра е консултативна.

Снимка

Studenthuset (Студентската къщата) - място, което е за студентите и се ръководи от студенти доброволци

[Личен архив] Студентски стол
Има изключително приветлив и красив стол. Интересно е да отбележа, че предястията и основните ястия се предлагат на грамаж, докато десертите са на брой. Това доста ме изненада, защото е различно от българската практика, където всичко е на брой. Храната е чудесна, а опцията да плащаш на грамаж ти позволява огромен брой комбинации от различни ястия, което е чудесно.

Снимка

Пристанището на Олбор

[Личен архив] Възможности за спортуване
Изключително много опции - имаме външни игрища и външни фитнеси в района на основния кампус. Отделно университетът организира ежегодно и с благотворителна цел петкилометрови и десеткилометрови бягания. Имаме спортен център – фитнес, зумба, кикбокс, карате и още 20 спортни дейности. Отделно има и плувен басейн. Цената за спортния център е 90 крони на месец, което ти дава свободен достъп до всички дейности. Цената е изключително приемлива, тъй като в града само фитнес тренировките месечно струват 170 – 250 крони.

Други удобства
Има изключително много удобства за студентите - от университета се стараят да направят кампуса нашия втори дом. Примерно навсякъде има джаги, тенис на маса, места за чете и др.
В моя кампус (Cassiopeia) имаме F-клуб, в който имаме Playstation 1,2,3, Xbox, Nintendo 360, Wii, бордови игри и други.

Снимка

Мостът, свързващ Аalborg center и Nørresundby (два квартала на града)

[Личен архив] Свободното време
Покрай ученето, гледането на видео материали, четенето, писането на код и ходенето на датски не бих казал, че имам свободно време. Но ако все пак изскочи, обикновено го прекарвам с приятели в studenthuset - студентската къща, която е заведение, ръководено от студенти-доброволци, и която е изключително приятно място.

Какво не ми харесва
Свободният избор на дисциплини, както и по-малкият брой извънкласни, но свързани с обучението занимания като допълнителни лекции, семинари, курсове и т.н. в сравнение с предлагането на такива за датската линия по простата причина, че са на датски.

Снимка

Място за кучета пред магазин в Олбор, написано на кучешки език

[Личен архив] Моите професионални перспективи
Официалната версия, която е вписана в целите на специалността ми, е ИТ проектен мениджър. На мен не ми допада особено, защото искам да стана мощен програмист. Както се казва: "Ке поживей! Ке посмотрим!".
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly