С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Моят стаж в ЦЕРН

Стажът в ЦЕРН е висок скок в кариерното развитие за всеки и го препоръчвам горещо, казва Паолина Дончева, която е била стажант по програмата с IT насоченост CERN Openlab Summer Student Programme към ЦЕРН
Share Tweet Share
Снимка

Паолина Дончева

 

В рубриката "Моят стаж" ви срещаме с младежи, които споделят за стажантската програма, която са преминали, как са научили за нея и как тя е помогнала за кариерното им развитие. Днес ви представяме Паолина Дончева, която учи магистратура по компютърни науки в Техническия университет – София. Работила е като системен админстратор в FDIBA IT Team - екип от студенти, които отговарят за управлението и поддръжката на компютърната мрежа в Немския факултет на ТУ-София. Също така е участвала в международни инженерни състезания и IT конференции. Интересува се от предприемачество и обича да пътува в свободното си време. Нейният проект по стажантската програма с IT насоченост CERN Openlab Summer Student Programme към Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) е бил свързан с разработването и внедряването на фреймуърк за визуализация на мрежови потоци, чиято цел е да се осигури високо качество на мрежовите услуги.
В момента се набират стажанти по програмата, която е с продължителност два месеца и ще се проведе в периода юни-септември 2016 г. Крайният срок за кандидатстване е 28 февруари 2016 г. Повече информация можете да намерите тук

Ако и вие искате да разкажете повече за стажа си и натрупания опит, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Моето образоване дотук
Средното си образование получих в 35. СОУ "Добри Войников" в София, където имах прекрасни съученици и преподаватели. Там придобих и така желания сертификат по немски език Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz – Zweite Stufe, който е световно признат и ми дава правото да се образовам в Германия, Австрия, Швейцария и пр. Съответно продължих следването си на немски език във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Техническия университет в София. Бакалавърството ми беше по програма на Техническия университет в Карлсруе (Karlsruher Institut fur Technologie), а в момента завършвам магистратура по програма на Университета "Ото фон Герике" в Магдебург (Otto-von-Guericke-Universitat Magdeburg) с двойна диплома от България и Германия като компютърен инженер.

Благодарение на висшето си образование обогатих сериозно знанията си в сферата на компютърните науки, развих логическото си и аналитично мислене още повече. По време на обучението ми в Германия се научих какво означава немска дисциплина и точност и се запознах с тяхната култура и традиции. Но най-важното, което ми даде образованието
е, че следвах със страхотни колеги, хора с висок интелект, ерудирани, амбициозни и добри приятели.

Снимка

С другите участници в програмата

 Какво смятам, че е нужно да се промени във висшето образование? Като начало преподавателите трябва да се стимулират с по-високи финансови възнаграждения, за да имаме възход в образователната система. Хубаво е да се предостави повече свобода на студентите, а именно да не се държи до такава степен на присъствието в университета. Би могло да се въведат онлайн лекции и учащите се да имат възможността да съчетават образованието заедно със своите интереси като например допълнителни курсове, хакатони, разработване на свои проекти.

Обсъждала съм тази тема с много хора по света, последно на откриването на "
София тек парк" с млади предприемачи от Словакия, мениджъри на глобални IT компании като Google, завършили престижни университети като Harvard. Студентите, които имат по-свободен график, имат по-голяма възможност да поставят стабилно начало на кариерата си, да бъдат млади предприемачи и да спомогнат за развитието на стартъп културата.

Снимка

По време на стажа в ЦЕРН

 Моят стаж
Тъй като темата е стажът ми в ЦЕРН, ще се постарая да предоставя достатъчно информация и силно се надявам да бъда полезна на бъдещите кандидати. На мен ми го препоръча моят много добър приятел Мигел, който също е бил стажант и с когото бяхме заедно на курс за компютърна сигурност преди няколко години в ТУ Виена. И както той ми помогна, сега аз правя същото за вас.

Като начало трябва да отделите достатъчно време, за да подготвите добре кандидатурата си - CV, уверение от университета, академична справка, мотивационно писмо, препоръки, сертификати, дипломи. Изисква се да се регистрирате в системата на ЦЕРН и в профила си да прикачите необходимите документи за избраната от вас позиция – CERN Openlab Summer Student Programme. Това е програмата с IT насоченост, където е доста по-трудно да се класирате в сравнение със Summer Student Programme. Миналата година, когато си подавах документите, кандидатите бяха хиляди от цял свят, а избраните бяхме само 35. Наистина се натъжих, като разбрах, че досега никой от България не е бил одобрен и аз съм първата, а програмата съществува от 15 години.

Няма определени критерии, на които трябва да отговаряте, за да е сигурно, че ще сте избрани. Но мога да ви споделя какво е било определящо, за да изберат мен. Ръководителите ми са се впечатлили, че на 7 съм била вече републикански шампион по шах, което е съществено за логиката, стратегията и намирането на решение в конкретна ситуация. Обучавала съм се извънредно извън университета (курсове към Cisco, Microsoft, Stanford и др.), участвала съм в международни инженерни състезания и IT конференции. По време на следването си бях стажант в компания за 3D сканиране на обекти, където разработвах софтуер, а след това работих като системен администратор в университета във FDIBA IT team.

Снимка

 Членувах и в няколко международни организации с техническа насоченост, благодарение на които създадох контакти по цял свят, развих уменията, знанията си и разширих мирогледа си. Много е важно да можете да работите в екип и да имате международен опит. Трябва също да владеете перфектно английски език и втори западен език - френският не е задължителен, но е в плюс, тъй като това е официалният език в Женева. Като цяло трябва да покажете, че се отличавате от масата и сте способни да се справите с възложения ви проект по време на стажа.

Моят проект
Моят проект беше свързан с разработването и внедряването на фреймуърк за визуализация на мрежови потоци с цел да се осигури високо качество на мрежовите услуги. Фреймуъркът предоставя мониторинг на потоците в реално време и позволява визуализация на информацията с различна степен на детайлност. Информацията, която се преработва всеки ден е един петабайт. CERN Data Centre разполага с 110 000 процесорни ядра и 10 000 сървъри. Оборудването е ултрамодерно и над 35 000 км оптични влакна изграждат инфраструктурата, която е от съществено значение за управлението на компютърната техника и услугите в лабораториите, както и за прехвърлянето на колосалния обем данни от Големия адронен ускорител (Large Hadron Collider или LHC).

Моите задачи и отговорности
Задачата ми беше да завърша в срок проекта си, да го презентирам и да съставя документация. Всяка седмица има събрание на отдела, където се коментира до какъв етап е разработен проектът, какви трудности съм срещнала и какво остава да се доразработи. В някои отдели стажантите се отчитат всеки ден преди работа. Освен работата има и организирани лекции, които се водят от експертите в различните области - computing in HEP; simulating physics and detectors; DAQ; computer security; advanced networking; computing on the grid and in the cloud; data storage and data distribution; discovering the Higgs; big data, data mining and data analytics; SCADA security и др.

Снимка

Женевското езеро

 Знанията и уменията, които получих
Знанията и опита, които добих по време на стажа са безценни, защото няма второ такова място в света. ЦЕРН е центърът на научните постижения и това, което може да се види и докосне там е уникално. На едно място са събрани най-добрите учени, концентрирана е толкова енергия и страст в това, с което се занимава всеки един, и чувството да работиш рамо до рамо с такива хора е незаменимо. Аз имах удоволствието да се уча от експерти в областта, а дори един от менторите ми беше бивш стажант по същата програма, който е останал да работи. Всъщност целта на стажа е да продължим кариерата си там. Има опция да работите като технически студенти (technical student) за една година, докато следвате, да направите докторантура, както и да получите подкрепа и финансиране за страртъп. Възможностите са много. Стажът в ЦЕРН е висок скок в кариерното развитие за всеки и го препоръчвам горещо.

Трудности и предизвикателства
Разбира се, не ми беше лесно изобщо, но с труд и постоянство резултатите бяха налице. Едно от предизвикателствата, с които се сблъсках, беше хакатонът CERN Web Fest, където за 2 дни трябваше да реализираме идеята си и да се състезаваме с наистина сериозна конкуренция. Само за 48 часа с голяма доза кафе и щоколад и сериозен ентусиазъм нашата група създаде уеб-базирана платформа, която автоматично създава тагове за потребителите, разкриващи техните хобита и интереси от фийдовете им в Twitter. Проектът се казваше Who are you? и спечели приз за най-добър дизайн, с което се класирахме сред победителите.

Снимка

На посещение в централа на Google в Цюрих, Швейцария

 Градът, стандартът на живот, забавленията
ЦЕРН се намира в Женева на границата между Франция и Швейцария. Самият град е очарователен - Женевското езеро, природата, архитектурата. Седалище е на много европейски и световни организации, има безброй забележителности като фонтана Же д’О, ботаническата и английската градина, седалището на ООН, катедралата "Сен Пиер", музея на червения кръст.

Европейските седалища на Caterpillar, Electronic Arts, DuPont, Helwett-Packard, Procter & Gamble, Sun Microsystems и др. също са в Женева. Да не забравя и старата традиция на правенето на часовници - "Ролекс", "Патек Филип", "Франк Мюлер" и още много други. Едно от най-интересните събития всяка година е автомобилното шоу на Женевския автомобилен салон, който се провежда в Палекспо. Посетихме и шоколадова фабрика естествено в Груйер, където се произвеждат и едни от най-известните сирена. Отидохме и до Матерхорн (планината, изобразена на шоколадите Toblerone), Монблан, Салев.

През почивните дни се разхождахме до околните градчета – Анси, Люцерн, Лозана, Берн, Цюрих, Лион, Париж, Милано и любимото ми място - Монако. Женева има прекрасна локация и е чудесно място за живеене, но трябва да се има предвид високия стандарт. Жителите са много интересни хора от всички краища на света и има достатъчно места за забавление (да не останете с впечатление, че само сме работили :-). Пътувала съм до над 30 държави досега и мога да ви уверя, че Швейцария е прекрасна страна.

Снимка

По време на стажа в ЦЕРН

 Равносметката
Равносметката ми за стажа – само плюсове. Единственият минус е, че трябваше да си тръгна. Определено ми хареса това, с което се занимавах. Доказах на себе си, че мога да се справя с предизвикателството, срещнах уникални хора и натрупах безценен опит. Това, което наистина ме впечатли, беше отношението към нас. Служителите ни приемаха като равни, всички се отнасяха с уважение и респект и ако се чудите за условията - живеехме в хотел и имахме на разположение лимузина с шофьор по всяко време, така че не се притеснявайте за нищо, ще ви поглезят подобаващо. Организирани бяха екскурзии и посещения в офиса на Google в Цюрих, Open Systems, EPFL, ETH, където да продължим професионалното си развитие.

Моите планове за професионално развитие
И понеже се привързах доста към Швейцария, реших да остана и да работя като IT консултант по сигурността и евентуално в бъдеще да основа и своя собствена компания. Аз не се страхувам да следвам мечтите си и се надявам да съм била полезна в преследването на вашите.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly